Riigikaitse eelarve

Vasta
Martin Herem
Liige
Postitusi: 2373
Liitunud: 10 Okt, 2014 7:51
Asukoht: Rahu ja Sõpruse Asulas :)
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas Martin Herem »

Konkreetsed kärped jäävad väeüksuste ja KL ülemale. Minul pole täna küll mingit vihjet, et personali kärbe eeskätt instruktoreid puudutab. Miks Sina nii arvad?
KLi suhetest rääkides - KLi relvaga sõdiv koosseis on arvestatud 9500 ja tegevväelasi on KLis üle 200. Isikkoosseisu ametikohad KLis on siiski suuresti KLi asi.
Mida nimetad "kosmiliseks" ma päris täpselt aru ei saa. Minu arvates ei tohiks SA üksustes tegevväelase ja vabatahtliku suhe olla erinev teistest reservüksustest. Jalaväes on see: tegevväelasest KÜ ja KV ning ülejäänud reservväelased.
Väljaõppes on see vahe muidugi väiksem.
Kuid isegi väljaõppes peaks KLi tegevväelste ja kaitseliitlaste (reservväelaste) palju suurem olema. Just KLis peaksid väljaõppes suurema koormuse võtma ülemad igal tasandil. Ja siin pole küsimus mitte kokkuhoius, vaid juhtide ja juhtimise arenguvõimaluses.
nimetu
Liige
Postitusi: 7583
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas nimetu »

Lugesin uue RES-i enam-vähem otsast otsani läbi ja samal ajal võrdlesin eelmisega.

Selgeks sai see, et valitsus tegeleb müüdiloomega. Kärpima hakatakse tõesti, kuid suures plaanis riigi kulutused hoopis kasvavad võrreldes vana RES-iga. Ja see tõus on vägagi märgatav - aastatel 2022-2024 suurenevad kulud minu arvestuse järgi ligemale 2 miljardi võrra. Defitsiiti üritatakse peamiselt läbi suuremate maksulaekumiste kahandada. Kärbete efekt tundub selles plaanis suht köömes.

Ja need kärped... oh need kärped.
Kõige karmimalt saavad 2022-2024 vahemikus pihta Haridus- ja Teadusministeerium (ca 50 miljonit kärbe), Kaitseministeerium (ca 30-50 miljonit kärbe), Siseministeerium (ca 40 miljonit kärbe), Justiitsministeerium (ca 10 miljonit kärbe) ning Välisministeerium (ca 9 miljonit kärbe).

Võitjad? Neid on ka.
Sotsiaalministeerium saab omale paraja pulga tänu erakorralisele pensionitõusule. Vahemikus 2023-2025 kulutab riik sellele 270 miljonit eurot. Aga see pole veel kõik, sest keskmise pensioni tulumaksuvabastus läheb riigi tulupoolele veel omakorda 347 miljonit eurot maksma. Kultuuriministeerium saab samuti veidi raha Rahvusraamatukogu renoveerimiseks (ca 60 miljonit) ja 2 miljonit aastas (nelja aasta peale kokku 8 miljonit) kultuuritöötajate palgakasvuks.

Ehk siis väga lühidalt võttes on praeguse valitsuse prioriteet number üks pensionärid ja kõik muu on sisuliselt teisejärguline.
mongol
Liige
Postitusi: 1306
Liitunud: 13 Aug, 2008 21:58
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas mongol »

Martin Herem kirjutas:Konkreetsed kärped jäävad väeüksuste ja KL ülemale. Minul pole täna küll mingit vihjet, et personali kärbe eeskätt instruktoreid puudutab. Miks Sina nii arvad?
Kogemused, mis mõnekümne aasta jooksul tekkinud on. Kala pea ei hammusta ennast, hambad lööb ikka oma sabasse enne.
Ma õnneks pole kaotanud lootust, et lõplik sõna jääb siiski KLÜ ja/või KVJ öelda, kui mingeid lauslolle ettepanekuid hakatakse altpoolt tegema. Nagu ikka, on isiklikud eelarvamused alati olemas ja "omade" päästmine käib ikka staapide tasandil.
Eks näis, optimismist siiski puudu ei jää veel.
professional retard
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36582
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas Kriku »

nimetu kirjutas:Sotsiaalministeerium saab omale paraja pulga tänu erakorralisele pensionitõusule. Vahemikus 2023-2025 kulutab riik sellele 270 miljonit eurot. Aga see pole veel kõik, sest keskmise pensioni tulumaksuvabastus läheb riigi tulupoolele veel omakorda 347 miljonit eurot maksma.
Täpsemalt: https://www.err.ee/1608224866/valmis-ke ... tev-eelnou

Prioriteedid on paigas. Kogu jutt, et raha on vähe ja kärpida tuleb eelmise valitsuse laristamise pärast, on kassipiss.

---

6 teemast kaugenevat postitust eemaldatud.
Viiskümmend
Liige
Postitusi: 2090
Liitunud: 04 Aug, 2010 12:33
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas Viiskümmend »

Ehk tegemist on meil häälteostmise eelarvega ning kärpimine on scam, uue RESi negatiivne mõju kogu riigi arengule on täiesti pretsenditu.
Usk teiste klaaslagedesse ja enda klaaspõrandasse on ikka väga kindel. :roll:
Kasutaja avatar
Qtec
Liige
Postitusi: 663
Liitunud: 08 Veebr, 2008 10:34
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas Qtec »

Eestis on pensionäre 330 000+. See arv on meie demograafiast tingitult kasvav (NB! Just seepärast ongi pensionisammaste kaotamine riigi eelarve tiksuv pomm. Sambad polnud ideaalsed, kui selle asemel, et asja parandada...). Kaitseväelasi ja kaitseliitlasi on meil kui palju? Numbriline vahekord on ülekaalukalt pensionäride poole kaldu ning tulevased valimised...
Kasutaja avatar
Some
Liige
Postitusi: 4087
Liitunud: 11 Aug, 2008 9:25
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas Some »

Nujah, samas kui riigikaitse nurga alt vaadata siis ei näegi ühtki erakonda, keda toetama peaks? Eesti 200 vaateid ei tea aga teised just eriti innukad pole valitsuses olnud. Ja valitsuses ongi ju põhimõtteliselt korra kõik erakonnad lähiminevikus olnud.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36582
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas Kriku »

Siin on vähemalt kolm aspekti:
1) retoorika - sõnu riigikaitse olulisusest on kõik ühtmoodi teinud;
2) konkreetne kaitsekulutustega seotud tegevus - Isamaal on ette näidata edukas vaidlus eelmise koalitsiooni ajast, aga raske öelda, kui tõsine oht siis tegelikult oligi (tüüpiline EKRE tagajärjetu lõugamine?);
3) muud kulukad projektid - ses osas on Keskerakond konkurentsitult esimene laristaja, aga paistab, et Reformierakond on praeguses koalitsioonis nende suhtumise üle võtnud, senistest sõnadest hoolimata. Isamaa pensionireform oli ka ses mõttes täielik jama, et riigi poolt lisatu III sambast lahkujale välja maksmine on lihtsalt riigi raha laiali jagamine.

Punkt 3 puhul aga tuleb ka arvestada, et Kesk- ja Reformierakonnal on olnud lihtsalt rohkem võimalusi kui teistel. Üsna tõenäoline, et vasakerakonnad sotsid ja E200 teeks samamoodi.

Mul on ka raske kedagi eelistada :dont_know:
Rebane11
Liige
Postitusi: 1172
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas Rebane11 »

Siin vast paslik küsida - mis on poliitiline vastutus, mille eest üüber palku makstakse. Et oleks erabisnesiga konkurentsivõimeline. Eraettevõtja jaoks halb otsus tähendab kiiret lifti vaesusse. Poliitiku või riigiametniku jaoks aga halvemal juhul veidi näägutamist.
Avatar
Liige
Postitusi: 2286
Liitunud: 17 Veebr, 2009 21:30

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas Avatar »

Kriku kirjutas:Mul on ka raske kedagi eelistada
Eelista seda, kes sinu eelistamise eest rohkem kükke teeb, ja kes sind kohe pärast valimisi ää ei unusta.
nimetu
Liige
Postitusi: 7583
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas nimetu »

Tänases Vikerraadio Opositsioonitunnis on hulganisti huvitavat juttu kaitse-eelarve kärbetest ja eelarvest üldiselt.
Kasutaja avatar
Health
Liige
Postitusi: 863
Liitunud: 25 Aug, 2019 14:13
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas Health »

Juba arvasin, et akf Herem oli eraldi sõna võtnud aga ikka ainult korilaste kokku miksitud tulemus.

https://www.err.ee/1608226546/herem-ork ... -kokkuhoiu
Runkel
Liige
Postitusi: 2831
Liitunud: 07 Sept, 2017 22:39
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas Runkel »

nimetu kirjutas:Tänases Vikerraadio Opositsioonitunnis on hulganisti huvitavat juttu kaitse-eelarve kärbetest ja eelarvest üldiselt.
Huvitav jutt jah. Reinsalu peab järgmise aasta riigieelarvet suuremaks kui tänast eelarvet, mille on kinnitanud eelmine valitsus. Jutt kärpimisest on küsitav. Fakt on, et järgmise aasta eelarve kasvab, kui KERE koalitsioon jätkab. Kaitse-eelarve Reinsalu jutu järgi väheneb, siis ta võrdleb plaane (RES). Kaitse planeerimine on pikaajaline. Igati nõus. Edasi märgib, et eelmisest aastast ülekantav summa võimaldab kärbetest hoiduda, raha on ju üle! Vaat selline arvamus plaanitud raha kasutamisest. Nii see poliitika käib. Ootan huviga tema raamatut EKREIKE koalitsioonist, kuidas ta seda õigustab.
nimetu
Liige
Postitusi: 7583
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas nimetu »

Huvitav jutt jah. Reinsalu peab järgmise aasta riigieelarvet suuremaks kui tänast eelarvet, mille on kinnitanud eelmine valitsus. Jutt kärpimisest on küsitav. Fakt on, et järgmise aasta eelarve kasvab, kui KERE koalitsioon jätkab. Kaitse-eelarve Reinsalu jutu järgi väheneb, siis ta võrdleb plaane (RES).

Mitte ainult Reinsalu ei pea seda eelarvet suuremaks, vaid see on selgelt RES-i sisse kirjutatud. Võrreldes eelmise valitsuse RES-iga on uue valitsuse RES-is 2022. aasta eelarve ca 500 miljoni võrra suurem, 2023. aasta eelarve 600 miljoni võrra suurem ning 2024. aasta eelarve 800 miljoni võrra suurem. Kokku räägime ligikaudu 2 miljardi euro suurusest vahest. Uues RES-is kaetakse see mahukam eelarve tunduvalt suuremate maksulaekumistega, mitte kärbetega. Ausalt öeldes on kärbete maht suures plaanis niivõrd väike, et selle mõju eelarve tasakaalule on teiste meetmete kõrval täiesti tühine.

Mis puudutab aga kaitse-eelarvet siis kärped on mustvalgelt RES-is kirjas. Võrreldes 2022. aastaga, kahaneb 2023. aasta eelarve 16 miljoni võrra ja 2024. aasta eelarve veel omakorda 8 miljoni võrra. Lisaks sellele seoti kaitseinvesteeringu rahad kinnistute müümisega (sh Miinisadama müümine). See samm tähendab suure tõenäosusega veel täiendavalt 20 miljoni euro kadumist. Juhin veelkord tähelepanu sellele, et antud juhul ei võrdle ma kahte erinevat RES-i, ehk siis vana ja uut plaani, vaid ühe ja sama RES-i sees teostatavat eelarve kärpimist. Iga järgnev aasta peale 2022, toimub kaitse-eelarve vähendamine.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36582
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas Kriku »

nimetu kirjutas:Ausalt öeldes on kärbete maht suures plaanis niivõrd väike, et selle mõju eelarve tasakaalule on teiste meetmete kõrval täiesti tühine.
Jah, see on etendus: 2021. aasta reformierakondlased etendavad 2009. aasta reformierakondlasi :dont_know:
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 24 külalist