Arsenalen - Strängnäs, Rootsi

Militaarmuuseumid, -ekspositsioonid, -kollektsioonid -- kuidas iganes keegi neid nimetada tahab.
Vasta
41Degree
Liige
Postitusi: 120
Liitunud: 16 Veebr, 2013 21:30
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Arsenalen - Strängnäs, Rootsi

Postitus Postitas 41Degree »

Kuna otsing vastavat asja välja ei andnud, siis mõtlesin, et äkki oleks üleveenaabrite soomusemuuseum väärt oma teema algatamist - Arsenalen Strängnäsis Rootsis (https://arsenalen.se/en/)

Postitust tegema ajendas kahjuks mitte enda külastus, vaid pilt ühest eksponaadist, mis tekitas ühes minu Rootsi tuttavas pisut küsimusi.
R-12 lõhkepea - 1.jpg
R-12 lõhkepea - 2.jpg
Sellesse muuseumisse on saanud laenuks Kaitseliidult üks R-12 raketi lõhkepea ning oleks põnev pisut tausta juurde uurida. Võib-olla on siin keegi, kes teab kedagi, kes teaks... Huvitaks ennekõike see, mis on selle leidmise lugu, sest see ei tundu just päris äratrööbatud seljakoti ekvivalent olema, mille võiks baasist lahkudes lihtsalt vedelema jätta. Kui uskuda kirju ja need kõik 1990. aastal hävitati, siis kas sovjeedid tegid sellega nahka, mille me leidsime pärast seda, kui nad võtsid vaevaks siit minema minna? Või jäeti pärast õigete asjade hävitamist mingi osa suveniiriks? Või on tegemist õppeeksemplariga, millest niikuinii mingit tolku poleks enam olnud? Ja miks just Kaitseliit ja mitte Kaitsevägi?

Aitüma :)
Kasutaja avatar
Castellum
Liige
Postitusi: 2451
Liitunud: 27 Dets, 2008 23:29
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Arsenalen - Strängnäs, Rootsi

Postitus Postitas Castellum »

41Degree kirjutas: 23 Sept, 2022 19:04üks R-12 raketi lõhkepea
Järsku teeks kõigepealt endale selgeks, et tegu pole ju lõhkepeaga?

Loomulikult on efektne, kui rootslased lähevad selle nimetuse ja lõhkevõimsuse jutu peale kaameks...ainult et, millise rootslased? Asja jagavad rootslased ju saavad aru, et tegu on klaasplastist voolundiga. Et siis nüüd on kunagisest kesklinna muuseumist (kus mina veel 7 a tagasi seda nägin) jõudnud kõvasti läänepoole kuhugi Strängnäsi? Või äris KL neid mitu ära?

Kuidas KL (kes ilmselt pidi Vene mahajäetud baase valvama) äris ära leitud militaarse jubina, on kindlasti omaette lugu.
Kindlusarhitektuur on osa meie elukeskkonnast
Kasutaja avatar
Health
Liige
Postitusi: 863
Liitunud: 25 Aug, 2019 14:13
Kontakt:

Re: Arsenalen - Strängnäs, Rootsi

Postitus Postitas Health »

Castellum kirjutas: 23 Sept, 2022 22:31 Et siis nüüd on kunagisest kesklinna muuseumist (kus mina veel 7 a tagasi seda nägin) jõudnud kõvasti läänepoole kuhugi Strängnäsi?
Sel kevadel oli veel seal kesklinna muuseumis, vähemalt pildi järgi tuli tõsine deja vu tunne.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline