Kas habeme/vuntside kasvatamine kaadris sobib vormiga?

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.

Habeme/vuntside kasvatamine TEGEVteenistuses...

On täiesti normaalne ja tavaline
28
47%
Võiks olla lubatav vaid määratletud erandjutudel
11
18%
On lubamatu või ebakorrektne
5
8%
On igaühe isiklik asi ja mind see eriti ei loksuta
16
27%
 
Hääli kokku: 60

Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Kas habeme/vuntside kasvatamine kaadris sobib vormiga?

Postitus Postitas hummel »

Et siis selline intrigeeriv küsimus. Olen seda ka varem püstitanud ja eks mind ole selle eest ka materdatud. Samas on ka poolehoidjaid leidunud. Määrustik ei anna piisavat juhist ja nii armastab mõnigi käia teenistuses (ka ajateenijate ees) ringi ikka paraja pulstiga. Ülemad ei saa ka midagi öelda...

Küsitluses pakkusin teise variandina lahenduse eranditega. Seejuures eranditena mõtlesin ise näitena:
1) vuntside kandmisel - vanemohvitsere ja vanemallohvitsere alates auastmest staabiveebel vms.
2) habeme kandmisel - võiks olla lubatud näiteks mereväe vanemallohvitseridel ja ohvitseridel. Võib-olla midagi traditsioonilist...

Rõhutaks, et mõtlesin küsitluses kaadrikaitseväelasi-kaadrikaitselitlasi.

Minu nägemus on, et vuntsid ei olegi nagu probleem. Siiski võiks seda käsitleda, kui teatavat privileegi. Habemetega oleks aga rohkem tänitamist - see muudab tuntavalt inimese väljanägemist. Armees peaks olema aga eristumised minimaalsed. Kes soovib väga omanäoline olla ja teistest eristuda, on sattunud vale töö peale. Ei jäta justkui avalikkuses hoolitsetud ja intelligentset muljet, samuti ebahügieeniline ja segav (gaasimask...) välioludes.

Ajateenijatel nagunii habet ega vuntse kasvatada ei lubata ja õige ta on. Mingil määral peaks neile eeskuju andma aga ka kaader, kes nendega tegeleb.

Teisest küljest vabatahtlikele kaitseliitlastele ma aga selliseid piiranguid ei seaks. Ehk oleks aga õige, kui kaitseliitlased-meesterahvad kannaksid tradistioonilist mehelikku soengut. Tähtis on, et inimene näeks vormis avalikus kohas hoolitsetud välja.


Siis kas keegi teab, kuidas oli see lahendatud enne sõda Eestis ja näiteks Wehrmachtis ning nõuka armees? Kogemusi?
Kasutaja avatar
kangelaspioneer
Liige
Postitusi: 1044
Liitunud: 30 Dets, 2004 13:13
Asukoht: Tallinn/Tapa
Kontakt:

Postitus Postitas kangelaspioneer »

Mitmetes riikides (nt Taani) on habeme kasvatamine traditsiooniliselt lubatud ainult mereväelastele ja pioneeridele :P
Kasutaja avatar
hillart
Liige
Postitusi: 3281
Liitunud: 07 Jaan, 2005 15:02
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas hillart »

He-hee!
Nuud tostatasid kull probleemi. Jumalast oige kusimus.
Tegelikult on karvkatte kandmine kaitsevaelase naos ikka reglementeeritud kull vastavate normatiivaktidega, milliseid aga eriti taitma ei kiputa.
Sama olen taheldanud ka naiteks BW-s, ja seda eriti vanemate ohvitseride-allohvitseride juures (soltumata auastmest). Seega voib oelda, et see on nagu pigem teenistusstaaziga seotud mitteametlik privileeg.
Sellised mitteametlikud asjad on aga vagagi tohusad ning kui hakata neid kuidagi ametlikult samadel pohimotetel reglementeerima, siis kaotavad nad kiiresti ka oma tahtsuse.
Koige raskem osa selles karvakasvatamises on aga, et see peab olema korrektne (nii ongi kirjutatud) ja korrektne pole see naos kohe mitte kui see vaid moned paevad vana on. Seega, kes on otsustanud endale karvad nakku kasvatada, siis peab ta sellega algama mingil pikemal teenistuspausil (naiteks puhkus) kui ta ei pea sellel nn. paadialuseperioodil teenistusse ilmuma. Nagu naitab ta aga alles siis, kui karvakasvatusuritus on saavutanud juba kultuurse vormi.
Seega - igasugused vormi topitud POMZ-i valimusega kaitsevaelased on Eest Vabariigi (ja mitte ainult) territooriumil lubamatud. Ja selliste nahtustega me peame voitlema! Ikka selleks, et olla vaarilised NATO ja EL liikmed. Edasi, kamraadid, euroopalike vaartuste poole!!
Muidugi peab eesti rahvas end loodusega tihedalt seotud metsainimesteks, kuid see ei pea leidma valjendust mitte sellises koledas vormis. Kui laheb tarvis vaenlast hirmutada, siis saab sellelaadse imago endale kiiresti kulge kasvatada!
Seni aga on voimalik vaid 2 varianti: 1. nagu puhtaks
2. korrektselt piiratud karvastik
naos

P.S. Mina ajasin oma 30 aastat kasvanud vuntsi maha, sest just sai nii korini igas jumala kui lennujaamas end trussikute vaele koorida ja lasta mingil suvalisel perverdist ametimehel oma ... kobada. Muudkui toesta, et pole araabia terrorist. Ajasin vuntsi maha ja probleem kadus. Lennujaamas voin riided selga jatta ja sodurisooklas enam ei pea ma oma kasinat lingvistilist osavust pingutama, et sealihatukki katte saada. Mis siis, et ennastki peeglist ara ei tunne ja igal hommikul hambaid pestes vopatan kohkunult seda voorast vana meest nahes, kes mulle peegelduselt vastu vaatab.
Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)

Stellung halten und sterben!!
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Postitus Postitas hummel »

Nagu algatuseks näha, siis "habemepatriootidest" Eesti militaarsüsteemis puudust ei tule. :D
Torkasin jälle herilasepesa ;)

Vuntside suhtes olen tõesti teaval määral tolerantne, kuid habemete kandmise vajalikkusest ma küll aru ei saa. Nn "hoolitsetud habe" on ka väga mitme otsaga küsimus. Olen näinud, kus noored vormikandjad (kaader) on kasvatanud endale näkku igasuguseid habemeribasid ja sokukesi. Kõik on teoorias ilus ja hoolitsetud, kuid praktikas, no andke andeks - tegemist minu personaalse nägemuse kohaselt pigem militaarklounidega, kes siis omakorda on näituseks ajateenijale. Siit edasi võiks osa selstkonda näiteks ilmuda hommikul teenistusse punaseks või siniseks värvitud juustega. Kõik ju ühtlaselt värvitud ja hoolitsetud - no problems? Moekas ja ekstravagantne värk ikkagi ju?!

Oleks veel küsimus, et miks üleüldse kaadrikaitseväelasena habet kasvatatakse? Mida see annab? Kokkuhoid habemeajamisvahenditelt/-ajalt? Soov eraklik olla?
Pole habet aastate jooksul kavatanud ega seda teha kavatsenud. Kuidas teeksin näiteks ajateenijale ajamata habeme või põskhabeme kohta märkuse või karistan teda selle eest, kui endal...
Sry, südametunnistus ja eneseuhkus lihtsalt ei luba.

Samas kordan üle - vabatahtlike kaitseliitlaste puhul ei näe probleemi. Kui inimene on sõjamees ainult mõnel päeval kuus, on tõesti täitsa tema oma asi, kuidas ta välja näeb - peaasi, et oleks hoolitsetud. Tahad aga teenida laigulist leiba, tee oma personaalses välimuses vajadusel teatud vastavaid mööndusi. Kahtlustan, et ka näiteks politseis ja enamuses turvaettevõtetes pole habemikud toetatud?
Viimati muutis hummel, 05 Veebr, 2007 10:00, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Juhan
Liige
Postitusi: 185
Liitunud: 21 Nov, 2006 13:08
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas Juhan »

hummel kirjutas: Kahtlustan, et ka näiteks politseis ja enamuses turvaettevõtetes pole habemikud toetatud?
Neid sokuhabemega turvamehi või siis paksude vuntsidega politsenikuhärrasid on meie maal ikka siiralt rohkem kui üks... :wink:
Meie reliikvia on vabadus!
Meie reliikvia on au!
stilett
Liige
Postitusi: 1510
Liitunud: 02 Veebr, 2006 11:39
Asukoht: Läänemaa
Kontakt:

???

Postitus Postitas stilett »

Mida tähendab termin: "kaadrikaitseliitlane". Vabandage, kuid see on midagi uut. Kes on tegevteenistuses ja kelle teenistuskoht on Kaitseliit, on samasugune tegevteenistuses teeniv kaitseväelane nagu teisedki. Määrustikud panevad kõik asjad paika. Keelamine hakkaks meelde tuletama seda ilusat "nõuka aega", mil habeme kandmine oli lubatud vaid siis, kui sul oli mingi defekt, mida habeme kandmisega võis varjata (armid, allergia, jne). Endal oli 80 aastate alguses võimalus õppida Tallinna Miilitsaerikoolis Nõmmel. Päevases õppes oli millegipärast keelatud kanda vuntse (habemest rääkimata). Miks seda nõuti, ei oska kommenteerida. Igal juhul, kuna ise ei pidanud kasarmus ööbima, õnnestus oma vuntsid säilitada.
Samas, kui me elame demokraatlikus ühiskonnas, ei näe probleemi, miks peaks keelama kanda vuntse ja habet. Loomulikult, kui habe on korrektne, mitte nagu Ivan Sussaninil. Oluliselt eredamad mälestused on seotud perioodiga, mil õppisin kaugõppes Sisekaitse Akadeemias. seal oli küll imelik vaadata noormehi päevasest õppest, kelle juuksed olid enam kui pikad, pealegi värvitud roheliseks, siniseks või lillaks... Ja seda ka keegi ei takistanud. Vot see oli tõesti rõve.
EOD
Liige
Postitusi: 4694
Liitunud: 12 Jaan, 2006 15:57
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas EOD »

Nõukogude ajal oli jah habe lubatud vaid nägu moonutavate defektide olemasolul. Vuntse lubati mõnedes väeosades kanda ka näiteks grusiinidest ajateenijatel, kuna vuntse loetakse Gruusias rahvuslikuks uhkuseks.
Habe võiks meil sobida mereväe kaadrikaitseväelastele ja ka maavägede vanemohvitseridele. Kaitseliitlaste puhul piisab vormi kandes korrektsest välimusest. Vuntsid ja habe oma äranägemisel.
Indrek
Liige
Postitusi: 209
Liitunud: 05 Mär, 2005 21:56
Asukoht: Dorpat
Kontakt:

Postitus Postitas Indrek »

mul pole küll vuntside vastu midagi, kui on kenasti trimmis siis ma ei saa aru, miks peaks see keelatud olema?

samas habemega on teine teema, see võib teatud olukordades tõesti häirima hakata.
Another bites the dust
Slinky
Liige
Postitusi: 298
Liitunud: 13 Apr, 2005 21:20
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Slinky »

mul suhteliselt ükskõik, ega habe või vuntsid sõdurit halvemaks/paremaks tee
Kasutaja avatar
Satakas
Liige
Postitusi: 2354
Liitunud: 21 Jaan, 2005 0:33
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas Satakas »

mõnel juhul teeb habe täielikust töllnäost midagigi mehetaolist.
Kasutaja avatar
MadMan
Liige
Postitusi: 1969
Liitunud: 23 Veebr, 2005 19:33
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas MadMan »

Austria-Ungari jalaväelane ja sapöör I MS ajal
Pilt
Vihkad Eestit? Vali Reformierakond.
Magnum
Liige
Postitusi: 34
Liitunud: 04 Veebr, 2007 22:13
Kontakt:

Postitus Postitas Magnum »

Kahtlustan, et ka näiteks politseis ja enamuses turvaettevõtetes pole habemikud toetatud?
Naiteks Politseikooli kodukorras on sellised reeglid

2.5 Õppurite soeng peab olema korrektne. Politseikadettidel on habeme kandmine keelatud v.a. kui esinevad füsioloogilised või traumajärgsed puudused näol. Juuksed, habe ja vuntsid peavad olema hooldatud, piiratud ning kammitud. Meesõppurite juuksed ja habe ei tohi katta kõrvu, riiete kaelust ega lipsusõlme. Õppuritel on keelatud kasutada juuksevärvi, mis erineb inimese loomulikust juuksevärvist (roheline, sinine, lilla jne).

2.6 Vormiriietuses naisõppuritel on keelatud kanda pikki juukseid (s.o õlajoonest allapoole ulatuvaid) lahtiselt. Juuksed peavad olema kinnitatud tagasihoidliku kinnitusvahendiga. Ehetest on vormiriietusega lubatud kanda ainult ehiskiviga abielu- või kihlasõrmust, kui ehiskivi ei ületa 2 mm ning naisametnikel lisaks kuni 10 mm läbimõõduga ehiskivita kõrvarõngaid.

2.7 Ebasoovitav on nähtavale jäävate tätoveeringute omamine.


Politseikoolis ja Sisekaitseakadeemias on valjanagemine reguleeritud (va oppejoududele, nii monigi kannab vuntse ja habet), kuid politseis on valjanagemine enda asi. Vahemalt idas on joodikuhabemega mehi kull, kuidas mujal, ei oska oelda. Paljustki soltub konkreetsest prefektuurist. Nt. politseiorkestri valimus jatab kull soovida. Seal on nii pikajuukselisi kui ka habemikke (moni meenutab pigem mingit heavy-metal meest), uhesonaga uhtne mall puudub.
Kasutaja avatar
VANA LÖUKOER
Liige
Postitusi: 558
Liitunud: 17 Okt, 2004 17:52
Asukoht: Eestimaa,Läänemaa
Kontakt:

Postitus Postitas VANA LÖUKOER »

Stiletile :

Kuperjanovi ÜJP ülemal on habe nagu zz topi vennal.see on lubatud.
Scouti minnes unusta ära,et sul habe olla vöib ja seda kasvatada lubatakse.

pidi olema määruste vastane.

samas pidid habemikud inglismaal olema täiesti närvis,kuna habega mehi ei vöeta lihtsalt tööle ja nendesse suhtutakse eriarvamusega.
ma ei saagi sellest aru,et habe,mis on mehe tunnusmärk,diskrimineerib inimest rohkem kui see,et möni seapea kuulutab end pedeks ja siis sa oled ta sunnitud tööle vötma.

kas see on demokraatia??
Viimati muutis VANA LÖUKOER, 07 Veebr, 2007 1:20, muudetud 1 kord kokku.
VAREMEIST TÖUSEB KÄTTEMAKS !!!!

MAHA VALGED JUUDID !!!!!!!!
Kasutaja avatar
VANA LÖUKOER
Liige
Postitusi: 558
Liitunud: 17 Okt, 2004 17:52
Asukoht: Eestimaa,Läänemaa
Kontakt:

Postitus Postitas VANA LÖUKOER »

olgu siis ikka nii,et köik,kes asuvad tööle kas kaitsejöududesse,piirivalvesse,menti vöi siseministeeriumi alla,vöib habe olla,aga korralikult piiratud.ja juuksed - sellised värvitud peadega vennad vöivad ju diskole minna.ma naeraks välja mendi,kes tuleks puna-siniste juustega mu käest korda nöudma.
ajaks pea paljaks sellisel ise.
VAREMEIST TÖUSEB KÄTTEMAKS !!!!

MAHA VALGED JUUDID !!!!!!!!
Kasutaja avatar
VANA LÖUKOER
Liige
Postitusi: 558
Liitunud: 17 Okt, 2004 17:52
Asukoht: Eestimaa,Läänemaa
Kontakt:

Postitus Postitas VANA LÖUKOER »

Wh ja SS södurid kandsid reeglina korralikult seitlisse kammitud juukseid ja habe oli aetud.preisi kord nöudis.habemed vöisid olla ainult vanem ohvitseridel.piltide peal pole kedagi habemega näinud.
söja löppedes tegid täid aga saksa södurile jöledamalt liiga ja siis lubati juuksed maha ajada.üldjoontes ei aetud,kuna rinde olukorras vöis siis kämbu sind venelaseks pidada,kellel üldjoontes juukseid peas polnud.

habemed olid küll mölemal pool keelatud,kui aga ikka kaevikus istusid,ei saanud miskit teha,et karva kasvatati ja see polnud ka probleem,kuni eesliinil olid.
VAREMEIST TÖUSEB KÄTTEMAKS !!!!

MAHA VALGED JUUDID !!!!!!!!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 16 külalist