Geopoliitika vallast

Vasta
mart2
Liige
Postitusi: 5085
Liitunud: 22 Juun, 2014 19:52
Kontakt:

Re: Putinoidide valikud

Postitus Postitas mart2 »

Naxer kirjutas: 09 Juul, 2022 15:58 ...
Neil on mitmeid sõjalisi valikuid, mis nad seal korraldada võivad, alustades Klaipeda sadamale blokaadi kehtestamisest,..
Kas sa tõesti usud, et kui nad kuulutaksid Klaipedale blokaadi ja näiteks kui NATO laevad tahaksid sinna "külastusvisiidile" minna, hakkab neid tulistama?
Ei ole neil enam seda jõudu mis ennem ning tuumanupp teeks Imperaatori kehastajast Vovast lihtsalt ajaloolise paaria nii riigi sees kui rahvusvaheliselt.
Ärme teda nüüd päris lolliks ka pea! :evil:

Olukorda ei saa võrrelda Odessa sadamaga, sest - a) Ukraina ei ole NATO, ja b) selle akvatooriumi on mineerinud ukrainlased ise.
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15540
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Putinoidide valikud

Postitus Postitas Fucs »

Turist 47 kirjutas: 09 Juul, 2022 14:14 Ukraina oligi suht ainus valik.
"Gruusiad", Kesk-Aasia riigid jne, on selgelt liiga "lahjad", et rahvusvaheliselt "paati kõigutada"
No kui nüüd vaadata NSVLiidu kaardile, kus kõik liiduvabariigid ilusasti peal, siis kust otsast oleks Putin pidanud oma liitu taastama hakkama?
Kindlasti jäävad kohe silma kolm kääbust ehk Balti riigid, millest käiks algatuseks suurel venemaal kindlasti ka jõud üle, kui need va sindrinahad ainult seal krdi NATO-s ei oleks. Et äkki midagi muutuks Kremli jaoks soodsamaks, selleks esitas Putin enne UKR juurde asumist ultimaatumi NATO-le, et "Mitte lubada NATO liitlasvägesid ja relvastust riikidesse, mis polnud alliansi liikmed enne 1997. aasta maikuud" jms. Proovida ju võis. Kollektiivse Puutini peas liikusid ilmselt umbestäpselt sellised mõtted: Kui "Lääs" taandub ja annab järele (piisab kui kasvõi osaliselt ja selleks tulebki kõvasti rohkem küsida, et natuke saada ja, et ka see väike osa sellest oleks rahuldav ning abiks), võiks ju Balti riikide peal hammast katsuda... samas saaks ka NATO ühtsuse proovile panna ja mine tea vbl isegi seda veidi laiali lammutada. Kui "Lääs" hakkab vastu puiklema, annab see meile (Kremlile siis) suurepärase "õiguse" ja õigustuse Ukrainale sõjaliselt koht kätte näidata.

Neljas kääbus, kellest jõud kohe üle käiks oleks Moldova (endine Moldaavia), aga see asuks esialgu nii geopoliitiliselt kui geograafiliselt väga ebasobivas kohas ja seal peab leppima esialgu, kuniks "Ukraina on koju tagasi tulnud", Transnistria värdmoodustise olemasoluga, millega VF hoiab söed tuha all hõõgvel ja kirvest Moldova peakohal kõikumas.

NATOga ilma selle järeleandmisteta ja VF ultimaatumit kasvõi osaliselt täitmata, kohe esimeses järjekorras pusima hakkamiseks julgust ja jõudu siiski ei ole, ning oleks vaja enne väheke jõudu (loe: kahuriliha) koguda ja oma valdusi laiendada. Baltimaade ja Moldaaviaga saaks heal juhul ja võiks tegelema hakata ka pärast seda, kui Valgevene ja Ukraina küsimused on VF jaoks positiivselt lahendatud.

Siis oleks veel hea magus suutäis Kasahstan, aga see on territoriaalselt esialgu liiga suur tükk, selle vallutamisest oleks esialgu pigem "palju kisa ja vähe villa" ning ajaks ilmselt ka hetkel veel suu lõhki.

Seal on veel siis NLiidu taastamiseootel endisest NLiidust laokil Turkmenistan, Usbekistan, Tadžikistan ja Kõrgõzstan (Kirgiisia), aga need on esialgu omaette peidus kusagil kaugel Kasahstani taga.

No ja muidugi on laokil veel ka Gruusia, Armeenia ja Aserbaidžan. Esimesega sai juba natukene tegeletud, esialgu kannatab veel oodata, pukis on hetkel enam-vähem aksepteeritavad jõud ja seal on kirvest peakohal kõigutamas ilusasti analoogselt Transnistriaga oma imemoodustis nimega Lõuna-Osseetia ning vaidlusalune Abhaasia, kes-mis tänuväärselt kätt pulsil ja sütt hõõgumas hoiavad (ehk, et tuletavad pidevalt meelde, et "Teid seal Gruusias pole unustatud") .

Armeenia, Kasahstan, Kõrgõzstan, Tadžikistan ja Valgevene on samal ajal ka "Kollektiivse Julgeoleku Lepingu Organisatsiooni" (ODKB) liikmed ja nendega on esialgu aega veel küll (ei põle).

Armeenia, Aserbaidžaan, Kasahstan, Kõrgõzstan, Moldova, Tadžikistan, Usbekistan ja Valgevene on lisaks veel ka koos VF-ga SRÜ moodustises ning neist omakorda Armeenia, Kasahstan, Kõrgõzstan, Tadžikistan ja Valgevene on lisaks veel koos VF juhitavas "Euraasia Liidus"....

Nendega juba tegeletakse ja raskuspoint on hetkel mujal - seal kus muude vahenditega edu enam ei ole loota.

Seega jäidki Putinistidel esimeses järjekorras üle Valgevene ja Ukraina. Ja kuna viimane neist hakkas vaikselt kuid kindlalt käest ära libisema, siis otsustatigi, et viimane aeg on tegutseda. Kui Valgevene ja Ukraina on käes ehk täielikult Moskva kontrolli all, siis läheb hapuks nii Balti riikidel, Moldoval kui Gruusial. Ja eks siis ole aega atra seada ning vaadata, kes-mis järgmiseks ette võetakse. Vbl enne veel hoopis Kasahstan ja selle taha varjuvad endised NLiidu vabariigid...

No ma kujutan ette, et mingid sellised mõtted ja arvestused seal Kremlis Putin & Co peas liikusid juba pikemalt.
VF koos Ukraina ja Valgevenega oleks juba väga arvestatav suurjõud ja mõjus argument.

AGA UKR tõmbas ootamatult nende mõtetele ja kavatsustele peale suure rasvase kriipsu.
Putinoididel pole enam mingeid häid valikuid. Nad ei saa enam taganeda ja nad peavad oma agoonia pikendamiseks edasi sõdima.
Nad on IMHO omadega igal juhul PuPu ja TäPe, mis ei tähenda, et nad enne suure pauguga lõhki lendamist veel palju sitta ja paska kokku ei oleks suutelised keerama. Kui "kollektiivsel Läänel" jätkub mune ja püsivust, siis see pauk käib varem... aga see pauk käib varem või hiljem igal juhul ja isegi siis, kui "kollektiivne Lääs" peaks mingi hetk hakkama pehmot panema.

Eraldi teema on, kas, kuidas ja millal saab pärast seda pauku Venemaast (ja selle ühiskonnast) normaalne tsiviliseeritud riik, ning mis paska sealt veel enne seda tulla võib.
Turist 47 kirjutas: 09 Juul, 2022 14:14 Sõja alguse "tööõnnetuste" pärast kaotas vene väga väärtuslikku aega
Ja mehi, tehnikat ning raha.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36338
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Putinoidide valikud

Postitus Postitas Kriku »

Fucs kirjutas: 09 Juul, 2022 18:54Seega jäidki Putinistidel esimeses järjekorras üle Valgevene ja Ukraina.
Ukraina kui vene riikluse häll on ka palju kõrgema prioriteediga kui igasugu endised asumaad.
Naxer
Liige
Postitusi: 256
Liitunud: 28 Mai, 2017 0:32
Kontakt:

Re: Putinoidide valikud

Postitus Postitas Naxer »

mart2 kirjutas: 09 Juul, 2022 16:54
Naxer kirjutas: 09 Juul, 2022 15:58 ...
Neil on mitmeid sõjalisi valikuid, mis nad seal korraldada võivad, alustades Klaipeda sadamale blokaadi kehtestamisest,..
Kas sa tõesti usud, et kui nad kuulutaksid Klaipedale blokaadi ja näiteks kui NATO laevad tahaksid sinna "külastusvisiidile" minna, hakkab neid tulistama?
Ei ole neil enam seda jõudu mis ennem ning tuumanupp teeks Imperaatori kehastajast Vovast lihtsalt ajaloolise paaria nii riigi sees kui rahvusvaheliselt.
Ärme teda nüüd päris lolliks ka pea! :evil:

Olukorda ei saa võrrelda Odessa sadamaga, sest - a) Ukraina ei ole NATO, ja b) selle akvatooriumi on mineerinud ukrainlased ise.
Kuni Ukrainas siiski Vene sõjamasin täiesti kinni ei jookse ning saavutavad endiselt edu, olgu või teosammul, siis pigem ei asuta rindeid juurde tekitama, eriti mitte NATO vastu. See oht suureneb kahel juhul, esiteks kui hakkab Ukrainas jaks otsa saama ja soov olukord lahendada mingi riskantse escalate to de escalate stsenaariumiga. Ning teisel juhul kui selgub, et Venel ongi reaalsed liitlased, eelkõige Hiina ja Iraan ning koos on otsustatud, et on õige aeg suuremaks madinaks läänega nii majanduslikult kui sõjaliselt.
Turist 47
Liige
Postitusi: 4300
Liitunud: 08 Nov, 2014 18:30
Kontakt:

Re: Putinoidide valikud

Postitus Postitas Turist 47 »

Vene... Hiina ja Iraan ning koos on otsustatud...
Akf. on Iraani meediat lugenud, kus päris sõjakalt lubatakse algavatel Ladina-Ameerika õppustel koos vene ja Hiinaga amisid hirmutada, hoiatada.. ( :) )
Venemaa ja Hiina ja Iraan koos kümne teise riigiga valmistuvad järgmise aasta augustis Ladina-Ameerikas läbi viima sõjalisi manöövreid
Väidetavalt, isegi Taliibid olla "tegijatena" miskis vene paadis esindatud.
aksel90
Liige
Postitusi: 744
Liitunud: 17 Jaan, 2013 2:47
Kontakt:

Re: Putinoidide valikud

Postitus Postitas aksel90 »

Turist 47 kirjutas: 09 Juul, 2022 14:14 Aga, eeldusel, et avantüür oli vältimatult vajalik, siis arvan, et see oli vajalik ja Ukraina oligi suht ainus valik.
"Gruusiad", Kesk-Aasia riigid jne, on selgelt liiga "lahjad", et rahvusvaheliselt "paati kõigutada".
Pärast seda, kui Putin avantüüri alustas, pole siin enam midagi arvata - see on fakt, et Putini arvates oli see samm tema kas just ainuke, aga vähemalt parim valik. See otsus avas omakorda terve rea järgmisi võimalikke tulevikustsenaariume, mille üle võib teoretiseerida seni, kuni Putin oma järjekordse valikuga näitab meile, milline neist tegelikult rakendub. Või on tal siis mõni selline varuks, mille peale analüütikud pole tulnud.

Seega - kui võimalike tulevikustsenaariumeid on enne Putini otsust terve rida, siis miks väita pärast, kui Putin on otsuse teinud, justkui oleks see olnud tema "suht ainus valik"? Tal on ikka neid valikuid ikka kogu aeg olnud, isegi kui jätta kõrvale Putini isikut mitte arvestavad ja ebarealistlikud (näiteks jumalik valgustumine ja seejärel Venemaa demokratiseerumisega alustamine). See, et Venemaa läks Ukrainasse tapma, pole mitte Putini valikute puudumise, vaid justnimelt tema vabal tahtel tehtud valikute tagajärg.

Ma ei taha sellega öelda, et pole mõtet püüda analüüsida, miks Putin nii või teisti käitus, vastupidi - sellega tegelemine on väga mitmel moel mõistlik ja kasulik, sh temaga paremini hakkama saamiseks. Aga selle viimasega peaks tegelema mitte Putinil sabas sörkides, vaid proaktiivselt. Mis on meie (nii Eesti, Euroopa kui ülejäänud maailma) jaoks parim lahendus? Venemaa sellisel kujul lakkab olemast. Võibolla ka füüsiliselt, aga eelkõige ikka mentaalselt - selle tähendab impeeriumiihaluse väljajuurimist, Venemaa "denatsifitseerimist", vene kiriku radikaalset kärpimist, läände smuugeldatud (=varastatud) kapitali konfiskeerimist jne.

See pole mingi agressiivne utoopia, vaid elementaarne enesekaitse. Muidugi saab selle peale kohe tuumarelva juttu alustada, aga pole mõtet. Olukord on täpselt selline, nagu on. Venemaaga tuleb hakkama saada sellest hoolimata ja selle kiuste, et neil on tuumapommid.

EDIT: Vabandust, vaatasin lõime pealkirja ja saan aru, et panen teemast mööda. Seega võib kustutada.
Peeter
Liige
Postitusi: 2506
Liitunud: 19 Veebr, 2006 20:12
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Putinoidide valikud

Postitus Postitas Peeter »

Kui siin räägitakse pokkerinäost, siis teeksin siia paranduse. Vägisi paistab juba pikka aega, et pokkerit mängib hoopis Lääs, Vereorkland mängib malet. Pokkeris keegi ei tea mis käigu keegi teha võib, ja mitte keegi ei tea mis kellelgi käes on. Males aga vastuoksa on käigud avalikud, keegi aga ei tea milline vigur või riugas või sigadus nende käikude järel tuleb. Ja ega maleski mängijate nägudest suurt näha pole, mis järgmiseks tuleb. See ongi see vahe. See kollektiivne "putin" teeb lihtsalt oma käike siiamaani edasi, ta ei viitsiga Läänega pokkerit mängida. Ja ükskord, kui asi tõsiseks läheb, siis tulevad vastastikku uued käigud. Üks (esimene) hetk paneb Vereorkland temast sõltuva energiatarne Läände kinni- aitab, kas hakate laulma nagu orkland soovib, või istute külmas. Selle sammu sisse või kohe seejärel peaks minema ka Baltikumi pedereerima hakkamine, pean silmas Narva jaamade peatamist koos Poola ühenduse ja Rootsi kaabli "tõrgetega". Kui mingil põhjusel LNG-laevad Klaipedasse või Paldiskisse kohale ei saa, siis võib öelda, eet "raske talv Baltikumis" on veel väga leebe ütlemine. Need kõik on juba konkretselt agressiivsed sammud aga mitte veel sõda, siis kui orklandi jaoks ka šoltsimine juba liiast on.
Esimene samm on energia ekspordi täielik peatamine Euroopasse. Siiamaani käib jutt hooldustest ja kas mingi turbiin tuleb või mitte jne jne, aga üks hetk ongi ametlikult finito. Siis selgub kumb pool sellest sammust tulenevate tagajärgedega hakkama saamiseks paremini valmis on, kas Lääs või Vere. Ja selle all pean silmas edasisõdimistegevust Ukrainas, mitte et kui palju Euroopas külmetajaid on, või kuskohas naftatünnid üle ajavad. Et kas Lääne-Vere majandussõja järgmised levelid peatavad sõjategevuse Ukrainas, või hoopis toimub konflikti laienemine ebasümmeetriliste võtetega (justkui poolmajanduslike- poolsõjaliste (sabotöörlus, diversioon) võtetega.
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6198
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas kaur3 »

VF sündivus on korrelatsioonis nafta maailmaturu hindadega.
http://www.demoscope.ru/weekly/2022/0949/rossia01.php#1
176912B7-70E4-46BA-B232-6A9171ABBACB.jpeg
Lemet
Liige
Postitusi: 19908
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas Lemet »

Väga hea kuulamine Ukraina sõjast laiemalt. Julgen soovitada.

https://fb.watch/f9jkECPqlH/
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9067
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas Kilo Tango »

Geopoliitika huvilistele soovitan väga soojalt lugeda Peter Zeihani verivärsket raamatut: "The End of the World is Just the Beginning: Mapping the Collapse of Globalization". Tähelepanupüüdjana loodud pealkirja taga on hästi kirjutatud põhjalik geopoliitiline analüüs ja tulevikumuudatuste prognoos. Kusjuures pealkirjas on isegi oma iva. Ma ei ole küll kõigega 100% nõus, mis ta seal väidab, aga hariv on selline lugemine kindlasti:

https://www.amazon.com/gp/product/B09C65JNPF/
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19038
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas ruger »

Kilo Tango kirjutas: 28 Aug, 2022 21:56 Geopoliitika huvilistele soovitan väga soojalt lugeda Peter Zeihani verivärsket raamatut: "The End of the World is Just the Beginning: Mapping the Collapse of Globalization". Tähelepanupüüdjana loodud pealkirja taga on hästi kirjutatud põhjalik geopoliitiline analüüs ja tulevikumuudatuste prognoos. Kusjuures pealkirjas on isegi oma iva. Ma ei ole küll kõigega 100% nõus, mis ta seal väidab, aga hariv on selline lugemine kindlasti:

https://www.amazon.com/gp/product/B09C65JNPF/
EPUB formaadis saadaval näiteks https://www.upload.ee/files/14458772/World.epub.html
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
NGolf
Liige
Postitusi: 2982
Liitunud: 16 Juul, 2013 11:48
Asukoht: Sakala
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas NGolf »

Kollektiivse Julgeoleku Organisatsioon laguneb, sest Venemaa ei suuda enam seda koos hoida. Asemele paistab tulevat Shanghai Lepingu organisatsioon:

käib Shanghai Lepingu Organisatsiooni koosolek Samarkandis:
Leaders of #China, #Russia, #Iran, #Turkey and Central Asian states are gathering at the Shanghai Cooperation Organization summit in Samarkand. The region is in mess - the war in #Ukraine, escalation of the #Azerbaijan-#Armenia conflict, clashes on #Tajikistan-#Kyrgyzstan border
https://twitter.com/abdujalil/status/15 ... 2603026433
On the morning of Sep. 15 local time,President Xi Jinping met with President of Kyrgyzstan Sadyr Zhaparov, Turkmen President Serdar Berdymukhamedov,President of Tajikistan Emomali Rahmon respectively at Forumlar Majmuasi Complex in Samarkand, #Uzbekistan.
https://twitter.com/Cao_Li_CHN/status/1 ... 6614248448
NGolf
Liige
Postitusi: 2982
Liitunud: 16 Juul, 2013 11:48
Asukoht: Sakala
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas NGolf »

Venemaa president Vladimir Putin osaleb Shanghai Koostööorganisatsiooni (SCO) tippkohtumisel Usbekistanis. Eilne üritus pani punkti i-le j. Enamiku tippkohtumisel osalenud riigipeade reaktsioonidest on täiesti selge, et organisatsiooni raskuspunkt ja võimukeskus on Hiina, keda esindab Xi Jinping.

Putin ja koos temaga ka Venemaa on tippkohtumise tegeliku päevakorra äärealadel. Asjaolu, et Putiniga ei kohtunud Usbekistani president, kes eelistas kohtumist Xi Jinpingiga, räägib palju. Putini kauaoodatud kohtumine Hiina liidriga ei lõppenud üldse mitte kuhugi. Putin kurtis Xi Jinpingile palju oma raske saatuse ja arvukate probleemide üle, süüdistades kõigis oma pattudes "ühiseid vaenlasi", kuid ei saanud vastuseks midagi peale rutiinsete kaastunde- ja mõistmissõnade.
Vaatamata Lavrovi pingutatud naeratusele ja julgustavatele sõnadele ei muutu Venemaa ja Hiina suhted lähitulevikus "paremaks". Hiina ei aita kuidagi rohkem, kui ta seni on teinud, ja isegi see on küsitav. Putini ja Xi Jinpingi suhtluse tipphetkeks tippkohtumise kõrval oli Hiina liidri küsimus Putinile: "Kas Venemaa president on kindel, et kõik eesmärgid, mis ta on seadnud Ukraina sõjalise erioperatsiooni jaoks, saavutatakse?" Kui Putin vastas jaatavalt, naeratas Xi Jinping ja raputas umbusklikult pead.

Juba eilsete tulemuste põhjal võib öelda, et CSTO projektile on tehtud suur paus ja "Kesk-Aasia piirkonna" julgeolekuarhitektuur kujundatakse tingimustel, mida pakub välja Hiina ja teatud tingimustel võib-olla ka Türgi. Türgist saab suur tegija ning võimu ja mõju keskus Kaukaasias, millel on väljavaade tasakaalustada Hiina mõju Kesk-Aasias. Venemaad nähakse üksnes "tooraine lisandusena". Putin on kaotanud kõik. Isegi Lukašenka kerjab häbematult raha Alijevilt ja Erdoganilt Putini juuresolekul.
https://t.me/s/generalsvr
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9067
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas Kilo Tango »

Maailma rahvaste keskmine IQ rahvuse järgi: https://worldpopulationreview.com/count ... by-country

Ma ei tea, kuidas see tegelik mõõtmine välja nägi. Ilmselt arhitektuursel meetodil (vaatan lakke).
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36338
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas Kriku »

Juba numbrid ise näitavad, et see on täielik jamps.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 0 külalist