Euroopa Liidu kaitsekoostöö

Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9095
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Re: Sõjaline abi Ukrainale

Postitus Postitas Kilo Tango »

muruniiduk kirjutas:Olen juba mõnda aega mõlgutanud mõtet, et siin on pinnast olukorrale, kus tekiks uus liit: UK, USA, Ida-Euroopa riigid, ...


Sealhulgas Ungari?
muruniiduk
Liige
Postitusi: 402
Liitunud: 18 Nov, 2021 15:21
Kontakt:

Re: Sõjaline abi Ukrainale

Postitus Postitas muruniiduk »

Kilo Tango kirjutas:
muruniiduk kirjutas:Olen juba mõnda aega mõlgutanud mõtet, et siin on pinnast olukorrale, kus tekiks uus liit: UK, USA, Ida-Euroopa riigid, ...


Sealhulgas Ungari?


Pigem pean silmas riike, kes kannavad ühiseid väärtushinnanguid. Ida-Euroopas ei kuulu kõik riigid sellesse maailmapilti. Täpsustusena pean silmas selles regioonis just neid riike, kes aktiivselt aitavad Ukrainat, keda võib selles konfliktis liitlasteks pidada. Ungari on hea näide sellest, kuidas muidu paberil toimivas organisatsioonis võib mõni teisitimõtleja kogu eesmärgi halvata.
Jaanus2
Liige
Postitusi: 3818
Liitunud: 31 Mai, 2007 13:17
Kontakt:

Re: Sõjaline abi Ukrainale

Postitus Postitas Jaanus2 »

Ungari on üks imelik riik. 1956 peaks veel meeles olema ja see, kuidas oli NSVL orbiidil olla. Lõpupoole küll harrastasid kapitalismi sugemetega sotsialismi, vähemalt põllumajanduses. Suur-Ungari ei lähe neil kuidagi meelest ja sellepärast vaja Ukrainat kiusata. Mujal (Rumeenias, Slovakkias, Serbias) on ungarlasega kõik korras või ei julge midagi öelda sinnapoole? Kui Euroliidus on ungarlastel hea elu, siis peaks olema lausa Ungari huvides, et Ukraina sinna kiiresti jõuaks. Ja kindlasti ei lähe Ukraina ungarlaste elu paremaks, kui Vene võim Ungari piiri äärde peaks jõudma. Ungari julgeolek ka kohe paraneb siis, NATO kaitseb kindlalt... Imelikud juhid sellel riigil praegu. Kaudselt ka sõjalise abiga seotud, mis justkui kuidagi Ungari asi ei ole.
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Postitusi: 4866
Liitunud: 14 Aug, 2008 14:19
Kontakt:

Re: Sõjaline abi Ukrainale

Postitus Postitas Gideonic »

Jaanus2 kirjutas:Ungari on üks imelik riik. 1956 peaks veel meeles olema ...


Eks ikka ole, probleem on selles et Ungari praegused juhid pole absoluutselt huvitatud kellegi teise heaolust peale isenda ja oma kliki võimulpüsimisest. Ilmselgelt neil ka otsesed sidemed mingil viisil Vene eliidiga, vastasel juhul nii Kremli huvidega ühtivaid seisukohti nii palju tulla ei saaks:

  • Naftasanktsioonide pidurdamine (hoolimata kaheaastasset erindist Slovakkiale ja Ungarile)
  • KGBšnikust ja kaabakast kirikupea kelle kirikut on 150% kasutatud ainult Putini huvideks (k.a. relvade peitmine Ukrainas jpm) ei kõlbavat absoluutselt sanktsioneerida kuna on valimulik
  • Kohese vaherahu nõudmine
  • Hiljutine väidetav relvaabi torpeteerimine
  • Riigi esipropagandist väidab et Ukrainas asjad paljuski kunagise natsisaksamaa moodi (aga loomulikult mitte venemaal)
jne, jne ... kaugelt liiga palju asju et olla juhuslik kokkulangevus
mikks
Liige
Postitusi: 355
Liitunud: 26 Okt, 2011 11:33
Kontakt:

Re: Sõjaline abi Ukrainale

Postitus Postitas mikks »

muruniiduk kirjutas:Olen juba mõnda aega mõlgutanud mõtet, et siin on pinnast olukorrale, kus tekiks uus liit: UK, USA, Ida-Euroopa riigid, Kanada, Austraalia(?), Jaapan(?) ja võibolla mõni veel.
Nagu Rahvasteliit kukkus läbi on ka praegustes ühendustes selgelt väljajoonistunud erinevate huvide esindajad, kes torpedeerivad olukorra lahendamist enda sisehuvidest lähtudes(saksamaa, prantsusmaa, itaalia), mis ei ole probleemide ees seisvate liitlaste huvides.
Kas oleme uue ajastu lävepakul, kus jõudude tasakaal on muutumas. Saksamaa on avalikkuse ees püksid rebadel, kus nad on enda mõjuvõimu ja usaldusväärsust iga päevaga kaotamas, sh ka prantsusmaa. Kunagised suure mõjuvõimuga riigid tajuvad, kuidas nende positsioon globaalses pildis kahaneb. Sakslaste tulus ärimudel (toormaterjal odavalt venest) on läbikukkunud ja ega sellisel puhul ka nende tulevik enam roosiline ei paista.
Vaadates kes täna kui palju on Ukrainat aidanud, see annab selge indikatsiooni, kes on selgelt huvitatud iseseisvast ja tugevast liitlasest tulevikus Ukraina näol.
Selline mõttelõng juba pikemat aega peas olnud.


Ei ole siin mingit pinnast...
Kui sul on terve punt riike koos, siis neid kõiki ühte sammu käima panna ongi keeruline. Sest igaühel on mingid omad arusaamad, oma välis- ja sisepoliitlised huvid, oma arusaam julgeolekust, oma arusaam ohtudest ja ajaloost. Pealegi, riigi muutuvad, valitsused vahetuvad, koalitsioonid tekivad ja lagunevad - see kõik omakorda muudab nende riikide poliitikat.

Võib ju mõelda (naiivselt), et näe siin on mingi küsimus, kus osad liidu sees olevad riigid arvavad teistmoodi, järelikult viskame need riigid välja või teeme hoopis uue liidu ühtemoodi mõtlevate riikidega. Siis aga lähevad mõned aastad mööda, valitsused vahetuvad, riigijuhid vahetuvad, riigid muutuvad ja üllatus-üllatus, siis selgub et see ühetmoodi mõelnud riikide kobar ei olegi enam nii üksmeelne. Ja mis siis teha, et läheme uuele ringile ja teeme jälle uue ühtemoodi mõtlevate riikide liidu?

NATO ja EL, vaatamata kõigile oma probleemidele, aeglusele ja sisemistele vastuoludele, on siiski tõestanud oma tomimist. Ei ole ühelgi ülalnimetaud riigil (USA, UK, Ida-Euroopa jne.) mingit huvi neid liite lõhkuda ja mingeid uusi liite asemele tekitada.
Runkel
Liige
Postitusi: 2816
Liitunud: 07 Sept, 2017 22:39
Kontakt:

Re: Euroopa Liidu kaitsekoostöö

Postitus Postitas Runkel »

Saksamaa, Prantsusmaa jt sõjaline, finants- ja humanitaarabi on siin kokku loetud, ei näe Ukraina torpedeerimise moodi välja:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_foreign_aid_to_Ukraine_during_the_Russo-Ukrainian_War
Relvade saatmise puhul oleks mu meelest ideaal see, kui avalikkus sellest võimalikult hilja teada saab ehk varemalt siis, kui okupandid uute relvasüsteemidega mättasse löödud. Realistlik on pigem see, mis täna näha - spekulatsioonid ja kavad uute relvade saatmisest ja siis pettumus tarnete hilinemisest või äraütlemisest. Ukrainlased vajavad kahtlemata moodsamat lääne relvastust, selleks sobib igasugune taoline "kui me saaksime kaugele ja täpsemini laskvad suurtükid, siis teeksime sõjas pöörde", "kui me saaksime MLRSid, tuleks võit kiiremini", "kui me saaksime tankid, lennukid, siis võtaksime ka Krimmi tagasi" jne. Mõistetav retoorika.

Kissinger on reaalpoliitika veteran, seejuures mu meelest edukas, mängides oskuslikult Hiina kaarti. Reaalpoliitika ongi suurriikide pärusmaa. Kui on ka väiksemad vorstikauplejad. Kaaluks on ikkagi suurriigi huvid. Väärtusepõhine poliitika annaks aga väiksematele riikidele mõju juurde. ELi on püütud killustada mitmelt poolt: kahtlemata Putini Venemaa, aga ka Trumpi USA ei vaadanud ühtsele Euroopale soosivalt (Euroopa riigid eraldivõetuna on nõrgemad konkurendid kui koos). Hiina püüab samuti kõnelda Ida-Euroopaga (16+1) eraldi läbi kui ELiga koos ja ELi suurriikidega üksikult. Iga uue võimaliku lääne liiduga hakkab sama jaga ja valitse õõnestustöö pihta, ses mõttes suurt vahet pole.

Lõpuks Ungarist: madjarid on kanged oma huvide eest seisjad. Aeg-ajalt lähevad nad raksu nii rumeenlaste kui ka slovakkide, ukrainlastega ja teistega. Maailmasõdade kaotused on palju kahju teinud. Putin on mu mälu järgi 1956a eest vabandanud. Ja Orban on Lukasenkaga vastastikku kasulikku koostööd arendanud vaatamata valgevenelaste julmale mahasurumisele. Väärtused või huvid või mõlemad? Ja Orban on ju ka meie poliitikutele eeskujuks, ja seda mitte vaid ühele parteile.
vilhelm
Liige
Postitusi: 232
Liitunud: 16 Jaan, 2020 9:25
Kontakt:

Ülejäänud NATO militaarne areng

Postitus Postitas vilhelm »

Aeg ajalt selliseid hüüatusi tuleb. Seekord Itaaaliast.

Itaalia välisminister Antonio Tajani: Euroopa Liit peab looma omaenda ühendarmee.

https://www.kommersant.ru/doc/6442727?from=top_main_1
teeline35
Liige
Postitusi: 1543
Liitunud: 11 Apr, 2010 9:21
Asukoht: LÄÄNEMAA
Kontakt:

Ülejäänud NATO militaarne areng

Postitus Postitas teeline35 »

Euroopa komisjoni panus;
https://www.err.ee/1609272573/el-pakkus ... -programmi
Euroopa Liit teatas, et ajavahemikul 2025–2027 eraldatakse 1,5 miljardit eurot, et suurendada Euroopa kaitsesektori tehnoloogilise ja tööstusliku baasi konkurentsivõimet. Rahastus tuleks EL-i eelarvest.
Huvitav kuidas? 1,5 miljardit on röögatu raha Eesti mõistes, aga euroopa mõistes on tegemist ju mingi naljaga! :evil: Kaitsetööstuse arendamiseks peab lihtsalt kiiresti ja palju tellima relvastust, varustust ja laskemoona!
EL esitles ka oma ajaloo ühist kaitsetööstusstrateegiat. Strateegias on sätestatud ka näitajad, mille alusel mõõta liikmesriikide edusamme kaitsetööstuse valmisoleku saavutamisel.
Näiteks tuleks hankida 2030. aastaks ühiselt vähemalt 40 protsenti kaitsevarustusest; tagada, et 2030. aastaks katab EL-i sisene kaitsekaubandus vähemalt 35 protsenti EL-i kaitseturust; teha püsivaid edusamme, et kulutada 2030. aastaks vähemalt 50 protsenti ja 2035. aastaks 60 protsenti oma kaitsevaldkonna riigihangete eelarvest EL-is.
Mnjah. Ei oskagi midagi sellest bürokraatlikust asjast arvata, aga abiks vast ikka! :scratch:
(Üli)koolitamata,aga lugeda kirjutada mõistan.
teeline35
Liige
Postitusi: 1543
Liitunud: 11 Apr, 2010 9:21
Asukoht: LÄÄNEMAA
Kontakt:

Re: Euroopa Liidu kaitsekoostöö

Postitus Postitas teeline35 »

Ei oska mujale panna;
https://www.err.ee/1609278483/loonela-e ... ullatusena
Euroopa Komisjon esitles eelmisel nädalal oma esimest kaitsetööstuse strateegiat ja programmi, et tõmmata Euroopa kaitsetööstus käima. Euroopa Liidu Eesti esinduse juhi Vivian Loonela sõnul tuli Euroopa kaitsetööstuse nõrkus üllatusena,
toreda üllatusena kui see number nüüd õige on
kuid juba selle aasta lõpuks suudab liidu tööstus toota kaks miljonit mürsku.
Aasta algul oli veel jutt, et suudetakse maksimaalselt toota 1,3 miljonit mürsku. Kuna samal ajal seesama tööstus pidi tootma euroopa riikide tühjade ladude täitmiseks, siis ega sealt Ukrainale mdiagi eriti üle poleks jäänud, aga 2 miljonit on juba tunduvalt ilusam number ja kui veel saaks üle veel prantsusmaa vastuseisust Ukrainale mürskude EL välisest tellimisest, siis saaks enda laod täis ning jaguks ka Ukrainale andmiseks. Nüüd artiklist edasi
Kaks aastat kestnud sõda Ukrainas on selgelt välja toonud Euroopa kaitsetööstuse nõrkuse.
"Aga esimesed poolteist aastat tuli Euroopa riikidelt 100 miljardi euro ulatuses uusi kaitsehankeid, aga 80 protsenti sellest osteti väljastpoolt Euroopa Liitu. /.../ Ma arvan, et see tuli ka üllatusena, et see olukord niivõrd drastiline on. Samal ajal Euroopa enda kaitsetööstusest pool läheb kogu aeg ekspordiks," tõdes Loonela.
Kui oma riigid ei telli, siis ongi nii.
"Praktilise poole pealt, kas või seesama miljoni mürsu algatus, kui siin aasta tagasi märtsis kokku lepiti, et me asume selle kallal tegudele, siis selgus, et meie tööstustel ei olnudki võimekust toota miljonit mürsku," lisas ta.
Algatusest endast
"Ja mis see eesmärk on – Euroopa Liidus on alati eesmärgid –, eesmärk on, et aastaks 2030 oleks olukord, kus 40 protsenti kaitsehangetest oleks ühel või teisel moel ühishanked, et tehtaks ühe või teise riigiga koostööd. Ja et pool hangetest tuleks Euroopa Liidu tööstusest," selgitas Loonela. Euroopa Komisjon on protsessi käivitamiseks välja pannud 1,5 miljardit eurot, kuid see ei ole samas kuigi suur summa.

"See ei ole mitte midagi. Kuid see ei ole selleks, et osta moona, vaid selleks, et toetada tööstust, et panna see käima ja võimaldada riikidel teha ühist koostööd.
Tore oleks!
(Üli)koolitamata,aga lugeda kirjutada mõistan.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 7 külalist