Airiston Helmi afäär ja muud venelaste kinnistud Soomes

Vasta
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Airiston Helmi afäär

Postitus Postitas Leo »

Sellest on varem juttu olnud, et SKJ pahandavad igasugu välismaa omanikega laod ja suvilad, mis "täiesti juhuslikult" hangitud mõne lennuväebaasi, garnisoni või meretee vahetusse lähedusse, osades kohtades ei toimunud mingit mõistlikku majandustegevust, oli vaid haruldaselt eesrindlik turvakaamerate võrgustik. Seadus võeti vastu ikkagi sellepärast, et põhimõtteliselt oleks hoob takistada kahtlaste ettevõtete ja isikute kinnisvaraoste. Vana meetod oli muidugi kriisi korral kõik need kahtlased piirkonnad üle võtta, et seal mingit luuretegevust ei toimuks, ilmselt see on ka siiani olemas.
ElrikThunderson
Liige
Postitusi: 1688
Liitunud: 30 Dets, 2012 22:01
Kontakt:

Re: Airiston Helmi afäär

Postitus Postitas ElrikThunderson »

Lappasin natuke Soome meediat sel teemal ja jään ka pigem arvamusele, et niisama igavusest seda seadusemuudatust ja maaostuga kaasnevat loamenetlust nüüd küll põhjanaabrid ei tekitanud. Pigem jääb ikka mulje, et varasemalt ei saanud sellist kummalistesse kätesse jõudvate aga kaitsevõimele oluliste objektide ligidal asunud maade ostu kuidagi otseselt keelata.

Teemasse. Hakkas silma mõned päevad vana uudis, et tasapisi jätkub Airiston Helmi kohtuasi, raamatupidamine on läbi puistatud ja kahtlustatakse kinnipeetud tegelinskeid siis:

Tutkinnassa epäillään muun muassa törkeää rahanpesua, törkeää veropetosta, törkeää kirjanpitorikosta sekä työeläkemaksupetosta.

Maakeeli kiirtõlge: kahtlustatakse muuhulgas suuremahulises rahapesus, suures maksupettuses [suuruses 1,7 miljonit], suures raamatupidamispettuses ning ka sotsiaalmaksupettuses.

https://yle.fi/uutiset/3-11133665
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19207
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Airiston Helmi afäär

Postitus Postitas ruger »

Sarnane juhtum Ariston Helmi afäärile siis Soomest veel. Samuti on olemas vallide vaheline kopteri maandumisplats ja ruumi rohkem kui rubla eest. Turvakaameraid ka rohkem kui tüüpilise kodukoha kohta.

The Finnish authorities had an operation in Kotasaari, owned by russian oligarch Igor Kesaev.

Island had many suspicious constructions, not typical for an ordinary holiday home. For example, Kesayev had built a helipad and surrounded it with walls of sand.
Pilt
https://twitter.com/TallbarFIN/status/1 ... 5893154905

Pikemalt on juttu siin. Eelmise nädala artikkel.

Soomes puistati orkide oligarhile kuuluvat kinnistut
Kolmapäeva pärastlõunal toimus ametlik operatsioon Vene oligarhile Igor Kesajevile kuuluval saarel Puumalas.
Ida-Soome politsei olukorrakeskus kinnitas, et politseil oli ametlik abimissioon Puumalas Kotasaares. Ajutise abi taotleja oli täitevorgan.

Kesajev kanti Ukraina-vastaste tehingute tõttu EL-i Venemaa-vastaste sanktsioonide nimekirja 2022. aasta aprilli alguses.

Helsingin Sanomat teatas 2022. aasta aprillis, et Soome täitevvõim on võtnud Kotasaari osana EL-i Venemaa-vastastest sanktsioonidest üle.
Kasajev ostis Kotasaari aastal 2020. Iltalehti andmeil oli tehingusumma 700 000 eurot.

Kinnisvaradokumentide järgi on saarel mitu hoonet. Kogu kinnistu pindala on üle 20 hektari. Saarel on ka kopteriväljak.

Puumala valla kodulehelt leitud kõrvalekaldumise loa dokumentide järgi on 420-ruutmeetrine puhkekorter, s.o peamaja, 530-ruutmeetrine külalistemaja, sajaruutmeetrine rannasaun ja 150-ruutmeetrine nn. staabimaja olid sel ajal Kotasaarel valmimas.

Kohtutäituri büroo korraldas kolmapäeval läbiotsimise, ütles kohtutäituri eritäitmise üksuse juht Aki Virtanen.

- Tegemist on otsinguga, mis sihib kohta, kust otsime arestitavat ja arestitavat vara, samuti uurimismaterjali.

Muu operatsiooniga seotud teave on salastatud. Virtanen ei ütle näiteks, miks täiteamet politseilt ametiabi palus.

- Ülejäänud on operatiivküsimused, mida ma ei kommenteeri.

Sündmuskohal viibinud Ilta-Sanomi kaameramehe sõnul oli politseiautosid vähemalt 4–5. Politseioperatsioon oli läbi veidi pärast viit pärastlõunal.

Ilta-Sanomiga ühendust võtnud lugeja ütleb, et saarel olevad hooned tundusid tühjad olevat juba märtsis ja aprillis 2023. Ta ütleb, et kuulis, et elekter oleks majadest ära võetud juba 2022. aasta suvel.

Eelmisel kevadel ja talvel polnud inimestest jälgegi.

Selle asemel oli kinnistutel palju valvekaameraid.

- Iga räästa all ja nurgas, kirjeldab ta.

Saare peahoone on suur punakas puidust palkmaja, mille suured aknad avanevad järvele. Maja nurkades on valvekaamerad.

Kopteriväljakuga seoses on avatud ruumi soojaks hoidmiseks kaminaga puidust varikatus. Põllu ümber on rajatud maavallid.

Miljardär Igor Kesajev on tuntud oma sidemete poolest Venemaa julgeolekuteenistusega FSB. Talle kuulub Soomes nii maad kui kinnisvara.

Vene ajalehe Novaja Gazeta andmetel juhib oligarh alates 2003. aastast sihtasutust Monolit, mis toetab praeguste FSB töötajate ning pensionäride ja nende perede "rahalisi, meditsiinilisi, sotsiaalseid ja kultuurilisi vajadusi".

Kesajev kanti Ukraina-vastaste tehingute tõttu EL-i sanktsioonide nimekirja 2022. aasta kevadel. Kotasaari sattus sanktsioonide osana väljatõrjumise meetmete sihtmärgiks.

- Kesajev on seotud majandustegevusega, mis on toonud märkimisväärset tulu Krimmi annekteerimise ja Ukraina destabiliseerimise eest vastutavale Venemaa valitsusele. Lisaks toetab ta materiaalselt Venemaa valitsust ja saab selle tegevusest kasu, öeldakse sanktsiooniotsuses.

Kesajev on ka Megapolise ettevõtte kaasomanik, mis kontrollib suurt osa Venemaa sigaretiturust.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009962749.html
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Väino
Liige
Postitusi: 680
Liitunud: 10 Aug, 2009 20:18
Asukoht: Virumaa
Kontakt:

Re: Airiston Helmi afäär

Postitus Postitas Väino »

Puumalas ristuvad Mikkeli-Imatra maantee, mis viib Kesk-Soomest idapiirile ja Saimaa laevatee. Tundub, et Kotasaari ei ole baasiks valitud juhuslikult.Pilt
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist