Minu sõbra teenistus mereväes

Muljeid teenistusest. Nii Eesti väeosades, N Liidus, luures või vastuluures, või hoopis partisanide juures. Kuidas kellelgi juhtunud on.
Vasta
seenior
Liige
Postitusi: 54
Liitunud: 03 Nov, 2020 11:58
Kontakt:

Minu sõbra teenistus mereväes

Postitus Postitas seenior »

Minu sõbra teenistus mereväes. Tervitus austatud lugejad ! Märkamatult on jälle kätte jõudnud jõuluaeg ja meenuvad mõned minevikku vajunud sündmused. Minu hea sõber, kes teenis oma 3 aastat Balti laevastikus allveelaeva hävitajal oli isiklikult pealtnägija sellel sündmusel . Aasta on 1968. Tchehhis on olukord väga tõsine.Balti laevastik tahab ka kõvatada ja suundutakse merele Poola rannikule polügooni pihta tuld andma. Las nüüd Poola panid värisevad kui 11 laeva oma suurtükkidest köhivad.Kui on küllalt paugutatud algab tagasi sõit Kaliningradi suunal. Punaste lippude lehvides kihutab laevade rivi täiskäigul. Ainult nüüd on neile tekkinud külaline. Lääne - Saksa allveelaeva hävitaja liigub samal kursil ja märksa suurema kiirusega . Punase lipuga nr. 700 ei taha kuidagi kaotajaks jääda ja kapteni abi käseb mootorist viimane välja pigistada. Ei aita seegi, allajäämine kiiruses on paratamatu. Enne Vene merepiiri teeb sakslane tagasi pöörde ja asub vastassuuna kursile. Saksa meeskond on tervituseks tekile rivistunud ja pasunamees puhub paar tõrtsu. Nr. 700 kapteni abile tuuakse samal ajal raadiogramm " Palju õnne sünnipäevaks herr kapten-leitnant Dvoretskov! " Sünni-päeva kangelase ainuke kommentaar oli olnud, et need kuradi fasistid teavad kindlasti sedagi , et täna on lõunaks makaronõ po flotski. Selline lugu. Minu semu oli sellel laeval signalist ja viibis pidevalt üleval sillas.
seenior
Liige
Postitusi: 54
Liitunud: 03 Nov, 2020 11:58
Kontakt:

Re: Minu sõbra teenistus mereväes

Postitus Postitas seenior »

Seiklused vaenlaste merel. Ühel päeval saabus allveelaeva hävitajate brigaadi staabiülem. Tema plaani kohaselt pidi laev nr. 700 liikuma läbi Sundi väina Atlandi ookeani avaruste suunas. Sundi väinas ilmusid laeva kõrvale rootslaste kaatrid ja naerul nägudega mehed hõikasid: "Russ,hüppa!" Hüppajaid siiski ei olnud, sest oli reaalne oht tina saada.Pärast väina jõuti avarale veteväljale ja staabiülem tundis vist ennast juba maailmamere vallutajana. Radari meestelt küsiti: " Kas taevas on puhas ? "
"Jah,kõik on puhas !" tuli vastus .Justkui oma uhkuse ja ülemvõimu kinnituseks kõlasid järjestikused kahuripaugud vastu taevast.
Aga selgus, et üleval oli NATO luurelennuk ja lendur võis olla püha viha täis, et mingi punase plaguga küna tulistab lennuki kursile. Loomulikult teatas ta rahurikkujast omadele. Vähem kui viie minutiga olid "sõbralikud" Taani, Rootsi ja Norra lennukid laevukese kohal. Ei ole vaja herilaste pesa torkida tahtsid nad sellega öelda. Iga lennuk püüdis pikeerida võimalikult madalale sõjalaeva kohale. Nüüd haaras punaseid meremehi tõeline paanika nähes oma silmaga kapitalistide lahinguvalmis relvastust.
Varsti sai selgeks, et lennukid tulistada siiski ei kavatse. Kapteni abi käskis oma mehi, kellel on fotokas, hakata lennukeid pildistama. Tavaliselt olid fotokad laevas keelatud. Aga suur soov oli vaenlase lennukist pilti teha. Varsti sai show läbi ja lennukid lendasid tagasi koju. Juhtum lahendati lõpuks sel moel, et radari ülemus sai ametipostilt lahti .Kõige suurem süüdlane oligi leitud.Nii palju siis maailma mere avastamisest. Pean nüüd paluma oma sõpra, et veel mälestusi meenutaks.
frantzus
Liige
Postitusi: 810
Liitunud: 26 Jaan, 2015 21:42
Kontakt:

Re: Minu sõbra teenistus mereväes

Postitus Postitas frantzus »

kuna teema on "sõbrast mereväes" siis solgin kah seda teemat natukese. sõber Köningsbergis merejalaväes, ikkagi merevägi mustades mundrites kuigi teenistusaeg oli 2 aastat. aasta oli vist 1982, igatahes Poolas möllas Solidaarsus ja ega vist palju puudu ei olnud et vene merejalavägi oleks Danzigi linna ära võtnud. nende väeosa koosnes ainult kahest roodust, ja roodud olid komplekteeritud kahest aastakäigust, st et ühes roodus olid ainult ühe aastakäigu mehed algusest saati.. sõber oli edasijõudnute roodus. ja kui see poola jama hakkas siis nende rood oli valmisolekus nr.1, st et kogu roodu koosseis oli kasarmureziimil, kaasaarvatud kõik ohvitserid. tehnika oli kõik juba laeva taritud ja laeva katlad auru all; meestel kõik varustus tumbotska kõrval va relvad mis püramiidis. taktikalised ülesanded alama sõdalaseni välja jaotatud. ülesandeks polnud ei enamat ega vähemat kui Danzigi sadama ja laevaremonditehase oma kontrolli alla võtmine. ja üks rood pidi selleks võimeline olema kuna relvastatud vastupanu pole oodata. ja istusid nad kaks kuud nagu tulistel sütel oodates iga öö lahingukäsku! õnneks seda ei tulnudki, ja kui oleks tulnud siis oleks Tschehhi vol.2 Poolas lahti läinud.igatahes Nõukogude väed olid täiendavaks invasiooniks valmis ka väljaspoolt Poolat lisaks sellele kontingendile mis Poolas alaliselt paiknes, aga seda oleks vist väheks jäänud et oma jõududega toime tulla. igatahes kui otboi anti siis oli see kõigile kergendus, ja ohvitserid kappasid viinapoodi! ikkagi kaks kuud "suhhoi zakon"! vot selline sõbra mälestus merejalaväest.

P.S. selgituseks veel et see väeosa kus sõber teenis oligi põhimõtteliselt kiirreageerimise rood, ainult üks rood. teine rood oli õpperood kes õppis terve aasta ja võeti lahinguvalvesse alles siis kui eelmine rood koju lasti. rotatsioon oli iga aasta tagant, ja alati sama aastakäigu meestega komplekteeritud. no mida teab frantzus mereväest, aga kõrbelaevad ja Amudarja flotill ikka tuttav teema; aga sellest oma nurgas ...
frantzus
Liige
Postitusi: 810
Liitunud: 26 Jaan, 2015 21:42
Kontakt:

Re: Minu sõbra teenistus mereväes

Postitus Postitas frantzus »

järgmine "sõber mereväest" kes ei olnudki sõber vaid hoopis frantzusi tulevase kaasa vend, aga ega ta seda teadnudki nagu frantzuski tol hetkel veel! no ikka varahommikul kel kuus saatsime kuti Rataskaevu ukseni välja, lauldes kõvahäälselt rahvalikke laule; aastal 1984 polnud veel isamaalisi laule kirjutatud. no muidugi kargavad Rataskaevu staabist välja ohvitserid kes nõuavad vaikust ja rahu; aga ega see kolhoosimehi-naisi ei heidutanud! need kuradi pagunikandjad sai kõik saadetud värskelt renoveeritud Niguliste kirikutorni otsa sitale! no meri oli põlvini, seda enam et ka Frantzusil oli lõplik povestka taskus, 3.juuli nimelt! noh jah siis kuu aja pärast kutt kirjutab mulle et Frantzus on ikka paras sitakeeraja! no see ei olnud mulle üllatuseks; aga see et ta mereväkke sattus polnud küll frantzusi teene! kutt Kronstadtis, mereväe utsebkas! merele kordagi ei saanud aga poole aasta pärast saadeti Sevastoopolisse ikka päris ristlejale aega teenima! õnnetuseks oli too ristleja hetkel remondis sadamas, ja kogu meeskond kah kasarmustes kai peal. ja nii järgnevad kaks ja pool aastat nad seda laeva remontisid ja remontisid kuni demblini välja, kordagi merele saamata! no kujutate mereväelase frustratsiooni ette kui rabad kolm aastat mereväes kordagi merele saamata! vist on õudne tunne kui lõpuks madruse vormis koju laekud, no keegi ju ei usugi seda juttu! läks ta kroonu frantzusist aasta varem aga koju laekus kaks päeva varem! igatahes polnud ta oma madruseülikonda veel seljast saanud kui Frantzus koju laekus ja koos võtsime suuna külapoe suunas; eelnevalt muidugi tutvustas mind oma õega kellega Frantzusil juba ühine poeg oli :D . suht segane kirjutis sa vist...
Sektor gazovoi ataki
Liige
Postitusi: 989
Liitunud: 27 Dets, 2012 10:02
Kontakt:

Re: Minu sõbra teenistus mereväes

Postitus Postitas Sektor gazovoi ataki »

Internetis on sellenimelise kapteni lühike elulugu ja pilt olemas, võiks olla капитан 1 ранга Дворецков Роман Иванович.
Kasutaja avatar
hillart
Liige
Postitusi: 3281
Liitunud: 07 Jaan, 2005 15:02
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Minu sõbra teenistus mereväes

Postitus Postitas hillart »

no kujutate mereväelase frustratsiooni ette kui rabad kolm aastat mereväes kordagi merele saamata!


Kujutan küll, ja vägagi hästi isegi tean.
Meie väeosa kõrval nimelt oli üks sarnane mereväe sideüksus, kus teeniti 3 aastat. Väga löödud ja masenduses mehed olid, sest pidid kogu aeg nägema nende arvates ilmset ülekohut, kus meie, kes samuti mereväelased ikka olime, neist tervelt aasta vähem kodumaale andma pidime. Seda enam, et teenistus oli meil siiski kordades huvitavam (seda nüüd ajaliselt distantsilt vaadates) oma väliõppuste ja mõnikord isegi mereleminekuga, võrreldes nende 24/7 kestva võsa vahel "tiksumisega". :-D
Lohutuseks neile võin öelda, et nn suurt vett nad siiski nägid, sest väeosa asus neil otse ookeani kaldal, kaljuranniku serval.
Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)

Stellung halten und sterben!!
seenior
Liige
Postitusi: 54
Liitunud: 03 Nov, 2020 11:58
Kontakt:

Re: Minu sõbra teenistus mereväes

Postitus Postitas seenior »

Esmalt tänan ja kiidan akf frantzus´i sisutiheda ja aktiivse osavõtu eest teemas " mereväe mälestused" .Loodan,et ka kõik teised lugejad ühinevad minuga. Eriline kiitus akf Sektor gazovoi ataki operatiivse ja täiesti täpse luureinfo eest. Küsisin semult järele, oligi sama mees. Tänud ka akf hillart`ile sisuka kirjatöö eest. Kui madrus ei saa merele,siis oleks sarnane olukord kui autojuht peab puhastama ja hooldama NZ autot, mis ei pääse kunagi maanteele. See kapteni abi ja minu semu olid olnud laevas pidevad vihavaenlased. Ju siis iseloomud ei sobinud. Palju aastaid hiljem olümpia mängude ajal Tallinnas oli semu trehvanud endist ülemust Pirital toidupoes. Juba kolmanda järgu kapteni mundris.Vihavaen oli aastatega ammu ununenud. Astunud siis juurde ja tervitanud. "A tõ kto takoi?" oli kuulnud vastuseks. "Kas sa siis oma signalisti ei mäleta?" " Ei mäleta" oli ehmunud näoga meremees kiirustades kauplusest lahkunud. Ju talle ikka midagi meelde tuli, lisaks hirm,et äkki annavad eestlased nurga taga kere peale. Sellist plaani küll ei olnud aga mõned inimesed on ikka imelikud.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Minu sõbra teenistus mereväes

Postitus Postitas Fucs »

Mul oli kaks lähedast sõpra mereväes.

Üks istus Murmanskis Põhjamere laevastiku mingis sidega tegelevas väeosas samamoodi kõik 3 aastat maal. Ei mingeid laevu ega merd.
Oli väeosa puusepp/majandusmees/midaiganes.

Teine oli Arhangelskis, samuti Põhjamere laevastikus, aga kaks aastat kolmest laeva peal. Oli vist mingi suurem ristleja.
See kunagi 15 aastat tagasi peale koju tulekut rääkis vahel oma mälestusi.
Kaks asja mis siiani meelde on jäänud:

* Sadamas olles oli tal mingi selline koht laevas, kus kusagilt "ülevalt" lasti mingit suuremat moona alla mingeid šahte mööda ja tema oli siis seal kusagil "all" kus pidi seda mingit tavaari vastu võtma ja kusagile edasi suunama. Et kui seal mökutama jäid, ei liigutanud piisavalt kiiresti, või olid hooletu ja lohakas, siis oli võimalus oma näpud kusagile vahele jätta ja neist hetkega ilma jääda. Et üks kaasteenija olevat seal niiviisi oma näppudest hetkega ilma jäänud.
* Nad olevat olnud mingi kolme-nelja kuu kaupa merel ilma vahepeal maismaale saamata. Et siis kui lõpuks sadamas laevalt maha astusid, siis ei osanud enam kõndida, sest ei kõikunud. Jalad läksid astudes sõlme ja tasakaalu ei osanud enam üldse hoida.

...ja siis nüüd praegu tuli meelde kunagi kauges lapsepõlves vanaisa poolt räägitud humoorikas jutuke, kuidas keegi suguvõsast oli olnud ammustel aegadel (seal kusagil I MS aegu) pool aastat või rohkem merel ja siis kui koju sai, ei suutnud alguses ilma lainete vastu parrast loksumist kuulmata magama jääda... mispeale olevat kupatanud oma naise mingite plännergutega....plekkvanni, ämbri ja kopsikuga rehe alla, et see teiselpool elamise vaheseina vett kopsikuga ühest anumast teise loobiks .... millest siiski mingit tolku ega abi polevat olnud... :mrgreen:
seenior
Liige
Postitusi: 54
Liitunud: 03 Nov, 2020 11:58
Kontakt:

Re: Minu sõbra teenistus mereväes

Postitus Postitas seenior »

Kiitus akf Fucs`ile parima mereväe mälestuse eest. " Plekkvanni, ämbri ja kopsikuga rehe alla! ".......Häh, häh,häh..see jutt teeb küll seeniori tuju heaks. Suured tänud!
frantzus
Liige
Postitusi: 810
Liitunud: 26 Jaan, 2015 21:42
Kontakt:

Re: Minu sõbra teenistus mereväes

Postitus Postitas frantzus »

noh veel üks sõber, tema kutsung oli "vinks-vonks"! kui ta madruse mundris mereväest laekus olime ikka poisikesed, vaatasime ikka heldimusega alt üles kui ta külavahel tiirutas kaks saba peavarju taga lehvimas; ees oli kiri tundmatute tähtedega "bmf". oli ta meist ca 10+ aastat vanem. noh hiljem kui vanemaks saime siis sai temaga ka "poenurgataga" aega veedetud õlle kõrval. kahjuks kutt põles ereda leegiga ja põles varakult ära, aga pajatas ikka ühtkomateist oma seiklustest. seilas ikka maailmameredel kuni jäädi Kuubale ankrusse, aastaks. mis laev täpselt ei tea, aga tema jutu järgi ikka suur laev oli olnud, kahurite ja rakettidega ja torpeedodega. ta ise oli lihtne tekimadrus, täpsemat ametit ei mäleta aga relvade ligi teda ei lastud, ikkagi põline põllumees! terve aasta olid Kuubal kai ääres lahinguvalves, ja et madrused jõude ei istuks oli laevastiku kommodoor neile austava ülesande andnud et laev tuleb üle värvida, ikka sama tooniga nagu on! noh sellest ma järeldangi et ikka suur laev pidi olema sest vinks-vonks ütles et terve aasta värvisid, ja kui värviga laeva ahtrisse jõudsid siis vöör juba roostetas! ja siis hiivati ankrud ja võeti suund kodusadamale Kronstadti! pool laeva teenistujatest dembli-eelikud ja oli vist odavam see punt laevaga koju viia kui lennukiga lennutada, krt seda mereväevärki teab. kaks kuud seilasid kodusadamasse, no oli ikka vaja kõik Kominterni tanklad Aafrika rannikul läbi käia et provianti ja bensiini tankida. no lõpuks Kronstadtis, isegi tubakas oli laevalt nädal varem otsa saanud! vinks-vonks siis seletab et kui kaile astusin siis esimeselt ettejuhtuvalt laenasin paki suitsu. ja viis Belomorkanali paberossi tõmbasin jutiga kopsu enne kui miski tunne tekkis! Kuubal varustati neid kohalike sigarettidega ja oli nendega harjunud! ehk rahvas mäletab et 80-e alguses oli ka meie kaubanduses Kuuba sigarette müügil, ja kui ei olnud selleks ette valmistunud siis võttis ikka hingamise kinni ja silmist vee välja! vot selline lugu vinks-vonksi teenistusest mereväes, balti laevastikus!
seenior
Liige
Postitusi: 54
Liitunud: 03 Nov, 2020 11:58
Kontakt:

