Broomi võimalikkusest meis ja toidus.
Härrased, ma lihtsalt ei saa oma suud enam kinni hoida.
Paljudes mälestustes kajastuv idee, et toidu sisse pandi pruunikat vedelikku, mis ilmselt pidi olema broom on kõige pesuehtsam jama.
Ma olen näinud siin arutelus ainult kahte fakti, mis vastavad tõele :
Jah, broom on pruun vedelik ning haiseb (kuigi mitte eriti võikalt).
Faktid ja juhtumised, mida on võimalik kontrollida :
1. Broom on kuratlikult mürgine
2. Broom on kuratlikult reaktsioonivõimeline
3. Broom aurustub toatemperatuuril.
4. Broom on veest ca 3 korda raskem - mis tähendab seda, et kolmeliitrisel klaasanumal lööb ta tõenäoliselt lihtsalt põhja alt.
5. Broomi rahustava toime kohta ütles legendaarne keemik Tullio Ilomets oma loengutes : "Tunnete end eksamile tulles närvilisena? Hingake broomi, hingake kohe sügavalt - see rahustab... lõplikult!"
6. 1998. aastal kukkus TÜ keemiahoones põrandale [b]100 ml[/b] broomipudel, mille tulemusena tehti keemiahoone kibekiiresti tühjaks, kuni broom oli kokku kogutud ja ventilatsioonisüsteem oma töö teinud.
Olgu need militaarmälestused kuitahes värvikad (Ja jumalate eest, ma olen esimesena nõus tunnistama, et nad on üldjuhul ka äärmiselt harivad ning nauditavad), kuid broomi toime inimnahale on veel kirevam (ja ehk ka harivam, aga kindlasti mitte nauditav).
Vedelik selles videos on broom, mis reageerib alumiiniumiga juba toatemperatuuril:
http://www.youtube.com/watch?v=Ykm5RsNSLgQ
Pandagu palun alumiiniumi asemele oma näpp (mõttes loomulikult).
On olnud juhuseid sealsamas TÜ keemiahoones, kus inimesed on saanud tõsiseid naha/hingamisteede kahjustusi tänu sellele, et broomiga käidi tiba hooletult ümber.
Ülaltoodud videos on nii mõõtkolvis kui ka katseklaasis näha miski pruun ollus, klaasanumate seinte lähedal, samasugune pilt oli näha ka foorumis postitatud broomi ampullis. See nähtus ei ole tingitud sellest, et broom klaasi määriks/märgaks - need on broomiaurud.
Rahvakeeli "broomi sissevõtmine" on tegelikkuses kaaliumbromiidi manustamine ja kaaliumbromiid on valge värvitu SOOL, liitaine, mitte lihtaine nagu broom. Ja ka tema lahus on üsna värvitu.
Kui ma õigesti mäletan, siis broomi/bromiidi-legend on pärit u 19 sajandist, kui kaaliumbromiidi kasutati epilepsiaravimina, ning manustati teda üsna rohkelt ka inimestele, kellest arvati et nad on varjatud epileptikud. Miks? Aga seda sellepärast, et masturbeerimine arvati olevat põhjustatud epilepsiast või selle peatsest tulekust.
Kokkuvõtteks
Broom on äärmiselt tugev oksüdeerija, mis tähendab seda, et ta ei nagista mitte ainult metalle, vaid rikuks ära ka teie kompoti, süües usinalt suhkrut, puuvilju ja muid ingrediente. Jah, on olemas ravimeid, mis saavutavad ome efekti alles siis, kui nad on imise organismuses natuke ringelnud ja keemiline struktuur on ainevahetuslike protsesside tulemusena muutunud bioloogiliselt aktiivseks, kuid broom ei ole kindlasti selline aine, mida sel moel manustada.