SHTF

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
ASuur
Liige
Postitusi: 542
Liitunud: 09 Apr, 2005 15:56
Kontakt:

Re: SHTF

Postitus Postitas ASuur »

Olen praeguseks katsetanud 5 a tsükliga uuendamist nii diisli kui bensiini puhul ja mõlemad kütuseliigid on laitmatult vajalikke aparaate töös hoidnud. Praegusel ajal muidugi tuleb tõesti tähelepanu pöörata sellele et oleks ilma biolisandita korralikud kütused ja diisli puhul muidugi kõige külmema kraadiga variant mis õnnestub saada. Katsetasin näiteks Venemaa "Arktilist" -35 kütust ja see toimis 3 a pärast kenasti. Muidugi on soovitav diiseltehnikal kütusesüsteemi lisada elektrisoojendusega filter ja soojusvaheti jahutussüsteemi. Siit saab hea hinnaga näiteks: https://www.4x4parts.fi/fi/poistokori/1 ... 50469.html
Sest SHTF juhtub ikka siis kui on kõige keerulisemad olud ja halbade asjaolude kokkulangemine.
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: SHTF

Postitus Postitas Lemet »

Kui ma nüüd õigesti mäletan, eeldati sel va nõuka ajal diiselkütuse säilimist 25 aastat.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
ASuur
Liige
Postitusi: 542
Liitunud: 09 Apr, 2005 15:56
Kontakt:

Re: SHTF

Postitus Postitas ASuur »

Lemet kirjutas:Kui ma nüüd õigesti mäletan, eeldati sel va nõuka ajal diiselkütuse säilimist 25 aastat.
Eelmisel talvel katsetasime Tsheljushkini neeme kandis Nõuka aja lõpus maha jäetud geoloogide baasist lume alt leitud diislit. Haises imelikult aga toimis. Nii et nõuka aegne kaug põhja kütus on säilinud kenasti üle 25 aasta. Aga ega seda enam ilmselt palju ei leia. :)
maksipoiss
Liige
Postitusi: 1740
Liitunud: 24 Okt, 2014 20:33
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: SHTF

Postitus Postitas maksipoiss »

Lemet kirjutas:Alexela müüb näiteks puhast diislit, peale kolmekuist seismist käivitus auto poolest pöördest probleemideta. Samas sama kaua ja samades tingimustes seisnud masin, mis jäi biokütusega tangitult seisma, tuli lõpptulemusena köie otsas käima lohistada. Praktika olla tõe kriteerium... ;)
Praegu müüvad kõik(väidetavalt) , aga Pärnus sügisel Alexela müüs nagu kõik teised B7-t.
diesel
Liige
Postitusi: 630
Liitunud: 20 Jaan, 2011 20:47
Kontakt:

Re: SHTF

Postitus Postitas diesel »

varudesse pange talvediislit. oluliselt vähem solgitud kui soojal ajal müüdav.
Dr.Sci
Liige
Postitusi: 3304
Liitunud: 30 Okt, 2015 11:59
Kontakt:

Re: SHTF

Postitus Postitas Dr.Sci »

maksipoiss kirjutas:
Lemet kirjutas:Alexela müüb näiteks puhast diislit, peale kolmekuist seismist käivitus auto poolest pöördest probleemideta. Samas sama kaua ja samades tingimustes seisnud masin, mis jäi biokütusega tangitult seisma, tuli lõpptulemusena köie otsas käima lohistada. Praktika olla tõe kriteerium... ;)
Praegu müüvad kõik(väidetavalt) , aga Pärnus sügisel Alexela müüs nagu kõik teised B7-t.
Neil praegugi tankurite peal B7 (ilmselt neile kes tähestiku õppimisega C-st kaugemale pole jõudnud) aga peenemas kirjas kõrval et biokütusevaba.
Kasutaja avatar
hillart
Liige
Postitusi: 3281
Liitunud: 07 Jaan, 2005 15:02
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: SHTF

Postitus Postitas hillart »

1) kui inimesel, kes varude kogumise ja tehnika haldamisega peamiselt tegeleb, on ka SA ametikoht, ei saa temast endast suure tõenäosusega nende kasutajat;
2) võib tekkida õnnetu olukord, milles on küll kuskil olemas varud ja tehnika, kuid isik, kes nende kasutamisega hakkama saab, osaleb kuskil kaugel sõjategevuses.
Aga palju neid inimesi ikka on, kes ÜKSI eksisteerivad? Ikka koos perega ja valmistumine suurimaks kriisiolukorraks, sõjaks, puudutab ka neid. Ja vaieldamatult on mistahes intensiivsusega SÕJATEGEVUSEL omad spetsiifilised iseärasused võrreldes teiste võimalike seisudega.
Neil praegugi tankurite peal B7 (ilmselt neile kes tähestiku õppimisega C-st kaugemale pole jõudnud) aga peenemas kirjas kõrval et biokütusevaba.
Asi lihtsalt selles, et EU on sätestanud uued markeeringud (bensiin vastavalt oktaanarvule, diisli osas ei tea) ja endisi 95 ja 98 jne enam polegi olemas. Biolisandi olemasolu ei puutu ülse asjasse. Selles uues markeeringus on juba arvestatud, et KOGU EU-s müüdav kütus on juba biolisandiga ning ilma selleta üldse kütust ei müüdagi. See, et Alexela on taastuvenergia müügiga teistes kütusesektorites saavutanud võimaluse müüa lisandivabalt, on tema oma ettevõtmine ja initsiatiiv. Kusjuures peab ütlema, et kasumit toov initsiatiiv. (Ja mulle endale kah meeldib.) Teised kütusefirmad, kes väidetavalt samuti biolisandivabalt müüvat, ei ole end paraku päris korrektselt väljendanud. (Selles on olnud ka pressis juttu. Nii, et see pole mitte minu väljamõeldis. Teistel pole lihtsalt Alexela vastavat võimekust.) Asi selles, et nende kütus EI SISALDA BIOETANOOLI, kuid EU poolt nõutava lisandinõude täitmise on nad saavutanud erinevate bioõlidega (päevalille, palmi, jne.). Seega ei saa väita, et nende kütus täiesti lisandivaba on. Küll aga puuduvad selliste lisanditega kütusel etanooliga kaasnevad negatiivsed küljed, või on need siis võimalikult minimaliseeritud. Kuidas aga need bioõlid pikemas perspektiivis mootoritele ja selle kütusesüsteemidele toimivad, on esialgu nende vähesest kasutuskogemusest tingituna ebaselge. Bioetanooliga on sott aga selge - saast, mis hukkab mistahes mootoreid. Varem või hiljem.
Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)

Stellung halten und sterben!!
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9095
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Kliimamuutustest

Postitus Postitas Kilo Tango »

Kapten Trumm kirjutas:
NB! Elektri entusiastidel soovitan hoolega järelvaadata eile 20.00 Kanal2-s olnud filmi "What if" ehk mis saab Eesti elust mõni päev ilma elektrita!
Mõni mure - sõidan bensiiniautoga selle asemel, kuniks paagis bensiini on. Kui asi pikaks venib, siis on niikuinii kukupiilu, kuna ka tankla ei tööta ilma elektrita, kui just mõnda tonti ei panda käsipumbaga bensiini ringi vinnama.

Ei maksa arvata, et elektriautonduse sõbrad kõik mingisugused tolvanid on, kes ei suuda ette mõelda. Mul näiteks on tuba soe ka siis, kui nädalate kaupa voolu pole.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Kliimamuutustest

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kõik pole tolvanid, aga enamus siiski on - sest meie geopoliitilises olukorras panna end sõltuma elektrist või nutituti vidinatest tähendabki iseenda pea silmusesse pistmist, mille Putler ja co ühel hetkel kinni tõmbavad. Ja see silmus ei pruugi olla vene tankid ja lennukite mürin taevas, vaid sama Huawei trooja hobune, mida meile üritatakse sokutada.

Sina lihtsalt oled vähene erand - mida rohkem sõltub inimene moodsatest (elektrilistest) vidinatest, seda vähem suudab ta toime tulla ootamatustega. Sest asjade tavaline rahulik kulgemine uinutab. Ega õliküte või pellet ka palju päästa, kui pole elektrit, sest katel ja tsirkulaarpumbad töötavad ainult elektriga.
Mina panen ka oma majja genekad-värgid sisse (maksab ju väga vähe võrreldes maja enda hinnaga), kuid ilmselt pean ma ostma ka mõned 1-4x24 optikaga automaadid koos virna laskemoonaga, et hoida eemal naabritest tolvaneid, kes valmistumise kulude asemel käisid soojamaareisidel ja nüüd arvavad, et puuduvaid ressursse tuleks minna naabritelt jõuga võtma. Ja need automaadid on kallimad kui generaator, kütus ja küttepuud.

See ongi Eestis suurema kriisi peamine risk - sotsiaalne kollaps, kus ilmaolekust tüdinenud (kas enda süül või riiklik saamatus) kodanikud hakkavad ellujäämisinstinkti mõjul end ise vajalikuga tagama, sh röövima ja tapma.

Käsi püsti - kui paljudel teist on patareiraadio kodus? Või mis see raadio annaks, kui eraraadiojaamades pole genekaid ja esimese päeva õhtuks kostab vaid kahinat?
Mõni mure - sõidan bensiiniautoga selle asemel, kuniks paagis bensiini on
Kuidas kujutate ette seda autoga sõitmist, kui Tallinnas ei tööta ühtegi valgusfoori ja kogu linn on täiesti umbes? Sellisel juhul soovitaks seda bensiini säästa getaway tegemiseks maakodusse (kui veel alles on), sest kütusepuuduses hakkab muuhulgas peale ka autodest kütuse varastamine/röövimine.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Walter2
Liige
Postitusi: 3979
Liitunud: 27 Okt, 2012 22:11
Asukoht: Phuket
Kontakt:

Re: Kliimamuutustest

Postitus Postitas Walter2 »

Kapten Trumm kirjutas:...ilmselt pean ma ostma ka mõned 1-4x24 optikaga automaadid koos virna laskemoonaga,
Vabandust ma võhik aga ostaks endalegi mõned automaadid koju - kuskaudu neid saaks? Kas pakuvad KL malevad või tuleb KV enda poole pöörduda? Laskemoona veel saaks relvapoodidest aga automaatrelvade ostusoovi peale :shock: pööritati küll silmi...
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
EOD
Liige
Postitusi: 4694
Liitunud: 12 Jaan, 2006 15:57
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: SHTF

Postitus Postitas EOD »

Ja milleks üldse oleks SHTF olukorras vaja automaatrelva? Ei paari sekundiga 30-ne salv tühjaks täristada, seejärel tühi relv raudapidi pihku võtta ja päraga ründajaid peksma minna? Ei õnnestu, kõrvetab käed ära! :(
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: SHTF

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Eraisik endale automaatrelva koju osta ei saagi. Küll saab osta automaatrelvade poolautomaatseid versioone (ka Kalashnikovi kui soovite).
Kui su majale 15 inimest tormi jookseb, siis küllap saate aru, miks kiire tuleandmine vajalik on ja miks poltlukk, püstol või kaheraudne ei pela.

Aga selles ma olen üsna veendunud, et sellist asja vaja läheb. Lihtsalt 95% elanikkonnast on piisavalt lambad, et ei valmistu taoliseks olukorraks ja kui asi jõuab meeleheitlikku seisu, siis asutakse erilise kahtluseta moodustama jõukusid ja rakendama tugevama õigust. Riiklik abi saab siis olema minimaalne ja ilmselt asjalikumad elanikud hakkavad ise külavahel püssiga patrullima nagu 1918.

Seepärast ma soovitaksin ka teie kriisiettevalmistused hoida saladuses ja teha need teatavaks ainult asjassepuutuvatele (kellele need mõeldud on). Ka see, kui teil on majas suurem veevaru, generaator jne. Kui meil pole kaks nädalat elektrit olnud, siis inimese elu saab maksma vähem kui 500 eurone bensugenekas, mille õue jätmiseks teil ettevaatamatust oli. Sestap paigutage see nii, et seda näha ja kuulda pole - st hoone ehitusel nähke ette selle paigaldus hoone sisse. Lisaks selle töötamisel tekib kõvasti soojust, mis aitab teie tuba kütta. heitgaasid juhtige toru kaudu korstnasse.

Kindlasti - head sõbrad ja naabrid oleksid teretulnud, aga katsed mingi kamba poolt meilt midagi jõuga võtta saavad pälvima tina.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
EOD
Liige
Postitusi: 4694
Liitunud: 12 Jaan, 2006 15:57
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: SHTF

Postitus Postitas EOD »

Ise ju kirjutasid:
kuid ilmselt pean ma ostma ka mõned 1-4x24 optikaga automaadid koos virna laskemoonaga
Üks asi, et automaati legaalselt kodus omada ei saa kui KL-s pole, teine asi, et valangutega ka 15 ründaja tõrjumine on mõttetus. Mõni kuul läheb pihta, kuid enamus mööda. Kulutad asjata padruneid ja hulkumaläinud kuulid võivad põhjustada tagajärgi, mille tõttu mõni naaber ei taha enam Sinu varusid, vaid Sinust hingekest välja saada.
Kunagi ma juba kirjutasin ajateenijatele tehtud demonstratsioonist, kus laadisin AK-74 salve täis, tulistasin 100 meetri kauguselt 15 lasku ühte märklehte poolautomaatrežiimis nii kiires tempos kui näpp liikus ja ülejäänud 15 teise märklehte ühe valanguna. Esimesest märgist oli vist paar kuuli mööda läinud ja teises jälle vaid paar tabamust.
10-se salvega poolautomaat, näiteks Saiga, on hea valik maamehele, kes ei taha end laskesportlaseks registreerida. Ka SKS, mille sisemist salve saab pidemetest kiiresti täita. Selle relvaga on küll mõned nüansid - Jahirelvaks kohendatud OP-SKS optiline sihik ja selle kaitseplekk ei võimalda pidemest laadimist ning mõnikord põhjustavad need ka söötmishäireid. Hiinas toodetud lukukoja kaas koos sihikualusega, kuhu saab paigaldada punatäpi, on küll neist vigadest prii, pealegi võimaldab ka lahtise sihiku kasutamist, kuid vajab küllaltki mahukat metallitööd selle kohalesobitamisel. Veel vajab SKS-i kaitseriiv harjumist, et näputunde järgi määrata, kas see õiges asendis on. Ja salve pidemest laadimisel tuleb pöidlaga vajutada kesta tagumisele osale, muidu kiiluvad padrunid pidemes kinni.
Need siis odavama poole relvadest, millistega paljud mehed ka ajateenistuses kokku puutunud ja milliste hingeelu neile selgeks saanud.
Walter2
Liige
Postitusi: 3979
Liitunud: 27 Okt, 2012 22:11
Asukoht: Phuket
Kontakt:

Re: SHTF

Postitus Postitas Walter2 »

Generaator jm. alternatiivid on vajalikud kuid valgustatud elamine keset üldist pimedusse mattunud apokalüpsist nüüd ka teab mis hea mõte pole (selline majaka efekt rohkem a la tulge aga kõik siia kokku armas raffas...) - siin maksab enesealalhoiu instinkt/talupojatarkus, ikka tasa ja targu. :)
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: SHTF

Postitus Postitas Kapten Trumm »

/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 10 külalist