Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest koolides.

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Fucs »

..eeeee

ENSV õppemeetoditega (siis ei olnud veel neid..eee misasi ta oligi... näljamängud?) koolikarastuse ja NA läbinuna võitlen mina ja kogu minu põlvkond koos eelmistega, hommikust õhtuni psühhotrauma ja pearinglusega.
Selleks ei pea laigulist nägema, sest laigulisi oli toona vähe. Piisab rohelisest värvist või triibulisest kangast ja voilaa - katus sõidab!
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Postitusi: 2905
Liitunud: 26 Jaan, 2009 18:45
Asukoht: Viljandi
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Sho »

Fucs, sul on signatuuris kirjaviga.. :wink:
Riigikaitsepettus kirjutatakse kahe tõhhiga.
Võtke teed ja tulge homme jälle..
Kasutaja avatar
Hetzer
Liige
Postitusi: 77
Liitunud: 08 Jaan, 2018 10:56
Asukoht: Kuressaare
Kontakt:

Re: Viilimine ajateenistusest

Postitus Postitas Hetzer »

Svejk kirjutas: Hetzerile:
Või on hoopis miskit mäda allohvitserikaadriga (kes muideks on värskelt armeeteenistusega kokkupuutuvale noorele inimesele armee nägu ja visiitkaart) et noored idealistid armeest esimesel võimalusel jalga lasta tahavad?
Minu näidetes toodud esimene noormees Kaitseväkke ei jõudnudki,lasi end arstlikus komisjonis välja praakida. Riigikaitsekallakuga klassis õppimisest rääkis küll alati positiivselt ja asja vastu oli suur huvi, ma ei tea siiani, mis teda mõjutas niimoodi :scratch: Hilisemas elus on ta väljendanud patsifistlikke vaateid. Muide, üks hea lugu, mis ta rääkis oma riigikaitsetundide kohta:

Üks instruktor pidi neile tutvustama ajateenistuse protsessi. Kohe alguses ütles sissejuhatuseks nii: "Sõjaväes teenimine pole mingi meelakkumine! Jätke see meelde!! Kõigepealt teid murtakse füüsiliselt, siis vaimselt, ja peale seda hakatakse teist sõjamehi vormima!!" Klassis valistes mõnda aega vaikus, kuni keegi söandas küsida: "Va..vabandage, kus te ise muidu aega teenisite?" Kõik ootasid, et ütleb midagi a la dessantväed. Instruktor köhatas ja vastas: "Ma ei olegi tegelikult ajateenistuses käinud, tervis ei lubanud.. küll aga olen olnud aastaid Kaitseliidus."

Selles suhtes, et.. instruktor võiks tõesti teemat vallata, millest räägib. Tänapäeval ei ole mõtet õpilasi hirmutada mingi vaimse ja füüsilise murdmisega, seda ei toimu.

Teise noormehe, tolle noorkotkaga, teenisin aega samal ajal samas väeosas. Allohvitserid olid nagu nad olid, kõige paremad mehed ei olnud. Kuid pakun, et poisil olid ikka mingid omad põhjused. Mäletan ühte veel samast ajast,kes mängis hullu. Nägin teda paar aastat hiljem linna peal ja ütles, et ta lihtsalt ei viitsinud olla ning eelistas välismaal ehitusel raha teenida.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Fucs »

Kehalise kasvatuse asemele tuleb liikumisõpetus
Uues kehalise kasvatuse ainekavas pannakse rohkem rõhku teadmistele.
Ainekava muutub spordialade kesksest liikumisharrastuse keskseks.
Kehalisi võimeid ei hakata enam hindama sooritusnormide põhjal.
https://meieeesti.postimees.ee/6708955/ ... umisopetus

Ajateenijate kehalised võimed on langenud
Üle poole ajateenijaist ei suuda kehalist testi rahuldaval tasemel teha.
Kaitsevägi hakkab rohkem rõhku panema ajateenijate treeningutele.
Suurendatakse spordiinstruktorite arvu ja pädevust väeüksustes.
Kehalise kasvatuse eesmärk lisaks elukestva spordiharjumuse kujundamisele on ka noorte ettevalmistus ajateenistuseks kaitseväes. Ajateenijate kehaliste võimete muutumisest viimase kümne aasta jooksul ja kaitseväe uuendatud spordikontseptsioonist annab ülevaate kaitseväe väljaõppe jaoskonna staabiohvitser major Meelis Stamm.
Tänavuse jaanuarikutse esimese testi läbimise protsent oli 28, mis on võrreldes eelnevate aastatega palju madalam. Tulemusest võime järeldada, et enne kaitseväeteenistust regulaarselt spordiga tegelevate noorte inimeste arv on vähenenud.
https://meieeesti.postimees.ee/6708962/ ... n-langenud
Avatar
Liige
Postitusi: 2286
Liitunud: 17 Veebr, 2009 21:30

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Avatar »

Fucs kirjutas:Kehalise kasvatuse asemele tuleb liikumisõpetus...
No ma küll ei mäleta, et koolieas mingi tervislike eluviiside teadlikus (mida ma siis ka teadsin? midagi ikka) oleks mind motiveerinud ennast (ise) treenima või kuidagi tervislikult toituma. Küll aga motiveeris staatuse küsimus sotsiaalses kollektiivis. Mida sa suutsid ja kas suutsid.
Mulle tundub, et üldine trend hariduses on õppetegevusest võistlus- ja võrdlusmoment eemaldada. Ilmselt põhjendusega - see tekitab stressi ja on aluseks kiusamistele, tõrjumisele, moodsal ajal ka diskrimineerimisele jne. Ja ma saan nendest põhjendustest aru. Samas sääraselt süsteemi nudides kaotatakse see tohutu motivatsioonipotentsiaal mis tugineb võistlemisel ja saavutusvajadusel.
Jah, saab ka sellistega ja rahuaja tingimustes kindlasti. Siblimist on rohkem, juhtimisel on veel x nüanssi juures. Võib-olla saab koondpildis keskmiselt isegi paremini. Et vaba mõte ja initsiatiiv, paindlikus jne.
Aga ma arvan, et sellisest materialist enam klassikalist armeed ei saa. Saab midagi moodsat, mis sarnaneb näiteks jänkid armeele. Või isegi midagi veel teistsugust. Armee, mis suudab sõdida hästi üleolekuolukordades (tehniline, info jne). Eesti puhul aga ei pruugi sellist üleolekueelist olla.
See, et pidevates konfliktiolukordades/piirkondades on valdavalt elukorraldus selline millist meie kirjeldame kui hierarhilist, patriarhaalset, võistluskultusliku, traditsioonidesse klammerduvat, sallimatut jne - sellel on põhjus. Evolutsiooniline ma arvan. Kes ei arenenud, need söödi ära. Rahu tingimustes on säärane korraldus pigem koormaks ja üle võlli. Konfliktis aga annab eelise. Me ise ju küll murega jälgime neid VF kasvandike, kes lastekodudest militaariasse värvatakse või neid sõjamängudega tegelevaid laagreid. Selge on ju, et VF valmistab ühiskonda konfliktiks (sõjaks?). Kui VF -l õhk ilma pauguta välja visiseb, siis oleks meie vastureaktsioon militariseerimisele tuulde visatud. Kui aga tuleb pauk, siis piiririigina nutame oma lollust. Vot ei tea, mis ühiskonnale lõppkokkuvõttes parim.
Ma ei pea seda noorsõdurite nö. "murdmist" kindlasti mingiks toredaks asjaks. Teatud protsendile lõppeb see traumaga. Kui "südamega" teha. Samas - on need nüüd laastud, mis metsas paratamatult lendavad? Kui puid on vaja...
See oli nüüd niisama mõlgutus.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Kriku »

Fucs kirjutas:Ajateenijate kehalised võimed on langenud
Sel viisil veenvalt tõestatult ebaefektiivset süsteemi on ilmselgelt vaja reformida, aga ma ei ole ka kindel, kas kõnealune algatus selleks parim viis on :scratch:

Aga artikli teravik on IMHO mujal - et ajateenistuse baaskursuse lühendamine lööb tagasi.

Pilt
Poti soldat
Liige
Postitusi: 1716
Liitunud: 02 Dets, 2012 12:44
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Poti soldat »

Avatar kirjutas:Mulle tundub, et üldine trend hariduses on õppetegevusest võistlus- ja võrdlusmoment eemaldada. Ilmselt põhjendusega - see tekitab stressi ja on aluseks kiusamistele, tõrjumisele, moodsal ajal ka diskrimineerimisele jne. Ja ma saan nendest põhjendustest aru. Samas sääraselt süsteemi nudides kaotatakse see tohutu motivatsioonipotentsiaal mis tugineb võistlemisel ja saavutusvajadusel.
Ma arvaks et see võistlemise motivatsioonipotentsiaal tekib eelkõige neil kes tulemustelt seal esimeses kolmandikus, koolis on nendeks üldjuhul õpilased kes ka kooli kõrvalt juba usinalt spordiga tegelevad. Tagumise kolmandiku omadele võistlusmoment mingit ekstra motivatsiooni ei lisa, pigem võib kogu värgist halb maitse suhu jääda. Aga just need tagumise kolmandiku omad on õpilased keda oleks kõige rohkem vaja saada ka spordiga tegelema. Lõpuks kaitseväes on maastikul üksus ju nii kiire kui selle kõige aeglasem mees.
See on muidugi minu isiklik tagumiktunde põhine heietus. :D Loodaks et kuskil on ka mingid reaalsed teaduslikud uuringud mille põhjal neid kooliprogramme meil reformitakse.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Kriku »

Poti soldat kirjutas:Loodaks et kuskil on ka mingid reaalsed teaduslikud uuringud mille põhjal neid kooliprogramme meil reformitakse.
Vaevalt küll... Kogu kaasava hariduse värk on usupõhine & ideoloogiline.
Z03
Liige
Postitusi: 1136
Liitunud: 22 Juul, 2016 10:09

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Z03 »

Avatar kirjutas:Ma ei pea seda noorsõdurite nö. "murdmist" kindlasti mingiks toredaks asjaks. Teatud protsendile lõppeb see traumaga. Kui "südamega" teha. Samas - on need nüüd laastud, mis metsas paratamatult lendavad? Kui puid on vaja...
See oli nüüd niisama mõlgutus.
Kummalisel kombel on see teema, milles ka minul oleks oma kogemustest rääkida. Ja mida see endaga kaasa tõi... Aga see on juba ajalugu. Ainult, kaitsetahet ega motivatsiooni selline käitumine inimestel muidugi ei tõsta, pigem pettumist süsteemis ja riigis, kibestumust, lootusetust, soovi ära minna. Nii et, tegevväelased, olge oma käitumisega ettevaatlikud, te ei või kunagi teada, mida te hävitate, isegi parimate kavatsuste juures, et inimesi "kasvatada", "arendada", "kujundada", "moraali tõsta". Palju häid loosungeid, tulemuseks lõputu kurbus.

Ma vaatan, et õnneks siiski hakkab nii kaitseväes kui ühiskonnas terve mõistus rohkem mõjule pääsema. Mõistmine, et vägivald hävitab, mitte ei kasvata. Positiivsete emotsioonide olulisus. Ma loodan, et nii jätkub. Siis ma ka tunnen, et olen olnud õigel teel.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Aga artikli teravik on IMHO mujal - et ajateenistuse baaskursuse lühendamine lööb tagasi.
See kolm nädalat, mis tänane laskurikursus on endisest SBK-st lühem, taolist kehalise vormi allakäiku kaasa ei too. Mitte taolisi kukkumisi nagu graafikus.
Pigem tasub otsida põhjust sellest, et inimeste puudusel pääseb teenistusse järjest enam neid, kes jäid enne välja - ja see kisub ka keskmist alla.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Uues kehalise kasvatuse ainekavas pannakse rohkem rõhku teadmistele.
Ainekava muutub spordialade kesksest liikumisharrastuse keskseks.
Kehalisi võimeid ei hakata enam hindama sooritusnormide põhjal.
Sama loogikaga võiks teha ettepaneku asendada nt mata riigieksam mingi "kujundava hindamisega".
Tulemusena võite ilmselt näha, kuidas Eesti igasugu õppetaseme kõrgetelt kohtadelt kolinal kukub.
Inimene on sama laisk või rumal, kui tal olla võimaldatakse.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Kriku »

Kapten Trumm kirjutas:
Aga artikli teravik on IMHO mujal - et ajateenistuse baaskursuse lühendamine lööb tagasi.
See kolm nädalat, mis tänane laskurikursus on endisest SBK-st lühem, taolist kehalise vormi allakäiku kaasa ei too. Mitte taolisi kukkumisi nagu graafikus.
Pigem tasub otsida põhjust sellest, et inimeste puudusel pääseb teenistusse järjest enam neid, kes jäid enne välja - ja see kisub ka keskmist alla.
Loogiline.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Kriku »

Kapten Trumm kirjutas:Vaadake näiteks, kuskohast on pärit sellised 90ndate legendid nagu Koit Pikaro või Lembit Kolk. Tulid rahvuslippude all ja hümni vilistades otse Lauluväljakult?
Lembit Kolgiga on LP's intervjuu: https://epl.delfi.ee/lp/mehed-tegid-sal ... d=87071059

Karate edulugu ENSV-s on hea näide sellest, kuidas rohujuure tasandil entusiasmiga suuri asju ära tehakse. Tegelikult oleks IMHO loogiline arvata, et kaitsetahtele aitaks ka kaasa mingi võitlusspordi aluste massiline õpetamine. Küsimused on ju samad - mis ma teen, kui mu ees seisab vaenlane? 12-aastane võib alustada sellest, mida teha, kui vaenlane tuleb, rusikas püsti - küll siis hiljem tekib loogiliselt ka küsimus, et mida teha, kui vaenlane tuleb relvaga ning kus ja kuidas ennast selleks olukorraks ette valmistada. Füüsilisest poolest olulisemgi võib olla selle mõtteviisi teadvustamine, et temaga kohtumiseks on mõistlik valmistuda.
Lemet
Liige
Postitusi: 19913
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Lemet »

Vehklemine või poks on läbi aegade maailma eliitkoolides kohustuslikud olnud...
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Georges ja 9 külalist