Leningradi blokaad.

Eestlased ning eestlastest koosnevad üksused, relvad, lahingud, varustus, autasud jne jne...
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15563
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Leningradi blokaad.

Postitus Postitas Fucs »

Rebane11 kirjutas:Mu ema saab 24.02. 87 aastaseks. Sündinud Krasnoje Selo, Gattsina lähedal. .... hiljem mitu nädalat eikellegimaal. Siis pool päeva Narva sillal .... hiljem Klooga
Jälle üks "zemljakk" 8)

Mul isapoolne vanaisa (s.1910) oli pärit Kupanitsa kihelkonnast Kanaska külast. Mobiliseeriti punaväkke 13 päeva enne Vene-Saksa sõja algust 9/VI - 1941 nn "Tööpataljoni". Jäi Leningradi piiramisrõngasse, rakendati erinevatel töödel Leningradis.

1942 märtsis SD Einsatzgruppe A Ortskommandatur bezirk Leningradi rinde tagalasse jäänud ingerisoomlaste ja nende talundite "ülesloendamise" (Herdhaltungsliste) dokumentides olid vanaisa Kanaska küla 0,4ha "talus" ainult minu vanaema, tema ema ja kaks last... no ja 1 lehm, 1 lammas ning kanad ja haned ka. Hiljemalt 1942 mais ilmus järsku sinna ka vanaisa. Tähendab, kuidagi ta pidi sealt punaarmeest minema saama, kas jooksis üle või langes sakslaste kätte vangi ja lasti vabaks. Kuna sellel teemal omal ajal keegi rääkida midagi ei tahtnud ja ise olin alles paras juntsu, siis ma ei tea täpseid asjaolusid. Igatahes 1943 sügisel oli ta juba koos vähemalt osa perega (neljast lapsest kahe lapsega) Klooga laagris kust viidi Soome.

Leningradi killer-rottidest, saepuruleivast ja tänavatel vedelevatest laipadest rääkis küll vahel jms. Kuna olin paras tatikas veel kui vanaisa elas, siis ega ei pööranud erilist tähelepanu kõigele ja ise midagi küsida huvi ja mõistus puudus.

P.S.
Siin: https://eestisoomlane.ee/ingerimaa-ajalugu/ väidetakse, et blokaadirõngasse jäi umbes 30 000 ingerlast
Caracalla
Uudistaja
Postitusi: 15
Liitunud: 05 Okt, 2022 2:20
Kontakt:

Re: Leningradi blokaad.

Postitus Postitas Caracalla »

Kas on õiglane õelda, et punasõdur Leningradi blokaadi ajal kaitses lihtsalt oma maad natside eest? Minu arvates ei ole, aga ei oska parimaid argumente välja tuua. Tänan tähelepanu eest.
Cyberbear
Liige
Postitusi: 252
Liitunud: 27 Mär, 2006 18:03
Kontakt:

Re: Leningradi blokaad.

Postitus Postitas Cyberbear »

Kuni 1939nda piirideni sõdides (kaitses ja ründes) võib vast küll öelda, et kaitses. Aga sealt edasi enam mitte.
Rebane11
Liige
Postitusi: 1172
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Leningradi blokaad.

Postitus Postitas Rebane11 »

Fucsi sõnum-Tähendab, kuidagi ta pidi sealt punaarmeest minema saama, kas jooksis üle või langes sakslaste kätte vangi ja lasti vabaks. Kuna sellel teemal omal ajal keegi rääkida midagi ei tahtnud ja ise olin alles paras juntsu, siis ma ei tea täpseid asjaolusid.

Mul sama teema. Ema väidab, et said sõja algusest teada siis kui küla pommitati (Krasnoje Selo, praegu Peterburi äärelinn). Mark Solonini järgi sai pommitada ainult punaarmee, nagu Hankotgi pommitati punaste poolt korduvalt. Siis vanaisa pagemine punaarmeest, pere pagemine valepassiga, kusagil kolonnist maha jäämine ja läbi selle pääsemine elusalt kusagil põletamisest, mingi aeg eikellegi maal elamine, sünnipäeval öösel isa näha ja siis üle Narva jõe Eestisse. Õe ja venna surm. Need siis asjad mida mu ema korrutab.
Ma ise võtan paljusid asju.... 6 aastane oli ta siis ja nendest asjadest hiljem vene ajal ei räägitud.
Eelkõige isa nägemine on ilmselt lapse fantaasia. Põletamine - ei tea. Ülejäänu on kinnitust leidnud.
Mult venelased vahel Youtubes küsivad, et kuidas tean Teisest Ilmasõjast. Aga meil külas olid kõik vanad mehed sõjaveteranid. Aga 9.mail oli püüne peale asja vaid Sassil (siberi eestlane) ja Artur(verinoor mobik 1944, sai 10 minutit sõdida) . Mõned olid veel, kes 1945 olid Punaarmees, aga arvestades nende eelnevat karjääri siis neid püünele ei kutsutud.
Ma 1962 aastal sündinu. Aga optimaalne aeg kusagil kuulata, mida vanamehed viinaviskamise juures räägivad. Valdo Pandi Täna 25 aastat tagasi lisas tuld juurde. Kooliõpikud rääkisid natuke teist juttu. Sealt sai alguse igasse infi kriitiline suhtumine. Ja lõpuks teadmine et vanamehed rääkisid tõtt. Oma vanaisa ja onu saatust ei saa ma ilmselt iial teada.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 22 külalist