Šrapnell

Padrunid, mürsud, miinid, granaadid ja kõik muu, mis lendab ja plahvatab, või tapab/vigastab/hävitab muul moel...
Vasta
EOD
Liige
Postitusi: 4694
Liitunud: 12 Jaan, 2006 15:57
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Šrapnell

Postitus Postitas EOD »

Ukraina teema solkimisest vabanemiseks väike selgitus šrapnell-lahingumoona kohta.
Suurtükkide kaitseks pealetungiva jalaväe/ratsaväe vastu võeti juba eestlaetavate suurtükkide ajal kasutusele kartetš, kuna kahurikuuliga hulka ründajaid tabada ei olnud võimalik ja relva ümberlaadimine võttis kaua aega. Kartetš kujutas endast riidest kotti või papist silindrit ümmarguste kuulidega. Põhimõtteliselt sama, nagu haavlipüssi kartetš (buckshot).
Kuna aga kaugemat märki kartetšiga tabada pole võimalik (kuulid kaotavad ruttu kiiruse), leiutati šrapnell. Klassikaline šrapnellmürsk oleks nagu väike aegsütikuga suurtükk. See tulistatakse suurtükist välja ja ettenähtud kaugusel paiskuvad mürsu korpusest omakorda välja kartetšikuulid.
Hiljem võeti õhutõrjes kuulšrapnellile lisaks kasutusele ka varrasšrapnell, mis tekitab õhusõidukile suuremaid vigastusi.
Viimasel ajal on klassikaline šrapnell asendunud lahingumoonaga, kus lõhkelaengu ees/ümber on valmis kahjustavad elemendid.
Šrapnelli tekitatud kahjustused sõltuvad sellest kui kaugel sihtmärgist šrapnell-lahingumoon rakendub ja sellest, mida kahjustavad elemendid tabavad. Mida suurem kaugus, seda vähem elemente tabab ja seda väiksem on nende kiirus. Lennukikere võib olla nagu sõel, kuid kui olulisi sõlmi pole kahjustatud ega meeskonda tabatud, suudab lennuk maanduda.
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Postitusi: 5193
Liitunud: 23 Jaan, 2006 14:10
Asukoht: Kodutares
Kontakt:

Re: Šrapnell

Postitus Postitas oleeg »

No Sa võtsid ka tõsiteaduslikult selgitada :scratch: Palju ei puudu, et oleksid jõudnud sise- ja välisballistika juurde...
Lõviosa lugejaskonnast ei saanud pooltki aru... iseasi, kas seda ongi vaja? Need kes seal Ukraina teemas ennast targaks tegid, ei vajanud mitte selgitust vaid soovisid ennast näidata.
Loomulikult müts maha, et võtsid teemat põhjalikult lahata!

terv
o
[i]Miski siin ilmas ei saa viibida nii sügavas vaikuses kui surnud inimene.[/i]
Frederic Manning
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline