9mm püstol - millist valida?

Kõik relvadest, nii Eestis kasutatavatest kui muidu...
Vasta
Kasutaja avatar
1uudistaja
Liige
Postitusi: 82
Liitunud: 26 Juun, 2020 21:00
Kontakt:

Re: 9mm püstol - millist valida?

Postitus Postitas 1uudistaja »

DIIO kirjutas:Midagi uut!
GLOCK - G48
Oskab keegi midagi rääkida? Paberil tundub vägagi OK.
Uurin ka, endal relvaluba veel pole, aga mingihetk mõtlen tegemise peale, enne kogun infot.

Vaatasin, et G48 ja G43X jaoks tehakse ka pädevaid 15-lasulisi originaalsalvega (10 lasku) sama suurusega metallist salvesid (https://shieldarms.com/s15), youtube sisse lüües leiate ka näidislaskmist ja kvaliteeti. Küll aga ei näe kuskil Eestis neid müügil ja kodulehel ning foorumitest lugedes tundub üsna läbimüüdud kraam see, kuna asi tõesti hinda väärt. Oskab keegi veel rääkida midagi selliste salvede saadavuse või otstarbe kohta? Niipalju kui seadusest aru saan, siis salve vahetamine piiratud kuulide arvu juures peaks legaalne olema?
Ei ela ma majas, ei tänaval, mu aadress on Eesti Vabariik.
ints999
Liige
Postitusi: 248
Liitunud: 05 Sept, 2012 16:09
Kontakt:

Re: 9mm püstol - millist valida?

Postitus Postitas ints999 »

Olles nüüd natuke aega kasutanud-kandnud Glock 45-te siis julgen öelda, et soovitan.
Tegu on siis Glocki nö crossover seeria esiklapsega (G17 suurusega käepide ja G19 pikkusega raud/kelk), vähemalt tsiviilturule mõeldud isenditest. USA Armee konkursile loodud 19X-i tsiviilversioon mis sai kõik Gen 5 täiendused ja oli mõeldud rohkem politseinikele kandmiseks. Ent on täiesti pädev ka laigulistele teenistusrelvaks.
Kuna omab G19-st pikemat käepidet siis teoorias peaks ka laskmisel olema relva tasakaal G17-st parem (ees on vähem massi mis üles tahab minna). Vahe on ilmselt nii väike, et ise ma seda aru ei saa ent küllap kogenumad laskjad oskavad öelda.
Kokkuvõttes: olin klassikalise dilemma G17 vs G19 ees ja kompromissina sai võetud G45. Siiani ei kahetse.
vtl
Liige
Postitusi: 1314
Liitunud: 01 Veebr, 2009 20:20
Kontakt:

Re: 9mm püstol - millist valida?

Postitus Postitas vtl »

ints999 kirjutas:...Kuna omab G19-st pikemat käepidet siis teoorias peaks ka laskmisel olema relva tasakaal G17-st parem (ees on vähem massi mis üles tahab minna). Vahe on ilmselt nii väike, et ise ma seda aru ei saa...
Vastupidi - suurem mass esiosas on stabiilsem ja ei viska nii palju üles. Aga vahe 17/19/19x/45 raua tasakaalu vahel on tõepoolest nii väike, et laskur vahet ei tohiks teha. Palju rohkem mõjutab ergonoomikat hoopis nende käepidemete veidi erinev paksus ja nurk.
Eesti Relvaomanike Liit - relvaomanikud.ee
trs
Liige
Postitusi: 949
Liitunud: 15 Mär, 2014 14:31
Kontakt:

Re: 9mm püstol - millist valida?

Postitus Postitas trs »

G17 pikem kelk= pikem sihikutevaheline kaugus ja (vähemalt teoorias) parem täpsus. Praktikas G19 vs G19x esialgu viimane lihtsam kasutada tänu full size käepidemele, aga oleneb käte suurusest ka. Tegelikult on G19 oma veidike lühema käepidemega ka väga täpselt ja kiiresti võimalik lasta. Vahe on ka relva varjatult kandes ehk tegelikult on minu arust paksus ja käepideme pikkus vähemalt sama olulised või olulisemadki kui raua pikkus. Käepideme kuju ja gripid on erinevatel põlvkondadel ja mudelitel erinevad, aga nurk peaks sama olema. Praktikas saab glocki käepidet igas suunas modifitseerida ja mugavamaks teha, aga kui natuke harju(ta)da, siis jõuab ka pärale see, et tegelikult on isegi eriti midagi modifitseerimata tegemist kiireks laskmiseks ja relva igasugustes oludes käsitsemiseks väga ok platvormiga.
Kuusik83
Uudistaja
Postitusi: 16
Liitunud: 07 Aug, 2020 19:06

Re: 9mm püstol - millist valida?

Postitus Postitas Kuusik83 »

Ostsin omale Glock 45-e ja olen väga rahul. Mul on suured käed ja 19-ne käepide jäi mulle väikeseks. Täpsus on ka kohe parem. Kui võimalik on siis soovitan enne tiirus rendirelvasid proovida, võib valimist kõvasti kergemaks teha.
Mees metsast.
OnuHeino
Liige
Postitusi: 117
Liitunud: 19 Jaan, 2018 10:56
Kontakt:

Re: 9mm püstol - millist valida?

Postitus Postitas OnuHeino »

Tervist

Huvitav on lugeda, kes mida relva puhul oluliseks peab. Ühe jaoks on see täpsus, teise jaoks kandmise mugavus, kolmanda jaoks salve maht, neljandale sihikuliini pikkus.

Minu nägemus on selline, et kui ametikohustuste täitmiseks (loe: relva varjatus pole oluline), siis kas täissuurus või G19 mõõdus variatsioonid. Kui aga relv peab püsima varjatud, nagu ma arvan valdaval osal siinsetest mõttemõlgutajatest, siis on väiksem (lühem, madalam, õhem) parem. Soovitavalt singlestack.
Enesekaitsesituatsioonid on reeglina alla 7m distantsil - kui suudad stressiolukorras lasta 25m distantsil näiteks G43 või teise sarnase naistemõõtu relvaga 25cm grupi, on sellest küll ja piisav. Samuti võiks röövmõrtsuka tõrjumiseks 6 lasust olla küll.
Glocki puhul on viimased mudelid loodud justkui nendele, kes tahtsid G19-le panna 19 lasulist pidet ja G43-le 10 lasulist. Mõtelge korraks, milleks need relvad loodud on ning ostke kohe alguses see üks ja õige. Reeglina spordi- ja ametirelvaks täismõõt ja varjatud kandmiseks see, mis riiete all turritama ega istudes selga/kubemesse sikikaid muljuma ei hakka. Seega minu tahasihoidlik arvamus on, et kõik see gen5 ja tulevikus 6 ning 8 on puhas turundus. Täismõõdus pidemega relv ei saa kunagi olema nii mugav kanda kui väikese salvemahuga. Käekotirelv ei saa kunagi tegema võistlustel samu tulemusi mis tema täismõõdus vennad.
trs
Liige
Postitusi: 949
Liitunud: 15 Mär, 2014 14:31
Kontakt:

Re: 9mm püstol - millist valida?

Postitus Postitas trs »

Eks enesekaitseks relva valik ongi alati kompromiss. Ma ei tea kedagi, kes kannaks igapäevaselt varjatult täismõõdus relva. Isegi G19 mõõdus relva igapäevaselt enamik üsna kiiresti tegelikult ei viitsi kanda. Enesekaitse mõttes ei ole mitte midagi kasu relvast, mida sul kaasas ei ole. Ühesõnaga jõuame ikka sinna, et tegelikult kandmiseks "subcompact" mõõdus ja võistlemiseks teine relv.
25m pealt 25cm grupp näitab oskust relva käsitseda, aga lähidistantsilt enesekaitse kohta ei ütle suurt midagi, sest palju enesekaitse situatsioone ongi "puusalt laskmine" relva suunates, mitte klassikalises mõttes sihtides. Sellises olukorras kuuest kuus mööda lasta ei ole keeruline. Selles mõttes on alati lisapadrunid väärtuslikud, aga jõuame ikkagi sinna, et kui relva kaasas ei kanna, siis ei ole temast ka olukorra tekkides midagi kasu.
Kasutaja avatar
murdock
Liige
Postitusi: 56
Liitunud: 18 Aug, 2009 10:23
Asukoht: Harjumaa
Kontakt:

Re: 9mm püstol - millist valida?

Postitus Postitas murdock »

Eks neid arvamusi on seinast seina. Kellele ema, kellele tütar, vahel ei tasu ka vanaema üle parda visata...
Endale muretsesin CZ P-07 ja rahul. https://jahipaun.ee/netipood/toode/tuli ... -kirjeldus
Oli valikus ka CZ P10C aga 07 istus paremini kätte ja mulle ei meeldi see kaitseriiv päästikul. Personaalne kiiks ilmselt. :mrgreen:
vtl
Liige
Postitusi: 1314
Liitunud: 01 Veebr, 2009 20:20
Kontakt:

Re: 9mm püstol - millist valida?

Postitus Postitas vtl »

OnuHeino kirjutas:Glocki puhul on viimased mudelid loodud justkui nendele, kes tahtsid G19-le panna 19 lasulist pidet ja G43-le 10 lasulist.
Glocki puhul on viimaste mudelitega hakatud kombinerima erinevat raua/sihikuliini pikkust erineva käepidemekuju ja -pikkusega. Salvemaht on viimase kõrval teisejärguline.

Ka originaalsele Glock 19-le saad alati panna pikema salve (19...20). Ja G43X/48-le on ka 15-ne salv kolmanda partei poolt tehtud.
trs kirjutas:Eks enesekaitseks relva valik ongi alati kompromiss. Ma ei tea kedagi, kes kannaks igapäevaselt varjatult täismõõdus relva.
Ma tean vähemalt kahte inimest, kes jalutasid aastaid 1911-ga ringi. 8)
trs kirjutas:...palju enesekaitse situatsioone ongi "puusalt laskmine" relva suunates, mitte klassikalises mõttes sihtides. Sellises olukorras kuuest kuus mööda lasta ei ole keeruline. Selles mõttes on alati lisapadrunid väärtuslikud...
Kompaktpüstoli väikest salvemahtu saab (teatud määral) kompenseerida lisasalve(de) kaasaskandmisega.
Eesti Relvaomanike Liit - relvaomanikud.ee
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: 9mm püstol - millist valida?

Postitus Postitas Leo »

Esiteks alustame sellest, et püstolid jagunevad glockideks ja mänguasjadeks ning teised relvatehased on teinud palju häid glockilaadseid püstoleid. Peamine põhjus, miks Glock on hakanud tootma igasugu huvitavaid kuuelasulisi taskupüstoleid varjatud kandmiseks, on see, et on tekkinud märgatav nõudlus organisatsioonides ja inimeste hulgas, kes tööl kannavad täissuuruses Glockki ja tahaksid ka lastega järve äärde ujuma minnes väiksema Glocki kaasa võtta.
Welber
Liige
Postitusi: 452
Liitunud: 23 Okt, 2014 19:46
Kontakt:

Re: 9mm püstol - millist valida?

Postitus Postitas Welber »

Leo kirjutas:Esiteks alustame sellest, et püstolid jagunevad glockideks ja mänguasjadeks...

FDA1712A-E6BB-41DE-B948-6171D3D08B29_4_5005_c.jpeg
FDA1712A-E6BB-41DE-B948-6171D3D08B29_4_5005_c.jpeg (83.54 KiB) Vaadatud 4956 korda
Bonis nocet, quisquis pepercerit malis.
vk1
Liige
Postitusi: 1607
Liitunud: 02 Juul, 2007 22:18
Asukoht: tallinn
Kontakt:

Re: 9mm püstol - millist valida?

Postitus Postitas vk1 »

heh, tondi tiirus oli kunagi selline 10-püstoli pakett, igast 3 lasku. glock oli nagu mingi tööriist, makita-laadne, cz oli täitsa äge, colt oli nagu teisest ajastust, suur, kohmakas, jubeda sihikuga. tagasilöök oli nagu teistelgi, mis seal veel oli, ei mäleta. kuid siis tuli walther p99 ja mu suust tuli selline tahtmatu ´....oooohh´. see nagu sulas kätte ja laskis ka nagu unelm. ma vist isegi ostsin laske selle jaoks juurde.
vtl
Liige
Postitusi: 1314
Liitunud: 01 Veebr, 2009 20:20
Kontakt:

Re: 9mm püstol - millist valida?

Postitus Postitas vtl »

vk1 kirjutas:heh, tondi tiirus oli kunagi selline 10-püstoli pakett, igast 3 lasku. glock oli nagu mingi tööriist, makita-laadne, cz oli täitsa äge, colt oli nagu teisest ajastust, suur, kohmakas, jubeda sihikuga. tagasilöök oli nagu teistelgi, mis seal veel oli, ei mäleta. kuid siis tuli walther p99 ja mu suust tuli selline tahtmatu ´....oooohh´. see nagu sulas kätte ja laskis ka nagu unelm. ma vist isegi ostsin laske selle jaoks juurde.


Ma olen tähele pannud, et just algajad otsivad seda püstolit, mis "istuks kätte nagu kinnas" ja tihtipeale tõuseb esile Walther.

Kunagi vist juba kirjutasin siia teemasse - oli aeg, kus ma ostsin oma Glockile teise raami lisaks ja hakkasin seda Dremeliga siis käe järgi tuunima. Grip sai kõrgemale, päästikukaitse alla sõrmelohud, käepidemet sai ka modifitseeritud ja kõige peale uus kare teip. Kätte võtta oli fantastiline... aga ega lasketulemus sellest ei paranenud.
Mõni aeg hiljem õpetas üks relvavend mulle "Glocki grip-i". Jah, alguses oli jubedalt ebamugav - käed olid pinges ja valusad. Aga kriitiliste lihaste lukustamise tulemusel paranes oluliselt lasketulemus ja seda just kiirete järjestiklaskudega, kus sihikupilt tuli kiire(ma)lt tagasi. Miinuspooleks leidsin, et nüüd peaks oma tuunitud raamile tekitama täiesti uued kontuurid. Lõpuks jätkasin originaalse tehaseraamiga ja nii jäigi. Kui oled kord korraliku käehoiaku kätte saanud, siis on relva mugaval kätteistumisel hoopis teised kriteeriumid.

Colt-i tagasilöök ei ole kohe päris kindlasti "nagu teistelgi", vaid hoopis teistsugune.
Kui kergete komposiitraamiga 9mm püstolite tagasilöök on terav, siis .45 kaliibris raske Colt-i tagasilöök on küll tiba tugevam, kuid aeglane ja pehme. Nagu maipõrnikas lendaks välja.

Sihikud on maitseasi ja neid saab igal püstolil valida ja vahetada.
Eesti Relvaomanike Liit - relvaomanikud.ee
Welber
Liige
Postitusi: 452
Liitunud: 23 Okt, 2014 19:46
Kontakt:

Re: 9mm püstol - millist valida?

Postitus Postitas Welber »

vk1 kirjutas:... colt oli nagu teisest ajastust, suur, kohmakas, jubeda sihikuga. tagasilöök oli nagu teistelgi, mis seal veel oli, ei mäleta. kuid siis tuli walther p99 ja mu suust tuli selline tahtmatu ´....oooohh´. see nagu sulas kätte ja laskis ka nagu unelm...

Igaüks saab valida endale just sellise relva, mis talle sobib, aga ei ole mõtet hakata võrdlema võrreldamatuid asju. 1911 on ühetoimeline terasest täismõõdus (lahingu)püstol, P99 kahetoimeline plastikust compact. See on nagu minna proovisõidule Harley-Davidsoni tsikli ja Bolti tõuksiga. Ja pärast öelda, et Harley oli jube kohmakas, aga elektritõuks sulas mu kehaga ühte.
PS. Suurus on ka, muidugi, suhteline mõiste. Kui lai on P99 kelk? 1911 on see 23mm, ehk kandmiseks väga ok.
Bonis nocet, quisquis pepercerit malis.
vk1
Liige
Postitusi: 1607
Liitunud: 02 Juul, 2007 22:18
Asukoht: tallinn
Kontakt:

Re: 9mm püstol - millist valida?

Postitus Postitas vk1 »

nagu ma juba kirjutasin, siis täieliku algajana sellest tagasilöögi vahest aru ei saanud. kätte sobis kehvemini, kui walther. üldiselt erilist vahet ka teisetel polnud, glock oli selles mõttes nagu üllatus, ootasin vist midagi erilist, aga oli lihtsalt utilitaarne tööriist.

kuna ma käsirelvadest eriti ei tea (ajateenistuse PM tutvustus+ paar lasku , HK usp näppinud, Sig 226 näppinud,komissari-mauserit ka, lasknud sellesama paketi raames.), siis proovisin lihtsalt võhiku vaatenurgast näidata, mis on esmamuljed.

kui relva ostaksin omale, siis fakt on see, et poleks aega ega võimalust väga palju nokitseda, seega see, kas põski ja sihikuid saab vahetada, on amatöörile üsna ükskõik, ta laseb 30-50 lasku aastas max.

auto on mul toyota, tuunida eriti ei saa ega viitsi, kuid käivitub ühtemoodi siiani 100% edukusega ja kohale on seni viinud samuti.

ei tahtnud kedagi kuumal ajal ärritada, vaid lihtsalt võhiku vaatenurgast näidata.


(p.s. kõige paremini käes istub mauser :D )
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist