Georgi Alafuzoff

Sõjaväeluure. Ja mitte ainult sõjaväe. Aga KaPo foobiad siia teemasse ei sobi.
Runkel
Liige
Postitusi: 2816
Liitunud: 07 Sept, 2017 22:39
Kontakt:

Georgi Alafuzoff

Postitus Postitas Runkel »

Tasub, mu meelest, soomlaste lähenemist vaadata terasemalt. AH afääri lahvatades olid ametiasutused ja on ka praegu väga vaoshoitud tegemaks suuremaid üldistusi, avamaks suuremat pilti, tausta, aga tegutsevad, jällegi mu meelest, tõhusalt. Kuna üks süüdistusi kogu jama juures on rahapesu, siis Soome pangad on kõik selle "firma" rahaasjadega seonduva külmutanud, ettevõte vaagub raskustes, terendab pankrot (sealt kontoorast võeti nii 3,5 milli euro väärtuses sula). Medvedjev käis samal ajal Soomes visiidil, mõlemalt poolt aeti ümmargust juttu. Kui soomlastel õnnestuks kogu selle "turismifirma" kinnisvara konfiskeerida, oleks kõva küll. Tõsi, info, mida vandid pätsu panid, võib olla suuremagi väärtusega.
https://www.err.ee/966237/airiston-helm ... nam-jutule

AH afääri valguses on huvitav spekuleerida kõrge Soome käitseväelase Georgij Alafuzoffi juhtumit. Ehk sommid ajavad sama joont? Süüdistus tundliku info lekitamises Hesarisse sobituks kenasti, et mitte muliseda Vene värgist. Mees on saanud vene kasvatuse, õppinud Moskvas sõjaväeakadeemias, hiljem käinud Venes foorumitel. Muster on silme ees, aga kuda seda riski õiguslikult ikkagi välja profileerida, nagu teises lõimes arutatakse. Olen nõus nendega, kes nendivad: deržaava idee köidab ühtviisi nii punaseid kui valgeid venelasi.
Ryssä on ryssä vaikka voissa paistasi (prae kasvõi võis, venelane jääb venelaseks).
https://fi.wikipedia.org/wiki/Georgij_Alafuzoff
Kasutaja avatar
Castellum
Liige
Postitusi: 2451
Liitunud: 27 Dets, 2008 23:29
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Airiston Helmi afäär

Postitus Postitas Castellum »

See on tõsiselt mõtlemapanev tekst...
Kindlusarhitektuur on osa meie elukeskkonnast
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Airiston Helmi afäär

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

..kas keegi tõlgiks selle jupi siia ära - et kõik muu loen ise välja aga selle jupi täpsel mõtestamisel jään hätta :roll:
Kusjuures just selles soomek-s wikitextis siin on(gi) absol. iga sõnavarjund // selle täpne tõlge krd oluline.......
Suhtautuminen Venäjään

Alafuzoffia on arvostettu ja kehuttu hänen korkeatasoisen Venäjän-tuntemuksensa takia. Suomen tiedustelupäällikkönä toimiessaan hän oli kenraali Ari Puheloisen lisäksi ainut Venäjällä kouluttautunut Pääesikunnan upseeri. Lisäksi hänen venäjän kielen taitoaan on pidetty valttina. On nähty etuna, että Suomen tiedustelupäällikkönä toimi Venäjän asevoimia henkilökohtaisesti tunteva upseeri.

Erityisesti hän on Venäjä-kannanotoissaan korostanut sitä, ettei Venäjä ole missään mielessä uhka Suomelle eikä Venäjällä ole Suomen tai Baltian suunnalla turvallisuuspoliittisia intressejä. Hänen mukaansa Venäjän asevoimat riittävät korkeintaan "voiman näyttöön, ei niinkään käyttöön". Tätä näkemystä hän korosti erityisesti kommodorina 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa. Kuitenkin joissakin tapauksissa jotkut ovat katsoneet hänen vähättelevän Venäjän uhkaa ja jopa tulkinneet hänen olevan venäläismielinen. Hän totesi 21. toukokuuta 2002 Helsingin Sanomien haastattelussa: "Venäjän asevoimat eivät ole uhka Suomelle. Korostan, että demokraattisen valtion asevoimat eivät ole uhka ainoallekaan naapurille. Se riippuu poliittisista päätöksistä, muodostuuko niistä uhka vai ei". Lisäksi hän on todennut, ettei Venäjä ole uhka Suomelle niin kauan kuin Suomi ei muodosta uhkaa Venäjälle. Hän myös suhtautui kriittisesti Kosovon elinkelpoisuuteen itsenäisenä valtiona, vaikkei ole halunnut ottaa suoraa kantaa itsenäisyyteen. Hänen Pekka Visurin toimittamaan Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan linjaukset- teokseen (2001) kirjoittamaansa artikkelia kritisoitiin kirja-arvostelussa:

»Georgij Alafuzoff käyttää aiheen laajuuteen ja vaativuuteen nähden varsin vähän lähteitä Venäjä-esittelyssään. Ilmeisestä asiantuntemuksesta huolimatta asioita perustellaan ja kyseenalaistetaan niukasti.

Alafuzoffin lukija jää miettimään annettavan kuvan uskottavuutta. Siinä näytetään Venäjä, joka on sotilasstrategisesti alakynnessä ja jäämässä yksin uhkiensa kanssa ja jonka yhteistyö lännen kanssa perustuu lähinnä Venäjän raaka-ainelähteiden hyödyntämiseen.»

Toisaalta hän arvosteli Venäjän toimintaa Viron patsaskiistan yhteydessä ja piti sitä diplomaattisena virheenä. Helsingin Suomalaisella Klubilla pidetyssä Paasikivi-seuran puheessa hän totesi, etteivät Venäjän uhopuheet ja teot kohtaa, vaan itse asiassa Venäjä on suuruudestaan huolimatta kuitenkin ulkopoliittisesti heikko. Lisäksi hän kehotti Suomea pitämään kiinni maanpuolustuksestaan, koska Venäjän asevoimat kasvavat:

»Maanpuolustus on edelleen tärkeää. Venäjää ei tarvitse pitää uhkana, mutta sen potentiaali on otettava huomioon»

»Suomen on ehdottomasti otettava Venäjän taloudellinen ja poliittinen vahvistuminen huomioon turvallisuuspolitiikassaan.»
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Airiston Helmi afäär

Postitus Postitas Lemet »

Erityisesti hän on Venäjä-kannanotoissaan korostanut sitä, ettei Venäjä ole missään mielessä uhka Suomelle eikä Venäjällä ole Suomen tai Baltian suunnalla turvallisuuspoliittisia intressejä. Hänen mukaansa Venäjän asevoimat riittävät korkeintaan "voiman näyttöön, ei niinkään käyttöön". Tätä näkemystä hän korosti erityisesti kommodorina 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa
????????? :shock:
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
retti
Liige
Postitusi: 1268
Liitunud: 13 Dets, 2004 22:14
Kontakt:

Re: Airiston Helmi afäär

Postitus Postitas retti »

Ega ta eriti ei eksi
Geopoliitiline reaalsus aastal 2019
Miljardit elanikku
1,347 Hiina
0,314 USA
0,143 Venemaa

Kui 50 miljonit meest sõjas hukkub ei juhtu Hiinas midagi.Venemaa lakkab riigina olemast.
Avatar
Liige
Postitusi: 2286
Liitunud: 17 Veebr, 2009 21:30

Re: Airiston Helmi afäär

Postitus Postitas Avatar »

Proovime:
Venemaad puudutavad seisukohad.

Alafuzoffi on hinnatud ja tunnustatud tema põhjalike Venemaa-teadmiste tõttu. Soome luure-juhi ametikohal (sõjaväeluure - Avatar) töötades oli ta lisaks Ari Puheloisele ainus Venemaal hariduse (sõjalise? - Avatar) saanud Peastaabi ohvitser. Täiendavaks trumbiks on peetud tema vene keele oskust. On hinnatud, et Vene Föderatsiooni relvajõude isiklikult tundval Soome luurejuhil on selgeid eeliseid.

Alafuzoff on oma Venemaa-väljaütlemistes tungivalt rõhutanud, et Venemaa ei kujuta Soomele mingisugust ohtu, samuti et Venemaal ei ole Soomes ega Baltikumis mingeid julgeolekupoliitilisi huvisid. Tema hinnangul on Venemaa relvajõud suutelised kõigest “jõu demonstreerimiseks, mitte kasutamiseks”. Seda nägemust on Alafuzoff kommodoorina korduvalt rõhutanud ka 90 –ndate lõpus, 2000 alguses. Mõnedel juhtudel on hinnatud, et ta alahindab Venemaa ohtu ja tema seisukohti on isegi tõlgendatud kui venemeelseid. 21.05.2012 Helsingi Sõnumitele antud intervjuus väitis Alafuzoff, et: “Venemaa relvajõud ei ole Soomele ohuks. Rõhutan veelkord – demokraatliku riigi relvajõud ei ole ohuks ühelegi naabrile. See kas relvajõududest kujuneb oht – sõltub poliitilistest otsustest.”. Täiendavalt on ta väitnud, et Venemaa ei kujuta Soomele ohtu seni, kuni Soome ei kujuta ohtu Venemaale. Suhtus kriitiliselt Kosovo väljavaadetesse iseseisva riigina, kuigi ei soovinud selgelt omi seisukohti antud teemal väljendada. Pekka Visuri koostatud Soome julgeoleku- ja kaitsepoliitika põhimõtted (2001) teoses ilmunud Alafuzoffi artiklit on raamatuülevaates kritiseeritud järgmiselt:
“Teema sügavust ja olulisust arvestades kasutab Georgij Alafuzoff väga vähe allikaid oma Venemaad tutvustavas osas. Hoolimata sellest, et ta teemat valdab, on artiklis väga vähe küsimusepüstitusi ja põhjendusi.
Alafuzoffi teksti lugejal tekib kahtlusi esitatud pildi usutavuses. Presenteeritakse Venemaad, kes on sõjalisstrateegilises mõttes nõrgem osapool ja jäämas isolatsiooni oma ohtudega, ning kelle koostöö Läänega tugineb peamiselt Venemaa tootaineressursside ekspluateerimisel.”
Teisest küljest kritiseeris ta Venemaa tegevust Eesti Pronksiöö sündmustega seoses ja hindas seda diplomaatiliseks läbikukkumiseks. Helsingi Soome Klubis peetud Paasikivi-seltsi kõnes tõdes Alafuzoff, et Venemaa ähvardustele ei järgne tegusid ja et tegelikult on Venemaa, hoolimata oma suurusest, välispoliitiliselt nõrk. Lisaks julgustas ta Soomet jätkama senist riigikaitsepoliitikat, kuna Venemaa relvajõud suurenevad:
“Riigikaitse on endiselt oluline. Venemaad ei ole vaja pidada ohuks, aga tema potentsiaaliga tuleb arvestada”
“Soome peab oma julgeolekupoliitikas tingimata arvestama Venemaa majandusliku ja poliitilise tugevnemisega.”
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Airiston Helmi afäär

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Tänud tõlke eest :P

No nagu oligi arvata - mul ei ole põhjust üheski textisolnud ALAFUZOFFi arvamuses kahelda.
Ja see mõningane soomepoolne "kriitika" seal soomewikis ALAFUZOFFi kohta ei veena mind absoluutselt.

Soomewikis oleva teenistuskäigu kohaselt on ALAFUZOFF lisaks metsikult heale sõjalisele haridusele otse meeletu raffusvahelise sõjalispoliitilise kogemusega ohvitser - pakun, Soomel pole kunagi varem olnud (ega tule ka niipea) ühtegi võrreldava kogemusega kõrgemat sõjaväelast.

Pseudoteema ALAFUZOFFi miskist "venereetlikkusest" on minu jaoks lõplikult maas - no nagu ma seda juba ka varem "eesti riigireeturi" teemas kirjutasin.
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Airiston Helmi afäär

Postitus Postitas Kriku »

Presenteeritakse Venemaad, kes on sõjalisstrateegilises mõttes nõrgem osapool ja jäämas isolatsiooni oma ohtudega, ning kelle koostöö Läänega tugineb peamiselt Venemaa tootaineressursside ekspluateerimisel.
Sellele kirjutaks ju isegi alla.
toomas tyrk
Site Admin
Postitusi: 5559
Liitunud: 16 Dets, 2003 11:32
Kontakt:

Re: Airiston Helmi afäär

Postitus Postitas toomas tyrk »

No kõigile tema lausungitele ma just alla ei kirjutaks, aga on pisut kummastav neid tsitaate soome keeles lugeda ja sealjuures "venemeelseteks" nimetatutena.

Mul on soome reservohvitseride meelsusest isiklik kogemus 2014. aastast. Septembri kuus sai käidud Turus sealse meremuuseumi korraldatud uurijapäeval. Taustaks: Soomes on vist pea kõigil muuseumitel oma hobiajaloolastest sõprade klubid, kes teevad mingeid uurimisprojekte ning siis kord aastas kogunetakse ja jagatakse viimase aasta parimaid palu. Turu muuseum on ka Soome meresõjaajaloo peamine talletaja ning nende muuseumisõprade klubi üsna mereväe keskne.

Seal sai siis sätitud ennast lõunapausi ajal kuhugi lauda, kus oli paar huvitavat ettekandjat ka istunud. Mereväe reservohvitserid, vähemalt paar neist. Et saaks äkki lõunalauas juttu arendada. Jutt läks aga hoopis päevapoliitikale ning Ukrainas toimunule.

Nii palju Venemaa tegevuse õigustusi, kui ma seal lõunalauas kuulsin, ei olnud ma selle aasta jooksul varem kuulnud. Tõsi - vene telekanaleid ma siis enam ei vaadanud.

Sellelt taustalt vaadates on need Alafuzoffi steitmendid (mis nagunii on kuskilt pikemast tekstist rebitud) ikka üsna tavalised Soome "pool suud kinni" kommentaarid. Mingit õigustamist ei toimu. Mõne koha peal on hinnang pigem ettevaatlik. Ja mõne koha peal oleksin ka temaga täiesti nõus. Ainus koht, kus ma temaga nõus ei ole, on see, et ta hindab Venemaa demokraatlikuks riigiks. No ei ole.

Aga loomulikult otustab lõpuks ikka see poliitiline juhtkond, kas sõjajõudu rakendada või mitte. Mitte sõjavägi omaette.
Runkel
Liige
Postitusi: 2816
Liitunud: 07 Sept, 2017 22:39
Kontakt:

Re: Airiston Helmi afäär

Postitus Postitas Runkel »

Mulle meeldib selle eksperdi juures see, et ta tunnistab oma vigu nii naabrite ründamise kui ka Vene osaluse kohta Krimmi ja Ida-Ukraina rinnetel. See on tugevuse märk.
Kui ma ei eksi, siis too leke HSi (lasen nüüd üle jala, artikleid kontrollimata) oli seotud signaalluure objekti(de) avalikustamise ja seadusandluse muutmisega, mis puudutab kinnisvara ostmist kaitserajatiste lähedusse. Kes võib olla lekke lõpp-kasusaaja (kole väljend)? Soome ajakirjandus või mõni naabermaa? Aasta lekkest AH sündmusteni, nii umbkaudu?
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Airiston Helmi afäär

Postitus Postitas Lemet »

retti kirjutas:Ega ta eriti ei eksi
Geopoliitiline reaalsus aastal 2019
Miljardit elanikku
1,347 Hiina
0,314 USA
0,143 Venemaa

Kui 50 miljonit meest sõjas hukkub ei juhtu Hiinas midagi.Venemaa lakkab riigina olemast.
Sohohh...et siis "...eikä Venäjällä ole Suomen tai Baltian suunnalla turvallisuuspoliittisia intressejä..."Taome mõõgad atradeks?
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Walter2
Liige
Postitusi: 3979
Liitunud: 27 Okt, 2012 22:11
Asukoht: Phuket
Kontakt:

Re: Georgi Alafuzoff

Postitus Postitas Walter2 »

Tundub olema järjekordne kasulik idioot.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Georgi Alafuzoff

Postitus Postitas Kriku »

Soome saabki endale lubada olla Eestist enesekindlam.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Georgi Alafuzoff

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Walter2 kirjutas:Tundub olema järjekordne kasulik idioot.
Koolid/kursused, mida admiral on lõpetanud(-enamuse kiitusega), "idiootisid" üldiselt ei väljasta - ei kasulikke ega kasutuid :|

Järjekorras siis:
-- Kadettikoulu // Merisotakoulu
-- Jalkaväen kapteenikurssi
-- Sotakorkeakoulu (staabiohv. kursus)
-- Maanpoulustuskurssi (strat. tase?)
-- Vene Föd-ni Kindralstaabi Akadeemia

Idioodid (nii kasulikud kui kasutud) jm hobusevargad tulevad meil valdavalt tänaste vulgaarmarksistlike (tsiviil)kõrgkoolide sotsiaalteaduskondadest :mrgreen:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6208
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: Georgi Alafuzoff

Postitus Postitas kaur3 »

Eks kõigil rahvastel ole oma ajalooline taak kanda.
CIA Intelligence report.
FINLANDIZATION IN ACTION: HELSINKI'S EXPERIENCE WITH MOSCOW.
(ReferenceTitle: ESAU-LVI)
August 1972

Kokkuvõte lk 129 / allpool on kirjavead seoses kopeerimisega pdf dokumendist.

Certainly one long-run objective of the Soviets is to foster relationships with other West European nations similar to that which they have with Finland, in other words to "Finlandize" Europe, While they probably do not realistically expect to duplicate the Finnish model else- where, the Soviet leaders most certainly hope to contribute to the gradual extension of analagous relationships by encouraging the erosion of a balancing military force in West Europe and by creating stronger economic ties between the USSR and West European states. The Finnish experience has demonstrated that, once the tools of leverage have been established, no matter how remote the possibility of their use, a state of mind tends to be created which becomes as important as the weapons of leverage themselves. Since the war the Finns have accepted extensive Soviet interference in their national destiny as a fact of life. Doubtless the Soviets would ideally like to see something approaching this in Western Europe.
https://www.cia.gov/library/readingroom ... sau-55.pdf

Minnes detailidesse.
"A Blind Mirror” contains a lot of information about the methods and techniques of the KGB and GRU. In 1980 the KGB launched 350 “active measures”and Moscow received 600 secret or confidential cables from the KGB Residentura in Finland. The Soviet security organs had 216 Finnish agents and operatives in three categories: 88 recruited agents, 73 trusted collaborators and 15 case officers for the illegals. The Soviet military intelligence organization, GRU, had additional resources among its Finnish collaborators.
https://upnorth.eu/kgb-revelations-finl ... nd-mirror/
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist