Helikopterid

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Või kui tädil oleks rattad...
Vasta
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Postitus Postitas hummel »

Mõned koperdised peaksid kaitseväel kindlasti olema. Küsimus on, et millised ja milleks neid vajatakse.
Pole mõtet ajada, et sõja korral pole nagunii midagi teha jne. Selle loogika järgi võiks meile lõpuks ainult kuulipildujaid, granaadiheitjaid ja ka ragulkasid hankida. Ehitame oma minimarmee võimekusi vaikselt ja järjekorras, aga kindlalt ja laiapõhjaliselt. Usutav armee peab olema relva- ja väeliikide mõistes täisväärtuslik.

Midagi kallihinnalist ei tasuks kopteritest küll muretseda. Parem odavamaid-vanemaid, aga selle eest rohkem. Reaalselt on sõjaline võimekus meie mõistes enam-vähem sama nii uuel kui vanemal masinal. Uus on lihtsalt seksikam ja mitu korda kallim osta ning pidada (kas keegi suudaks need täpsed hinnad siia meelde tuletada?). Milleks raha raisata. 3-4 ülimoodsa Agusta või Black Hawki asemel saaksime terve portsu UH-1/UH-1N. Vb isegi paarikompaniilise kopteripataljoni Maaväe koosseisu.

Ei tea, kui palju võtab aega UH-1 pardapersonali väljaõpe, aga äkki saaks osa antud üksuse-allüksuse koosseisust isegi vastava tsiviilettevalmistusega ajateenijate (reservistide) baasil komplekteerida. Ei tea, palju see lennutunni hinne on, aga poleks ka ju paha, kui näiteks allüksuse isikkoosseisu kuhugi metsalaagrisse viimiseks tellitaks koperdiste rühm, mis paari lennuga asja ära teeb. Ajaline kokkuhoid eksole. Allüksusevarustus võib veokaga järgi tiksuda. :)


Üks uitmõte oli veel, et endisest idablokist paar Mi-24 muretseda. Sobiks juhul, kui saaks odavalt kätte ja oleks mootoriressurssi. Maaväe väljaõppe ja know-how arengu mõttes...
Tiam
Liige
Postitusi: 489
Liitunud: 31 Aug, 2008 3:25
Kontakt:

Postitus Postitas Tiam »

Selline imelik mehitamata kopter siis Locheed-Martinil välja töötatud:

http://www.youtube.com/watch?v=q1l_mshd ... ture=feedu

Ma ei tea, kus ma küll elanud olen, aga sellist sabarootorita ja kahe vaheliti (interlocking) pearootoriga lahendust ei ole minu silmad küll ennem näinud. Ehk oskab mõni kaasfoorumlane siin täiendavat informatsiooni pakkuda.
Lemet
Liige
Postitusi: 19935
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Sünkrokopteriks kutsuvad. Ja juba ammusest ajast. Näiteks seesama ka sakslaste allveelaevadel kasutamiseks mõeldud riistapuu Flettner Fl 282 Pilt, millest autožiirode teemas ka pisut juttu oli,
oli sellise süsteemiga. Hiljem on Kaman Aircraft selliseid masinaid arendanud ning toodab neid vist tänase päevani.

Aga vaat see tundub pealkirja lugemata esmapilgul müstikana... :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=Xh-sf6vwSMc

Või siis see...

http://www.youtube.com/watch?v=1BTBrJb3 ... ature=fvwp
Viimati muutis Lemet, 13 Apr, 2011 18:53, muudetud 2 korda kokku.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
MadMan
Liige
Postitusi: 1981
Liitunud: 23 Veebr, 2005 19:33
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas MadMan »

OT
http://www.military-today.com/helicopte ... n_kmax.htm

on üks päris edev riistapuu.

Wiki andmetel leidis Kolibri kasutust mujalgi peale allveelaevade.
Vihkad Eestit? Vali Reformierakond.
andrus
Liige
Postitusi: 4348
Liitunud: 02 Juul, 2004 11:39
Kontakt:

Postitus Postitas andrus »

Lemet kirjutas:Näiteks seesama sakslaste allveelaevadel kasutatud riistapuu Flettner Fi 282
Põnev, räägid äkki täpsemalt?
Ma seni teadsin ainult Fa 330 kasutamisest (või pigem siis lahinguolukorras testimisest).
Kasutaja avatar
MadMan
Liige
Postitusi: 1981
Liitunud: 23 Veebr, 2005 19:33
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas MadMan »

The Fl 282 was designed so the rotor blades and landing gear could be removed and the helicopter stored in a compact area such as the pressure tank of a U-boat. There is no evidence that it was ever used this way.
http://www.centennialofflight.gov/essay ... er/HE6.htm
Vihkad Eestit? Vali Reformierakond.
Tiam
Liige
Postitusi: 489
Liitunud: 31 Aug, 2008 3:25
Kontakt:

Postitus Postitas Tiam »

Tänud lemetile ja teistele, kes viitsisid selle teema kohta linke visata- helikopterivõõrale inimesele olid need pärsi huvitavad lugeda / vaadata.
Lemet
Liige
Postitusi: 19935
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Peale lugupeetud kaasfoorumlase Madmani antud viite on Flettner Fl-282 loomisest ja katsetamisest põhjalikumalt juttu sellel saidil. Parandaks siis oma eelmist kommentaari vastavalt allpool toodud tsitaadile. "... ka allveelaevadel kasutamiseks mõeldud..." Nii peaks vast tõepoolest korrektsem olema...
Flight tests with the V9 and V15 began in September 1942 and confirmed the theoretical findings. Directional stability was so good, that the entire fuselage section aft of the firewall was simply left off the V9. Flight tests were problem free. The V9 was the prototype for a version to be operated by the Navy from large submarines and designated "Modified Model in Form of a Standing Cylinder" (Fl 282 U).
http://www.aviastar.org/helicopters_eng ... olibri.php

http://www.youtube.com/watch?v=MdYPQLvuJh8

Fa-330 oli erinevalt FL-282st autožiiro, vastavas teemas on ka filmilõigu aadress olemas
http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... uto%BEiiro
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Lemet
Liige
Postitusi: 19935
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Helikopterid

Postitus Postitas Lemet »

http://www.ekspress.ee/news/paevauudise ... d=44874437

Neli põhjust, milleks neid vaja...

Miks on Eesti kaitseväele neid vaja? Esimese oletusena pakutakse vajadust seada jalule õiglus: pärast seda, kui maavägi sai 2005. aastal Soomes toodetud Pasi soomukid ja mereväele osteti 2006. aastal Briti miinitraalerid, peab metalli ja mootoreid sisaldav suurhange jõudma lõpuks ka õhuväe õuele.

Teine oletus: kusagilt on meile saadetud mingid nõuded, mille sisuks Eesti taevas allatulistatud NATO lendurite päästeoperatsioonide tagamine suuremas mahus, kui see on praegu võimalik Piirivalve lennusalga masinatega.

Kolmas oletus: rahuaegne kiirreageerimisvõimeliste üksuste transport (ametliku dokumendi sõnastus) ehk vajadus viia näiteks K-komando kiirelt Tartusse juhuks, kui terroristid haaravad enda kätte ülikooli peahoone.

Neljas oletus: koptereid on vaja Afganistani (või järgmisse missioonipiirkonda) saatmiseks, et muutuda sel moel rahvusvaheliselt natuke märgatavamaks, kui me seda praegu oleme.

Projekti kogumaksumus küünib miljardi taha – kui rääkida vanas rahas –, ületades isegi miinitraalerite ostmise kulud, mis jäid 800 miljoni krooni kanti.

Lühidalt tahetakse panna miljard krooni huugama, et saavutada ühe jalaväekompanii (umbes sada meest) paiskamine punktist A punkti B...

...Kopterifirmade müügimehed käivad meie otsustajatega lõunasöökidel ning meie otsustajate näod omandavad aina enam teeneteristi kavaleri ilmet.

Räägitakse, et kopteriostu põhimõttelise heakskiidu paberilt puudub veel vaid kaitseväe juhataja Ants Laaneotsa allkiri.

Kuna kaitseväe juhataja on pärast põhiseaduse muutust lihtsalt üks ametnik, pole vaja kahelda – allkiri tuleb varem või hiljem.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40132
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Tasulisest osast:

See, et kaitseväel selline süsteem ikka veel puudub (ja mehed lähevad aastakäikude kaupa reservi, ilma et neil oleks kogemust sellise süsteemiga töötamiseks), on paremal juhul kellegi rumalus, halvemal juhul sihilik plaan. Herman Simm on ikka meiega.

Aamen selle peale 8)

Räägitakse, et kopteriostu põhimõttelise heakskiidu paberilt puudub veel vaid kaitseväe juhataja Ants Laaneotsa allkiri.

Ei selle taha see pidama jää, kui Laaneots ei anna, siis küll Terras annab. Kui juba olümposel on ostustatud, mis hea on, siis pole pööblil midagi plõksida.

Loomulikult pole ju kopteritel mingeid väljaõppe, koolitus- ega ülalpidamiskulusid (vähemalt suuri mitte), millega kogu aeg põhjendatakse meie naljalennuväe eksistentsi.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
planet64
Liige
Postitusi: 128
Liitunud: 22 Sept, 2008 19:23
Kontakt:

Postitus Postitas planet64 »

Kahju, et meil pole uurivat ajakirjandust. Tahaks ikkagi teada seda mehhanismi, kuidas sünnivad miljardilised otsused. See peaks olema piisavalt hästi dokumenteeritud, kus selgub, kes mida mille põhjal otsustas ning siis saab ka vastutust nõuda. Ka on kaunis ükstapuha, et lõppkokkuvõttes vastutab minister kõige eest. Ministrid tulevad ja lähevad, aga miljardid on juba hakkama pandud ja sisulise töö tegijad on ikka endised. Ei näeks selle juures ka erilist riigisaladust. Välja arvatud see moment, et püütakse oma kodanike eest varjata asja kehva korraldust. Näib nagu poleks Aaviksoo suutnud korda majja lüüa.
Kasutaja avatar
setu
Liige
Postitusi: 1108
Liitunud: 11 Mär, 2009 10:32
Kontakt:

Postitus Postitas setu »

Minumeelest sai kodanik Terras isegi auraha juba Saksamaal "ette ära", sest tema teened on selles "rahvusvahelise koostöö" raames eriti vajalikud.

Viies otsus: NRFi valmisolekuks. (vt ka Uti jäägrirügemendi sarnast hanget)

Aamen.
otsin eestlasi, kes teenisid eskadrilli ülema major Toompuu all (sinised baretid) / (üksus Alfa); Taškendis, operatsioonid-patrullid: Pakistanis, Afganistanis, Vene-Hiina piiril; Vietnami operatsioon USA "guerrillas" vastu (1960ndad - 1970ndad).
kert122
Liige
Postitusi: 619
Liitunud: 27 Juun, 2007 21:22
Kontakt:

Postitus Postitas kert122 »

võibolla loll küsimus, aga mitmest kopterist jutt käib miljardi puhul?
paraadil näeme, raisk
Bokser
Liige
Postitusi: 130
Liitunud: 26 Mär, 2011 19:53
Kontakt:

Postitus Postitas Bokser »

Anna jumal kannatust! Pikemaks ajaks KV elulised investeeringud siis jälle käpuli. Aga jah, meil ju koolitatud kopteripiloodid, kes pidid lausa Afganistani minema. Ilmselt britid neid oma masinate rooli ei lase :scratch:
Lemet
Liige
Postitusi: 19935
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

kert122 kirjutas:võibolla loll küsimus, aga mitmest kopterist jutt käib miljardi puhul?
Artikli matemaatika jääb vähemalt minule kättesaamatuks
:wall: :wall:
Eesti kaitseväele oleks plaanide kohaselt väga vaja nelja sellist kopterit. Hind tükist 26 miljonit eurot või 50 miljonit USA dollarit.
Ja kui räägitakse miljardist. siis mis imelisel kombel saadakse nelja 50 miljoni dollarilise helikopteri puhul miljard. Kaks miljardit ja pisut peale oleks ju see number? Kui arvestada dollar 12 eeguks :dont_know:
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist