Innukas mudelist või spioon?

Militaartehnika mudelitest. Tehnoloogiad ning mõõtkavad ei ole piiratud.
Vasta
Kasutaja avatar
ermot
Liige
Postitusi: 1020
Liitunud: 25 Dets, 2011 15:33
Kontakt:

Innukas mudelist või spioon?

Postitus Postitas ermot »

Peeter kirjutas:
Kapten Trumm kirjutas:Ukraina peamine probleem 2014 oli liiga palju ebausaldusväärseid vene(meelseid) ohvitsere, mistõttu oligi võimalik terveid väeosi paljakäsi ära võtta.
Nende edu 2022 sõltub just sellest, palju nad selle probleemiga tegelenud on.
....
Ausaltöeldes ega ei soovi selle mõtte kontrollimist tegelikkuses. Ei seal Ukrainas, ega meil siin. Parem on kui seda pole vaja.... Uus põlvkond "Metsavasi" on peale kasvanud, ka meil. Ja ega nad pole ainult kaitseväes. Hunt vahib ikka metsapoole.... J Neid koloraadokaid, kes sihitajate ja informeerijatena aktiveerusid, neid oli ikka väga palju. Ja ütlen veelkord, üle Ukraina! Lekkis igatpidi. Igatsugu a´la lehma-lellepojad, ehk siis "ämma naabri tütar" andis teada, et kuskilt bandeeramaalt läks il-76 suunaga "sinna" dessantuuraga jne. Ehk lekkis igast kandist seda meelsust. ...


Ühel Vabariigi aastapäeval Tallinnas, kus muu hulgas ka ameeriklaste M1 Abramsi tanki näidati kohe nii katsumiseni välja, vaatasin ma kummastusega üht kohalikku venekeelset noormeest, kes palavikulise õhinaga üritas tanki kuidagi üles pildistada. No ega tal see hästi välja kukkunud, rahvamassi tunglemine oli suur ja lähivõttele jäid torni alumine nurk, natuke roomikust jne. Mõtlesin kohe pikalt, et mida nüüd teha- hakata pildistajat nüüd omakorda pildistama vms? Päris ilmselt sealt mingit sõjasaladust välja ei pigistanud, muidu poleks tanki sellisel moel vaatamiseks välja pandudki. Lõin käega, aga siiani kummitab natuke- et miks ja milleks ja kelle huvides?

Kombineerides seda kogemust akf Peetri omaga, siis tekkis seos lollikese Ivaniga ahju peal. Istub seal mune laiaks ja millegagi nagu silma ei paista, aga ühel päeval tõmbab jõest kuldkalakese, järgmine päev kosib tsaari tütre ning elab edasi kullas ja karras. Kas mitte see muinasjutu kuvand ei ole sellise käitumise taga? Teen mõned hästi õnnestunud võtted Abramsi tankist ja saadan kuhugi, äkki saan ka Putini väimeheks või miskit?

Pushilin kui Donbastani juht oleks hea näide, Motorola sealtsamast, kuniks oma õnnetu otsa leidis. Dmitri Linter, kes meil Pronksiööl toimetas, nii saanud Donetski vabariik täitevkomitee asejuhiks. Ega see asi nii lihtne ole ja selline võimalus avaneb vähestele, lisaks tuleb osata võimalusest ka kinni hoida, aga karjäärimudel "ahju pealt kuningaks" tundub olema vene rahva hingeelus üllatavalt elujõuline nähtus.
No one said survival was fun.
Madis Reivik
Liige
Postitusi: 3344
Liitunud: 20 Dets, 2019 13:30
Kontakt:

Nali

Postitus Postitas Madis Reivik »

"Ühel Vabariigi aastapäeval Tallinnas, kus muu hulgas ka ameeriklaste M1 Abramsi tanki näidati kohe nii katsumiseni välja, vaatasin ma kummastusega üht kohalikku venekeelset noormeest, kes palavikulise õhinaga üritas tanki kuidagi üles pildistada. No ega tal see hästi välja kukkunud, rahvamassi tunglemine oli suur ja lähivõttele jäid torni alumine nurk, natuke roomikust jne. Mõtlesin kohe pikalt, et mida nüüd teha- hakata pildistajat nüüd omakorda pildistama vms? Päris ilmselt sealt mingit sõjasaladust välja ei pigistanud, muidu poleks tanki sellisel moel vaatamiseks välja pandudki. Lõin käega, aga siiani kummitab natuke- et miks ja milleks ja kelle huvides?"

Sellega seoses tuli meelde, et linnaviletsuse hoone ees olev Abrams liigutas enne ärasõitu oma torni ja toru. Mingil hetkel sihtis toru otse linnapea kabineti aknasse, linnapeaks oli tol ajal veel Savisaar.

Kõik lähedalseisvad eesti mehed naersid ja julgustasid et "pane pauk ära", ameeriklased muidugi ei saanud midagi aru :)
Kasutaja avatar
vaoinas
Liige
Postitusi: 2111
Liitunud: 21 Apr, 2006 1:42
Asukoht: Kalamaja
Kontakt:

Re: Mis Ukrainas toimub? 5. osa

Postitus Postitas vaoinas »

ermot kirjutas:Ühel Vabariigi aastapäeval Tallinnas, kus muu hulgas ka ameeriklaste M1 Abramsi tanki näidati kohe nii katsumiseni välja, vaatasin ma kummastusega üht kohalikku venekeelset noormeest, kes palavikulise õhinaga üritas tanki kuidagi üles pildistada. No ega tal see hästi välja kukkunud, rahvamassi tunglemine oli suur ja lähivõttele jäid torni alumine nurk, natuke roomikust jne. Mõtlesin kohe pikalt, et mida nüüd teha- hakata pildistajat nüüd omakorda pildistama vms? Päris ilmselt sealt mingit sõjasaladust välja ei pigistanud, muidu poleks tanki sellisel moel vaatamiseks välja pandudki. Lõin käega, aga siiani kummitab natuke- et miks ja milleks ja kelle huvides?


Täiesti OT, aga võis ju lihtsalt ka olla täpse käega mudelist, kes huvipakkuvaid detaile käis katsumas ja pildistamas.
Igas asjas kah ehk spiooni ei maksa näha?
wyrd
Liige
Postitusi: 616
Liitunud: 19 Juun, 2007 22:27
Asukoht: IIRI/EESTI
Kontakt:

Re: Nali

Postitus Postitas wyrd »

Selle tanki pildistamise juttu ma lugesin ja pakuti välja, et äkki mingine mudelihuviline tegi neid pilte. See võib isegi tõsi olla. Facebookis ühes väljamaa mudelistidegrupis oli kas mingine horvaat või slovakk. Ma täpset ta rahvust enam ei mäleta. See mees suutis välja panna igast tehnilisest olevusest ca 80-120 fotot. Iga poldiots ja misiganes oli üle pildistatud. See oli meeletu material mis ta üles pildistas. Jäi mulje, et ta nagu rändas igalpool ringi kus olid tehnika muuseumid või muud väljapanekud. Kahjuks ta suri selle aasta alguses.
Rebane11
Liige
Postitusi: 1172
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Nali

Postitus Postitas Rebane11 »

Kas suri seepärast et nii palju teadis?
wyrd
Liige
Postitusi: 616
Liitunud: 19 Juun, 2007 22:27
Asukoht: IIRI/EESTI
Kontakt:

Re: Nali

Postitus Postitas wyrd »

To Rosin. Kui Sa ka kunagi maha kärvad siis küsi ta käest.
Kasutaja avatar
ermot
Liige
Postitusi: 1020
Liitunud: 25 Dets, 2011 15:33
Kontakt:

Mis Ukrainas toimub? 5. osa

Postitus Postitas ermot »

vaoinas kirjutas:
ermot kirjutas:Ühel Vabariigi aastapäeval Tallinnas, kus muu hulgas ka ameeriklaste M1 Abramsi tanki näidati kohe nii katsumiseni välja, vaatasin ma kummastusega üht kohalikku venekeelset noormeest, kes palavikulise õhinaga üritas tanki kuidagi üles pildistada....Lõin käega, aga siiani kummitab natuke- et miks ja milleks ja kelle huvides?


Täiesti OT, aga võis ju lihtsalt ka olla täpse käega mudelist, kes huvipakkuvaid detaile käis katsumas ja pildistamas.
Igas asjas kah ehk spiooni ei maksa näha?


Võimalik. Pole ise selles vallas tegija, välistada ei saa.

Samas, kui siduda see kogemus varasemalt viidatu Peetri postitusega, siis on konflikti olukorras neid lennu- ja tanktimudeliste tekkimas nagu seeni peale vihma. Mind huvitab selle asja korralduslik külg, Ukrainas pandi see lennumudelistide võrgustik kiiresti tööle ja loodi selle abil muljetavaldav operatiivne ülevaade vastase tegevusest. Kuidagi neid "mudeliste" vajadusel leitakse, suunatakse õigetele kanalitele õigel ajal õiget infot edastama. See ei olegi nii triviaalne ülesanne ja viitab teatavale varasemale valmisolekule: ülevaade tankimudelistide klubidest, mingi parool nende aktiveerimiseks, suunised kokkulepitud sidevahendite kohta, huvipakkuva info kirjeldus jne.

Lühidalt, pronksiöö eel sain isegi ühe huvitava venekeelse kirja. Leidsin selle isegi postkastist üles (saadud 21. veebr 2007 19:34):
"День знаменательный защитников отечества,
Мы 23-го отметим февраля,
Они спасали от фашизма человечество,
Свободной стала и эстонская земля.

К Солдату Бронзовому мы придем с цветами.
Сыновний долг в сраженьях павшим воздадим
Солдат живет, пока жива людская память,
И растоптать мы эту память не дадим!"

Ilmselt asukoha tõttu, sest firma tegutses endise Dvigateli territooriumil ja töötajate hulgaski oli mitu venelast. Ei osanud toona selle tähendust hoomata, aga häiriva sisu tõttu saatsin selle igaks juhuks edasi KAPO üldinfole. Kas sellest midagi kasu oli, ei oska öelda, aga intuitiivselt tabasin midagi ära, pronksiöö teatavasti toimus 26.-29. aprill 2007.

Järelikult oli ka see firma kusagil kellelgi mingisuguses arvestuslehel- andmebaasis, nagu me täna armastame öelda. Selle kirja sisu sisaldas ilmselt väga arusaadavat sõnumit vene kultuuriruumi heale tundjale, aga minule-pean tunnistama- jäi asi vähe segaseks. Tagantjärele on see muidugi üsna ilmne, mis kiri ja miks see oli saadetud. Kuupäevades on väike vahe, aga vaimseks mobiliseerimiseks mürab küll.
No one said survival was fun.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36585
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Innukas mudelist või spioon?

Postitus Postitas Kriku »

Panin praegu siia selle jutukese. Kalle, kui sa nõus ei ole, siis palun lükka jututuppa.
fossiil
Liige
Postitusi: 3555
Liitunud: 18 Aug, 2005 11:18
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Innukas mudelist või spioon?

Postitus Postitas fossiil »

Minu arvamus tolle pildistava noormehe osas kattub varem väljaöelduga, et võis väga vabalt olla mudeliehitaja. Tean isegi paari vene noormeest, kellest üks fännas Abramsit ja teine Leopardi. Ja pisimate detailide tabamiseks on vaja päris palju pilte.
Ise olen netiavarustest tankide pilte kokku otsinud, Abramsid ja muu taoline tänapäevane mudru jätab mind ükskõikseks, huvi kustub tavaliselt peale 45-daid aastaid. Ja neid pilte on päris palju, mõnest masinast on viitsitud ikka üle 400 - 500 foto klõpsida. Tihti saab aru, et pildistanud on just mudeliehitaja, sest kõik kõige vajalikumad momendid on üles võetud.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 24 külalist