Meelsus Ukrainas

Ideoloogiline sõda, ajupesu...
Heal lapsel mitu nime!
Vasta
NGolf
Liige
Postitusi: 3034
Liitunud: 16 Juul, 2013 11:48
Asukoht: Sakala
Kontakt:

Meelsus Ukrainas

Postitus Postitas NGolf »

HS-l pikk artikkel Ukraina ungarlaste teemal, nad toetavad kas Vene/Ungari narratiivi või on poliitkorrektselt vait, sest ukraina uued keeleseadused pressivad nende omakeelset haridust ja kultuuriautonoomiat. Kõik uus ukrainakeelsele õppele suunav õppematerjal eeldab, et algkeeleks on vene, mitte ungari, ehk natuke nii, et "kus metsa raiutakse, seal laastud lendavad".
Veebruaris edastasid uudisteagentuurid pilte Ungari peaministri Viktor Orbáni ja Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenski vahelisest jäigast käepigistusest ELi tippkohtumisel.

Ungari on rünnaku tõttu olnud vastu Venemaa vastu suunatud sanktsioonidele ja ELi sõjalisele abile Ukrainale. Ta ise ei aita Ukrainat sõjaliselt üldse.

Samal ajal on Orbán tugevalt kritiseerinud Ukrainat Ungari vähemuse kohtlemise eest.

Ungari vähemuse positsioon Ukrainas ei ole probleemitu, kuid Orbáni jaoks võib see olla eelkõige poliitilise toetuse kindlustamise küsimus.

Ungari annab oma naaberriikide Ungari vähemuste liikmetele kodakondsuse. Kui Orbán võitis eelmisel aastal valimised, hääletas 94% "diasporaa ungarlastest" tema erakonna Fidesz poolt.


Beregszászi raekojas sõnastab haridusdirektor Edit Babják, kes on emakeelena ungarlane, oma sõnu ettevaatlikult.

"Avaliku teenistujana on minu ülesanne järgida seadusi. Probleem on selles, et siin ei ole olnud sobivaid haridusprogramme. Materjalid põhinevad ukrainakeelsel õppematerjalil venekeelsetele lastele, kellele on palju lihtsam keelt õppida. Nüüd töötame õppekavade väljatöötamise kallal."

Lisaks koolidele puudutab seadus ka kõrgharidust.

Eelmisel aastal oli Lajos Kossuthi kooli lõpetajate lemmikkoht, kus nad oma õpinguid jätkasid, Ferenc Rákóczi ülikool Beregszászis. See on ungarikeelne, eraõiguslik ja praktiliselt Ungari riigi poolt rahastatud.
"Ukraina võtab üha rohkem seadusi vastu ungarlaste vastu," ütleb keeleteadlane Kristian.

Kristian ütleb, et ta oskab ukraina keelt vaid niipalju, et poes hakkama saada.

"Ma ei suuda ukrainlasega vestelda," ütleb ta.

Kristian arvab, et Ukrainas vihkavad ungarlasi. Ta ei ole ise vihkamisega kokku puutunud, kuid ta on sellest sotsiaalmeediast lugenud.

Mõned aastad tagasi korraldasid äärmuslikud ukrainlased Beregszászis marsi, skandeerides "noad ungarlastele".

"Põhjuseks on Ukraina riik, mis pöörab inimesi meie vastu," ütleb Kristian.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009437079.html
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 0 külalist