EV energia ja julgeolek

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Või kui tädil oleks rattad...
Vasta
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9095
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas Kilo Tango »

Some kirjutas:Jürgen Ligi oli ka huvitav. Tema arvates oli siiani elektri hind liiga odav ja see takistas ettevõtjatel energiasektorisse investeeringuid tegemast. Nüüd on hind ok. Energiapuudumises olevat süüdi puhtalt Venemaa, kes keeldub piisavalt gaasi tarnimast. Samas see, et vanad elektrijaamad suletakse enne kui uued energiaallikad käiku võetakse (kpgu Euroopas), tundus talle jälle normaalne.


Kuidas siis täpsemalt peaks investoritele selgeks tegema, et "investeerige elektri tootmisesse"? Riigid ei raja ju enam elektrijaamu. Minu teada on see EL-s lausa keelatud juba mõnda aega. Minu teada on elektri hinnad pikka aega olnud sellised, et tuumajaama ehitamine ei tasu ennast mõistlikus ajaraamistikus EL-s ära. Nüüd tuleb uutest tuumajaama algatamise projektidest üle maailma uudiseid nagu seeni pärast vihma. Viimane uudis oli Bangladeshist.
kana tagumik
Liige
Postitusi: 1870
Liitunud: 13 Mai, 2009 19:12

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas kana tagumik »

Leian selle sügavalt iroonilise, et "kõrgem hind " tähendab jällegi tuumaenergia " vohamist" . Selge on see, et tuulikud ja päikesepaneelid tuumareaktoritega konkureerida ei jõa va. mõned erandlikud kohad. Näitab veelkord, et see katse administratiivselt ülevalt alla rohepööret teha, on läbi kukkunud. Sest tuumaenergia pole emotsiooniotsus ja plaane tehakse 20 aasta peale miinimum - see näitab, et ei päikesepaneele, ega gaasi ei usuta. Või muid väidetavaid-loodetavaid "rohelisi imetehnoloogiaid" .
smr
Liige
Postitusi: 868
Liitunud: 05 Sept, 2011 7:07
Kontakt:

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas smr »

palju siis Enefit Greeni üle märgiti? Mis teie pakkumine on?
teeline35
Liige
Postitusi: 1543
Liitunud: 11 Apr, 2010 9:21
Asukoht: LÄÄNEMAA
Kontakt:

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas teeline35 »

EL-i tabanud energiakriisi valguses on mitmed riigid aru saanud, et süsinikuneutraalsuse saavutamisetḱs pole tuumaenergiale alternatiivi. 11.10.21 avaldati üleskutse;
https://www.err.ee/1608366501/kumme-rii ... maenergiat
Kaotamaks ära igasugused tuumaenergia piirangud ja muud administratiivsed takistused tuumajaamade ehitamiseks.
Aga loomulikult meie ullikestest valitsus leidis;
https://www.err.ee/1608368175/eesti-pid ... nnatlikuks
Jätmaks muljet, et mingi tegevus ikka toimub
Leiame, et kaaluma peaks kõiki vähese süsinikuheitmega energiatootmise viise, mis aitavad kaasa kliimaeesmärkide täitmisele. Seetõttu on valitsuskabineti heakskiidul tööle asunud tuumaenergia töörühm, mis analüüsib tuumaenergia kasutuselevõtmise võimalust Eestis," lisas Runnel.
muidu ikka loodetakse, et elekter ikka pistikust tuleb ilma ise midagi tegemata.
Ei leia enam eesti keelsena üles,
https://world-nuclear-news.org/Articles ... e-Minister
Jutt kokkuvõetuna; plaanivad uusi tuumajaamu oma energiavajaduse katmiseks.
Paar päeva tagasi oli raadios uudis, et poolakad sõlmivad lepingu prantsusmaa tuumajaama ehitajatega 6 tuumajaama ehitamiseks.
Samas uudises oli ka sees, et need uued jaamad on plaanitud kasutuseaga 60 aastat. Tuuleturbiini 20 aastat kõlab minu jaoks küll nadina selle kõrval. Seda enam, et paljudel olemasolevatel tuumajaamadel on tegelikult pikendatud seda esialgselt planeeritud tööaega.
Meie valitsuse tegemisi energiakriisiga võitlemisel;
https://www.err.ee/1608368751/valitsus- ... kkuleppele
https://www.err.ee/1608369732/koalitsio ... kkuleppele
https://www.err.ee/1608369234/aas-vorgu ... 5-miljonit
Ma ei näe mingit pikaaegset plaani kuskilt otsast! :wall:
(Üli)koolitamata,aga lugeda kirjutada mõistan.
Runkel
Liige
Postitusi: 2816
Liitunud: 07 Sept, 2017 22:39
Kontakt:

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas Runkel »

Arvi Hamburgilt järjekordne tummine artikkel. Mõned väljavõtted: Eesti on ajalooliselt kuulunud Vene elektrisüsteemi ja BRELL on (nüüd) kvaliteetne. BRELList lahtihaakimine nõuab tõsist analüüsi ja tõsiseid investeeringuid.
Mandri-Euroopa sagedusalaga sünkroniseerimise tulemusena tekib Balti elektrisüsteemil kohustus oma bilanssi hoida. Peame toetama sagedusala ja piirkondlikku sagedust kaht tüüpi reservidega: sageduse hoidmise reservi selleks, et automaatselt pidurdada sagedusalas sageduse muutumist, ning sageduse taastamise reservi selleks, et taastada süsteemi sagedus nimisagedusele. Arvutuste järgi on selleks vajalik sekundaarreserv 700 MW ja kohustus sagedusalas osaleda sageduse juhtimise süsteemis.
Samuti tekib meile sagedusstabiilsuse kohustus: tagada sageduse muutuse kiirus alla 1 Hz/s. Selle nõude täitmiseks on vaja suurendada süsteemi inertsi kolmes Balti riigis vähemalt 17 100 MWs võrra, sealhulgas Eestis 5700 MWs. Nõude täitmiseks kavatseme paigaldada Püssi, Viru ja Kiisa alajaamadesse sünkroonkompensaatorid.
Lisaks peame Mandri-Euroopa sagedusalaga liitumisel rakendama sagedusala sageduse juhtimise protseduure, täitma võrgu opereerimise ja stabiilsuse hindamise ning andmevahetuse tehnilised nõudeid. Kõik see eeldab juhtimissüsteemide laiendamist ja uuendamist.
Tugevate sidemete ehitamine Euroopaga, elektrisüsteemi stabiilsuse tagamine ja elektrisüsteemi tehniline ümberkorraldamine nõuab lisainvesteeringuid, mis lõppkokkuvõttes tõstab lõpptarbijale elektri hinda.
https://arvamus.postimees.ee/7362209/arvi-hamburg-elektrisusteemide-sunkroontoo-kuidas-ja-kellega

Jäin mõtlema, kas elektrivõrk ongi jäänud veel ainsaks süsteemiks, mis meid Venemaaga tugevamalt seob? Transiit ja raudteevõrk on seda tinglikult (ja nähes, kuidas Rail Balitic edeneb, siis optimismiks on järjest vähem põhjust). Elektrivõrgusüsteemi saab rahasüsteemiga võrrelda - suur süsteem on hea süsteem. Eesti lõi rublasüsteemist julgelt lahku vaatamata spetside soovitustele (nt IMF). Poolpidused süsteemid lükati kõrvale ja mindi "lollikindla", ent piiratud hoobadega valuutakomitee süsteemile, mille baasvaluutaks sai saksa mark. See oli rahasüsteemi lahti haakimine. Lahkumise tegi poliitiliselt lihtsamaks, sest rubla oli lepaleht. BRELLi kiidetakse asjatundjate poolt. Kas Mandri- ja Põhja-Euroopa elektrisüsteem nõnda mannetu on, kahtlen. Poliitiliselt, tehniliselt ja majanduslikult saab kõva pro et contra lahing tulema. Stiilinäide: https://majandus.postimees.ee/7362967/venemaa-levitab-valet-eesti-elektritarnete-suurendamise-kohta, ka Hamburgi artikli kommentaarium on harvanähtavalt üksmeelne (millest ei maksa tõsiseid järeldusi teha).
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas Kriku »

Sealtsamast:
Kuna Vene energiasüsteemi juhtkond on teadlik Balti riikide soovist väljuda BRELList, on ta tänaseks oma loodeosa elektrisüsteemi ümberehitusega saavutanud sõltumatuse Balti riikide elektrisüsteemist. Kaliningradi oblasti elektrivarustuseks pole enam vaja Leedu kaudu elektritoidet ega transiiti, sest sealne elektritoodang tagatakse kolme gaasi- ja ühe kivisöejaama toodanguga. Tuumajaama ehitus on konserveeritud, ootab elektritarbimise kasvu ja elektrituru laienemist. Elektri transiidiks läbi Balti riikide pole enam vaja kasutada meie elektrivõrku, sest uued (Luuga-Pihkva 330 kV ja Novosokolniki-Talaškino 330 kV) ülekandeliinid tagavad Venemaa läänepiirkonna elektrivarustuse. Uute liinide kasutamisega viiakse nn suure kolmnurga üks külg Balti riikidest välja ning tagatakse tema toime Venemaa territooriumil.

Uus olukord võib kujutada endast ajutist ohtu Balti riikide energiavarustusele. Tulenevalt Euroopa Liidu ja Venemaa pingelisest poliitilisest olukorrast ja meie aastatepikkusest jutust BRELList lahkumise teemal ei tohi välistada Venemaa ühepoolset otsust ise väljuda Eesti või kõigi Balti riikide elektrisüsteemi paralleeltööst. Paraku oleks meie elektrisüsteemi sageduse reguleerimine ja bilansi tagamine isoleeritud «saarena» toimides tehniliselt äärmiselt keerukas ja selle hind käiks tarbijatele üle jõu. Kuid juba tehtud investeeringutest ja geopoliitilisest arengutest lähtudes ei ole meile tänaseks jäänud arvestatavaid alternatiive Mandri-Euroopa elektrisüsteemi sünkroonalaga integreerumisele.
Runkel
Liige
Postitusi: 2816
Liitunud: 07 Sept, 2017 22:39
Kontakt:

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas Runkel »

Jah ja see hinnaküsimus...
Vene saab nii piitsa kui präänikut pakkuda - lükkame Balti riigid ise süsteemist välja väidetavasse ebastabiilsusesse või teil saab olema endiselt külluslik, stabiilne ja odav elekter. Mille kasuks otsustada? Odavama elektriarve nimel aktsepteeritakse Venemaad kui energiajulgeoleku tagajat. "Odavaid" asju on Venemaa kogu aeg pakkunud. Luka saab/sai ühtse gaasituru liikmeks Venemaaga - stabiilsed tarned pluss odav hind, Euroopa on seevastu kui Miki merehädas. Taoline too retoorika ja narratiiv saab ilmselt olema.
priitM2
Liige
Postitusi: 47
Liitunud: 16 Mär, 2014 18:46
Kontakt:

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas priitM2 »

Runkel kirjutas: Kas Mandri- ja Põhja-Euroopa elektrisüsteem nõnda mannetu on, kahtlen. Poliitiliselt, tehniliselt ja majanduslikult saab kõva pro et contra lahing tulema. Stiilinäide: https://majandus.postimees.ee/7362967/venemaa-levitab-valet-eesti-elektritarnete-suurendamise-kohta, ka Hamburgi artikli kommentaarium on harvanähtavalt üksmeelne (millest ei maksa tõsiseid järeldusi teha).


Täna puudub piisav hulk tugevaid ühendusi Euroopaga (võrreldes Venemaaga).
Runkel
Liige
Postitusi: 2816
Liitunud: 07 Sept, 2017 22:39
Kontakt:

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas Runkel »

Jah, ühendused on oluline punkt. Soome võrguettevõte on teinud 4 suuremat stsenaariumi oma arengu kohta. Neil tuleb oma võrku kõvva ehitada ja uuendada seoses taastuva energia tootmise osakaalu tõstmisega. Elektri tootmine tuleks sinna, kus pole suurt tarbimist - tuulepargid Botnia lahes ja rannikul, tarbimine on ikkagi suurim lõunas, kus elanikud ja tööstus. Ärgem unustagem, Soome on suurem kui Suur-Britannia territooriumilt. Seal arengukavas on tõmmatud joon ka Estlink3le (sinna, kus Eesti-Soome gaasitoru läheb). Link arengustsenaariumitele: https://www.fingrid.fi/globalassets/dokumentit/fi/kantaverkko/kantaverkon-kehittaminen/fingrid_network_vision.pdf.
Leedul peaks olema kaablitrass Rootsiga ja muidugi Eesti-Läti ja Leedu-Poola (ehk ka Poola-Saksa?) ühendused ja nende suurendamine. Läti on nõrk lüli (eelmises postis venelased nimetavad Leedut probleemiks. Nende vaatest). Nii et Elektrilevil on vaja finantse koondada suurteks investeeringuteks (olemasolev võrk vajab samuti investeeringuid vaatamata sellele, kui me jätkaksime suuresti fossiilidega). Hamburg toob sama küsimuse esile, ent eelmises artiklis teeb energiakriisi ületamiseks üheks ettepanekuks võrgutasude vähendamise, valitsus vist otsustas või otsustab samuti selle kasuks. Ajutiselt. Investeerimisvajadus suureneb aga võimekust kärbitakse?!
kana tagumik
Liige
Postitusi: 1870
Liitunud: 13 Mai, 2009 19:12

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas kana tagumik »

Võrgutasude vähendamine plaantud märtsini, seega suurt pilti ei muuda. Ja kahjukannatajale eleringile on kvoodituludest (kasvanud kvoodimaksu) lubatud kahjud kompenseerida.
Runkel
Liige
Postitusi: 2816
Liitunud: 07 Sept, 2017 22:39
Kontakt:

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas Runkel »

Ajutised asjad kipuvad ühed püsivamad asjad üldse olema. Nt kütuseaktsiisi "ajutine" langetus.
Kütuseaktsiisist ja muust kirjutab Kaspar Oja:
https://www.err.ee/1608370773/kaspar-oja-energia-kallinemisele-ei-ole-kiireid-mustvalgeid-lahendusi
parkija
Liige
Postitusi: 1061
Liitunud: 04 Veebr, 2015 20:14
Kontakt:

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas parkija »

Järeldus on siis : tarbige vähem , hinnad ei lange vaid jätkavad tõusmist , see energiakandjate ja elektri hinnatõus , seda ei osanud isegi selline suur s petsialist nagu Kadri Simson ette näha .
parkija
Liige
Postitusi: 1061
Liitunud: 04 Veebr, 2015 20:14
Kontakt:

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas parkija »

Meie riigi energiaala "spetsialistide" suur lootus Olkiluoto 3 energiaplokk ei lähe niipea töösse , leiti mingid vead turbiini juures . Hiinlastel pidavat 2 selletüübilist tuumajaama toodangut andma . Eks selge on see et euroopas on erinevad ohutusnõuded kordades karmimad kui hiinas või venemaal ja kui ka nõuded kattuvad siis venelased lihtsalt ei täida neid .
Lugesin Tsernobõli tuumajaama avarii kohta ühe vene tuumajaamade inseneri arvamust , seal oli selline afäär et grafiitvardad , millistega tuumareaktori võimsust timmitakse olid ühe juhtivspetsialisti ettepaneku alusel 1/3 osas veega täidetud , need grafiitvardad sellistena oma ülesannet ei täitnud . Võimalik vaid venemaal ?
Dr.Sci
Liige
Postitusi: 3304
Liitunud: 30 Okt, 2015 11:59
Kontakt:

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas Dr.Sci »

parkija kirjutas:Meie riigi energiaala "spetsialistide" suur lootus Olkiluoto 3 energiaplokk ei lähe niipea töösse , leiti mingid vead turbiini juures . Hiinlastel pidavat 2 selletüübilist tuumajaama toodangut andma . Eks selge on see et euroopas on erinevad ohutusnõuded kordades karmimad kui hiinas või venemaal ja kui ka nõuded kattuvad siis venelased lihtsalt ei täida neid .
Lugesin Tsernobõli tuumajaama avarii kohta ühe vene tuumajaamade inseneri arvamust , seal oli selline afäär et grafiitvardad , millistega tuumareaktori võimsust timmitakse olid ühe juhtivspetsialisti ettepaneku alusel 1/3 osas veega täidetud , need grafiitvardad sellistena oma ülesannet ei täitnud . Võimalik vaid venemaal ?
Ka vesi neelab mõningal määral neutroneid, seal saab siis nn rasket vett, võimalik et olid tehtud mingid arvutused, juhtuvspetsialistid erinevaltjuhtkonnast päris unenägude põhjal ei otsusta...
Energiahind püsib jah kõrge kevadeni, aga me võime end lohutada et soomlastel läheb poole võrra paremini ja leedukatel kohati veel hullemalt. Teeks heameelega ettepaneku Leedu meie energiasüsteemist eemaldada ja las ostavad odavamalt Venemaalt ja Valgevenest...
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9095
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas Kilo Tango »

parkija kirjutas:Meie riigi energiaala "spetsialistide" suur lootus Olkiluoto 3 energiaplokk ei lähe niipea töösse , leiti mingid vead turbiini juures . Hiinlastel pidavat 2 selletüübilist tuumajaama toodangut andma . Eks selge on see et euroopas on erinevad ohutusnõuded kordades karmimad kui hiinas või venemaal ja kui ka nõuded kattuvad siis venelased lihtsalt ei täida neid .
Lugesin Tsernobõli tuumajaama avarii kohta ühe vene tuumajaamade inseneri arvamust , seal oli selline afäär et grafiitvardad , millistega tuumareaktori võimsust timmitakse olid ühe juhtivspetsialisti ettepaneku alusel 1/3 osas veega täidetud , need grafiitvardad sellistena oma ülesannet ei täitnud . Võimalik vaid venemaal ?


Olkiluoto 3 on siiski suhteliselt "viimase vindi peal" ehk siis ehkki see ei lähe töösse veel sel talvel, on praegune tähtaeg järgmise aasta juunis. Varem või hiljem see käima läheb.

See jutt, mis sa Tšernobõli kohta kirjutasid on sellisel kujul mõttetu. Tšernobõli katastroof on keeruline rada erinevaid vigu, mis tehti alates jaama loomisest, operaatorite koolitusest kuni selle õnnetu testini.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist