Puhka rahus,Metallidetektor...

Kõiksugu militaarsuunitlusega väljakaevamised ja nendega seonduv.
Vasta
Kasutaja avatar
marxionu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas marxionu »

Kasutaja avatar
medal
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas medal »

Ega öösiti leitud mõõgad pole vähem ajaloolised.
Uitaja
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Uitaja »

Mõõk on siis ajaloolise väärtusega, aga leiab detektorist näiteks niisuguse lihtsa sõlekese - kas peab teatama, või võib vaikselt endale jätta?
Pilt
Kasutaja avatar
Arheoloog
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arheoloog »

Westland kirjutas:Millisena näevad arheoloogilised ringkonnad probleemi lahendit?Tegelikult on see küsimus suunatud MargusM-ile,kui arheolooge puudutavates teemades pädevale inimesele.Kas tuleks suurendada karistusi,detektorid lauskeelustada või võtta kasutusele kasvõi ihunuhtlus,kui muud moodi enam ei saa.
Kindlasti on arheoloogide hulgas inimesi, kelle seisukohad antud küsimuses oluliselt lahknevad. See on täiesti loomulik, kuna inimesed ja nende tõekspidamised on teadupärast erinevad. Küll aga julgen kinnitada, et Eestis pole praegu ühtegi muinasteadlast, keda see küsimus ei puudutaks. Väga paljud meist on maastikul ringi liikudes näinud segipööratud kalmistuid, rüüstatud asulakohti ja pühapaiku. Viimaste aastate vältel on oluliselt suurenenud ka nn. mustade arheoloogide karistamatuse tunne. Osade inimeste nahaalsusel ei näi mingeid piire olevat. Kuidas teisiti seletada seda, et mingid sullerid tutvustavad ennast kohalikele inimestele arheoloogide ja muinsuskaitsetöötajatena, kaevavad arheoloogiaobjektidel ning levitavad "muuseumite" telefoninumbreid, et andke aga teada kui midagi peaks veel maa seest päevavalgele tulema..Kui me laseme sarnasel olukorral ehk nn. röövdetektorismil jätkuda, siis paari aasta pärast pole enam meie muinasaega kui sellist. Võib juhtuda, et Eesti ajalugu algab varsti Läti Henriku Kroonikast, kuna maapõues sisalduv "arhiiv" on pöördumatult rikutud. Sarnane olukord on juba täheldatav mõningates meie naabermaades...

Kindlasti näevad osad arheoloogid lahendust Muinsuskaitseaduse muutmises. Olen täiesti nõus nendega, kes ütlevad, et seadust on vaja ja tuleb muuta. Paraku jääb sellest üksi siiski väheks. Sama võib öelda ka karistusseadustiku muutmise kohta...Pätt jääb ju niikuinii pätiks, ning teda seaduse muutmine ja karistuste karmistamine suurt ei morjenda. Ainus, mis annaks soovitud tulemusi, on vähemasti minu nägemuse järgi inimeste pidev teavitamine meediaruumi vahendusel... Eesti ajaloo peale sülitavate kriminaalide elu tuleb muuta nii keeruliseks kui vähegi võimalik. Nagu ma juba ka varemalt olen korduvalt maininud, siis võiksid just nn. ausad detektoristid siin initsiatiivi üles näidata. Tagumine aeg oleks loobuda ringkaitsest ning astuda üheskoos vastu teie hobi kahjustavate tõbraste tegemistele ja toimetamistele. Uskuge, see on teie eneste huvides...

Paraku teeb mõni mees siin kõik endast oleneva, et detektoristide ja arheoloogide vastasseisu süvendada. Andke andeks, kuid ma ei näe näiteks marxionu viimastel postitustel nagu erilist konstruktiivset mõtet. Taolised postitused valavad lihtsalt õli tulle. Pole vist raske taibata, kelle ja mille huve see kõik teenib...
Käed eemale muinaspärandist!!!

Rokas nost no pagātnes mantojuma !!!
plekkpea
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas plekkpea »

MargusM kirjutas: Tagumine aeg oleks loobuda ringkaitsest ning astuda üheskoos vastu teie hobi kahjustavate tõbraste tegemistele ja toimetamistele. Uskuge, see on teie eneste huvides...
...
Vabandust, ma maa miis ja es saa sest aru, ehk tõlgendaksite lahti?
Huvitun maisest rasketehnikast.
Westland
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Westland »

Sõnapaaris ''röövdetektorism'' asetaksin negatiivse rõhu sõnale''rööv''.Teadupärast on metallidetektor lihtsalt tehniline abivahend,mis võimaldab avastada erinevatest metallidest objekte.Viimasel ajal meediast läbi jooksnud uudised aga võimaldaksid tekitada ka selliseid sõnapaare nagu röövkündja,röövantikvaar jne.Ühesõnaga lolli käes võib ka kirves olla hirmuäratav tööriist.Mis puudutab nn.ringkaitset siis ei tulene see mitte süütundest vaid üldistavast suhtumisest stiilis''Kohtume põllul pätid!''Teie MargusM ärritusite samuti,kui keegi julges kahtluse alla seada arheoloogide aususe.Leian,et see on inimese täiesti normaalne reaktsioon ebaõigele suhtumisele.Meie siin muudkui veeretame palli ühest väravast teise aga tegelik pätt itsitab kodus pihku.Kahjuks.
Kasutaja avatar
Feeliks_Jalgraud
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Feeliks_Jalgraud »

plekkpea kirjutas:
MargusM kirjutas: Tagumine aeg oleks loobuda ringkaitsest ning astuda üheskoos vastu teie hobi kahjustavate tõbraste tegemistele ja toimetamistele. Uskuge, see on teie eneste huvides...
...
Vabandust, ma maa miis ja es saa sest aru, ehk tõlgendaksite lahti?
+1

Et ei tekiks mitmeti mõistmist, tuleks see tõesti lahti seletada.
Muidu võib siit igaüks välja lugeda mida tahes.

-Kuidas peaks see vastuhakk reaalselt toimima?

(Minul on muidugi sellest omapoolne ettekujutus, kuid selle jätan hetkel siiski enda teada)
Mul pole midagi mõistlikku öelda.../ ███████████]98% fucked up
LeBon
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas LeBon »

-Kuidas peaks see vastuhakk reaalselt toimima?
Pakun, et sõltuvalt olukorrast- esialgu viisakalt selgitada, kui sellest abi pole siis teadagi kuidas.
” Aga miks on Eestis praegu päris palju paremäärmust? Lahendus lihtne: NSVL lipukiri oli: sisult sotsialistlik, vormilt rahvuslik ja nii see NSVL sõna otseses mõttes natsionaalsotsialiste kasvataski. ” Sirje Kingsepp.
Kasutaja avatar
marxionu
Liige
Kontakt:

Margus M , sul on kohe kombeks mind rünnata oled sa üldse oma ringkaitses olles aru saanud et mujal on ka elu. Teen seda puhtalt sinu ärritamiseks.
Sinu nn väärinfot jagavad meediateavitused tegid elu ka tavadetektoristidel raskemaks ja nüüd palud et keegi sinuga räägiks. Oleksid võinud kohe alguses rääkima mitte s..ta loopima hakata. Tore on see et teie suur keelustamise sõjaplaan läbi ei läinud ega ka lähe.
Tahad lahendust, ma pakun tehke muinsuskaitsealad konkreetselt kaardile tehke kasvõi poole suuremaks, kui seal keegi asi näpus tabatakse pange kinni kasvõi 2 aastaks. Mujal aga hoidke eemale sest mind siia maani üllatab kui usinalt te tegelete kõige muuga kui muinsuskaitsega. Olen rääkinud mitmete ajaloolastega ja sinu radikaalne suhtumine on küll ainulaadne.
Kasutaja avatar
Arheoloog
Liige
Kontakt:

marxionu kirjutas:Tore on see et teie suur keelustamise sõjaplaan läbi ei läinud ega ka lähe.
Tänud "tunnustuse" eest, aga kahjuks või õnneks on lugu selline, et ma ise pole kusagil (ei meedias ega siin foorumis) kirjutanud sellest, et metallidetektorid tuleks keelustada. Nii et mees "võta vaikselt" õige...

Kasutaja avatar
Arheoloog
Liige
Kontakt:

Veel võimalikest lahendustest...

Tegelikult on ju meie riigis vajaka toimivast kodanikuühiskonnast, mis tunneks muret Eestis kehtivate seaduste täitmise pärast. Praeguse majandusliku ”surutise” perioodil ei saa küll eriti suuri plaane teha, kuid ühtteist annaks siiski ehk parandada. Tööle võiks panna sellise institutsiooni, nagu muinsuskaitse usaldusmeeste võrgustik, mis eksisteerib hetkel paraku vaid paberil. 1930. aastatel toimunud ÕES rahakogu suurt kasvu võib ühest küljest seletada põllumajandusliku tehnika arengu ja põllupinna laiendamisega, mille käigus tuli igal aastal päevavalgele mitu suuremat aardeleidu. Aarete ja arheoloogiliste esemete üleandmine sai aga võimalikuks siiski üksnes kogu maad katva usaldusmeeste võrgustiku kaudu. 1935. aastal loodi ka uus muinsukaitseinspektori ametikoht, kuhu määrati Erik Laid. Tänu tema ja muinsuskaitse usaldusmeeste energilise tegevusele ja selgitustööle jõudsid paljud leiud kohalike omavalitsusteni, kust need siis edasi toimetati. Nii E. Laid kui muinsukaitse assistent Sulo Kaart teostasid leiukohtadel kibekiiresti ka järelinspekteerimis ja fikseerimistöid, jõudes ”sündmuskohale” sageli mõne loetud tunni jooksul. Arvestades tollaseid liikumiskiirusi oli tegemist sõna otseses mõttes operatiivgrupiga.

Rõhuma peaks kindlasti ka kohalikele omavalitsustele...Lasub ju seaduse järgi tegelikult ka neil kohustus oma territooriumile jäävatel kultuurimälestistel silm peal hoida. Muinsuskaitseseaduse 9. paragrahvi kohaselt peab valla- või linnavalitsus kontrollima, kas mälestistega seotud töid tegevatel isikutel (sh arheoloogiaobjektidele ja nende kaitsealadele augu kaevajatel) on kehtestatud korras väljastatud uurimis- ja tegevusload. Samuti on kohalikul omavalitsusel kohustus viivitamatult teavitada muinsuskaitseametit muinsuskaitseseaduses sätestatud seaduse rikkumise juhtudest, mälestisi kahjustavatest muutustest jms.

gruppen
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas gruppen »

Ideaalühiskonnas küll. Nii usaldusmehed kui valla kontroll. On ehk keegi teinegi hiljuti kuulnud reformikavast millega väiksemad vallad tuleks kokku liita? Nii, mis me nüüd sellest järeldada saame? Seda, et konkreetselt valla-ametnikud (kelle arv ilmselt jääb samale tasemele ühe valla ametnike arvuga, või tõuseb minimaalselt, igaljuhul mitte võrdeliselt liidetavate valdade arvuga. Mäletate, surutis on ikka ka ju) ei jõua ja ma võin ka kihla vedada, et enamust ei huvita kuskil võsas ringi tatsamine ja uurimine kas keegi on usse kaevanud või koorma mõõku ära viinud.`Kui see süsteem praegu ei tööta ja ma nii mitmegi valla puhul olen kindel, et ei tööta siis seda tööle ka ei saa. Kas need inimesed ikka ise teavad üldse, et nad midagi kontrollima peavad? Ma usun, et ei ja nad ei hakka ka seda tegema. Kes selle aja leiab? Tööaja väliselt hakkab vallavanem mööda metsi ja põõsa-aluseid ringi laskma silm krõllis peal? Ma usun, et ta saadab diskreetselt pikalt selle jutuga tulijad. Selle jaoks, et midagi muuta peab muutumine hakkama pihta sealt samast Muinsuskaitse ja arheoloogide poole pealt. Ma nüüd muidugi ütlen ka välja, et kõike neid kümneid ja kümneid lehti ma lugenud siin pole (enamus on ju lihtsalt laiamine?!) aga mis on teinud Muinsuskaitse ja arheoloogid, et nad üldse "pildil" oleks p o s i t i i v s e l t ja stabiilselt? Midagi ma julgen arvata, mina ei ole kuulnud ja siis ei ole kindlasti kuulnud ka talumees maalt, metsade vahelt kellel võib maja taga ka terve linnamägi olla koos kolme "musta kaevuriga". Mida see mees teeb kui ta näeb kedagi kuskil märgi all kaevamad? Mõni äkki läheb küsima midagi aga olenevalt kaevandajast võidakse ta ka lihtsalt ümber sõrme rääkida, et kõik on ok ja nad on ametlikel väljakaevamistel. Enamus aga ilmselt ei julge sinna minnagi, eriti kui veel tundub, et tegemist võib-olla mingite isehakanutega. Põhjuseid on mitmeid: ahvidel (vabandan siinkohal kõikide primaatide ja nende sugulaste ees) võib olla kaasas relv (loll põhjus aga siiski - kes siit vabatahtlikult roostes sõle eest laseks endal ajud põllule lasta?); nad võivad pärast maja põlema panna kui seal uurima hakkad; Muinsuskaitse väänab pärast mingi trahvi selga või juhul kui tuleb leid välja näiteks haritavast viljapõllust, teatavad, et nemad hakkavad siin nüüd kaevama ja kaevavad järgmised kaks nädalat. Vili jääb külvamat, saak (mis muuseas on üldjuhul lepingutega juba müüdud) jääb saamata ja taluomanik/põlluomanik saab lisaks saamata kasumile ka leppetrahvid kaela, või jääb olenevalt kasvatatavast kultuurist oma toetustest ilma +peab veel eelnevad toetused tagasi maksma täiesmahus sest kohustused on täitmata. Kui nüüd keegi ütleb, et PRIA ja firmad saavad aru siis ma soovitaks küll kaineks magada või peale võtta. Neid, ütleme otse ja ausalt, ei koti absoluutselt kas mingi arheoloog kaevab su põllul põlenud puitu välja või ei. Sina ei ole oma kohuseid täitnud ja pead tekkinud kahju hüvitama. Seepärast on ka just maapiirkondades levinud arusaam, et kui midagi tuleb kuskilt välja siis muld kiirelt peale või põõsasse ja kui keegi kuskil kaevab sisi las kaevab. See on siis selle kohta miks maal see usaldusmeeste värk ilmselt toimima ei hakkaks praegu, keegi ei taha sellest kuulda. Ahjaa, üks väike, pisi-tilluke asi veel, maal ei ole inimesi ka enam niipalju kui oli EW ajal. Seda tuleks ka kindlasti meeles hoida. Sestap pole ka inimesi niipalju enam usaldusmeesteks/naisteks? võtta. Mis siin lahenduseks võiks olla? Nii nagu öeldud, alad poole suuremaks ja kui kätte saadakse rott siis kinnimajja. Raha juurde arheoloogidele, et nad jõuaks rohkem kaevata ja ka neid kohti mis ei ole päästekaevamistena esile kerkinud. Kus see raha võtta - ma ei tea. Aga kindlasti ei saa ka usaldusmeeste võrgustikku rajada ilma rahata, rääkimata koolitusest. Ega valla-ametnik ei teeks seda ka nüüd meeldetuletamise peale niisama, sõidukulud jms. ka koolitus oleks vajalik. Töötulemus oleks aga pehmelt öeldes kahtlane. Minna muistiseid "kontrollima" reedel kella kolmest (ehk siis ennem tööpäeva lõppu) ma tean päris mitut ametnikku kes seda suurima heameelega teeks. Pärast pabereid täita, et kõik oli ok ja kui tuleb välja, et on kaevatud siis tuleb selline lause: Oih, et on kaevatud? oi, see pidi küll kohe pärast minu käimist juhtuma, kui mina seal olin siis oli kõik korras - see ei anna ka midagi või annab? Te targemad mehed te öelge.
Westland
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Westland »

Kui te härrased mäletate siis tegin arheoloogidele juba mitmeid kuid tagasi ettepaneku usaldusisikute süsteemi sisseviimiseks.Kuna riigi ressursid on hetkel kasinad siis ärgem unustagem,et on olemas inimeste harimise,suunamise ning teavitamise vahend-internet.Mind paneb siiani imestama,miks ei ole keegi arheoloogidest võtnud vaevaks teha selgitustööd otse huviliste keskel-Detektoristide foorumis.Momendil käib asi nii,et teineteisega räägitakse läbi Mil.neti.Aeg-ajalt leitakse detektoristide poolt ka muinasesemeid,mille olemusest leidjal aimugi pole.Kas on siis mõtet inimest kohe ''risti lüüa''.Kõigile parem lahendus oleks kui usaldusisik selgitaks rahulikult millega tegu ja aitaks leidjat edasistes toimingutes.Võib ju samas kohe väita,et seadusest tulenevalt on leidjal kohustus...Aga näete ju ise,et see seadus ei ''tööta'.Mina Eesti ajaloo pärast muret tundva arheoloogina neelaksin oma uhkuse alla ja lähtuksin hetkel põhimõttest ''eesmärk pühitseb abinõu''.Detektoristidest enamus on mõistlikud inimesed ja valmis konstruktiivseks dialoogiks.
Kasutaja avatar
marxionu
Liige
Kontakt:

Igatahes. Väga mõistlik jutt.
MOrav
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas MOrav »

Muinsuskaitse kaasab vabatahtlikke
2003-07-21

Muinsuskaitses saavad nüüdsest hakata tegutsema vabatahtlikud usaldusmehed, kelle ülesandeks on kultuurimälestiste ning kultuuriväärtusega leidude kaitsele kaasaaitamine ning mälestiste omanike teavitamine mälestise kaitsega seotud asjaoludest.

Kultuuriminister Urmas Paeti sõnul on kultuurimälestised oluline osa kogu ühiskonna varast ja kultuuripärandist ning seetõttu tuleb nende säilimise tagamisse kaasata võimalikult paljusid. “Muinsuskaitse usaldusmeeste süsteemi loomine võimaldab kultuuriväärtuste hoidmise viia laiemale alusele”, lisas kultuuriminister.

Vabatahtlik usaldusmees peab informeerima Muinsuskaitseametit ja valla- või linnavalitsust muinsuskaitseseaduse rikkumisest, mis ohustavad mälestisi , lisaks on ta kohustatud teatama ka kultuuriväärtusega leiust, seisab kultuuriministri määruses.

Usaldusmees peab oma tegevuspiirkonnas jälgima mälestiste ning nende tähiste säilimist, seisundit, hooldamist ja abistama muinsuskaitsespetsialiste ametiisikuid ning mälestiste omanikke või valdajaid mälestiste hooldustööde korraldamisel.

Vabatahtlik peab tundma muinsuskaitseseadust, et tutvustada muinsuskaitsealast seadusandlust, mälestisi ja nende kaitse põhimõtteid mälestiste omanikele või valdajatele ning teistele huvitatud isikutele.

Vabatahtlike tegevust maakondades suunab ja juhendab vastava maakonna muinsuskaitse vaneminspektor.

http://www.kul.ee/print.php?news=1961&path=0x5x124

*

MUINSUSKAITSEAMET

STRATEEGILINE ARENGUKAVA 2008-2011

...

5. Lähiaja rõhuasetused

• Muinsuskaitse usaldusmeeste võrgustiku kaardistamine 2008.aastal ja sihipärane laiendamine;

....

8.1. MEEDE 1: Kaitse korraldamine ja järelevalve teostamine

• Usaldusmeestega koostöö arendamine mälestiste kaitse korraldamisel.

jne.

Muinsuskaitseameti põhimäärus

Vastu võetud kultuuriministri 9. veebruari 2007. a määrusega nr 4 (RTL 2007, 16, 253), jõustunud 23.02.2007

§ 5. Ameti ülesanded muinsuskaitsetöö korraldamisel

...

11) määrab kindlaks muinsuskaitse usaldusmeeste õigused ja kohustused ning korraldab muinsuskaitsetöötajate täiendusõpet;

....
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 0 külalist