Paju Lahing

Lahingud ja üksused. Relvad ja tehnika. Varustus ja autasud. Kõik teemasse puutuv..
Vasta
Lennart
Liige
Postitusi: 813
Liitunud: 27 Sept, 2005 15:39
Kontakt:

Paju Lahing

Postitus Postitas Lennart »

Täna 88 aastat tagasi toimus Paju lahing mis oli üks otsustavamaid lahinguid Vabadussõjas,mälestagem langenuid.

Paju lahing oli Eesti Vabadussõja ajal Valga vabastamise käigus 13. jaanuaril 1919 Eesti ja Punaarmee väeosade vahel toimunud lahing Paju mõisa all.

Paju mõis oli Punaarmee viimane kaitsepositsioon Valga all. Seda kaitses 1200 läti punast kütti Emīls Vītolsi juhtimisel. Punaarmeel oli seal 32 kuulipildujat, 4 suurtükki ja soomusrong.

Eesti poolel oli 693 meest (partisanide pataljon leitnant Julius Kuperjanovi juhtimisel ja Soome vabatahtlikud). Neil oli 22 kuulipildujat ja 6 suurtükki.

Eesti väed ründasid mõisa. Päeva jooksul tõrjuti kõik rünnakud tagasi. Hämariku ajal tungisid Eesti väeosad mõisa ning vallutasid selle käsitsivõitluses.

Lahing oli üks sõja verisemaid. Eesti poolel oli langenuid ja haavatuid kokku 156 (Julius Kuperjanov sai surmavalt haavata). Punaarmee kaotas umbes 300 sõdurit.Pilt


Paju lahing võimaldas Valga vabastada.

Aastal 1994 püstitati Paju lahingu mälestusmärk.
Wiking
Liige
Postitusi: 1308
Liitunud: 10 Apr, 2004 18:09
Asukoht: Haapsalu
Kontakt:

Postitus Postitas Wiking »

Ka minu siiras mälestus sellele päevale!

Siin aga saad lugeda ka Julius Kuperianov'ist endast.


http://www.militaar.net/viewtopic.php?t=1708
valdo
Liige
Postitusi: 375
Liitunud: 11 Veebr, 2005 17:03
Asukoht: Kehra/Tallinn
Kontakt:

Re: Paju Lahing

Postitus Postitas valdo »

Lennart kirjutas:Täna 88 aastat tagasi toimus Paju lahing mis oli üks otsustavamaid lahinguid Vabadussõjas,mälestagem langenuid.
[...]
Eesti poolel oli 693 meest (partisanide pataljon leitnant Julius Kuperjanovi juhtimisel ja Soome vabatahtlikud). Neil oli 22 kuulipildujat ja 6 suurtükki.

Eesti väed ründasid mõisa. Päeva jooksul tõrjuti kõik rünnakud tagasi. Hämariku ajal tungisid Eesti väeosad mõisa ning vallutasid selle käsitsivõitluses.
Näide sellest, kuidas üks tulipea ignoreerib teiste üksustega kaastööd. No kes käskis Kuperjanovil peale tungida ilma soomusrongide (sealse suurtükitule) toeta? Oli ju teada, et raudteed parandatakse ning kohe-kohe saab eestlaste soomusrong rünnakut toemata sõita. Kas punased oleks Paju mõisast päev varem või hiljem välja löödud, see ei oleks tähtsust omanud.

Kes on sealkandis käinud, see vast teab sealset maastikku - mõis keset lagedaid välju künka otsas. Väga nadi paik ilma suurtükitule toeta ründamiseks...

Usun, et langenud mehi (sh legendaarset väejuhti Kuperjanovit) oleks Eestil jägnevateski lahingutes väga tarvis läinud...
Lennart kirjutas: Aastal 1994 püstitati Paju lahingu mälestusmärk.
Täpsustan - taaspüstitati sellisel kujul, nagu ta juba EW ajal oli püstitatud ja nõukaajal hävitati.
Valdo

[b][url=http://tinyurl.com/rattad]Eesti Jalgrattamuuseumi[/url][/b] looja ja eestvedaja
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk tn 9. Maist septembrini oleme avatud R,L,P 11-18, muul ajal kokkuleppel
Tutvustame jalgratta ajalugu eesti vaates, meie seitsmes saalis on välja üle 120 ratta
Reigo
Liige
Postitusi: 2228
Liitunud: 01 Dets, 2005 22:09
Kontakt:

Postitus Postitas Reigo »

Näide sellest, kuidas üks tulipea ignoreerib teiste üksustega kaastööd. No kes käskis Kuperjanovil peale tungida ilma soomusrongide (sealse suurtükitule) toeta?


Kõikidel Paju lahingu huvilistel on kohustuslik läbi lugeda Urmas Salo artiklid sel teemal "Ajaloolises Ajakirjas", "Tunas" ning "Valga ja militaarias".
:wink:
Kuperjanovil polnud seal tegelikult ignoreerida midagi. Tema allus Kalmile, kes oli Valga suunal tegutseva operatiivgrupi ülem. Kalm andis käsu pealetungiks. Aga, jah, ilmselt nii Kalm kui Kuperjanov olid mõnevõrra tormakad.
Kas punased oleks Paju mõisast päev varem või hiljem välja löödud, see ei oleks tähtsust omanud.
See, et punased Valgat maha jätma valmistusid, on meil täna teada. Kuid tollal, jaanuari lõpus 1919, seda ei teatud ning tegutseti põhimõtte kohaselt: mida kiiremini vastane välja lüüakse, seda parem. Vastase kannul pidevalt püsimine pidi takistama tal end koondada. Pealegi, mida kiiremini üks või teine asula vabastati, seda parem oli see võimalikele punaste repressioonide ohvritele.
Alkar
Liige
Postitusi: 129
Liitunud: 01 Apr, 2005 19:55
Asukoht: Pärnumaa
Kontakt:

Postitus Postitas Alkar »

Mina olen kuulnud, et Kuperjanovile lasid kuuli selga omad mehed. Pean seda täiesti usutavaks. See, et Kuperjanovil oli käsk edasi tungida ei tähenda veel, et ta oleks pidanud mehi nii lollil kombel surma ajama. Rünnata päevasel ajal üle lageda välja ülekaalukat ja paremini relvastatud vaenlast ei ole just kõige targem tegu. Peaks ütlema, et lausa lollus. Eks see ajaloos ole ikka nõnda, et lollusi katsutakse ordenite ja müütidega kinni mätsida.
marksman
Liige
Postitusi: 605
Liitunud: 15 Nov, 2005 15:58
Asukoht: kaardilt sa seda kohta ei leia;)
Kontakt:

Postitus Postitas marksman »

Kuperjanovi mehed olid puhkamata ja kas ka KÄSK oli, või oli pigem vabatahtlik uljus/hullus... seda me teada ei saagi. kuid sellises kohas paksude seintega mõisat päevavalgel rünnata, on oma meeste tapmine!
Viimati muutis marksman, 13 Sept, 2007 6:51, muudetud 1 kord kokku.
andrus
Liige
Postitusi: 4332
Liitunud: 02 Juul, 2004 11:39
Kontakt:

Postitus Postitas andrus »

tegelastele, kes foorumist isegi otsida ei suuda, tuleks välikäimla taga halastuslask teha.

http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... 8588#18588
Alkar
Liige
Postitusi: 129
Liitunud: 01 Apr, 2005 19:55
Asukoht: Pärnumaa
Kontakt:

Postitus Postitas Alkar »

Jah, paistab, et sellel teemal on tõesti kord juba sõna võetud. Samas on mu isiklik arvamus samaks jäänud, kui ühe vaatenurga pooldajad teema uuesti üles võtsid, siis leian, et ka minul on õigus uuesti oma vaatenurka selgitada.
Veel jääb mu hinge närima kahtlus, kas peldiku taga surmamine pole mitte liiga karm karistus inimestele kes kogu foorumis asuvaid materjale läbi ei vaata vaid ainult uuemaid teemasid jälgivad.
jackpuuk
Liige
Postitusi: 2243
Liitunud: 28 Aug, 2007 2:06
Kontakt:

Postitus Postitas jackpuuk »

Alkar kirjutas:Jah, paistab, et sellel teemal on tõesti kord juba sõna võetud. Samas on mu isiklik arvamus samaks jäänud, kui ühe vaatenurga pooldajad teema uuesti üles võtsid, siis leian, et ka minul on õigus uuesti oma vaatenurka selgitada.
Veel jääb mu hinge närima kahtlus, kas peldiku taga surmamine pole mitte liiga karm karistus inimestele kes kogu foorumis asuvaid materjale läbi ei vaata vaid ainult uuemaid teemasid jälgivad.
Ma ka uus siin foorumis ja suht sarnaseid teemasid on siin , kui nüüd üritan kõik järjest läbi lugeda , siis võite kindlad olla , et ei suuda meelde jätta . Kuulimaja taade ja s..t pähe lasta , vast on kergem karistus :twisted:
grisefiord
Uudistaja
Postitusi: 7
Liitunud: 11 Dets, 2007 9:21
Kontakt:

Postitus Postitas grisefiord »

Uustulnukana sattusin lugema Kuperjanovi surma kohta(et omad lasid ta maha).Minu isa kõneles et seda juttu kuulis ta juba sõjaväes olles 1920ndatel aastatel.Et ta ise oli Vabadussõjas vabatahtlik ja ka Paju lahingust osa võtnud ja tundis isiklikult nii Kuperjanovit,Irve kui ka teisi, kelle nimed ei meenu ja oli sündmustes osaline ja mäletas kõike,kippus ta algul selliste jutumeestega vaidlema,hiljem aga mõistis ,et selliset juttu levitasid just need,kes uskusid vene propagandat.Kuna isa oli Vabadussõja veteran,olid tal sõjaväes teenides eelised. Juba siis leidus kaasteenujate hulgas ütlejaid et sinutaoliste pärast me siin nöökima peame(nad vist arvasid et kui olnuks vene võim,ei tule sõjaväkke minna).Igal juhul välistas isa sellise võimalise täiesti,sest rääkimata surnupealuu-poistest,austati Kuperjanovit ja peeti temast lugu just mõistlikkuse ja arukuse tõttu,või nagu ta ütles:"Seda plärä aavad ainult lollid,kes midagi ei tea,usuvad aga veel lollimad!"
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline