Idioodid-kriminaalid

Kõiksugu militaarsuunitlusega väljakaevamised ja nendega seonduv.
Kasutaja avatar
Taux007
Liige
Postitusi: 97
Liitunud: 21 Juul, 2007 23:20
Asukoht: Tallinn (Saaremaa)
Kontakt:

Postitus Postitas Taux007 »

The bodies was found under the construction work, and they have only about 6 hours to recover them.
Kogun euromünte, on mõni huvitav pakkuda?
Arnold
Liige
Postitusi: 5110
Liitunud: 23 Jaan, 2005 16:26
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Dear Arnold,
Once more, thank you for nice work, nice talks and fine drinks last week in Tartu. Attached is a general paper on Napoleonic mass grave in Vilnius,
Sincerely,
Rimantas
http://www.helsinki.fi/arkeologia/kurss ... skas_1.pdf
Veel üks sellealane aktsioon. Mitte et ma peaks vajalikuks igast, vaat et tänapäevasest sõjahauast, taga ajada kubemetäide jäänuseid, aga oma vanematesse ja vanavanematesse suhtumine vajaks siiski parandamist ka teiselpool Peipsit. Mis on muidugi ülejõukäiv, aga siis peaksid ka siinsed emissarid noka koomal hoidma - mõnitate oma vabastajate säilmeid kuidas oskate, aga mida meile ette heidate?
Kui on võimalik tuvastada kasvõi üks inimene, siis pole palju selleks ennast ka ette valmistada! Kui on vajadus punaseid kirste tassida ja punalippe lehvitada, siis pole see muidugi oluline.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36565
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Idioodid-kriminaalid

Postitus Postitas Kriku »

Militaarhuvilised üritasid õhkida Sauga mõisa
Lauri Habakuk, tegevtoimetaja
Kui kõik läinuks plaanipäraselt, kõlanuks Pärnu külje all Sauga mõisa varemetes 90 meetri kaugusel kalurikülast päratu kärgatus.

Valge Ford Escortiga saabusid mõisavaremete juurde aardekütid. Mehed tulid kindla eesmärgiga. Kaasa võetud miinipilduja miin, kaks lõhkeainega täidetud raudtoru ja lõhkeaine klots pidid aitama seda saavutada.

Toona 25-aastane Dmitri ja 38-aastane Maksim läksid tunamullu oktoobri lõpus mõisa peahoone piklikku keldrisse ja panid osadest kokku teibitud lõhkeseadeldise tagaseina orva. Vooluallikana kasutasid nad autoakut. Mehed vedasid kaadervärgiga ühendatud paarikümnemeetrise elektrijuhtme akna kaudu õue, keerasid teise juhtmeotsa ümber detonaatori ja püüdsid plahvatust esile kutsuda. Detonaator tegi aga väikese põpsu ja kõmakat ei käinud.

Mehed jätsid lõhkeained seinatühemesse ja läksid minema. Kui nad paar päeva hiljem naasid, oli seadeldis aga kadunud.

Kahtlane pakk

Juhuslikult tundis samal ajal Sauga mõisa varemete vastu huvi ülikoolis uurimistööd teinud naine. Tunamullu 30. oktoobril kohtus vana maja konstruktsioone pildistanud ja mõõdistanud tudeng varemete juures kahe mehega. Dmitris tundis naine ära lapsepõlvetuttava. Samu mehi oli ta näinud mõisa juures mõni päev varemgi.

Dmitri ja Maksim pärisid, mis huvi naisel hoone vastu on. Kuulnud, et ta uurib seoses uurimistööga selle ajalugu ja konstruktsioone, hakkasid nad mõisa kohta küsima. Maksim uuris, millal maja on ehitatud ja kas seal võib olla midagi väärtuslikku. Veel tahtsid mehed teada, miks on peahoone all kelder vaid osaliselt ja kas kelder võiks olla maja teiseski pooles.

Mehed tundsid huvi sellegi vastu, mida üliõpilane lõputöös mõisaga teha soovitab. Samal ajal meeste peas vasardanud mõtteid arvestades on kõlanud vastus mõneti irooniline: «Restaureerida või konserveerida.»

Paar tundi hiljem läks uurimistöö tegija keldrisse pildistama. Järsku märkas ta orva, mis tema mälu järgi oli eelmisel päeval olnud tunduvalt suurem. Lähemale minnes avastas naine nišist teibitud paki. Puudutada ta seda ei julgenud, küll aga tegi telefoniga pildi.

Olles nähtut lähedastega arutanud, helistas naine numbril 112. Õige pea tuldi talle politseiautoga järele ja paluti leiukoht ette näidata. Sündmuspaigal kahtlase paki eest paar kivi eest tõstnud politseinik kutsus viivitamata demineerijad.

Prokurör Kristine Tamme sõnutsi oli juhtumi lahendamisel suur osa juhuslikul tunnistajal, kes teavitas kahtlasest esemest ametivõime. «Samuti andis tulemuse lõhkeseadeldise komplekteerimisel kasutatud teibile määratud DNA-ekspertiis, mis viis ühe süüdistatavani,» avaldas Tamm.

Politseinikud leidsid meeste juurest läbiotsimisel ümberehitatud ebaseaduslikke relvi ja väikeses koguses laskemoona.

Dmitri tunnistas uurijatele, et nad võtsid lõhkeseadeldise koostisosad enne Uus-Sauga tänavale varemete juurde minemist Pärnus Raba tänaval auto- ja motospordiga tegeleva mittetulundusühingu ruumidest. «Olin kursis, et klubi ruumides on laskemoona, mürsukesti, miine, granaate ja lõhkeainet,» sõnas ta. «Ma ei teadnud, kas klubis olnud esemed on maketid või lõhkekõlblikud.»

Nagu läbiotsimisel selgus, oli üks klubi ruumidest Maksimi ja tema hobi päralt. Kuuldavasti oli sinna ligipääs üksnes Maksimil. Tema klubijuhist isa väitis, et teadis poja militaarhuvist, kuid seal hoitud relvast, relvaosadest ega laskemoonast mitte.

Dmitri võttis omaks seadme komplekteerimise.

«Paigaldasime seadme, kuna arvasime, et seina taga on varjatud ruum,» põhjendas Dmitri. «Tahtsime teha seina avause ja pääseda suletud ruumi, mille olemasolu pidasime hoone kuju arvestades tõenäoliseks. Lootsime, et ehk pääseme avastamata ruumidesse ja leiame midagi huvitavat.»

Et kaadervärk seina sisse ära mahuks, eemaldasid mehed lahtiseid kive. «Asetasin kive tagasi, et laeng läheks õiges suunas,» rääkis Dmitri ülekuulajatele. «Proovisime õhkida õhtusel ajal, et kedagi kõrvalist juures ei oleks.»

Varem teist juttu rääkinud Maksim tunnistas, et leidis miinipilduja miini paar aastat tagasi Sõrve poolsaare kunagistest lahingupaikadest metallidetektoriga. Leitud miini viis ta autoga motoklubisse.

Trotüülilaeng ja detonaator sattunud Maksimi kätte juba 1997. aastal. Mis puutub Vene päritolu lennukipommi vahelaengusse, siis jäi Maksim varem öeldu juurde: see vedelenud Sauga mõisa lähedal kraavis.

Uudishimu palk

Kui Dmitri rääkis lootusest leida midagi huvitavat, nimetas Maksim uurijatega rääkides motiivina uudishimu: kas kokkupandud seadeldis teeb pauku? Õhkimine ei õnnestunud, sest sõbrad kasutasid õppedetonaatorit.

Peale motoklubist leitu avastasid uurijad ebaseaduslikku kraami Dmitri kodustki. Peale roostes padrunite oli seal kaks tulirelva: õhu toimel töötav sportpüss ja kärbikuks tehtud jahipüss.

Relvad kuulusid tegelikult Maksimile, kes pidi vahepeal vangi minema ja andis need sõbra kätte hoiule. Korduva joobes juhtimise eest karistust kandnud Maksim sai vabadusse mõni kuu enne katset mõisavaremeid õhkida.

Relva ega lõhkeaine käitlemise luba Dmitril ega Maksimil pole.

Pärnu maakohus mõistis mehed eelmisel nädalal jõustunud otsusega süüdi mitmes kuriteos. Dmitrile määras kohus plahvatuse tekitamise katse, lõhkeaine ja lõhkeseadeldise, relvade, laskemoona ja summuti ebaseadusliku käitlemise eest tingimisi nelja aasta ja üheksa kuu pikkuse vangistuse viieaastase katseajaga.

Seadeldise jaoks miini ja lennukipommi hankinud Maksimi karistas kohus plahvatuse tekitamise katse ning lõhkeaine ja lõhkeseadeldise ebaseadusliku käitlemise eest tingimisi viieaastase vangistusega niisama pika katseajaga.

Kohtunik Teet Olviku arvates on nii suures koguses lõhkeaine ja muu sellise leidmine üsna ebatõenäoline. «Ilmselt oli siiski tegemist materjali kogumisega eri kohtadest,» lausus ta. «Õnneks ei toonud see ohtlik kuritegu kaasa raskeid tagajärgi.»
oliver
Liige
Postitusi: 2100
Liitunud: 01 Dets, 2004 17:53
Asukoht: Saarel
Kontakt:

Re: Idioodid-kriminaalid

Postitus Postitas oliver »

Mis riist see õhu toimel töötav sportpüss on, 5,5mm õhkrelv?
plekkpea
Liige
Postitusi: 1775
Liitunud: 03 Nov, 2005 21:30
Asukoht: Harju
Kontakt:

Re: Idioodid-kriminaalid

Postitus Postitas plekkpea »

Akuperfo oleks säästnud kõiki, kuid hea, et nii läks.
Huvitun maisest rasketehnikast.
Larry
Liige
Postitusi: 1029
Liitunud: 31 Dets, 2005 16:39
Kontakt:

Re: Idioodid-kriminaalid

Postitus Postitas Larry »

Peale roostes padrunite oli seal kaks tulirelva: õhu toimel töötav sportpüss ja kärbikuks tehtud jahipüss.
:lol: :lol:
Ma loen Relvaseadusest (Par. 11), et tulirelv on seade, mis on kohandatud suunatult välja laskma lendkeha püssirohu-, põlemis- või plahvatusgaaside tulemusena tekkinud gaasisurve toimel.
"Õhu toimel töötav" kvalifitseerub pneumorelvaks: relv, milles lendkeha saab suunatud liikumise suruõhu või muu surugaasi energiast.
Kumb siis lisaks jahipüssi kärbikule leiti, kas tuli- või pneumorelv? :mrgreen:
Noh, suures pildis pole enam mingit vahet, kui sul on niigi kodus illegaalne tulirelv ja lõhkematerjal ja sa ise oled debiil, kes "huvi pärast" lõhkeainet koju tassib ja reaalselt ka tööle rakendada püüab.
ekacariya
Liige
Postitusi: 260
Liitunud: 21 Aug, 2011 12:24
Kontakt:

Re: Idioodid-kriminaalid

Postitus Postitas ekacariya »

Sportpüssi padrunitele ümberehitatud õhupüss?

Meestel vedas et vangi ei pandud.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36565
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Idioodid-kriminaalid

Postitus Postitas Kriku »

Ma oletan, et asi on lihtsam: ajakirjanik ajas segast.
ekacariya
Liige
Postitusi: 260
Liitunud: 21 Aug, 2011 12:24
Kontakt:

Re: Idioodid-kriminaalid

Postitus Postitas ekacariya »

plekkpea kirjutas:Akuperfo oleks säästnud kõiki, kuid hea, et nii läks.
Tsaariaegne tellis on kõva kui klaas...ja ega sellised pätid viitsi ju füüsilist tööd teha.
EOD
Liige
Postitusi: 4694
Liitunud: 12 Jaan, 2006 15:57
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Idioodid-kriminaalid

Postitus Postitas EOD »

oliver kirjutas:Mis riist see õhu toimel töötav sportpüss on, 5,5mm õhkrelv?
Pakuksin, et .22 kaliibriga õhupüss. Meil piiratud tsiviilkäibega, kuid näiteks Lätis piiramata tsiviilkäibega.
Luba sellisele hankida ilmselt keegi ei viitsi, samas näiteks jääpurikate allalaskmiseks sobiks ideaalselt. 4,5 mm (.177) kipub nõrgaks jääma.
Miks mitte ka meil .22 kaliibriga õhkrelvad piiramata tsiviilkäibe alla viia. Flobertid ju on, kuna nende padrunis puudub püssirohulaeng. Võrreldava kaliibriga õhkrelvad on võimsuselt sarnases suurusjärgus. Õhupüssi kasutamine kuriteo sooritamiseks või ümberehitamine kaliiber .22 ääretulepadrunile jääks loomulikult karistatavaks.
Walter2
Liige
Postitusi: 3998
Liitunud: 27 Okt, 2012 22:11
Asukoht: Phuket
Kontakt:

Re: Idioodid-kriminaalid

Postitus Postitas Walter2 »

Õhu toimel töötav sportpüss - võistlusteks kasutatav kallima otsa 4,5 mm õhupüss.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Larry
Liige
Postitusi: 1029
Liitunud: 31 Dets, 2005 16:39
Kontakt:

Re: Idioodid-kriminaalid

Postitus Postitas Larry »

Järjekordne "spetsialist" üritas Põlvamaal ketaslõikuriga lõhkekeha avada, aga ei õnnestunud plaanipäraselt... :rip:

https://www.delfi.ee/news/paevauudised/ ... d=85393973
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36565
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Idioodid-kriminaalid

Postitus Postitas Kriku »

Kohatu iroonia eemaldatud.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36565
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Idioodid-kriminaalid

Postitus Postitas Kriku »

Demineerijad räägivad saates oma karjääri meeldejäävamatest sündmustest. Näiteks sellest, kuidas üks Lõuna-Eesti kooliõpetaja kasutas leitud mürsku lehmavaia kinni löömiseks. Aga ka traagilistest, kus poiss kaotas elu, sest hoidis detonaatorit hammaste vahel.
https://radar.postimees.ee/6687611/mehe ... 1530278500
Boss
Liige
Postitusi: 178
Liitunud: 03 Juun, 2018 18:43
Kontakt:

Re: Idioodid-kriminaalid

Postitus Postitas Boss »

Hiljuti sai Tartust neli lõhkekeha ekskavaatoriga välja tõmmatud ja sai helistatud 112. Demineerijad tulid ja viisid kaasa, jutt läks meil demineerijatega põlvamaa ketaslõikuri teema peale aga selgus, et Lätis üks vana oli ketaslõikuri sidunud 3m teiba otsa ja hakanud sellega lõhkekeha lõikama... :rip:
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist