Kas Eesti Valitsus ja President käitusid õigesti 1939-1940

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Või kui tädil oleks rattad...
Vasta
valdo
Liige
Postitusi: 375
Liitunud: 11 Veebr, 2005 17:03
Asukoht: Kehra/Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas valdo »

Kapten Trumm kirjutas: Kuid mis imevägi takistas leppimast Läänega kokku sedasi nagu Baltikumiga tehti - ja peale 1945 maid Soomest lihtsalt üle sõitmast. Või üle sõitmast ilma kokkuleppeta.

Või vahest kallutas otsust ka soomlaste visa sõdimine ja Stalin otsustas sellise pool-satelliitriigi kasuks (teine variant oleks Soome rahvavabariik, Soome NSV vms). Ei nõudnud Stalin enam Hankot ka. Ja kui palju mõjutas ikkagi maade jagamist 1945 see Balti riikide "vabatahtlik" NSVL astumine?
Väga raske on seda hinnata. Järgnevas on toodud minu puhtisiklik "hüpotees", mis ei pretendeeri ei objektiivsusele ega teaduslikule tõele.

1. Rootsiga seotud diplomaatiamängud olid sellesse parajal määral seotud. (See on omaette jutt, millistel põhjustel Stalin Rootsist WWII ajal üle ei rullinud - oli ju Rootsi natside üks olulistest tooraineallikatest.)

2. Soome ei olnud 1944 "otse ees" sõjakäigus Läände. Ehk tema asend oli geopoliitiliselt veidi rahulikumas kohas tollast situatsiooni arvestades.

3. Arvestades p2 ei olnud Soome probleemi sõjaline lahendamine 1944-45 Stalini jaoks prioriteet nr 1. Esmaprioriteediks oli siiski Euroopa, et võimalikult kaugele tungides sellest võimalikult suur tükk haarata. Soomega tehti 19. septembril 1944 väike "vangerdus", mille tulemusena võis selle kui kolmandajärgulise suuna vähemalt esmapilgul rahulikumaks kuulutada ehk siis Soome probleemiga hiljem edasi tegeleda.

4. Soomes mängis olulist rolli minu arvates mitte niivõrd 1940. aasta vaherahu ega 19. sept 1944.a. rahu, vaid eelkõige 1947.-48. aasta lepingud. Just siis oli minu arvates oht Soome iseseisvumisele (või vähemalt bolševiseerumisele a la Ida-Euroopa) kõige suurem ning soomlastepoolne edukas diplomaatia võimaldas selle suurte järeleandmistega (nn soomestumine, Paasikivi-Kekkose joon) noateral säilitada.

Kui tuua paralleele Eestiga, siis pp 1 ja 2 tingimused olid/on Eesti osas teised. Ehk siis seepärast ei usu ma paralleele Soomega.
Valdo

[b][url=http://tinyurl.com/rattad]Eesti Jalgrattamuuseumi[/url][/b] looja ja eestvedaja
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk tn 9. Maist septembrini oleme avatud R,L,P 11-18, muul ajal kokkuleppel
Tutvustame jalgratta ajalugu eesti vaates, meie seitsmes saalis on välja üle 120 ratta
valdo
Liige
Postitusi: 375
Liitunud: 11 Veebr, 2005 17:03
Asukoht: Kehra/Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas valdo »

Kapten Trumm kirjutas:Ei nõudnud Stalin enam Hankot ka.
Hankot küll mitte, aga Porkkalat küll. Vahet ju pole, kas Soome lahe riivistamiseks on Nõukogude poole käes üks või teine poolsaar.

Taustateabeks - Porkkala poolsaarelt (Helsingile muide palju lähemal kui Hanko poolsaar) lahkus N.Armee 1956. Enne seda oli nende käes mh ka Kirkonummi ja lõik Soome jaoks starteegilisest Helsingi-Turku raudteest, millest läbisõitvatel rongidel nõudis N. pool Soomelt mh ka akende kinnikatmist. (Olen rääkinud soomlasest vanahärraga, kes seda mäletas isiklikult...)

Kui Stalin poleks surnud 1953 ja poleks hakanud puhuma uued tuuled, kes teab, kas N.Armee olekski 1956 Porkkalast lahkunud... See oli pooleldi juhus ja pooleldi ime minu arvates. Taganedes muide lasti Mäkiluoto võimas rannakaitsesuurtükk igavese kärakaga õhku...
Kapten Trumm kirjutas: Austria "linnuke" oli selgelt tema kuulumine vana Euroopa hulka.
Ärgem unustagem, et ka Austrias oli N.Armee väga pikalt, 1955. aastani. Jällegi - kui Stalin poleks surnud ja uued tuuled poleks hakanud puhuma, kes siis teab, mis sellest riigistki saanud oleks...
Valdo

[b][url=http://tinyurl.com/rattad]Eesti Jalgrattamuuseumi[/url][/b] looja ja eestvedaja
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk tn 9. Maist septembrini oleme avatud R,L,P 11-18, muul ajal kokkuleppel
Tutvustame jalgratta ajalugu eesti vaates, meie seitsmes saalis on välja üle 120 ratta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40172
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

valdo kirjutas: 1. Rootsiga seotud diplomaatiamängud olid sellesse parajal määral seotud. (See on omaette jutt, millistel põhjustel Stalin Rootsist WWII ajal üle ei rullinud - oli ju Rootsi natside üks olulistest tooraineallikatest.)

2. Soome ei olnud 1944 "otse ees" sõjakäigus Läände. Ehk tema asend oli geopoliitiliselt veidi rahulikumas kohas tollast situatsiooni arvestades.

Kui tuua paralleele Eestiga, siis pp 1 ja 2 tingimused olid/on Eesti osas
teised. Ehk siis seepärast ei usu ma paralleele Soomega.
p1 osas vaidlemiseks pean tõdema, et puuduvad teadmised
p2 Eesti oli Euroopa vallutuste mõistes ikkagi vähetähtis piirkond, mille eesmärk oli ründava grupeeringu parema tiiva kaitse. Polnud siin ju 1941 mingeid erilisi vägedemasse, vähemalt Valgevenes olnutega oli siin sõjavägi ikka väga hõre. Mida siin oli vaja teha - ranniku julgestamine ja mereoperatsioonid - seda saab siin teha analoogselt Soomega - loovutades baaside alla mõningad piirkonnad.

Küsimus lihtsalt hüpoteesis, kas sõdimise korral oleks äkki pääsenud mõnede poolsaarte loovutamisega ja WII järgses maailmaplaanis oleks Eesti figureerinud kui sõja tõttu iseseisvuse kaotanud riik (nagu Taani, Holland jm), kelle eest seista oleks olnud Lääne kohus? Selle asemel oli ju "vabatahtlikult" NSVL astunud Baltimaad ja oleks naiivne arvata, et Jalta ja Podstami tagatubades NLiit selle kaardiga ei vehkinud?

Soomlastega oleks 1944 täieliku vallutamise plaani korral olnud tükk pusimist ja Stalinil oli muudki teha. Tegelikult ei saa ju väita ei Talvesõja ega Jätkusõja kohta, et soomlaste poolne rahulepingu sõlmimine tuli vaid asjaolust, et armee oli puruks löödud. Sellest oli asi ikka päris kaugel.

WWII järgne territooriumi jagamine NSVL poolt põhines ju nn puhvri loomisel, mitte iga hinnaga piiri Läänega kokku ajamisel. Stalin oleks võinud ka vabalt luua veel mõningad NSV-d. Skandinaavias olid selleks puhvriks Soome ja Rootsi, Ida-Euroopas Poola, SDV, Tsehhoslovakkia, Rumeenia jne. Et miks sellist puhvertsooni siin ei tahetud? Et piir vastu merd - on vilets argument, sest merepiiri on valvata oluliselt keerukam kui maapiiri.
Kasutaja avatar
MadMan
Liige
Postitusi: 1981
Liitunud: 23 Veebr, 2005 19:33
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas MadMan »

Enne IIMS tehti Saksamaale järjest täiesti arusaamatuid järeleandmisi, mis kasvatas nende isu veelgi ja tekitas neis tunde end nemad ongi kunnid jne. Väidetav genotsiid sakslaste vastu on muidugi teine teema, aga see oli koht, kus üks mõttetu organisatsioon nimega Rahvasteliit oleks saanud sekkuda. Baltimaade käitumine andis sama tunde Venemaale. Eesti ei käitunud selles olukorras iseseisva riigina, vaid mingi suurriikide armust sõltuva ripatsina ja sai vastava palga. Meil on kõigi teiste rahvaste ja riikidega samaväärne õigus siin päikese all eksisteerimiseks.
Vihkad Eestit? Vali Reformierakond.
kari lumppio
Liige
Postitusi: 312
Liitunud: 30 Mär, 2005 9:46
Asukoht: Espoo, Soome
Kontakt:

Postitus Postitas kari lumppio »

Tere!

Soomest.

Oli vist Teherani kokkusaamine 1943 kus Roosevelt ütles Stalinile et hoia oma näpud lahti Soomest. Soome ei olnud sõjas USAga. Rooselvelt'il oli ees presidentivalimised ning ta vajas (ka) soomest pärit ja sellest huvitatud inimeste hääli. Ameerikasoomlastel oli mõju USA prindimeedias, nime(sid) ei nüüd mäleta. Soome oli ainukesena euroopa riigina maksnud oma võlad USAle täies määras, sümpaatiad jagus. Rooseveltist hoolimata jagas Stalin siiski paar matsu ka Soome vastu: Helsingi pommitamised ning Viiburi-Petrozavodski plus väiksemad operatsioonid.

Oluline oli ka see et 1944 Soome armee EI olnud sõjaliselt löödud. Kannatada saanud jah, ning järgmine hästi valmistatud operatsioon (á la Viiburi operatsioooni algus) oleks tõenäoliselt kukutanud rinde. Aga selleks valmistumiseks oleks läinud NLiidult kuid ning resursse Soome suuna jaoks ei antud küllalt (vrd. Valdo kirjutatud geopoliitiline asend).

Väga oluline oli ka tegevus vahetult relvarahu järgi sügisel 1944. Rumeenias vene väed imbusid rinde läbi "sõbradena". Selle järgi vägikaigas oligi juba kommunistide (ja nende "sabarakude") käes. Soomes väed püsisid valmiduses vene uue rünnaku jaoks ning demobilisatsioon algas (ja lõppes) alles novembris. Ridade vahelt on mitmel pool lugeda (nt. Laguksen rynnäkkötykit- raamat kui õieti mäletan) et vägede vahekord Viiburi suunal oleks suve lõpul lubanud üritada selle tagasihõivamist. Aga poliitilistel kaalutlustel seda ei vist aruteldud tõsiselt.

Oluline oli ka (jälle nagu austatud kaasfoorumlane Valdo kirjutas) aastade 1945-1948 tegevus. Selles mängis minu arust olulist rolli Soome nagu riigi ja rahva ühtsus, kommunistidel lihtsalt polnud sellist tugipinda et edukad revolutsioonid teostada. Näiteks Tsehhoslovakias kommunisitid tulid võimule alles 1948, eks?

Väike kõrvalpöige. Norra raamatus "Fra Spitfire til F-16" (norra õhuväe ajalugu) mainitakse et (oli vist just 1948) kutsuti norra reservi jahilendurid teenistusse. Heameelel ei need Spitfire-lendurid tulnud, mõõdunud sõjast oli juba kõrini (lendasid RAF's). Selle osalise mobilisatsiooni põhjuseks anti "olukord Soomes"!

Soome ja Eesti peamised erinevused minu meelest olid:
- geopoliitiline asend (täna päevana sarnasem omavahel kui tollal)
- rahva ühtsus (olukord Eestis tänasel hetkel veel hullem, oleks seda ka ilma mitte-eestlasi)


Et midagi ka teema all kirjutaksin ütlen, et Eestil oleks 1939/40 olnud vaja vähemalt sümboolne relvastatud vastupanu korraldada. Ja see on tagantjärgi tarkus. Vastupanu oleks välistanud igasuguse võimaluse väita et Eesti liitus vabatahtlikult N-liiduga.


Kari

Kari
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40172
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kogu toimunu võti on "juriidiline korrektsus", millega NSVL Balti riigid okupeeris.

Kui oleks kuu aega vihast sõda pidanud ja Rahvasteliidus appi karjumas käinud, oleks vähemalt olnud mingid variandid. Miks ikkagi takistas Stalinit 1940 Soomega asja lõpetamast?

Igaüks, kes on kursis sellega, kuidas N. armees asjad käivad, muigab igasuguste katteta ukaaside toomisel sõja ühe või teise arengu tõestuseks. NLiit oli maailma suurim potjomkini küla tegija, kus paberid olid ülikõvad ja kõik pidi käima kui nööri mööda. Tegelikult alahindas NLiit vaatamata oma luure ja sabotaazitraditsioonidele kõvasti seda pisduleid, mis talvel toimuma hakkas. Operatiivplaanide järgi võis palju asju juhtuda, aga näe ei juhtunud.

Kõvad armeed paberil, poolikult väljaõpetatud, ebasobiva varustusega ja motiveerimata väeosad, komandöride nõrkus (peale suurpuhastusi) ja ebakompetentsus, üleüldine potjomkinlus, segadus side, juhtimise ja varustusega - need olid tolle aja Punaarmee märksõnad. Ja mitte ainult 1939, vaid ka 1940 ja 1941.

Kui arhiivist leitaks paber, kus Stalin käsib saata inimese kosmosesse 1950 ja kolm ettekannet, kus selgitatakse, et kõik on valmis ja ülesanne täidetakse, kas siis hakkame kosmonautika ajalugu ümber kirjutama või?
Reigo
Liige
Postitusi: 2228
Liitunud: 01 Dets, 2005 22:09
Kontakt:

Postitus Postitas Reigo »

araterl (sul on hea omadus mitte solvuda :wink: )
a) mis tõendab sellise lootuse olemasolu 1939 aasta
baasidelepingu kohta? Pigem on lugeda, et kardeti/oldi kindlad, et sõda tuleb ja sõda jõuab ka Eestini. Ok, sõnastus on "hakati lootma" ehk siis kui leping oli sõlmitud. Lepingu sõlmimise hetkel see lootus ei olnud argument.
Peast ma ei oska ammendavalt vastata. Ma pean detailid üle vaatama, niisiis hiljem vastan selle kohta.
b) kui "loodeti", et tuleb NLiit-Saksa sõda, siis mida positiivset selles nähti peale selle, et äkki nõukogulased lüüakse välja või see oligi ainus lootus? (remargina, et igasugustest Baltikumi rahvaste hävitamise plaanidest ei saadud tol ajal eriti midagi teada)
Nõukogude-Saksa sõda tähendanuks olukorra kardinaalset muutumist. Meenutan, et Eesti nägi juba enne baaside lepingut koostöö võimalust Saksaga NL vastu. Aga see sõltus Saksa plaanidest. Saksa-NL sõda oleks loonud palju soodsamad tingimused Eestil NL vastu välja astuda Saksa liitlasena (oleks toimunud a la Suvesõda 1941, ainult, et riiklikult juhitud). Olles asunud Saksa liitlaseks, oleks Eesti poliitikute eesmärk olnud mitte saada "alla neelatud" Saksa poolt. See, kuidas nad seda saavutanuks/saavutada üritanuks, oli tuleviku küsimus ja sellele polnud mõtet mõelda 1939-40. Sellele oli mõtet hakata mõtlema peale Saksa-NL konflikti algust. Üks väga oluline asi, mida NL-i ja Saksat võrreldes 39.-40. a seisuga silmas peaks pidama: NL=nõukogude kord ehk senise ühiskonna hävitamine. Saksa=ikkagi kodanlik kord.
Uue valitsuse nõue oli teada juba Rei kohtumisest Molotoviga, mida korrati ka NLiidu ametlikus avalduses. Mis keelas öelda, ok, võtke baasid aga valitsuse koha pealt pühkige suu puhtaks. Ma ei saa endiselt aru ühe iseseisva riigi diplomaadist (Rei), kes juba Molotoviga kohtumisel hakkas usinalt küsima, et no keda me siis valitsusse määrame?
Tegelikult on asi väga lihtne. Nagu ma juba seletasin - eesti juhtkond oli valinud "viivitusvõitluse poliitika" - see tähendas järeleandmisi NL-ile. Uuest valitsusest keeldumine oleks tekitanud konflikti. Eesti juhtkonna eesmärk oli igasuguseid konflikte vältida. Mõnikord mindi selles, võiks öelda, et narruseni, kuid need narrused olid kantud õigest eesmärgist ning tegelikult kellegile kahju ei teinud (kui mõnede tegelaste hilisemad kompleksid välja arvata - a la "aga misjaoks meil seda oktoobrirevolutsiooni tähistada vaja oli 1939?" Vastuseks võib öelda - näis parem tähistada kui mitte tähistada).
Kui teine riik soovib valitsuse vahetust, ilmselgelt mitte suvalist tolle riigi tahte järgi moodustatud valitsust vaid ikka oma nõudmiste järgi (või arvasid tolleaegsed asjamehed teistmoodi?), siis millest küll võib järeldada, et NL-le meelepärane valitsus ei tähenda "riigikorra muutmist" ja "nõukogude korra kehtestamist", lisaks veel "ehkki oli tõenäoline, et NL soovib seda teha". Millest selline naiivsus? Või olid nii meeletult hirmul? Või oli tegemist naiivsete või selgrootute riigiisadega?
Vastus on väga lihtne. Oli üpris selge, et NL tahab lõpuks Eesti alla neelata. Küsimus oli, millal see juhtub? Valitsuse vahetuse nõue muidugi osutas NL-i apetiiti, aga ikkagi jäi lahtiseks, millal "põhiroa" (st sovjetiseerimise) kallale asutakse. Valitsuse vahetusest keeldumine oleks tähendanud konflikti, nagu juba öeldud. See poleks andnud mingeid praktilisi tulemusi (1940. a vaatevinklist vaadatuna), vaid ainult negatiivse. (Vastupanu võimalused 1940. olid ju ka veel viletsamad kui 1939.) Seega polnud tegu kindlasti naiivsusega. Mis puutub selgrootusse, siis ei saa mitte jätta märkimata, et kui oleks tegu olnud selgrootute inimestega, siis oleks nad ammu putket teinud või siis äärmisel juhul kohe peale ultimaatumit seda teinud.
Meeletult hirmul? Pole tõestust, et "meeletult". Kui nad aga üldse hirmul poleks olnud (ja kindlasti polnud nad seda mitte ainult enda naha pärast), siis nad poleks olnud inimesed, vaid robotid. Samas see hirm pole ilmselgelt faktor, mida antud probleemi käsitlemisel peaks rõhutama.
"igasuguste avalduste tegemine reaalpoliitiliselt mõttetus". Väidaks, et konkreetne deklaratsioon, isegi Pariisi vallutamise varjus oleks andnud nt Suurbritanniale ja Saksamaale vähem julgust Vene samme igati heaks kiita. See "hääletuse" osa sellest alistumisest on minu jaoks eriti arusaamatu.
Ei nõustu. Oli selge, et ei Suurbritannia ega Saksamaa hakka mitte midagi lähgitulevikus Vene sammude vastu tegema, sest mõlema huvides oli, et NL oleks nende "sõber" ehk mitte vaenulik. Igasugune Eesti deklaratsioon tollases olukorras oleks olnud kasutu. See ei oleks tõuganud ühtegi riiki midagi tegema ega heaks või halvaks kiitma. Suurriigid, kelle otsustest sõltus Eesti saatus, hoolisid deklaratsioonidest vaid niipalju kui see vastas nende huvidele. Antud hetkel poleks deklaratsioon kokku läinud nende vajadustega ja see oleks selles mõttes olnud kasutu samm. Saksa-NL sõda ehk kõige tõenäolisem olukorramuutja oleks alanud ka ilma Eesti deklaratsioonideta. Küll oleks aga deklaratsioon provotseerinud konflikti NL-iga, mis oleks võinud kardetavasti tõugata NL-i veelgi kiiremini sovjetiseerimist alustama. Loomulikult oli kõik see vaid väike lootus, aga see oli vähemalt mingisugune lootus. Eesti juhtkonna tegevus oli seega rajatud alustele/plaanile, mitte lahmimisele.
"Et NL kavatseb riigikorra muutumisega kiirustada sai lõplikult selgeks siis, kui kokkutulnud riigivolikogu tahtis NL koosseisu astuda". Väidaks, et järjekordne naiivsuse tipp. Ega punavägede osavõtul ja kaitse all toimunud massimeeleavaldused ei andnud alust oletada, et riigikorda tahetakse ümber kujundada. Valimiste väljakuulutamine mõni nädal enne ja jõhker ümberkäimine vastaskandidaatidega ei andund üldse alust oletada, et midagi on teoksil?
Sisuliselt ma seletasin seda ka juba eelnevalt. Märgin, et riigivolikogu kokkutulekuga sai tõepoolest kõik selgeks. See aga ei tähenda, et su poolt tähendatud asjaolud ei alarmeerinud juhtkonda juba eelnevalt. Juunis-juulis sai iga nädalaga üha selgemaks, et NL on kurssi võtnud peatsele sovjetiseerimisele. Loomulikult alarmeerisid, aga antud poliitika raames polnud enam muud teha kui kaasa minna ja loota ehkki see lootus muutus järjest väiksemaks. Seega polnud tegu naiivsusega, vaid kaotusega mängus, mille võitmiseks tagantjärele tarkusega polnud kunagi eelduseidki. Aga siiski mängiti ja lõpuni. Ei pistetud putku kui lõpp oli juba silme ees ja ka mitte pärast kaotust.

Peab rõhutama, et juhtkond mõtles riigimehelikult, pidades tegelikult tõenäoliselt ka ise aru saama, et nad jätavad oma maine kerge vaevaga igasuguste tulevaste räuskajate ja istoorikute määrida (a la alistujad, munadeta mehed jne). Kuid see asi tundus neile vähem tätsam kui see eesmärk, mille nad püstitanud olid.
Kas sõda oli ainuke alternatiiv? Kas isegi antud tingimustes, see mida tehti oli ainuke õige käitumine?
Ei olnud sõda ainuke alternatiiv. Oleks võinud korraldada näiteks ka suure kodanikuinitsiatiivi: suur eesti rahva vabadusearmastuse meeleavaldus hiigelsuure inimpüramiidi moiodustamise vormis. Tegelikult oli kaks tõsist valikut: kas sõda või "viivitusvõitlus". Valiti viivitusvõitlus ja pea kõik selle raames tehtud sammud on ratsionnalselt õigustatavad.
Kangesti tundub, et tolleaegse juhtkonna tegevuse igatine heakskiitmine ainult lihtsustab nõukapropagandistide tegevust.
Pehmelt öeldes kummaline lähenemine. Mind isiklikult see propagandavärk antud teema seletamisel ei huvita. Mina tegelen ajalooga ja ei õigusta kedagi, vaid tahan mõista. Mitte kõvamehe kombel räusata, tagantjärele targutada ja fantaseerida. Ei ole minu mure, kas sa saad meie ajalooga "ausat" propagandat teha või pead hakkama ajalugu väänama/võltsima oma maitse järgi, et nõukapropaga võidelda.

Trummi mõttetule, ignorantsusele ja naiivsusele põhinevale, targutamisele (sealhulgas kohati veel tagantjärele-) poliitika/diplomaatia teemadel näe ma põhjust hakata vastama, sest tegelikult olen oma postituste raames selle teema all seda juba teinud.

Talveime teemadel esitab Trumm küll muuhulgas hulga retoorilisi küsimusi ja mitmesuguseid hüüatusi, kuid analüüsi ma ei näe. Küll on mingil määral seda Eesti Talvesõja teemat diskuteeritud teema all (ja ehk mujalgi):

http://www.militaar.net./viewtopic.php?t=934
Kuni Trumm seda läbi ei loe ja seal leiduvale vastu ei argumenteeri, on temaga igasugune diskussioon mõttetu.
Viimati muutis Reigo, 12 Veebr, 2007 19:58, muudetud 3 korda kokku.
Reigo
Liige
Postitusi: 2228
Liitunud: 01 Dets, 2005 22:09
Kontakt:

Postitus Postitas Reigo »

Kari arvab
- rahva ühtsus (olukord Eestis tänasel hetkel veel hullem, oleks seda ka ilma mitte-eestlasi)
Hm, palju te neid Soome punaseid seal 1918 maha lõitegi? :wink: Ja ikkagi oli ühtsus, millele Eesti kohe kuidagi järele ei jõudnud? Kas ei olnud nii, et Talvesõda ühendas?

Miks poleks Eesti sõda ühendanud kehtiva korra meelseid ja näiteks vapse? Ma olen üpris kindel, et vapsimeelsetest oleks 90% või rohkemgi ausalt oma kohust täitma asunud kui oleks kutsutud. Mis ülejäänuisse puutub, siis taolist mingil põhjusel "solvunud" elementi on igalpool, mitte vaid "lõhestatud" Eestis.
Kasutaja avatar
Sasha
Liige
Postitusi: 659
Liitunud: 14 Juun, 2005 16:38
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Sasha »

Vabandage, kui OT-pisiküsimusega sekkun:

Kes on "viivitusvõitluse" termini autor? Ja kas selle tähendus on "edasilükkatud võitlus" või "vaikselt kestev võitlus" või "võitlus tõelise võitluse viivitamise eest"?
Reigo
Liige
Postitusi: 2228
Liitunud: 01 Dets, 2005 22:09
Kontakt:

Postitus Postitas Reigo »

Mina ise võtsin selle termini oma "lemmiku" - Ilmjärve teosest. Ei tea, ehk mõtles keegi teine veel enne välja.

Termin ise tähendab antud kontekstis võitlust (ükskõik siis, kuidas), mida peetakse selle nimel, et enese eksistentsi ajas võimalikult pikendada. Seega antud kontekstis sammud, mis pidid NL-i mõjutama selle suunas, et pole vaja meiega mitte mingisugust vaeva näha, pole vaja kiirustada, sest me oleme niigi NL-i suured sõbrad. Kui poleks selliseid samme tehtud, siis oleks NL äkki mõelnud, et igaks juhuks tuleb see "profašistlik platsdarm" kiiresti nõukogustada, et sealt mingit ohtu ei tuleks. Vaat umbes selline mõttekäik võis olla Eesti juhtkonnal.

Lahingutegevuse kirjeldamisel võiks vast ka öelda, et viivtusvõitlus on lahing, eesmärgiga takistada vastase jõude teatud aja jooksul edenemast.
Kasutaja avatar
Sasha
Liige
Postitusi: 659
Liitunud: 14 Juun, 2005 16:38
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Sasha »

Jah, ma ei ole selle terminit enne Ilmärve raamatu lugemist varem kohanud. Ingliskeelses resümees ta on vist tõlgitud kui delayed battle; kontekstis ta võis olla ka "edasilükatud lahing" -- ehk õige võitlus algaks siis kui puhkeks nõukogude-saksa sõda. Selliste kavatsuste kasuks Ilmjärv tõi näiteks kaitsekulude suurendamine ajal, kui alistumine olevat olnud juba otsustatud. Ka mina tõlkisin seda kui "отложенное сражение", mitte "борьба за затягивание".

Selle sovjetiseerimisega on huvitav lugu. Seisuga august 1939 sovjetiseerimise kogemus oli ainult kahel mitte-annekseeritud aladel: Mongoolia ja Tuvaa. Sisuliselt võib ka oletada, et NL juhtkonnal oli ka Balti riikide puhul see valik, et kas neid annekseerida või piirduda täieliku kontrolli nende valitsuse ja võimustruktuuride üle. Huvitav on seepärast, mis hetkel oli see annekseerimisotsus langetatud.

Kui jälgida suvesündmuste käigu, siis võib näha, et algul tegutseti peenemalt kui mitte öelda isegi õrnalt. Ning teatud hetkest juba mitte süvenedes detailidessee. Mis on imelik: sest mingi välis- või sisejõud ju ei seganud ju Riigivolikogu valimised läbi viia kõikide seaduste järgi ning ka Riiginõukogu võis laialisaatmata jääda (või uuesti vormeeritud). See sovjetiseerimisega kiirustamine juuli lõpust kuni augusti lõpuni on minule arusaamatu.
Kasutaja avatar
MadMan
Liige
Postitusi: 1981
Liitunud: 23 Veebr, 2005 19:33
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas MadMan »

kustutatud - "pööbli miiting"

ENSV-st sõitsid sakslased silma pilgutamata üle, Venemaale vastu hakanud EW-d oleks saanud võtta liitlasena nagu Soomet hoolimata baaside olemasolust. Allaandjaid ei vaja keegi. Arusaamatu, mille peale riigimehed lootsid - et NSVL käitub härrasmehelikult, konventsioonidest ja lepingutest kinni pidades? Jabur. Baaside lepingust keeldumise korral sõjaga ähvardamine on juba igasuguste käitumisreeglite jäme rikkumine ja loota, et selline režiim "halastab" allaandjate peale? See ei ole reaalpoliitika. Unistamise ja kummivenitamise poliitika lõpeb alati 2x hullemini nagu näitab maailma ajalugu.
Viimati muutis MadMan, 14 Veebr, 2007 22:56, muudetud 2 korda kokku.
Vihkad Eestit? Vali Reformierakond.
araterI
Liige
Postitusi: 949
Liitunud: 20 Jaan, 2007 15:00
Kontakt:

Postitus Postitas araterI »

Sasha kirjutas:See sovjetiseerimisega kiirustamine juuli lõpust kuni augusti lõpuni on minule arusaamatu
Esimene mis meelde tuleb, et vene pool oli asjade senise kulu sujuvusest niivõrd vaimustuses, et mõtlesid, et teevad asja kiirelt ära. Valimiste ettevalmistamisest alates hakati muidu perfektses plaanis vigu tegema. Kärsituse ja jultumuse segu.
Välispoliitilistest arengutest tuleb esimesena ette reaalne oht Suurbritanniale ehk siis noil oli piisavalt tegemist. Aga nad olid juba oma truudust NL plaanidele kinnitanud. No mõni küll irises aga mis siis.
Kasutaja avatar
Tux
Liige
Postitusi: 1327
Liitunud: 30 Okt, 2005 21:13
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Tux »

Reigo arvab, et vastupanu võimalused 1940. olid ju ka veel viletsamad kui 1939.
Kui nüüd kalduda tõsisesse oleksoloogiasse siis minu arvates olid 1940 aastal tegelikult isegi paremad võimalused vastuhakkamiseks!
Vene väed olid selleks ajaks kasarmeeritud ja kus kasarmuid ei olnud, sinna neid ehitati, kusjuures kasutati selleks ju kohalikku tööjõudu. Ohvitserid elasid linnapeal. Plaan oleks olnud väga lihtne:
- leida kõikide ohvitseride elukohad
- koostada iga väeosa kohta tema nõrkuste profiil
- enne otsutavat ööd teha valmis leivategu koos unerohuga (toitu saadi ju koha pealt)
- olisel ööl võtta linnapealt kinni kõik vanemohvitserid
- kasarmutele kuuli- ja miinipildujatest tuli peale.
Ilma juhtkonnata sõdurid poleks kaua vastu pannud ja hommikuks oleks hirmus veretöö enam-vähem otsas olnud.
Sellise üllatusrünnaku kõige positiivsem pool oleks olnud selles, et ega siis Venemaal poleks kusagilt kiirelt uusi diviise võtta olnud, et meile uuesti kallale tungida ja Eesti oleks omale lisaks saanud ka täiendust soomusautode ja tankide näol.
Kättemaks oleks tulnud muidugi hirmus, aga kes teab - vanglakultuuris mille esindajaks Stalin kahtlemata oli, piisab autoriteedi saavutamiseks näiteks sellest kui sa pealikule korralikult pasunasse suudad anda.
Tagantjärele tarkus on täppisteadus!
Kasutaja avatar
MadMan
Liige
Postitusi: 1981
Liitunud: 23 Veebr, 2005 19:33
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas MadMan »

täitsa hea teooria.
Vihkad Eestit? Vali Reformierakond.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist