Eesti ja sõprade paraadid

Reklaamid ette ning kajastused tagantjärele. Aga paluks et ikka militaarasjadega seotult...
Vasta
OnuEnn
Liige
Postitusi: 562
Liitunud: 10 Nov, 2011 22:38
Kontakt:

Re: Täna paraad ja meie lemmik kommentaatorid

Postitus Postitas OnuEnn »

rohkem empaatiat! olulisem, kui mõne mehe "ubapanemine" on see, et me OMA kaitseväe paraadi peame.
Kasutaja avatar
Würger 190G
Liige
Postitusi: 2039
Liitunud: 27 Sept, 2005 12:57
Asukoht: Harjumaa
Kontakt:

Re: Täna paraad ja meie lemmik kommentaatorid

Postitus Postitas Würger 190G »

..D-30... mille KOLMJALG käib lahti.. (vist kuulsin õieti?)
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Täna paraad ja meie lemmik kommentaatorid

Postitus Postitas Lemet »

OnuEnn kirjutas:rohkem empaatiat! olulisem, kui mõne mehe "ubapanemine" on see, et me OMA kaitseväe paraadi peame.
Loomulikult tunnen ma empaatilise inimesena kaasa kodanikule, kes igal heinaajal reha pulgad püsti maha paneb ja selle otsas kadrilli tantsida vihub.. Et ma teda selle juures keskmisest inimesest märksa madalama intelligentsusega subjektiks pean, on iseküsimus. (Oli muidugi lootus, et sel aastal kommenteerib paraadi Võrno ning taolised arutelud jäävad olemata). Aastate jooksul, mil teatud isandad järjekindlat oma ignorantsust KV tehnika osas paraadidel on demonstreerinud, oleks ilmselt isegi šimpans olnud suuteline olnud näiteks vastava riistapuu nähtavale ilmumisel plakati selle omaduste kirjeldusega telekaamera objektiivi ette tõstma. Aga vaatamata sellele- edu ja õnnesoovid kõigile foorumlastele pidupäeva ja oma KV paraadi puhul.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Roamless
Liige
Postitusi: 3798
Liitunud: 22 Okt, 2005 20:57
Kontakt:

Re: Täna paraad ja meie lemmik kommentaatorid

Postitus Postitas Roamless »

Tali ei suutnud ära tunda PASI XA-188-t ja otsis neid taga, kuigi need olid samal ajal kaamera otsepildis. Väike areng oli tema tekstis, seekord ta teadis, et paraadil osaleb Vahipataljon 3 erineva väeliigi paraadvormis.
Viimati muutis Roamless, 24 Veebr, 2012 18:04, muudetud 1 kord kokku.
Unforeseen consequences
Kasutaja avatar
Rügaja
Liige
Postitusi: 712
Liitunud: 01 Dets, 2008 3:07
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Täna paraad ja meie lemmik kommentaatorid

Postitus Postitas Rügaja »

Heh, leidsin ühe vaatenurga arutelud.com foorumist, äkki pakub huvi:

Re: Mõtisklused makromajandusest, kinnisvarast ja muust
by Jõehobu on 24 Feb 2012

"Vaatasin kaitseväe paraadi ära. Ja vist sain lõpuks aru, milleks meil sihuke asi nagu kaitseväeks nimetatav moodustis üldse on.

Või keda ta kaitseb ja milleks. Sest sisuliselt puudub igasugune ründerelvastus. Mõned miinipildujad ja haubitsad on ka pigem tõrje- kui ründetule jaoks. Nii moepärast pauku teha, et ründajad lausa nina alla ei tuleks. Aga ülejäänud tehnika... Ühendatud ehituskomando, kütusefirma ja haigla, aga mitte mingi sõjavägi. Veokid, tõstukid, paakautod, sanitaarautod.
Kõik.
Ka Nato lennukite etteaste jäi ära "madala pilvituse tõttu". Muide, paraadi ajal piilus Tartus päike pilve vahelt ning vähemalt 300 meetri kõrgusel polnud ühtki pilve.

See vaatepilt tekitas minus mitte just väikse hämmelduse. Huvitav, mõtlesin, võinuks ju ka väliköögid paraadile veeretada. Tossavad toidutünnid autode järel veeremas hirmutanuks kindlasti kõiki vaenlasi hingepõhjani, eriti kui kokad kah võimsa kulbiga juures oleks vehkinud...

Nähtud pilte peas edasi-tagasi käiates tuli lõpuks selgus - tegelikult pole see asi üldse mõeldud sõdimiseks! Pole siin ei kaitset ega väge. Ja mingit riiki sellise käputäie veokite, tsisternide ja ambulantsikestega ei kavatsetagi kaitsta, kus sa sellega.
Tegu on evakueerumist elik põgenemist julgestavate ja toetavate üksustega nn. Esimese Eesti tarbeks, kui jalgealune peaks välisründe või sisemise mässu tõttu ootamatult tuliseks muutuma.
Hulganisti raskeveokeid, et mahutada ära tähtsate ja rikaste liikuv vara.
Kraanad, et see kihku-kähku peale laadida.
Kütusetsisternid, et põgenevatel kolonnidel kütust jätkuks.
Ja sanitaarautod, kui mõni tähtis nina peaks ootamatus rünnakus kogemata pihta saama.
Ja mõned sõdurikambad kergrelvadega voori julgestamiseks.
Kõik.

Vaat siis, miks meil pole isegi neid tasuta pakutud tanke - kontseptsioon ei näe ette. Sest mida on ladviku põgenemist turvavatel üksustel teha tankiga? Tühjagi, ainult kütusekulu. Vara temaga ei vea ja maanteel vajalikku kiirust ei arenda.
Ja nüüd on ka selge, miks meil hangiti mereväes miiniveeskjate asemel hoopis - miinijahtijad. Ja esitleti seda nii, justkui oleks nendega riigi kaitseks tohutu samm astutud. Veider ju: kui riiki kavatsetaks kaitsta, tuleks ikka hankida miinid ja miiniveeskjad, millega vajadusel kiiresti territoriaalveed mineerida. Aga ei, meie pole hangitud miiniveeskjaid ega miine, meil on miinijahtijad, millega miine veest välja korjata. Need on korralikud, leiavad miini üles küll ja teevad kahjutuks, nii et tagavad ohutu faarvaatri. Milleks? Loomulikult ohutuks põgenemiseks laevadele, kus tähtsad ja rikkad pardal.

Elagu Eesti?!"
andrus
Liige
Postitusi: 4332
Liitunud: 02 Juul, 2004 11:39
Kontakt:

Re: Täna paraad ja meie lemmik kommentaatorid

Postitus Postitas andrus »

Kuulge, laske inimestel täna pidutseda. Homme kiunuge ja vinguge edasi.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Täna paraad ja meie lemmik kommentaatorid

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Vaatasin, Tali oli märksa kõrgemal tasemel kui tavaliselt.
Kohe kiuslikult hoidsin kõrvad kikkis ja möödapanekuid siiski leidus. Milan ja Mistral olid sedapuhku õiesti.

Mida ära märkida
-mereväelased "Uzidega", mis tegelikkuses olid 100% Rootsi M45 sarnased, muidu olid käsirelvad veatud
-et meil on kerge- ja raskehaubitsad, oli kah suureks uudiseks (vastavalt siis D-30 kerge ja FH-70 raske).
-Pasidest oli juba eespool juttu
-suureks uudiseks olid ka Mercedese meditsiinisoomukid, kaadris oli igatahes üsna tavalisest plekist meditsiini-Unimog.

Kena aastapäeva kõigile 8)
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Qtec
Liige
Postitusi: 663
Liitunud: 08 Veebr, 2008 10:34
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Täna paraad ja meie lemmik kommentaatorid

Postitus Postitas Qtec »

See pole just võibolla päris asjakohane, kuid minu jaoks huvitav viide meie õhuturbe kohta presidendi kõnes:
Euroopa julgeolekupilt on 20 aastaga oluliselt muutunud. Ameerika Ühendriigid vähendavad oma kohalolekut Euroopas ja Euroopa riigid ei panusta kaitsesse samapalju kui varem, aga loodavad ometi, et Ameerika tuleb neile appi nagu viimase 70 aasta jooksul. Eesti valik täita kohustust kulutada riigikaitsele kaks protsenti SKT-st on üks põhjustest, miks NATO jäi toetama Balti taeva õhuturbemissiooni. Ja see otsus polnud sugugi nii kerge tulema, kui me tahaksime ette kujutada
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/a ... d=63965531

Et siis ongi asi juba sealmaal, kus sõna otseses mõttes meie lõunanaabrid meie kulul liugu lasevad ning seeläbi endale väiksemate kuludega suuremat turvalisust saavad lubada. Mitte, et ma selle 2% kulutamise vastu oleks. Minu meelest võiks see % isegi veidi kõrgem olla...
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Täna paraad ja meie lemmik kommentaatorid

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Paraad oli laias laastus Ok. Juhataja kõnes hulka reveransse akadeemilise Tartu poole ja vähem muidu sisutühja patriotismiklisheed...

Vana tõde on, et mida rohkem marssivaid üksusi ja veerevat tehnikat, seda imposantsema mulje jätab... No marssivate üksustega on meil nii nagu on (Sisekaitse akadeemia oma tuhatkonna õppuriga suudab välja panna ühe hädise-hõredakese paraadirühma :oops: ), tehnikat aga sellise väikse paraadi jaoks juba jagub.
Naljakas on muidugi see kohatine lippudega liialdamine - no mida maksab näit pisiriigi õhuvägi, kes suudab paraadiks välja panna vaid kindrali ühes kolme lippuriga :lol:

Aga olgu - lõpp hea, keik hea. Ja igatahes on Tartu kaldapealne oma neljarealise sõiduteega selliseks paraadiks oluliselt parem koht kui kummaliseks nuditud vabadusplats Tallinnas... Samuti on hea paraadi alguse aja viimine keskpäeva peale, elik siis selliseks, nagu ta meil vanal heal Eesti ajal oli (NB! kell 10.00 algasivad paraadid teatavasti Punasel väljakul :mrgreen: ).

Last but not least - ja minu arust on väga viis ka meie mentaliteedile võõra mustakuuemeeste esäpojapühavaimujorina ärajätmine paraadil 8)
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Täna paraad ja meie lemmik kommentaatorid

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kahjuks jäi ära külma sõja vanaraua kõrvulukustav ülelend, mis mis pea iga aasta on i-le täpi peale pannud. Seda ei maksa pidada saklaste saamatuseks, nad oleks selle koha üles leidnud ka tihedas udus, lihtsalt rahuaja lennureeglid.

Kui sümboolne - juhataja rääkis meie meeste valatud vene hinnaga saadud tähtajatust õhuturbest ja too jäigi tol päeval tulemata. Kas kohapeal oli sakslaste kohaolekut kuulda kah või mulle tundus ainult telekat vaadates?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Re: Täna paraad ja meie lemmik kommentaatorid

Postitus Postitas hummel »

Kui aega saan, siis kirjutan oma arvustuse ka. Pisut parem, kui varem, kuid paraadi viimine normaalsele hästiorganiseeritud esindusürituse tasemele pole kaugeltki veel lõppenud. Eks laias laastus näitabki see paraad tervama pilgu ja meelega pealtvaatajale meie RA riigikaitsesüsteemi tegelikku seisu. Üks koordineeritud segadus ja isetegevus.
Naljakas on muidugi see kohatine lippudega liialdamine - no mida maksab näit pisiriigi õhuvägi, kes suudab paraadiks välja panna vaid kindrali ühes kolme lippuriga
+1
Ja igatahes on Tartu kaldapealne oma neljarealise sõiduteega selliseks paraadiks oluliselt parem koht kui kummaliseks nuditud vabadusplats Tallinnas...
+1
Samuti on hea paraadi alguse aja viimine keskpäeva peale, elik siis selliseks, nagu ta meil vanal heal Eesti ajal oli (NB! kell 10.00 algasivad paraadid teatavasti Punasel väljakul )
Ilmnes paha tõsiasi, et ajateenijatel (kes pole väljaloal), kes peaksid ka väeosades paraadi telekast vaatama kohustuslikus korras, langeb paraadi ajale lõunasöögi aeg. Söögiaeg peaks olema sel ajal ka 1000-ndel paraadil osalejal. Eks tuli väeosas söögiaegu siis tunnikese nihutada, aga millal 1000 paraadilist lõpuks (kuiv-)söönuks sai, ei tea. Söök on ajateenijale ülioluline küsimus ja õigus.
Mugavaim kellaaeg paraadiks oleks teenistuslikult 11-12. Rivistumine algaks u kell 10. Küllap jõuaks ka tsivilistid selleks ajaks piisavalt kaineneda ja talveilm pisut soojeneda.
Ülekanne võiks alata vahetult pärast seda, kui paraad on rivistunud ja algab KVJ ringkäik, kuna presidendi oma pole üldse vaja.

Aga hiljem siis veel, kui aega saab.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Täna paraad ja meie lemmik kommentaatorid

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kommenteeri hummel seda haubitsavärki.
Ise sain nagu aru, et meil nii D-30 kui FH-70 kuuluvad ikkagi keskmiste haubitsate klass.
Kuna jaotus käib kaliibri järgi, siis pole kaal oluline.
no mida maksab näit pisiriigi õhuvägi, kes suudab paraadiks välja panna vaid kindrali ühes kolme lippuriga
Meil kodus puhkes ka selle kindrali teemal väike keskustelu, naised ütlesid, et marsib ju ilusti, mehed jälle seevastu, et ei ühtki lahingumasinat, aga kindral on vähemalt olemas. Tõsi, peale Ämari lõplikku käikuandmist omandab ÕV sama suuruse nagu nõuka aegne üksik lennuvälja teeninduspataljon ja selliste komandörid olid enamasti majori auastmes. ENSV ajal oli tõesti ka siin kõige kõvem taevase väe mees kindralmajor (vastab brigaadikindrale), aga selle vahega, et tema käsutada oli 14. õhukaitsediviis (mitte teeninduspataljon), sh
145 ÕT raketikompleksi 1200 raketiga
104 hävituslennukit 3-l lennuväljal kokku 2200 juhitava raketiga
10 lahingukopterit
lisaks hulk raadiotehnilisi pataljone

Niiet see kindral 3 lippuriga oli nagu olukorra sümboolne kirjeldamine, hulk kindraleid ja staape ning null tulejõud.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Re: Täna paraad ja meie lemmik kommentaatorid

Postitus Postitas hummel »

Natuke siis.

Meil EKV-s pole suurtükiväe poolt suudetud siiani veel korralikku klassifikatsiooni välja töötada ja kinnitada, sest relvaliik on tilluke ja kaader jooksva tööga üle ujutatud. Veel muidki olulisi normatiivasju ootab väljaarendamist juba aastaid. Sh ajast ja arust on OE. Aga tegeleme asjaga jõudu-mööda!
NATO mõistes olla kerged kuni 120 mm ja siis edasi ei mäleta hetkel. Samas olen kategooriliselt 122mm keskmisteks liigitamise vastu, olgu see kirjas mistahes NATO totakas dokumendis. Küsimus on mitte ainult kaliibris, vaid ka tuleulatuses, -mõjus ja taktikalises kasutuses.
Ajateenijatele ja kaadrile oleme viimasel ajal õpetanud nii, et kuni 125 mm on kerged suurtükid, 127-155 mm keskmised ja 175+ rasked.
Soome klassifikatsioon on nii, et 105 ja 122 on kerged ning 152 ja 155 rasked. Sealt äkki hr Tali tarkuseterad. Aga äkki lihtsalt arvas, et asi kaalu järgi - ei tea.

Üldiselt ei hakkaks hetkel tema loomingusse süvenema, kuid juba vist mitmendat korda ei suutnud ta hoiduda sisulisest valejutust, et 155mm vahetab oma mootori jõul positsiooni. Kusjuures hoolimata asjaolust, et sedakorda oli soovituslik (valikuliseks kasutamiseks) mõistlik kontrollitud tekst vähemalt suurtükiväe kohta targu varem vastavasse instantsi ära saadetud. Tundus aga, et ta polnud vaevunud seda vist varem kordagi silmitsema, kui alles paraadi kommenteerimise ajal. Sekundeeriv ajakirjanik sai kasulike infokildude väljanoppimisega märksa profimalt hakkama.
Aga see-eest räägitakse, et hr Tali pidi (vähemalt enda teada) siiski kõikse targem ja osavam olema.
:dont_know:
KategorieC
Liige
Postitusi: 728
Liitunud: 01 Aug, 2006 17:19
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Täna paraad ja meie lemmik kommentaatorid

Postitus Postitas KategorieC »

Kapten Trumm kirjutas:Kas kohapeal oli sakslaste kohaolekut kuulda kah või mulle tundus ainult telekat vaadates?
Ei olnud neid kusagil läheduses.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 7 külalist