Olukord Valgevenes

Sündmused, mis saavad ajalooks alles homme.
Vasta
HAT
Liige
Postitusi: 965
Liitunud: 25 Dets, 2016 10:18
Kontakt:

Re: Olukord Valgevenes

Postitus Postitas HAT »

ruger kirjutas:Valgevene siseminister sai ametist lahti.
Luka tugevdab oma võimuvertikaali ja ei näita leebumise märki.
Ex . siseminister Karajev on nüüdsest Luka nõunik Grodno oblastis, VV julgeolekunõukoja esimees ja endine VV KGB ülem Вакульчик on Luka nõunik Bresti oblastis ja ex.minister Karajevi asetäitja Barsukov on Luka nõunik Minski oblastis.
Kõigi erivolitus, vajadusel kaadrimuutatusteks ja kontrolliks kohalike ametnike üle.
Uus siseminister Kurbakov( seni oli Karajevi x asetäitja) olevat põhitegija Minski protestide laialipeksmises.
Kõik nimetatud Luka ametnikud on ka EL sanktsioonide all.
Täna on Valgevene rahva 81. protestipäev .
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Olukord Valgevenes

Postitus Postitas Kriku »

Lukašenko võtab Venetsueelast eeskuju: https://www.delfi.ee/news/paevauudised/ ... d=91515237
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19210
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Olukord Valgevenes

Postitus Postitas ruger »

Luka lubab meeleavaldajatele kolakat anda, kus nad ka ei viibiks. Tähelepanuks, et sama fašistliku lipu juures andis Lukašenka võimule tulles oma ametivande :mrgreen:
«Need, kes tulevad täna raudteele, riputavad fašistlikke lippe elektriliinidele, need, kes püüavad täna purustada, õõnestada riigi taristut, peavad teadma: tänasest eriti kodanike korterites, kuhu nad end peidavad, me vange enam ei võta,» hoiatas Lukašenka, kohtudes jõuametkondade uute juhtidega, kelle ametissenimetamisega püüab ta kuid kestnud protestide olukorras võimuhaaret tugedada.

«Kui keegi puudutab sõjaväelast (ma tegin kindralitele juba märkuse), peab ta sealt lahkuma vähemalt käteta. Ütlesin seda avalikult, et kõik mõistaks meie edaspidist otsustavust. Edasi on kõik. Meil pole taganeda kuhugi, me ei kavatse taganeda. Hakakem tegutsema, kes on valmis,» ütles ta.
https://maailm.postimees.ee/7098608/luk ... aldajatele

Videolõik ka uudistest. Protestivad tudengid lastakse koolist lahti ja saavad koheselt ajateenistuskohustuse täitmise kohustuse ning kutse sõjakomissariaati.
https://www.youtube.com/watch?v=YTTFKBuV1Rg
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
ambur123
Liige
Postitusi: 1584
Liitunud: 27 Apr, 2009 9:37
Kontakt:

Re: Olukord Valgevenes

Postitus Postitas ambur123 »

Uudises klipp ka sellest, kuidas meeleavaldusel tulistatakse.
Asi juba nii kaugel ...

FOTOD JA VIDEO | Minski kesklinna saabusid kuulipildujatega varustatud soomusautod
https://www.delfi.ee/news/paevauudised/ ... d=91541341
moscito
Liige
Postitusi: 232
Liitunud: 30 Juun, 2017 10:56
Kontakt:

Re: Olukord Valgevenes

Postitus Postitas moscito »

Mul on rõõm näha,et Valgevene rahval on südikust ja julgust jätkata rahumeelsete marssidega. Kuulates luka ja teiste jõuametite ütlusi, siis ladvik on juba tõeliselt närvis, ei sa ju eriti midagi teha rahumeelse rahva vastu.
Tarmo Männard
Liige
Postitusi: 1231
Liitunud: 08 Sept, 2005 0:35
Asukoht: Tallinn, Õismäe
Kontakt:

Re: Olukord Valgevenes

Postitus Postitas Tarmo Männard »

Aga saab ju!
Väidad lihtalt, et see mis ümberringi toimub ei ole mitte rahumeelne marss, vaid vägivaldne laamendamine ning seadusetu võimuhaaramiskatse ja reageerid sellele kohaste meetoditega.
Nii ongi ta siiamaani teinud.

Ajalugu kirjutavad ju lõpuks võitjad. Ja praegu pole sugugi kindel, kes võidab. Kas läheb, kui Ukrainas või pigem nagu Venemaal.

Kui hüpoteetiliselt toimuks Eestis taas 1940 aasta Juunipööre, hakataks ajalootundides lastele õpetama, kuidas "valitsuse pekinäod andsid 2007 aasta aprillis jõhkratele, ajupestud politseinikele käsu peksta sõdurilabidatega laiali absoluutselt rahumeelne miiting, kus inimesed lihtsalt Tõnismäel seisid ja vaatasid vaikides. Ning lihtsalt lehvitasid oma kallile-kallile Sõpruse Monumendile. Selle käigus peksid loomastunud politseinud ja nende käsilased surnuks ka süütu nooruki, Mitja Ganini, kes läks oma haigele emale poest leiba ostma."

Jah, selline asi toimib vaid lühikeses perspektiivis. Aga keegi ei tea, kuikaua kestab see "lühike perspektiiv". See võib kesta üle mitme inimpõlve.
Elagu Ukraina
Liige
Postitusi: 268
Liitunud: 04 Apr, 2017 1:39
Kontakt:

Re: Olukord Valgevenes

Postitus Postitas Elagu Ukraina »

Valgevene tööteb palju naftat bensiiniks. Kas Euroopa ostab ka seda endiselt, või on saktsioonid seda piiramas?
HAT
Liige
Postitusi: 965
Liitunud: 25 Dets, 2016 10:18
Kontakt:

Re: Olukord Valgevenes

Postitus Postitas HAT »

VV-s käib võitlus punase ja valgega räigelt "üle võlli".
Isegi puna-valge tõkkepuu läks vahetamisele .
https://t.me/narodprotiw/964
https://t.me/narodprotiw/969
PS. ei taha uskuda , et see on trolling.
mcraimond
Liige
Postitusi: 167
Liitunud: 06 Jaan, 2009 9:26
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Olukord Valgevenes

Postitus Postitas mcraimond »

Igor Taro Valgevene kroonika 01.11.2020

https://www.facebook.com/igor.taro/post ... 0120041131
Seekordne pühapäevane meeleavaldus langes kokku iga-aastase kommunismiohvrite mälestuspäevaga, mil Minskis liigutakse Kuropatõ mälestuspaigale mälestamaks mahalastud Valgevene haritlasi ning kümneid tuhandeid Stalini repressioonide ohvreid. Paraku sel aastal langesid ohvrite mälestajad ise kommunismi idealiseeriva režiimi ohvriks - OMON korraldas teel mälestuspaigale tõelised peksu- ja arreteerimistalgud.

Inimesed hakkasid mälestuspaigale minekuks koonduma Iseseisvuse prospektil Tšeljuskinlaste pargi ja kellatehase Lutš vahetus läheduses. Kolm lähedalasuvat metroojaama olid nii väljumiseks kui sisenemiseks ennetavalt suletud "reisijate turvalisuse tagamiseks". Samamoodi oli Minski elanike turvalisuse tagamiseks orienteeruvalt kell 12-18 piiratud mobiilineti kasutamine - tavapärane praktika tänapäeva Valgevenes.

Esimesed arreteerimised leidsid aset kohe kolonni liikumise alguses - võeti kinni kolm ajakirjanikku, kes olid märgistatud pressi vestidega. Tundub, et selline vest ei tööta enam mitte ajakirjaniku kaitseks, vaid suurendab hoopis riski langeda miilitsa omavoli ohvriks. Meedia teatel oli ühte korrespondenti ka korralikult kolgitud. Kiiret vabanemist neile ei lubata, kuna erinevalt tavapärasest "dokumentide kontrollist" hakati kõigile vormistama rikkumisi keelatud aktsioonist osavõtu ja vastuhakkamise eest. Varem on vastuhakkamise paragrahv määratud kõigile, kes on vabatahtlikult liikunud miilitsa mikrobussi. Põhimõtteliselt võib vasuhakuna käsitleda ka küsimust "Mille eest?" vms.

Tšeljuskini pargi juurest hakkas kolonn liikuma Minski ringtee poole ning mõneks ajaks läks prospekti liiklus kinni, kuna inimesed tulid autoteele. Mõnisada meetrit hiljem surus miilits kolonni autoteelt kõnniteedele. Piirkonda oli koondatud suurel hulgal veoautosid kinnipeetute transpordiks, samuti veekahureid ja mikrobusse, mis olid suures osas taksonumbritega.

Miilitsa tõkked põhjustasid kolonni jagunemise, osa liikus vasakule Volgogradi tänavat pidi Lahojski trakti poole, ülejäänud kolonn jätkas sammumist Iseseisvuse prospektil Valgevene rahvusraamatukogust mööda. Iseenesest jalutati suurema seltskonnaga Minski südalinnast eemale ning paari kilomeetri pärast liiguti prospektilt kõrvale väiksemaid tänavaid pidi, et jõuda ringtee tagusele mälestuspaigale. Võinuks mõelda, et mis küll võiks olla jõustruktuuridel selle vastu - ühtegi strateegiliselt tähtsat väljakut ega riigiasutust inimeste teel polnud, mida võinuks hõivata himustada. Lihtsalt suurem seltskond jalutab. Kui kolonn oli möödunud Kõigi pühakute kirikust ja liigunud Sjadõh tänavat pidi rahulikult edasi, hakkas miilits seda laiali ajama. Toimusid vahistamised, kuid laiali jooksnud inimesed kogunesid taas lähedalasuvatel tänavatel ja suundusid edasi Lahojski trakti poole, et jõuda Kurpatõ mälestuspaigale.

Järgmine suurem kokkupõrge oli vast poolteist kilomeetrit hiljem Lahojski trakti ja Gamarnika tänava ristis. Miilits viskas inimeste poole granaate. Ühel juhul oli jõustruktuuride ahelik sunnitud ka taganema, kui rahvas neile peale jooksis ja karjuti "Minema!" Seda ristiti kohe maagiliseks võlusõnaks, mis pidavat Valgevenet okupeerinud kurjuse isanda välja ajama, kuid nagu kogemus on näidanud, siis mõjuvad kõik võlusõnad ainult suure arvulise ülekaalu korral. Nende kokupõrgete käigus leidis aset üks kõnekas juhtum Valgevene riikliku televisiooniga. Pealtnägijad kirjeldasid seda nii: ühel hetkel tuli ristmikule Valgevene TV võttegrupp koos maskides jõmmidega. Hakati filmima mingit suvalist punkti ristmikul, kuhu lähenes miilitsate grupp. Äkki käis selles samas punktis Kõva kõmakas ning Valgevene TV reporter hakkas kõnelema, Kuidas meeleavaldajad on visanud miilitsa poole lõhkepaketi. Keegi ühtki lõhkepaketti heitvat meeleavaldajat ei näinud ja muidugi sattus Valgevene TV Kaamera sinna täiesti juhuslikult. Kõnekas oli ka see, et miilits tegelikult sellele "lõhkepaketile" mingit tähelepanu ei pööranud - keegi ei hakanud asja uurima, et proovinud väidetavat viskajat tuvastada või talle jälile jõuda.

Edasi läks meeleavaldajatel keeruliseks kuna Kurpatõ mälestuspaigale jõudmiseks tuli pärast veel ühe tänava läbimist ületada tõke - Minski ringtee, mis oli kõrge valli peal ning sealt alt läbiminekuks sobiva viadukti panid jõustruktuurid kinni. Edasine nägi välja üsna kole - ringtee kõrval oleval põllul hakkas miilits autode ja mikrobussidega meeleavaldajaid nagu šaakalid taga ajama ja siis mahajääjaid maha väänama ja bussidesse toppima. Suur osa protestijaid ei soovinud saaklooma rolli safaril etendada ning pöörasid tagasi südalinna poole.

Siiski jõudis soovitud paika Kurpatõ mälestuspaigale hinnanguliselt 500-2000 inimest, kes asetasid hukkunute mälestuseks küünlaid ja laulsid mõne laulu. Üheks mälestusürituse tipphetkeks oli 73-aastase Nina Baginskaja kohale jõudmine, keda võeti vastu hüüetega "Ni-na! Ni-na!" Nina rääkis, et tal õnnestus kolonni liikudes saada ühe auto peale, mis tõi ta mälesuspaiga lähedale ja nii imbus ta miilitsa tõketest läbi.

** Loomulikult oli kogu see stalinlike repressioonide mälestusürituse nurjamine väga kõnekas, kui samal ajal rakendati repressioone taas nii kultuuritegelaste kui haritlaskonna suhtes. Kedagi veel maha ei lasta, kuid eks Stalingi arenes oma verejanus ajapikku. Sel nädalal selgus, et Grodna teatrist oli vallandatud pearežissöör ja veel üks näitleja-lavastaja. Nende kaitseks videopöördumise salvestanud 6 näitlejat said samuti ametist priiks. Hõredamaks jäi ka Ooperiteatri kollektiiv - nende kontsertmeister võttis eelmise pühapäeva etenduse pausi ajal sõna, sellest tuli suur skandaal ning järjekordne vallandamine. Muusikud ütlesid, et nad ei käi teatrist ainult "viiulit kääksutamas". Kui etenduse vaheajal loeti uudiseid eelmisel pühapäeval toimunud inimeste tagaajamisest Arluvskaja tänaval, siis tunti, et peab ka midagi tegema või vähemalt ütlema. Kohene vallandamine oli muusikute sõnul mõneti üllatav - arvati, et ehk enne tuleb jutuajamisi teatri loomingulise juhiga.

Samas on see reaktsioon täiesti kooskõlas Lukašenka juhtnööridega, kes nädala algul ütles selgelt, et kõik protestijad tuleks koheselt lahti lasta, ülikoolidest välja visata ning kedagi kinni hoida pole tarvis. Need sõnad kõlasid just üleriigilise streigi üleskutsete taustal. Nädala jooksul selgus, et streike tööstusettevõtetes ei toimuvat, kuid hoolimata selleset, et Grodna Azoti tehases streiki pole, koguti sinna üle Valgevene ligi 40 streigimurdjat, kes kommandeeriti eri tööstusettevõtetest streikijate asendamiseks. Uudiseid streigimurdjate otsingutest levisid nädala algusest saati - maapiirkondade ettevõtetest otsiti inimesi 2-3kolmekordse palga lubadusega kaheks kuuks, elamine lubati organiseerida kohalikus sanatooriumis.

Teine probleem, millega Lukašenka ootamatult kokku puutus läinud nädalal, olid kooliõpilaste protestid. Meedia kirjutas vähemalt kuuest gümnaasiumist, kus toimusid erinevad aktsioonid või väljaastumised, mida on käinud ka miilits kimbutamas. Midagi hullu õpilased ei teinud - lihtsalt seisid näiteks kooli peasissekäigu ees puna-valgete lippudega suure vahetunni ajal. Tunde keegi ei seganud ega vahele ei jätnud. Mõnes kohas ka lauldi. Ühes koolis toimus istuv streik üleriigilisel streigipäeval 26. oktoobril. Loomulikult hakati koolidesse kutsuma vanemaid ning ähvardama õpilasi väljaheitmisega. Üks isa tuli oma lastele toeks kooli juurde plakatiga "Õpilased, te olete imelised!" Keegi oli koolipersonalist seepeale vajutanud häirenuppu ning kohale jõudnud miilitsapatrull viis ohtliku elemendi minema ja talle määrati 15-päevane arest koolipäeva saboteerimise eest. Mehel õpib koolis kolm last. Arreteeritud paljulapselise isa abikaasa rääkis meediale, et ei tea, mida kogu pakutud abiga peale hakata - inimesed kandsid perele raha, saadeti toiduained jne. Üldiselt võib märkida, et valgevenelased on represseeritud inimeste suhtes üsna solidaarsed. Kuigi mitte jõulised vägivallatseva miilitsa suhtes, aga hädalisi aidatakse heameelega ja heldelt.

Ajakirjanikud Vadim Zamirovski ja Vsevolod Zarubin pääsesid just pühapäeval vabadusse pärast 15-päevast aresti. Neid võtsid vastu sugulased ja samal päeval arreteeritud kolleeg Darja Spevak, kes vabanes 2 päeva varem. Nende sõnul olid kinnipidamistingimused rahuldavad, vangla meenutas kehvapooset hostelit, mida kimbutavad pidevad kanalisatsiooniummistused. Süüa olevat ka antud enam-vähem normaalselt. Lahkumispäeva hommikusöögiks oli näiteks kruubipuder, kuhu sai lisada isiklikke rosinaid ja pähkleid ning puder muutus täitsa maitsvaks. Vangivalvurite suhtumine oli olnud korrektne. Seltskond oli kongis hea - kuna poliitilisi vange hoitakse samas korpuses, siis oli palju haritud inimesi, kellega oli põnev vestelda. Selline väike olustikukirjeldus 21. sajandi Gulagist.

** Kõige selle taustal jätkas Lukašenka teesklemist, et ta valitseb riiki ja kontrollib kõike selles toimuvat. Nimelt suutis ta lühikese aja tagant taas vallandada siseministri ja määras lisaks uuele ministrile ka uue Minski miilitsaülema. Senised kindralid lähetas aga oma nõunikena Valgevene eri piirkondadesse "kuberneridele appi korra taastamiseks". Selle kohta liigub nüüd Valgevenes kaks versiooni - üks on see, et Lukašenka püüab kusagil midagi tugevdada ning seetõttu liigutab ressrussi neisse paikadesse. Teine versioon on see, et paranoiline endine presidendikandidaat ei tea, kes ja millal otsustab teda reeta ja võimu haarata ning liigutab võimalikud ohuallikad pealinnast eemale. Üldiselt ei kinnista selline närviline jõustruktuuride juhtide pidev vahetamine üldsegi arusaama, et Lukašenka tunneks end kuidagi kindlalt. Kõige selle tipuks üritas ta pagunites kuulajaskonna ees esinedes solvata Koordinatsiooninõukogu liiget Pavel Latuškot nimetades teda justkui eksides Lahuškoks ja mõnitades tema juhtimisel moodustatavat ülemineku kriisivalitsust eksiilis. Olnuks diktaator oma võimus ja õiguses absoluutselt kindel, ei vääriks mingid "mõttetud opositsioonijuhid" kindralite ees mainimist. Ja viimastel kuudel paistabki Lukašenka põhiselt kõnelevat paguneid kandvate inimestega - justkui kinnitades, et rohkem tal selles riigis väga palju liitlasi polegi.
HAT
Liige
Postitusi: 965
Liitunud: 25 Dets, 2016 10:18
Kontakt:

Re: Olukord Valgevenes

Postitus Postitas HAT »

Народное Антикризисное Управление lühendina NAU /tõlkes- rahvuslik kriisivastane juhtimine / kutsub VV Uurimiskomitee ( vene CK analoog, tegeleb krim.uurimisega ) ausaid uurijaid üles alustama kriminaaluurimist vähemalt 500 avalduse põhjal, mis esitatud protestide ja marsside käigus kannatatad saanud isikute poolt korrakaitsjate vastu .
Avaldusi on kokku esitatud 2300, neist väidetavalt 1800 on võetud eelkontrolli.
Eelnimetatud 500 avalduse tähtaeg lõppeb 9-11.nov. paiku ja uurijatel tuleb otsustada :kas alustada krim.menetlust esitatud tõendite ( videod, nimed ,tunnistajad jms) alusel või keelduda.
NAU lammutab täiesti legaalselt ühte Luka tugisammast- Uurimiskomiteed, sest määrusele keeldumise kohta tuleb reaalne nimi alla ja siin mask ei aita.
Uurijatel on siin mõttekoht- kas ja kuidas edasi.
PS. EL andis täna uue sanktsioonide nimekirja Luka ja tema ametnike kohta, mis rakendub lähipäevil. Vt. ise lähemalt https://t.me/nau_belarus ja https://t.me/nau_belarus/8
HAT
Liige
Postitusi: 965
Liitunud: 25 Dets, 2016 10:18
Kontakt:

Re: Olukord Valgevenes

Postitus Postitas HAT »

[quote="HAT"]Народное Антикризисное Управление lühendina NAU /tõlkes- rahvuslik kriisivastane juhtimine / kutsub VV Uurimiskomitee ( vene CK analoog, tegeleb krim.uurimisega ) ausaid uurijaid üles alustama kriminaaluurimist vähemalt 500 avalduse põhjal, mis esitatud protestide ja marsside käigus kannatatad saanud isikute poolt korrakaitsjate vastu .
Avaldusi on kokku esitatud 2300...

Vaatasin teateid alates https://t.me/RealnaiaBelarus/14142 ja Minski kosmonaudid on on ikka erilised jõhkardid selle sõna mõttes! Lambist jalaga pähe https://t.me/RealnaiaBelarus/14142
Paistab nagu oleks kogu "jõublokk" alt üles aru saanud- Luka kaitseb ja nende ainus tugi ongi Luka. Kusakilt lugesin , et ühe tegevkosmonaudi ex. naine sai 3x rohkem alimente septembris 2020 . Kui leian, panen viite ka.
NAU https://t.me/nau_belarus uudised on lootustandvad, kel huvi, loeb ise .Lühidalt OSCE-le on esitatud tõendid ja soovitused. https://t.me/nau_belarus
HAT
Liige
Postitusi: 965
Liitunud: 25 Dets, 2016 10:18
Kontakt:

Re: Olukord Valgevenes

Postitus Postitas HAT »

Kas leidub mõni nobenäpp, kes paneks eesti keelde ja teemasse üles https://t.me/RealnaiaBelarus avaldatud https://t.me/MikolaDziadok/4962 kokkuvõtte olukorrast Valgevenes?
Tarmo Männard
Liige
Postitusi: 1231
Liitunud: 08 Sept, 2005 0:35
Asukoht: Tallinn, Õismäe
Kontakt:

Re: Olukord Valgevenes

Postitus Postitas Tarmo Männard »

Siit tuleb mu elu esimene tõlkekatsetus. Ma vähemalt proovisin, eks!
___________________________________________________________
Mikola Dziadok



Protestide raugemine ja õpitud abitus.


Eile olid meil taas tuhatkond kinnipeetut ja peksmine, nagu kolm kuud tagasi. Minult on kurvalt küsitud: Kas tõesti läheb jälle nii, nagu 37. aastal? Kas kõik see jääbki tõesti kestma aastateks? Kas Lukašenko tõesti jääbki igaveseks pukki?

Et vastata, tuleks vaada asju pisut suuremalt. Astuda piltlikult öeldes paar sammu kaugemale.

Iga revolutsioon tekitab lainetust. Vastureaktsiooni. Revolutsioon-vastureaktsioon, revolutsioon-vastureaktsioon. Kõigel on omad tõusud ja mõõnad. Nagu igal muul ühiskondlikul nähtusel. Minnes tagasi augusti algusesse, võib seda lihtsasti jälgida. Jah, mõneks ajaks saadab vana režiimi pooldajad edu ja kohati võib lausa tunduda, et rahvas ongi kaotanud. Aga siis läheb ühiskond taas rünnakule ja riigikiik hakkab taas kõikuma. Kuni....kuni selleni....kuni üks pool võidab? Ei. Kiik jääbki kõikuma ja kõigub tegelikult niikaua, kuni ei ole ära lahendatud selle konflikti tekitanud probleem.
Milles on olnud Valgevene probleem?
Aga selles, et praegune poliitilis-majanduslik süsteem lihtsalt ei vasta enam rahva absoluutse enamuse huvidele.

Seda vastuolu on võimalik lahendada vaid kahel moel: Kas muuta süsteemi või vahetada välja rahvas. Ja kumb variant on siinkohal tõenäolisem, mõistate ju isegi.

Mistõttu vastates küsimusele probleemi kohta, peame mõistma: Protestide rahunemine ei tähenda kaugeltki nende lõppemist. Isegi protestide lõppemine- vähemasti mõneks ajaks- ei tähenda absoluutselt, et vana süsteem saab jääda kestma. Miks? Sest probleem pole kadunud. Sest kogu see süsteem on juba oma aja ära elanud ja end ammuilma ammendanud. Vana süsteemi ei suuda lõputult säilitada ei Lukašenka ega keegi teine. Kaasaarvatud isegi meie ise. Seda ka siis, kui kogu südamest soovida ja tahta.
Aga kui see meist ei sõltu, mis sellisel juhul meist üldse sõltub? Meist sõltub asjaolu, kui kiiresti kõik endine kokku kukub- kas selleks kuluvad nädalad või kuud? Loomulikult sõltub meist ka, mis üldse on see uus, mis vana asemele ehitatakse.

Miks siis taas need lüüasaamismeeleolud? Miks on juba tuhanded pagenud piiri taha, miks ei minda demonstratsioonidele, miks seletatakse, et "Meie ju kaotasime".

On üks üsna tähtis psühholoogiline aspekt, mis on Lukašenka võimu säilimisel kaua tähtsat rolli mänginud. Seelleks on õpitud abitus. Lukašenka on olnud tark psühholoog ja masside käitumise tundja. Ta on mõistnud suurepäraselt, kuidas ümbrus mõjutab käitumist ja on teinud vastavaid otsuseid, et elanikkonna rahulolematu osa mingil juhul ei usuks endasse. Räägitakse riigiaparaadi monoliitsusest, edukate protestide puudumisest ja loomulikult korrutatakse regulaarselt mantrat, et "Maidani ei ole ja ka ei tule meil kunagi"!

Massidele on aastaid korrutatud, et nendest ei sõltu midagi. Et midagigi muuta pole neil lihtsalt võimalik.
Juba 5 aastat tagasi polnud võimalik leida Lukašenka siiraid pooldajaid. Aga samal ajal rääkisid kõik rahulolematud, et "vastu hakata pole mõtet, sest niikuinii pannakse kõik istuma" "sellest kõigest ju niikuinii lahti ei saa" ja " me pole ju, paraku, mingid ukrainlased".

Aga 2020 toimus korraga muutus. Läbimurre. Selle põhjuseks olid ühiskonna pingutused ja Lukašenka enese vead.
Ühel heal hetkel hakkasid inimesed korraga uskuma endisse. Mõisteti äkki, et muutuste pooldajaid on tegelikult enamus. See oli otsekui maavärin, mis pani liikuma kõik järgneva. Nüüdseks on riigi kõik pingutused suunatud ainult selleks, et suruda ühiskond meeleheitlikult tagasi vanasse, õpitud abitusse. Ja juba võibki kuulda aegajalt vanu tuttavaid fraase:"protestid ju midagi ei muuda" ja "sellel pole mõtet, niikuinii jääb kõik endiseks".

Niisiis püüab režiim kõigest jõust ajada ühiskonda tagasi seisakusse Aga see on midagi, mida ei tohiks mingil juhul teha lasta. Arusaam ühtsusest ja sellest, et oleme enamuses, on palju tähtsamad, kui mõned "võimule kaotatud" tänavad ja väljakud. Hullul juhul võib see lükata meid kõiki mitmeid aastaid tagasi minevikku.
Juulikuus ütles Maria Kolesnikova: "Meie suurim vaenlane ei ole mitte see režiim, vaid hoopis mitteuskumine võitu". Ma olen sellega tuhandekordselt nõus.
Sest vähemus suudab enamust hoida lõa otsas vaid ühel moel: Enamus tuleb lihtsalt panna uskuma, et nendest tegelikult mitte midagi ei sõltu. Et kõik nende pingutused ja katsed midagi muuta on täiesti kasutud ja mõttetud.

Jätke meelde, et iga kord, kui keegi levitab pessimistlike meeleolusid, räägib selle inimese kaudu tegelikult diktatuur.
Ei ole võimalik toppida vanglasse riigi kogu elanikkonda. Ei ole võimalik neid kõiki isegi piiri taha ajada. Küll aga on võimalik panna kõiki uskuma, et tegelikult on nad nõrgad ja jõuetud.
teie virisemisel on tegelikult vaid üks reaalne tulemus. Te lihtsalt aitate sellega praegust valitsust!

Seepärast tuleks unustada pessimism. Vähemalt niikauaks, kuni saabuvad paremad ajad.
Meie poolt on tõde. Meie poolt on isegi aeg. Meilt vajatakse vaid kahte asja: Julgust ja kannatust. Me peame lihtsalt ajama oma asja.
Iga päev.
HAT
Liige
Postitusi: 965
Liitunud: 25 Dets, 2016 10:18
Kontakt:

Re: Olukord Valgevenes

Postitus Postitas HAT »

Tarmo Männard kirjutas:Siit tuleb mu elu esimene tõlkekatsetus. Ma vähemalt proovisin, eks!
___________________________________________________________
Mikola Dziadok
Protestide raugemine ja õpitud abitus.
Eile olid meil taas tuhatkond kinnipeetut ja peksmine, nagu kolm kuud tagasi.
Pühapäeval 08.11.2020 peeti protestide käigus kinni 1023 isikut.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19210
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Olukord Valgevenes

Postitus Postitas ruger »

Valgevene uus tuumaelektrijaam eriti töökindel veel pole
Belarusian nuclear power plant has stopped electricity generation.

This was confirmed by a representative of the information center of the nuclear plant.

Thus, it operated in Belarus for exactly one day.
https://twitter.com/VoicesBelarus/statu ... 7644094464
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: rms. Rakmed ja 17 külalist