Majanduspiir
Majanduspiir
Kunagi,kui pandi käima majanduspiir sai käidud tihedalt seda valvama. Ikka nädala kaupa üle kuu. Olin Valgamaal Holdres koos Haiba kodukaitsjatega. Väga toredad mehed olid kogunenud. Olin esimeses vahetuses. Kuna majanduspiir ei ühtinud meil endise riigipiiriga ja oli ca pool kilomeetrit Eesti poole, siis kohale jõudes avastasime praktiliselt tühja platsi mida tuli alles korrastama hakata. Esimesel öösel siis saigi magatud vagunites,mis olid elektriküttega. Mina oli öises vahetuses valves ja mingil hetkel kadus elekter (oli talvine aeg ). Nojah,mingil ajal hakkas nendest vagunitest siis mehi välja pudenema ja ikka meie lõkke äärde. Meil oli kohvikann tulel. Nii siis oligi, et hommiku võttis kogu kordon vastu lõkke ääres kohvi lürpides. Peab mainima, et Haiba mehed olid tõesti meistrid. Järgmisel päeval läks siis tõsiseks töötegemiseks. Kiiremas korras meisterdati vamlis välipeldik,mis oli ise juba vaatamisväärsus. Siis sai puhastatud kordoni ümbert mets jne jne. Vahelduseks meisterdasid mehed valmis kiviheitemasina, puust suurtüki ,vist ka taraani. Need pidavat praegu kusagil piirivalvemuuseumis olema..vist. Nojah, vabal ajal sai käidud jõhvikal vana piiri ääres. Peab mainima, et vana piir oli selgelt jälgitav kraavi näol,mis oli ilmselt vene ajal kuuski täis istutatud. Vana piirivalvekordoni hoone oli varemetes aga täiesti taastamiskõlblik. Avastasime ka mõned vanad piiritulbad,mis olid ilmselt malmist valatud. Huvitav oli see, et tulbal oli läti vapp valatud, eesti vapp oli kõljest ära,ilmselt hiljem plaadina lisatud. See tekitas mõtte, et tulbad tehti lätlaste poolt. Ka avastasime Eesti poolelt kaitsekraave ja suurtükipositsioone, mis olid suunatud Läti poole. Tea,kas olid eesti-aegsed või hilisemad? Meenub ka aeg,kui omon käis Luhamaal ja Iklas. Sel ajal olid kordonis relvad ainult kordoniülemal ja minul (mõlemal PM-d). Sain siis Haapsalust korralduse minna Valga politseisse ja võtta sealt automaat (mida muidugi mulle ei antud,nimelt meie ülemus unustas Valga ülemusega kokku leppida). Vahepeal käis läbi info, et Iklast tuli omon sisse ja liigub Volgaga. Nojah,oli siis imeilus kevadöö (vist maikuu). Magan mina oma putkas ja läbi une kuulen Eesti poole pealt automürinat. Astun ukse pääle ja näen Volgat platsile sõitmas. Assa kus mul hakkas kiire,kähku putkasse püstoli järele. Kui uksel tagasi olin selgus, et see oli mu paarimees,kes hilines paar päeva kordonisse jõudmisega. Ma tänan siiamaani õnne, et ma nii kaua relva otsisin ja ta ikka kohe autost välja tuli mitte ei jäänud sinna kohmitsema. Novat,nii palju siis selleks korraks. Mul peaks leiduma fotosid tolleaegsest meeskonnast ja ka vanast kordonihoonest ning piiritulpadest.
Ma tõesti ei tea mis mees sa villy.64 tavaelus oled või tol ajal olid, aga ma arvan, et nähtavasti peaksid sina ikka õnne tänama, et se omon ei olnud...
Ilmselt sa tead kuidas omon käis kastrollidel sellistes punktides ja mis pärast maha sellest jäi, eriti vist lätis mäletamist mööda... Tol ajal ei olnud kahjuks meie meestel erilisi vastuhaku vahendeid võrreldes ründajatega...
Ilmselt sa tead kuidas omon käis kastrollidel sellistes punktides ja mis pärast maha sellest jäi, eriti vist lätis mäletamist mööda... Tol ajal ei olnud kahjuks meie meestel erilisi vastuhaku vahendeid võrreldes ründajatega...
jap,olin tol ajal ja ka praegu samas ametis. hiljem meestega arutades jõudsime järeldusele, et ega meil polnud mitte mingisuguseid šansse. kõige mõistlikum tundus tol hetkel olema lihtsalt mesta hajuda, et vältida asjatuid ohvreid. kahe püstoli ja hunniku kumminuiadega polnud meil mitte mingeid väljavaateid 
-
Juhan K
....
Eks ikka OMON on sama mis tollalgi. Loodi 80-te lõpus, täpset aastat ei mäleta. Esialgu oli ainult 12 regioonis. Eesti NSV-s OMON puudus- kõige lähim Riias.
Mis häda neil oli piiripunkte puistada? Polnudki mingit erilist häda- oli korraldus sõnakuulmatutele hirmu teha ja meelde tuletada, kes on riigis peremees. Eestis läks veel rahulikult- kuid tuletage meelde, mis toimus ühes kurikuulsas Leedu piiripunktis. Ja ega ei puistatud ainult piiripunkte! Läti Siseministeeriumi ründamine 1991.a jne. Reaalsed laibad ja verevalamine taga...
Aga tervitan ka omalt poolt neid, kes Holdres piiri valvamas käisid. Ise ka seal paar raksu olnud. Ilus ja tore aeg oli.
Mis häda neil oli piiripunkte puistada? Polnudki mingit erilist häda- oli korraldus sõnakuulmatutele hirmu teha ja meelde tuletada, kes on riigis peremees. Eestis läks veel rahulikult- kuid tuletage meelde, mis toimus ühes kurikuulsas Leedu piiripunktis. Ja ega ei puistatud ainult piiripunkte! Läti Siseministeeriumi ründamine 1991.a jne. Reaalsed laibad ja verevalamine taga...
Aga tervitan ka omalt poolt neid, kes Holdres piiri valvamas käisid. Ise ka seal paar raksu olnud. Ilus ja tore aeg oli.
Re: Majanduspiir
1920. aastal pidid Eesti ja Läti ju piiri määramise pärast peaaegu raksu minema. Valmistati ette ka positsioone, nii et see võiski ärajäänud Eesti-Läti sõja lahingutanner olla.villy.64 kirjutas:Ka avastasime Eesti poolelt kaitsekraave ja suurtükipositsioone, mis olid suunatud Läti poole. Tea,kas olid eesti-aegsed või hilisemad?
[url=http://www.hot.ee/emulaator][img]http://www.hot.ee/emulaator/toetan3.gif[/img][/url]
Summeri pirisemisel on metsavennal aega hüpata laskepessa ja oodata mis sünnib - kas tegemist on inimese, looma või linnuga, või hoopis UFO-ga kirsavoi saabastes, automaat kaelas. Viimasel juhul kohe tuli peale.
Summeri pirisemisel on metsavennal aega hüpata laskepessa ja oodata mis sünnib - kas tegemist on inimese, looma või linnuga, või hoopis UFO-ga kirsavoi saabastes, automaat kaelas. Viimasel juhul kohe tuli peale.
....
Tallinnas pole OMONI-i kunagi olnud. Ehk Eesti NSV Siseministeeriumis, ega selle juures pole sellist üksust kunagi eksisteerinud!
Re: ....
Eesti politseis oli sel ajal eriüksus, algupärase nimega Politseireserv, millest kasvas välja tänane K-komando. Nemad seisid Eesti poolel, siis kui OMON piiripunkte ründas. Üksuse selleaegne komissar, Henn Kask, on ühes intervjuus öelnud, et neil õnnestus üks piiripunkti rüüstamine ära hoida, kui OMON nägi, et vastas on hambuni relvastatud eriüksus, sõideti Läti poole tagasi. Tuleb välja, et OMON oli lihtsalt argpüksid. Relvastamata kodukaitsjaid või piirivalvureid automaadikabaga peksma olid kõvad mehed, kuid kui nägid vastas mehi, kes olid valmis tina andma, ei olnud enam põnev.stilett kirjutas:Tallinnas pole OMONI-i kunagi olnud. Ehk Eesti NSV Siseministeeriumis, ega selle juures pole sellist üksust kunagi eksisteerinud!
OMONi meestel läks üldiselt Lätis kehvasti. Lätlased vihkasid neid ja paljud Läti venelased ei sallinud neid samuti. Enamik neist läks koos Vene vägedega leivaisade juurde Venemaale, need üksikud, kes olid piisavalt lollid, et iseseisvunud Lätti jääda, pandi oma kuritegude eest kinni. Mõned, kes elavad nähtavasti Venemaal, on tänase päevani rahvusvaheliselt tagaotsitavad näiteks Läti siseministeeriumi ründamise pärast, kuid seda ohtu ei ole, et moskoviidid oma käsilased välja annan.
....
Jah, Leo, sul on õigus. Kuid jutt oli selles, et OMON-i-nimetusega üksust pole kunagi meie pinnal eksisteerinud. Ise korrakaitses teeninud 1982-2001, seega kõik asjad selgelt meeles. Mis aga puudutab Riia OMON-i, siis paljud mäletavad, et OMON kuulutas isegi välja allumatuse Läti võimudele ja kaabakad istusid pikka aega oma baasis nagu prussakad. Päris mitmed leidsid omale sooja koha nn "Dnestriäärses vabariigis"...
Aga mis puutub OMON-i mitteolemas olu Eestis, siis minu arvates lasti Moskva poolt õige aeg mööda.Praegune ametlik versioon on, et tänu tolleaegse siseministri Tibari vastuseisule. Pealegi polnud kohapealt kaadrit võtta, oleks tulnud siise tuua.Lätis-Leedus oli tsipa teine NL sõjaväestruktuur, seal oli rohkem kõiksugu üleajateenijaid jms.
...
Loomulikult on see kindralleitnant Tibari teene. Minister oli nii tark, et ei tahtnud endale üksust, mis formaalselt allub just nagu talle, kuid niiditõmbamine toimub piiri tagant...
- tambovski volk
- Liige
- Kontakt:
Re: ....
Eesti politseis oli sel ajal eriüksus, algupärase nimega Politseireserv, millest kasvas välja tänane K-komando. Nemad seisid Eesti poolel, siis kui OMON piiripunkte ründas. Üksuse selleaegne komissar, Henn Kask, on ühes intervjuus öelnud, et neil õnnestus üks piiripunkti rüüstamine ära hoida, kui OMON nägi, et vastas on hambuni relvastatud eriüksus, sõideti Läti poole tagasi.
Seal käisid päris pikad läbirääkimised Henn rääkis, et ta pole kunagi nii palju hirmu tundnud kui tookord oli oht, et ta lastakse maha selja tagant,seal oli ka mingi vene ajakirjanik võis olla Nevsorov nimeks äkki, kes käis kogu aeg ringi ja õiendas omoniga, et mis te passite laske kõik maha ja nii edasi, Henn on sellest pikalt pajatanud, oli kunagi mingi saade temast seal ka kõnealuse juhtumi videokaadrid olemas
Seal käisid päris pikad läbirääkimised Henn rääkis, et ta pole kunagi nii palju hirmu tundnud kui tookord oli oht, et ta lastakse maha selja tagant,seal oli ka mingi vene ajakirjanik võis olla Nevsorov nimeks äkki, kes käis kogu aeg ringi ja õiendas omoniga, et mis te passite laske kõik maha ja nii edasi, Henn on sellest pikalt pajatanud, oli kunagi mingi saade temast seal ka kõnealuse juhtumi videokaadrid olemas
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline