Pööravere mõisa viinaköök

Kindlusehitised. Teed, sadamad ja lennuväljad. Kasarmud ja linnakud.
Maalinnad ja linnused. Kõik militaararhitektuurist.
Vasta
Kasutaja avatar
M.R.
Liige
Postitusi: 181
Liitunud: 19 Veebr, 2015 19:33
Asukoht: Anelema
Kontakt:

Pööravere mõisa viinaköök

Postitus Postitas M.R. »

Pole küll otseselt militaarne, aga küsimus laiemale ringile.
Väike eellugu ka :oops:
Minu vanavanemad elasid Pööravere mõisa läheduses (ja nüüd minagi) ning lapsena sai mõisapargis kondamas, linde rõngastamas ja uudistamas käidud. Seal lähedal olid mingid varemed, mille all suured võlvidega ruumid ja talviti paksult nahkhiiri täis. Käisin nahkhiiri rõngastamas ja imestasin mis pagana ruumid need küll maa all on, aga lapsena väga ei süübinud ning sinnapaika ta jäi.
Elu hammasrataste vahelt läbi käinud ja karastuse kätte saanuna kupatati mind uuesti sinnakanti ning öeldi et võta või jäta! Võtsin ja see on mu elu parim otsus :D Tegin pealinna härradele sealkandis tutvumisringi ning sattusime samade varemete otsa istuma ja arutama, mis varemed need olla võiks... Ei mõelnud välja ning otsustasime kohalikus Uduvere poes varusid täiendades kohaliku vanahärra käest küsida. Vastus oli kiire ja otsekohene: "Ah need, need ju mõisa viinaköögi varemed!"
Täitsa lollid mõtlesime ise, see ju logish et viinaköök! ... aga vahepealsete aastate jooksul olin ma akf. istorikuga terve Maarjamaa risti-põiki läbi kapanud ning enamus ööbimistest oli ikka kuskil mõisas või lossis. Seega ma teadsin väga hästi milline viinaköök on, aga nüüd püant - kõigil viinaköökidel on enamasti suur kõrge korsten. Pööravere omal aga pole???
Mind hakkas lõpuks asi hirmsasti huvitama ning käisin lausa ühe mõisa-arhitektuuri ajaloolasega seal ning tema nentis ka et peaks jah viinaköök olema, aga krt korstent põle... Ma hiljem käisin isegi labidaga korstna vundamenti otsimas, aga mida pole seda pole, kuigi see oli nüüd juba suht mõttetu ettevõtmine.
Imelises FB-s on Vana-aja Pärnu kommuun kus nägin uuesti mõisa ja viinaköögi vanu pilte ning viinaköögi pildid peale 1905. aasta põlengut isegi, aga need ka kõik ilma korstnata :dont_know:
Äkki siin mõni targem aitab mul öösel rahulikult magada ning leiab pildi, kus viinaköök on korstnaga või siis ütleb, et sel viinaköögil polnudki korstent!?
Ette tänades,
M.R.
Welber
Liige
Postitusi: 452
Liitunud: 23 Okt, 2014 19:46
Kontakt:

Re: Pööravere mõisa viinaköök

Postitus Postitas Welber »

Mälestise kirjeldus

Olnud erakordselt suur 4-korruseline paekivihoone, millest alumine oli võlvitud. Hoone oli liigendatud põhiplaaniga korpused erinevate kõrgustega: lao- ja katlaruumid madalamad, masinaruum kõrgem - neljakorruseline - ja kõike kroonis paarikümnemeetrine korsten.
https://register.muinas.ee/public.php?m ... w&id=16634
Bonis nocet, quisquis pepercerit malis.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 9 külalist