vk1 viimane kiri "kas see või teine" sundis mind minema tagasi teema algusesse.
Mina kirjutasin.
The US Army’s interest is understandable. One of the key lessons of Israel’s 2006 war in Lebanon involved infantry use of guided anti-tank weapons as immediately-available precision artillery fire.
TTA kirjutas:
Nagu ma ütlesin, ei midagi uut. Ma arvan et ma ei avalda just eriti suurt saladust siin kui ütlen et ka EKV väljaõppes räägitakse TT relvade kasutamisest ka muude sihtmärkide hävitamiseks kui ainult soomukid.
Muideks, EKV's on selleks riistaks jagu-kompanii tasandil (olenevalt struktuurist) CG tänapäeval. Juhitav ei ole, aga üldiselt peaks enamvähem pädev granaadiheitur seisvale sihtmärgile üsna kaugelt pihta saama, arvestades meie eelistust sõdida kinnisel ja poolkinnisel maastikul siis jäävad distantsid tegelikult suhteliselt lühikeseks niiehknaa.
Mina kirjutasin:
Ma viitaks omalt poolt ka tabamise tõenäosusele, vastase iseloomule (millega sõidavad, mis neil torni külge kinnitatud, mis võib taevas lennata, mis kaudtule relvade hävitusalas Sa võid parasjagu istuda jne) jne. Kuna teema on Spike, siis ma olen sunnitud ütlema, et EKJ liikmele oleks igati jätkusuutlik relv Spike, mis laseks metsa ja jõe tagant, teeks seda snaipri täpsusega, säästaks jalavaeva; verd ja higi (viide hillarti lemmikteemale) jne. Aga see selleks. Pappi pole, kõvatame niisama. Laaneots valab pisaraid, et tankide jaoks ei jätku raha. Raha on tegelikkuses veelgi vähem, sest katta tuleb ka juba soetatud raua kulutusi ja trend järkub. Kuhu me oleme seniste kulutustega jõudnud? Meil pole (soomus, mehhaniseeritud, motoriseeritud?) brigaadki valmis, rahaga on juba tuuga. Quo vadis? Aga miks ma üldse siin katku ajal kõvatan? Ühel päeval lähevad Milanid hapuks (ja ma arvan, et see aeg ei ole mägede taga) ja midagi on vaja asemele.
TTA ütles:
MILAN'i hapuksminemisemine ei ole .. mm.. ületamatu probleem ütleme nii. Millel põhined sa väitega et Spike on eesti jaoks jätkusuutlik?
Mina vastasin:
(Jätku)suutlikkus algab juba sellest, et relva TTA sisendavad meie meestesse rohkem enesekindlust, vastase meestesse suuremat etteaimamatust. Jõuamegi tagasi immediately-available precision artillery fire mõtteni. Tankipataljoni hinnalipikiku eest saaks juba üle 10 000 NLAW'i. Kopterite, Ämari ja plastikpaatide eest saaks Spikesid, mis tekitaks veelgi suuremat etteaimamatust. See on loomulikult vastuolus manöövervõimekustega, sest nõnda varustatud EKJ rakendaks sellist igavat kurnamisstrateegiat.
Pagan, jälle läks Spike vs Milan ärapanemiseks. Tobe. Kurb on lihtsalt vaadata, et ülejäänud maailm notib juba rätipäid Javeliniga ja peab seda enesest mõistetavaks, kuid meil on siin CG äss. "Ärge muretsega, kui midagi juhtub, siis käivituvad mehhanismid."
Ja sealt läkski lahti see "tankid EKV'le?" vs NLAW vs Milan vs Javelin teema. Ühesõnaga, mina viitasin
immediately-available precision artillery fire ja lõpuks oleme 9. leheküljel jõudnud vk1 tõdemuseni "kas Javelinid või Leopardid". Tiami viimane kiri tabab minu teema alguse
immediate aspekti minu meelest kõige paremini. Selle relva TTA (tervitused nimekaimule

paneb küsima, et kas CG ei ole siis juba selle niši täitnud ja kõik on ok? Mind painas NLAW'i sissetoomise juures see asjaolu, et lasekkaugus on sama suur, kuid mis on tabamistõenäosus? Kuidas saab seda näiteks tõsta juba olemasolevatel relvadel? Rohkem drilli (ajateenijate armeega kibub kõik taoline oskus kiirelt rooste minema, kuulus tankihirm teeb oma), targemad sihikud (mis teevad laskuri eest pool tööd ära), targem moon (GC peaks varsti uus guided moon välja tulema, kuid see ei sobi vist meil kasutusel olevate relvadega)?
Teemasse läheb ka tänane uudis Wikileaksist peale Gruusia sõda.
Ilves tõi esile mõned kohad, kus NATO toetus oleks vajalik, nagu varustuse eelpositsioneerimine, Ämari lennubaasi arendamine, strateegilisse infrastruktuuri investeerimine ja laevade viimine Paldiski sadamasse
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/e ... d=57531286
Sellele abivõimalusele viitas kangelaspioneer:
Kui ühel hetkel kriis eskaleeruma peaks, siis on vähe usutav, et kuskil Lääne-Euroopas NRF kohe laevadele/lennukitele asub ning siiapoole kihutab. Selle üle on siin pikalt arutatud. Küll aga võidakse esimese hädakisa peale mõned konteinerid teatava nänniga siia kohale lennutada. Kui tarvis ei läinud- saadame tagasi või maksame turuhinda. Kui läks tarvis ja läks asja ette, maksame ka, aga siis juba vaatab kuidas, kui läks tarvis, aga ei läinud asja ette, pole küsida enam kelleltki. See on win/win kõigi jaoks- ühed said abi, teistel südametunnistus ei piina ja keegi ei saa näpuga näidata. Pealegi- pretsedendid on olemas. Lugu kehtib muidugi juhul, kui kogu senine maailmakord ei ole sel hetkel kokku varisemas, nagu 1940. Kui lihtsalt NRF juba kuskil hõivatud on või poliitiline situatsioon teda liigutada ei luba, siis peaks see stsenaarium kehtima ikkagi.
Nüüd nende konteinerite sisust- kas meil oleks kasu soomukitest või tankidest? Ainult juhul, kui me neid kasutada oskame. Praegu ei oska. Üksusi luua on siis juba hilja.
Kas meil oleks kasu misiganes tüüpi TT rakettidest/laskemoonast? Küll. Väljaõppinud TT mehi jagub, nii raketile kui muidu torule. Kui vahendeid tuleb rohkem, saab mehi täiendreservist juurde koolitada, ära kulub ikka.
Kas eelpaigutatud laeval ei ole jänkide brigaadi varustus? Kui palju on seal tabelvarustusena tanke ja kui palju rakette, kui püsida teema raamides? Ja mis marki? Võib-olla võtaks juba õndsal rahuajal need margid kasutusele, et ei peaks enam Tallinn-Narva rongis (nagu Vabadussõja ajal) relvi selgeks õppima? Lähim Spike rong tuleks muidugi Poolast ja see on hea uudis
Juba esimesel lehel oleks pidanud defineerima väljendi
immediately-available precision artillery fire
- kättesaadavus väikesetele üksustele (immediately),
- purustusjõud (
artillery effect, et oleks kiirelt tükid järgi ja vastane tahaks kiirelt koju tagasi),
- laskekaugus (
artillery effect, et ei peaks ronima kõikide ohtlike relvade tuleulatusse),
- täpsus (et ei peaks palju kaasas vedama),
- kaal (
available, et jõuaks kaasas vedada),
- kättesaadavus kõigile väikestele (et vastane saaks igalt poolt kõvasti nossu. vt purustusjõud)