Re: Minu sõbra teenistus mereväes

Postitus Postitas seenior »

Täna jälle kiidan akf frantzus`i aktiivse osavõtu eest mälestuste kirjutamisest. Foorumis levinud väljend "teemat solkima" kuulub kindlasti huumori pärlite hulka, sest iga mälestus on killuke tõepärast ajalugu. Kõik ju teavad kui rahvas on laua taha istunud ja natuke lauluõli manustanud alustab keegi: " Aga meil seal sõjaväes........" Järgneb naiste poolne protest, et lõpetage ometi ära ! Aga ei saa ju lõpetada, nooremad inimesed tahavad ka kuulda ajaloolist tõde. Nii on see jutt jätkunud juba kaua aega.
Urams
Liige
Postitusi: 284
Liitunud: 24 Okt, 2020 17:59
Kontakt:

Re: Minu sõbra teenistus mereväes

Postitus Postitas Urams »

Kadunud onu pani merväes neli aastat,Kroonlinn,kaks reisi Aafrikasse.Enne koju tulekut panid kambaga Kroonlinnas õlleputka pihta koos õlle ja müüjaga jama oli suur olnud .
seenior
Liige
Postitusi: 54
Liitunud: 03 Nov, 2020 11:58
Kontakt:

Re: Minu sõbra teenistus mereväes

Postitus Postitas seenior »

Tänased tervitused lähevad akf Urams`ile kaastöö eest mälestuste osas. Stroibati vaim elab meie mõlema nooruse aja meenutuste lahutamatu osana. Elame veel. Kõigile lugejatele ilusat jõuluaega!
Kasutaja avatar
Plönn
Liige
Postitusi: 982
Liitunud: 08 Dets, 2007 15:30
Asukoht: Dorpats
Kontakt:

Re: Minu sõbra teenistus mereväes

Postitus Postitas Plönn »

Väga huvitav lugeda :)
Ega mingeid asjakohaseid pilte pole lisada`? :D
Kasutaja avatar
isakene
Liige
Postitusi: 1056
Liitunud: 29 Jaan, 2009 1:04
Kontakt:

Re: Minu sõbra teenistus mereväes

Postitus Postitas isakene »

Fucs kirjutas:...ja siis nüüd praegu tuli meelde kunagi kauges lapsepõlves vanaisa poolt räägitud humoorikas jutuke, kuidas keegi suguvõsast oli olnud ammustel aegadel (seal kusagil I MS aegu) pool aastat või rohkem merel ja siis kui koju sai, ei suutnud alguses ilma lainete vastu parrast loksumist kuulmata magama jääda... mispeale olevat kupatanud oma naise mingite plännergutega....plekkvanni, ämbri ja kopsikuga rehe alla, et see teiselpool elamise vaheseina vett kopsikuga ühest anumast teise loobiks .... millest siiski mingit tolku ega abi polevat olnud... :mrgreen:

Võin kinnitada, et see tõbi hakkab tunduvalt kiiremini külge. Mõned aastad tagasi sai paar nädalakest mööda Põhja-Norrat matkatud ning iga öö telk ikka erineva kose või suliseva ojakese kaldale püsti pandud. Ning tõesti, esimesel paaril ööl oli kodus uinumisega raskusi, midagi väga olulist oli puudu ning köögis solisema keeratud kraan oli tugevalt abiks.
Ning ka vanaema rääkis aegu tagasi sarnast juttu, tema neiupõlve elukoht oli otse Narva kose kõrval. Et algul olla kõik kes külla tulid parajalt imestunud, et kuidas sellise kohinaga üleüldse magada saab, aga neid, kes mõnest päevast kauemaks jäid, tabas hiljem kodus samasugune patoloogia... :lol:
Kui Teile paistab, et see on nii, siis see ongi nii - Teile paistab.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 0 külalist