Nn Kapo kgblaste nimekirjad

Sõjaväeluure. Ja mitte ainult sõjaväe. Aga KaPo foobiad siia teemasse ei sobi.
araterI
Liige
Postitusi: 949
Liitunud: 20 Jaan, 2007 15:00
Kontakt:

Nn Kapo kgblaste nimekirjad

Postitus Postitas araterI »

Viimati muutis araterI, 02 Juul, 2009 20:05, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
gnadenlose
Liige
Postitusi: 2160
Liitunud: 02 Mär, 2004 13:18
Asukoht: Kilulinn/Kardulavabariik
Kontakt:

Postitus Postitas gnadenlose »

Mul nende nimede hulgas üks lausa isiklik tuttav. Koerakoonlane elab priskelt tänini!
Гив Ми Мани
Aspelund
Liige
Postitusi: 1142
Liitunud: 04 Mai, 2005 10:45
Kontakt:

Postitus Postitas Aspelund »

Kõige priskemalt elavad need, kelle nime seal tabelis kunagi ei avaldata. Saulustest saavad Paulused ja jälle vajadusel Saulused...

A.
Shiim
Moderaator
Postitusi: 1720
Liitunud: 20 Jaan, 2005 2:52
Kontakt:

Postitus Postitas Shiim »

Avaldatakse vist ainult need, kes ennast ise üles pole andnud.
[url=http://www.hot.ee/emulaator][img]http://www.hot.ee/emulaator/toetan3.gif[/img][/url]
Summeri pirisemisel on metsavennal aega hüpata laskepessa ja oodata mis sünnib - kas tegemist on inimese, looma või linnuga, või hoopis UFO-ga kirsavoi saabastes, automaat kaelas. Viimasel juhul kohe tuli peale.
S-2
Liige
Postitusi: 174
Liitunud: 21 Apr, 2007 11:45
Kontakt:

Postitus Postitas S-2 »

See on see tähtsusetu nimekiri. Mingid õlid ja autojuhid ja suvalised tegelased. Nimekiri avalikustati ikka selleks, et tõelistelt tegijatelt tähelepanu ära juhtida.

Variserlik värk.
Henn
Liige
Postitusi: 514
Liitunud: 19 Nov, 2007 13:38
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Postitus Postitas Henn »

See on ainult pinnavirvendus. KGB arhiivid lasti lahkesti Moskvasse ära viia, selle asemel, et neile käpp peale panna. Suured kalad on kõik peidus.

Muuseas, Ida-Saksas oli hinnanguliselt iga kümnes inimene koputaja. Vaevalt, et siin lood kaugeltki nii hullud olid, kuid siiski? Kui palju meil selliseid on?

Mulle üks klassivend väitis kunagi, et ta olevat KGB informaator olnud juba koolist saati. Kui küsisin, kas ta annab ennast üles ka, vastas, et ega ta loll pole. Nüüd on Tallinna volikogu liige - reformierakonnas.
Jaanus2
Liige
Postitusi: 3834
Liitunud: 31 Mai, 2007 13:17
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

See nimekiri on jah nendest, kes ise end üles ei andnud. Ei andnud enamasti sellepärast, et neil ei tulnud see meeldegi (mõni masinakirjutaja näit.). Kui oleks teadnud, et nimesid kuskil avaldama hakatakse, oleksid paljud neist ennast meldinud. Need, kellest on reaalset ohtu, ei esine kuskil Eestisse jäänud dokumentides ja neid ei saa ka avaldada. Ainult sellest, et keegi teab, ei piisa.
Indrek
Liige
Postitusi: 209
Liitunud: 05 Mär, 2005 21:56
Asukoht: Dorpat
Kontakt:

Postitus Postitas Indrek »

siin eespool mainiti korra ka stasit, ise olen kuulnud teist numbrit, et ida saksas oli iga viiekümnes informaator.
Another bites the dust
Kapral Karu
Moderaator
Postitusi: 1133
Liitunud: 14 Dets, 2004 13:44
Kontakt:

Postitus Postitas Kapral Karu »

See arv on juba natuke tõele lähemal. Aga tavaliselt kiputakse seda protsenti rehkendama nii nagu meil NL ajal represseeritutega -- X hetke Eesti kodanike arv jagatakse meie seast kogu 50 a jooksul küüditatute, tapetute jne hulgaga ning saadakse kokku, et represseeriti 10% eestlastest...
alax
Liige
Postitusi: 1529
Liitunud: 07 Dets, 2005 15:53
Asukoht: Lõuna-Eesti
Kontakt:

Postitus Postitas alax »

Nii palju kui mina tean, oli RJK-s iga vabariigi elaniku kohta perfokaart, koopia sissekirjutuskaardist vabariiklikust aadressbüroost. Toimikud olid juba millestki põhjustatud, kas välismaasõidust või muudest "riigivastastest" tegevustest. Koduperenaise kohta polnud ju mõtet ja vajadust toimikut pidada.
Arvan, et minu enda kohta olid mõned toimikulehed olemas. Sõjaväes sain hoiatuse natsionalistliku jutu eest. Koputaja oli üks ukrainlane. Kas see jättis kusagile jälje, ei tea.
1983a. läbisin mingi julgeolekukontrolli ja mind kinnistati mobilisatsioonireservi Leetse raketiväeosa juurde.
ants431
Liige
Postitusi: 729
Liitunud: 30 Jaan, 2007 21:54
Kontakt:

Postitus Postitas ants431 »

Indrek kirjutas:siin eespool mainiti korra ka stasit, ise olen kuulnud teist numbrit, et ida saksas oli iga viiekümnes informaator.
Mida tähendab "informaator"? Näiteks iga pisike partorg pidi tegema regulaarseid ettekandeid oma ümbrusest. Igal partorgil oli teatud hulk sõpru või tuttavaid kes talle kõik kuuldud külauudised edasi rääkisid ilma igasuguse arvamiseta, et ta midaga informeerib. Eriti agarad jutustajad olid mutikesed. Nemad tahtsid ja tahavad praegugi rääkida ning kellegagi suhelda ja ega teised inimesed neid eriti kuulata ei viitsinud.
Muidugi oli suurem osa nende jutust jutust kes kellele ligi tikub aga kellegi teravam ütlemine riigikorra kohta jäi muidugi kah meelde ja mutike rääkis uhkusega edasi, et näe kuidas öelda oskab!
Veel juba Stalini ajal värvati nuhke nende seast kes saksa sõjaväes olid olnud. Anti valida ka surm Siberis või teed koostööd! Kerge on kangelassurmast rääkida aga üldiselt enamik valis ellujäämise. Iseasi kui püüdlikult siis seda tööd tehti! Nuhkide ustavust aga kontrolliti samuti. Saadeti teine nuhk provotseerima ja päras kuulati ära mõlema ettekanded ning tehti järeldusi.
Ainukeseks ja efektiivseks (mille inimesed lõpuks ka selgeks said) kaitseks oli mitte lobiseda poliitikast ja mitte näha kui keegi kusagilt "meie ühist vara" virutas! Kui keegi hakkas urgitsema, et mida arvad valitsusest, siis tuli arvestada, et tegemist on kas nuhiga või lollpeaga! Mõlemal juhul oli arukasvastata mõne standart loosungiga ja teha nägu, et oled õige nõukogude kodanik!
Väga palju tublisid eestlasi kaotas elu puhtalt oma ääretu naiivsuse ja rumala suupruukimise läbi!
Vist viletsatest filmidest on paljudel ettekujutus, et informaator on kergesti ära tuntav ja et lihtne informaator teab mida temalt saadud andmetega edasi tehakse või teab midagi muud olulist!
Kapral Karu
Moderaator
Postitusi: 1133
Liitunud: 14 Dets, 2004 13:44
Kontakt:

Postitus Postitas Kapral Karu »

alax kirjutas:Nii palju kui mina tean, oli RJK-s iga vabariigi elaniku kohta perfokaart, koopia sissekirjutuskaardist vabariiklikust aadressbüroost.
Kas tõesti, kui kindel see teave on? Lihtsam olnuks ju pidada oma inimesi aadressbüroos, kui selle kartoteeke dubleerida?
Jaanus2
Liige
Postitusi: 3834
Liitunud: 31 Mai, 2007 13:17
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Ei olnud nii. See on samasugune legend, kui see, et igaühe kohta oli toimik. Andmed olid ainult aadressbüroos, kui kellegi kohta oli vaja, esitati järelepärimine, büroos löödi kulpi ja anti julgetele spravka, kui andmeid oli. Enamasti oli.
alax
Liige
Postitusi: 1529
Liitunud: 07 Dets, 2005 15:53
Asukoht: Lõuna-Eesti
Kontakt:

Postitus Postitas alax »

Arvan, et ei olnud legend. Kurameerisin kunagi ühe naisega, kes töötas seal. Ta ei suutnud tutvuse alguses mainimata jätta, et kontrollis minu aadressi üle, et vaatas töö juures perfokaardilt järgi. Ta oli sattunud sinna tööle pärast Eesti kõrgkooli. Motiividest aru ei saanudki.
Aga seitsmekümnendatel olidki enamus teabebaase perfokaartidel, ühte tuppa oleks terve Eesti elanikkond ära mahtuda.
RX
Liige
Postitusi: 210
Liitunud: 08 Dets, 2006 0:50
Kontakt:

Postitus Postitas RX »

Heh, mis neist ikka kiruda ja halvustada- olid kaastöötajad siis olid, eks igaüks üritas siis ja üritab paremini end elatada ja midagi elus ära teha ning tihti vahendeid valimata...
Pigem oleks huvitav kuulata/lugeda endistelt, kuidas organ täpselt töötas ja millised olid tööprotsessid.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist