Reservõppe Kogunemine

Muljeid teenistusest. Nii Eesti väeosades, N Liidus, luures või vastuluures, või hoopis partisanide juures. Kuidas kellelgi juhtunud on.
Md-Dog
Uudistaja
Postitusi: 24
Liitunud: 08 Juun, 2012 11:24
Kontakt:

Re: Reservõppe Kogunemine

Postitus Postitas Md-Dog »

9. päev - Laskeväljaõpe reakooseisule

Päev algas nagu metsas ikka, hommikul lendas keegi telgist läbi ja röögatas: "Äratus!!!" ning kappas siis edasi. Kuna kokad jms köögi bande oli juba paar tundi varem öise vahiteenistuse poolt kultuurselt ning ilma suurema lärmita üles aetud ei järgnenud sellele irokeesi sõjakisale loomulikult mitte mingit tegevust. Alles mõne ajapärast kui kell hakkas hommikusöögiajale lähenema tekkis kerge liikumine mis lõpuks ka telgi tühjenemisega lõppes.
Hommikusöök oli nagu metsas ikka, suitsevad katlad ja mehed katelokkidega katla taga rivis. Kuna siinkirjutaja oli aga arvatud tagala kooseisu siis katelokke meie (st tagala) ei tarvitanud vaid nautisime oma einet taldrikust nagu valgele inimesele kohane.
Peale hommikust pudrusöömist liikus ülejäänud bande jupikaupa laskeväljaõppele. Algul teoreetilisse õppesse pärast praktilise laskmise juurde. Sinna viimasesse kohta aeti ka mind välja kuna oman mingit meditsiinilist väljaõpet (rühmasanitari kursus KVLK 98 suvi) ja laskmise juures peab mõni sihuke tegelane kohal olema. Päris ehtne arst koos õppinud kiirabijuhiga (ülejäänud osa kompanii med. üksusest) kes kah pundis olid liikusid ringi koos ülejäänud seltskonnaga ja ei saanud asjajuures viibida. Ja kuna mul paugu tegemise soov absoluutselt puudus -tingituna aeru väga ebameldivatest puhastusmeetoditest, veetsingi ma ülejäänud päeva tulejoone taga. Seisin istusin tegin suitsu ja nautisin taevavett mida issand meile sellel päeval päris ohtralt andis.
Päev möödus päris ilusasti aga õhtul sain kompanii veeblilt peapesu , et miks ma seal tiirus tolknesin. Talle polnud keegi maininud, et mind sinna kamandati ja mingi hetk oli tal olnud vajadus mind kuhugi midagi tegema saata. Igatahes tükki mul see peapesu küljest ei võtnud ja edaspidi pidin kõigist saadud korraldustest veeblile ette kandma. See selleks
Päev lõppes traditsioonilise laskemoonagrupi ülema välipudeli sisu tuvastamisega. Ja jätkuvalt ei olnud seal vesi.
brr paraad vihmaga - isegi munad olid märjad
Md-Dog
Uudistaja
Postitusi: 24
Liitunud: 08 Juun, 2012 11:24
Kontakt:

Re: Reservõppe Kogunemine

Postitus Postitas Md-Dog »

10. päev - KVM
Päeva algus oli samamoodi nagu päev varem. KV „kikerikii“ ja lebotamine kuni viimase minutini enne hommikusööki. Lähtudes eelmise päeva kurbadest ning märgadest kogemustest rakendasin ma peale hommikusööki varjumistaktikat, et vältida suuemate ülemuste ja instruktorite ninaall tolknemist. (Tegelikult pole selline suurte ülemate silmapiiril olemine üleüldse mõistusepärane tegevus) Sedasi veetsingi ma enamuse päevast otsese ülema vaikival heakskiidul köögis ja telgis, toetades vaprat väliköögimeeskonda. Sama taktikat rakendas ka laskemoonagrupi ülem.
Ülejäänud võitlev kooseis (loe: jalaväe rühmad) sisustas oma päeva „söösta-katan“ stiilis treeninguga, mille hulka kuulusid nii liikumisviiside, käemärkide jms sõduri baasoskuseid meelde tuletavad tegevused.
Esmakordselt tegevusse pandut tankitõrjerühm keda kõik ülejäänud kahurväeks kutsusid - ilmselt põhirelvadeks olevate rootsi 96mm kahurite pärast, tegeles oma tuletorude ümberpaigutamisega ilmaruumi lokaalses lõigus ja tuletegevuse imiteerimisega (TTI :) ) vastavalt etteantud taktikalisele olukorrale ning relvade tehnilistele omadustele. Kuna aga sarnase ümberpaigutamise juurde ei kuulunud „söösta-katan“ liikumisviis, mida jalavägi lähikonnas häälekalt sooritas, tõusis kahurväe enesehinnang õhtuks kosmilistesse kõrgustesse (no vähemalt nähtamatud koloneli pagunid olid õhtuks kõigil õlgadel) Oma osa etendas selles tõusus kindlasti ka teeneline lõuapoolik kes nimetet üksust dirigeeris. Pagunitele tekkinud, silmale nähtamatuid, tammelehti üritas siis vapper kahurvägi ka õhtusöögi järgsel ajal läbi huumoriprisma ka teistel demonstreerida aga õnneks sellest suuremat tüli ei tekkinud.
Aga õhtul tekkis jama. Nagu varemgi otsis laskemoonagrupi ülem oma välipudeli välja ja alustasime selle sisu tuvastamisega. Kurat, vesi oli. Kõigi, k.a. laskemoonagrupi ülema üllatuseks. Koheselt padi toime muidugi uurimine ning viidi läbi asjatundjate juurdlus tuvastamaks, et mis viisil ja kuidas on toimunud pudeli sisu müstiline muundumine. Juurdluse käigus selgus, et päeval mil laskemoonagrupi ülem köögis toimetas oli ta pudeli kaasa võtnud ja selle kuskile lauaservale jätnud. Mingil ajahetkel oli sinna lauale veel paar samasugust pudelit (Standardne rootsi välipudel) siginenud. Ilmselt sööma laekunud üksustest köögist vee võtmise eesmärgil. Ja sealt oli siis vett mitte sisaldav pudelike läinud jalutama vett sisaldava pudeli pähe. Ei vedanud mitte kellegi, tagala kaotas hinnanguliselt kolmandiku pudeli jagu mittevett ning võitlev kooseis omandas pärast pudeli veega täitmist pudelitäie imelikku kraami mis ei kõlba tarvitamiseks ei veena ega mitteveena.
brr paraad vihmaga - isegi munad olid märjad
Md-Dog
Uudistaja
Postitusi: 24
Liitunud: 08 Juun, 2012 11:24
Kontakt:

Re: Reservõppe Kogunemine

Postitus Postitas Md-Dog »

11. päev - KVM Jätkub
Põhimõtteliselt kordus eelmine päev kuni õhtusöögini. Ülematest kaugemal ja köögile ligemal põhimõtet järgides. Siis kupatati kogu tagala telgi seltskond, peale kokkade, autodesse ja tuldi polügoonilt linna. Eesmärgiks tuua kohale “Gand Finale” lõpuharjutuseks vajalik laskemoon. Iseenesest mõistetvalt sai kohe juhust kasutatud ja linnas paari poodi külastatud ja kuna juhtus olema ka laskemoonagrupi ülema sünnipäev siis hangitud joogikogus oli üpris märkimisväärne (kaitseväelisel väliharjutusel tarbitava koguse jaoks, tsiviiltingimustes polekski nii väga palju)
Pärast kaubandusasutuste rüüstamist sai siis staabis masinad laskemoona ja valvemeeskonnga koormatud ja järgides kõiki ohutus tehnilisi ja turvalisust tagavaid reegleid selle killavooriga polügoonile tagasi põristatud. Seal sai siis laskemoona sisaldav masin karmi valve alla pandud ja kogu tagala siirdus rõõmsalt oma telki tähistama laskemoonagrupi ülema sünnipäeva. See pisike pidu kestis nii poole ööni ja jätis üsna kultuurse mulje võrreldes analoogsete tsiviilüritustega. Ja selle ürituse käigus tuli avalikuks ka põhjatus välipudelis olnud kraami päritolu. Tegu oli joogiga mida rahvas tunneb "Valge kure" nime all. See fakt selgus siis kui telgis siirdus ringile nimet kirja kandev pudel ning degustaatorid ettevaatlikult* rüübates tabasid ära tuttava maitse...

* aastat poolteist varem oli eesti kaubanduses - vähemalt siin lõunapool, müügis olnud "valge kure" (korrektsem oleks vist valge toonekurg) kvaliteet langenud tasemele millest allpool on vaid algaja samakameistri looming. LMGRÜ poolt hangitu aga oli igati kvaliteetne, otsekui päriedes veel eelmise sajandi lõpust, mil kolmetärnine "valge kurg" oli igati nauditav rüübe.
brr paraad vihmaga - isegi munad olid märjad
Md-Dog
Uudistaja
Postitusi: 24
Liitunud: 08 Juun, 2012 11:24
Kontakt:

Re: Reservõppe Kogunemine

Postitus Postitas Md-Dog »

12. Päev – Ettevalmistused Viimaseks päevaks
Nagu pealkirigi ütleb toimus sellel päeval igavene hunnik ettevalmistavat tegevust järgmiseks päevaks. Laskemoona kontroll ja sorteerimine moodustas minu ja laskemoonagrupi ülema päevast lõviosa. Seda kõike tänu sellele, et härradele rootslastele meeldib pakkida ühte karpi mitut marki moona (tavaline moon ja trasseeriv moon) mis eesti kaitsejõududes on eraldi arvel ja millest trasseeriva osa kasutamiseks on vaja ka eraldi bürokraatiat. Seega sai siis kõik kohaletoodud karbid läbi lapatud, mittesobiv moon eemaldatud ja karp uuesti teiste karpide arvelt täismahuliseks komplekteeritud. Töö konti ei murdnud aga ega ta meeldiv ka polnud.
Seejärel kupatati mind veomasinaga pioneerirühma juurde neid abistama. Eesmärgiks lohistada paika sihtmärk tankitõrjerelvadele. Märgiks oli vana KAVZ bussivrakk mille pioneerid oli palke ja muid sodi täis toppinud. Viimane oli vajalik selleks, et tagada TT laskude plahvatused sihtmärgil kuna bussi aknad on piisava suurusega, et sealt kogu laeng ilma bussi kahjustamata läbi lasta. Pika pingutuse peale sai see risu viimaks omale kohale õiget aega ootama. Selle tegevuse juures sai tuvastatud et MB Unimog on vaatamata omale vanusele ja ökonoomika absoluutsele puudumisele üsna asjalik maastikul liiklemise vahend. Magistraalkraavist läks teine päris kiiresti ilma kõrvalise abita risti läbi. Tuli vaid paar kivi ratta alla panna, et nina kraavikaldast lahti saada.
Pärast seda sai tegeletud veel nii ühe või teise valiku majandustegevusega ning seejärel sai keritud tagasi oma telki.
Õhtune tegevus telgis oli traditsiooniline
brr paraad vihmaga - isegi munad olid märjad
Md-Dog
Uudistaja
Postitusi: 24
Liitunud: 08 Juun, 2012 11:24
Kontakt:

Re: Reservõppe Kogunemine

Postitus Postitas Md-Dog »

13. Päev – Lõpuharjutus ja Deformeerimine
Päeva algus järjekordselt sama nagu eelmistel. Peale hommikusööki kupatati mind juba ametlikult ja käsukorras kööki abitööjõuks. Lõuna pidi olema tugev ja kuna kohale oli oodata ka igasuguseid muid tegelasi tuli seda sööginänni ka tavapärasest rohkem valmis vaaritada. Seega hommik möödus köögis leemekulpi liigutades ning sinnajuurde muljet jättes, et olen hirmus hõivatud jne. Samal ajal harjutas lahingkooseis oma finaalharjutust harjutust kuivalt läbi. Ja et asi lõpuks ikka hästi välja tuleks, tehti seda mitu korda.
Samal ajal tegeleti ka liikuvate sihtmärkide kompleksi (JANTER*) paigaldamisega maastikule ja lõunaks olid ettevalmistused enamvähem ühelpool. Peale lõunat harjutati üritus veelkord läbi ja seekord oli kasutusel juba paukmoon. Rahval tundus lõbu laialt olevat. Siis tehti kerge paus pandi välja lisajulgestus (mina sealhulgas) ja laskvale rahvale jagati kätte teravmoon. Peale mõningast viivitust algaski siis lõpuharjutus e lahinglaskmine liikuvate sihtmärkide kompleksi pihta. Asi oli ilus seda enam, et lõpu tarbeks olid pioneerid matnud maasse ka hunniku lõhkeainet imiteerimaks miinipilduja tuld, kopteri rünnakut ja ma ei tea mida kõike veel. Tulemusega jäädi rahule.
Pärast seda korjati maha valve kontrolliti relvad ja toimus pidulik lõpetav rivistus kus anti kätt tunnistus, et see ja see on osalenud sellisel ja sellisel üritusel jne.
Sealt edasi läks juba laagri kokkupanekuks ja rahva ning varustuse linnaveoks. Kogu see tegevus kestis kuni pimedani ja tänu C kategooria juhilubade olemasolule sain ma päris mitu korda jõlkuda linna ja polügooni vahet. Päris tüütu oli.
Lõpuks kui kõik rahvas oli linna veetud selgus tõsiasi, et formeerimisel kätte antud varustusest tahetakse tagasi vaid lebomatti (poroloonist magamiskoti alus) ja relva koos relva juurde kuuluvaga – salved ja puhastusvahendid. Ülejäänud kraam kästi endale jätta. Siinkohal tuleb mainida, et üritust korraldas KL malev mille liige ma olen ja varustus pärines sealt. Seega avanes neile võimalus tagada vähemalt osadelegi vabatahtlikest mingisugunegi varustus metsades jõlkumiseks. Kooseisus olnud reservistidest kutsealustel korjati aga kogu nodi käest.
Ega see idee just eriti meeldiv ei olnud, kuna selle nodi kogus oli üsna märkimisväärne sestap otsustasingi endale auto järgi tellida kuigi algselt oli plaan esimesel võimalusel lihtsalt minema jalutada. Muidugi oli deformeerimispunkt ülesehitatud samamoodi nagu formeerimispunktki ja sissepääsemiseks pidi mu teinepool mind ennast väravasse kutsuma. Mitte ei tahetud teda sisse lasta. Aga mõningase seletamise paelae sai see probleem ka lahenduse ning omandatud kola sai masinale laaditud.
Kui oma liigse kola olin saanud autole hakkasin nuputama kuidas relva ära anda. Ehk siis teisisõnu alustasin puhastamisega hilisemate vaidluste vältimiseks. Õnneks olin ma paugutamisest võimalikult palju eemale hoidnud ja relva puhastamine läks suhteliselt kiiresti, vaatamata aeru rumalale harjumusele ülimalt halvasti puhtaks minna. Pisut passimist tagastusjärjekorras ja lahti ma tast olin. Seejärel tuli veel täita mõningad paberid ja olingi vaba mees. Kiired sammud deformeerimispunktist välja ja oligi see üritus minu jaoks läbi

* JANTER - Kaitseväe Lahingukooli omandis olnud raadioteel juhitav tõusvate ja lengevate sihtmärkide kompleks. Oli toona vist vabariigipeale ainus omalaadne tänu millele ta ka pidevas liikumises oli. Liikus ka legend, et varsematel aegadel olla sihukesi lausa 2 olnud aga ajahammas (loe: kuulid & oskamatu käsitsemine) oli teinud oma töö ning kahest olla juba 99 aastaks vaid üks jäänud.
brr paraad vihmaga - isegi munad olid märjad
Md-Dog
Uudistaja
Postitusi: 24
Liitunud: 08 Juun, 2012 11:24
Kontakt:

Re: Reservõppe Kogunemine

Postitus Postitas Md-Dog »

Epiloog ehk Mis edasi sai
Noh õhtul sai siis külastatud kohalikku kaubanduskeskusi ja lõpetamise puhul väike naps võetud. Järgmisel hommikul sai sõidetud KL kooli ja viimased tegemised mis olid seotud üritusega RÕK2003 tulid järgmise nädala teisipäeval kolmapäeval kui tuli anda üle kokku laenatud Unimog veoautod järgmisele malevale kes sarnast üritust korraldama asus. Peaaegu kõik need masinad said hääle sisse ja minema peale ühe mille käivitamine kohe kuidagi ei õnnestunud. Ilmselt tänu vigasele mootorile mis juba kohale tuueski oli tempe teinud ja mis metsas üldse ei käinudki kuna näidikute järgi ei olnus mootori õlirõhk sugugi see mis peaks olema. Probleeme selle rõhuga ei olnud kuna rõhku lihtsalt ei olnud :D
Hoopis tõsisemad probleemid kerkisid ülesse hiljem kui selgus, et vaatamata meiepoolt ülesnäidatud patriootlikkusele ning kaitsetahtele ei taha täita riik oma kohust. Ehk siis maksta välja ettenähtud tasu. Suuremate ja väiksemate jagelemistega sai kuskil detsembri alguses siiski rahad kätte. RÕK oli oktoobris ja novembris väljamakstud töötasu põhikohast oli tänu RÕK’le suhteliselt nadi.

Tekkinud situatsioon häälestas mu lähimateks aastateks üsna negatiivsele lainele sarnaste ürituste suhtes ning ma kasutasin iga võimalust sarnase finantskriisi tekkimise vältimiseks. Järgmisel kevadel saadud kutse Kevadtormile saatsin tagasi viitega, et asi ei jää ettenähtud 120 päeva sisse ning 4 aastat hiljem mainisin juba formeerimisel, et kui tasud pole hiljemalt 3 päeva jooksul pärast lõpetamist ära makstud läheb asi väga kurjaks
(TLS rikkumine & võimalik hagi pankrotimenetluse algatamiseks) aga see on juba hoopis teine teema.
brr paraad vihmaga - isegi munad olid märjad
Kasutaja avatar
redhott
Liige
Postitusi: 85
Liitunud: 03 Nov, 2006 20:33
Asukoht: tartu
Kontakt:

Re: Reservõppe Kogunemine

Postitus Postitas redhott »

Aitüma, asjalik lugemine oli.
Md-Dog
Uudistaja
Postitusi: 24
Liitunud: 08 Juun, 2012 11:24
Kontakt:

Re: Reservõppe Kogunemine

Postitus Postitas Md-Dog »

aga palun :)
brr paraad vihmaga - isegi munad olid märjad
jackpuuk
Liige
Postitusi: 2243
Liitunud: 28 Aug, 2007 2:06
Kontakt:

Re: Reservõppe Kogunemine

Postitus Postitas jackpuuk »

Jõudsin kah üle pika aja raali taha ja ka minu poolt tänud!
sitt päev, kellele kurdad
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist