Lemet kirjutas: ↑02 Apr, 2025 13:30
Niikaua kui Ligi rahandusministri kohalt ei lenda, jätkub hädaldamine; raha pole, seda ei jätku, ei tea kuhu raha kulub!
Üldiselt on Ligi siiski rahandusvaldkonnas kompetentne ja teab, mida räägib. Erinevalt paljudest teistest...
Kas see räägib kompetentsuset?
https://www.err.ee/1608331049/ligi-peab ... iialdatuks
"Üldiselt ma leian, et praegune lärm selle ümber on selgelt liialdatud, see teema on üle tähtsustatud. Räägivad peamiselt inimesed, kes eelarvest aru ei saa, keda eelarve sisu väga ei huvita ja siis jauravad selle vormi üle," ütles Ligi usutluses ERR-ile. "Tegelikult on eelarve probleemid ikkagi ülekulu ja eelarve valikute kvaliteet. Mitte ükski eelarve ei ole kunagi loetav nagu juturaamat, et võtad ette ja saad targaks. Siin on meetodi probleem pigem lugejapoolne," lisas ta.
Riigikontrolli etteheited
Eelmisel nädalal avaldatud riigikontrolli aruandest selgus, et riigikogus seadusena vastu võetud 2020. aasta riigieelarve kõigis koondsummades – tuludes, kuludes, investeeringutes ja finantseerimistehingutes – on arvestus- ja arvutusvigadest tingitud ebatäpsused, mis ulatuvad sadadesse miljonitesse eurodesse. Ministeerium põhjendas tekkinud vigu tegevuspõhiselt koostatava eelarve kokkupanemise töökorralduse ning seda saatva ajapuudusega.
sajad miljonid eurod ei ole tühiasi minu arvates, aga võib-olla kaasfoorumlaste käest käivad sellised summad läbi igapäevaselt ja kes neid sente lugeda ikka jõuab.
"Veel kord – see teema on üle dramatiseeritud. Ka riigikontrollile meeldib dramatiseerida, neil on hea avalike suhete osakond," kommenteeris Ligi ning kaitses samas ametnikke, kes riigieelarvet suure ajasurve all koostavad.
See asi pole aastatega paremaks läinud. Selle aasta eelarve koostamisel otsiti pea poolteist kuud kui palju kulub raha ühistranspordi dotatsiooni peale. Mitmeid aastaid on märtsis aprillis avastatud, et sajad miljonid eurod eelmise aasta eelarvest on kulutamata, aga keegi ei teagi, mis raha see on! Paar aastat tagsi oli see summa ca 600 miljonit. Mille peale rahandusministeeriumi inimesed lubasid, et rohkem seda ei juhtu. Otsitakse üles kes kulutamata jätsid ja pannakse kulutama! eelmise aasta suvel selgus, et seda raha 2023 aastast on veel ca 200 miljonit üle ja endiselt keegi ei tea, mis raha see on! See segadus kompetentsi üleküllusest küll ei räägi

Samal ajal istub reformierakonna pingil endine rahandusminister Aivar Sõerd, kelle kompetentsis mina küll kahelda ei oska.
https://reform.ee/riigikogu-valimised-2 ... var-soerd/
Kuid olen kuulnud jutte, et tema vastu on rahandusministeeriumi kõrged ametnikud. Miks küll huvitav?
Igal juhul on selge, et praeguse rahandussegaduse jätkudes meil lihtsalt ei jätku raha kaitsekuludeks kuna keegi pole üle vaadanud milleks raha kulutati ja enam keegi laenu kah ei anna, aga laenud tuleb maksta ning mingid vältimatud kulud jäävad igal juhul!
(Üli)koolitamata,aga lugeda kirjutada mõistan.