Talvesõda vol2

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Või kui tädil oleks rattad...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Talvesõda vol2

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Püsitaksin järgimise spektuleerimise teema. Idanaaber otsustab x põhjusel korrata 1939. aastat ja lükata Läänepiiri pisut kaugemale.

Sündmus toimuks aastal 2007-2008.

Soomlaste armeest on siin palju kiidusõnu. Head oleksologiseerimist.
Surmaingel
Liige
Postitusi: 274
Liitunud: 27 Okt, 2005 13:48
Kontakt:

Postitus Postitas Surmaingel »

--------------------------------------------------------------------------------

Minu kui tavalise siinviibija hinnanguks on:

# Kunagi ärem alahinnangem oma vastaseid
# Ärgem loogem illusioone kellegi poolele
# Mõelgem vajadustele kellegi poolt kedagi anastadei
# Olgem ausad-Venemaa ei oma kogemusi sõdida kahel rindel: ja ta ei ole vaatamata oma olemusele nii loll
# Neil puuduvad selleks ressursid
..

Samas

# idealismus ja soov midagi teha ja ideaalne propaganda...
# oskus/tahe sõdida mitte millegi nimel ja mitte millegi eest..
# hirm GRU ja muude kohtute ees..
# vajadus midagi katsetada..
..


Minu kui räpase tsiviili arvamus...

Raul
uusmario
Liige
Postitusi: 1355
Liitunud: 28 Aug, 2005 20:30
Asukoht: järvamaa

Postitus Postitas uusmario »

Ei kujuta ette milline see Soome-Vene piiriäärne ala tänapäeval ka on.Kui sarnane 67.aasta taguse ajaga, siis on see venelastele väga raske.Ega seal masinatel, mis on raskemad kui aastaid tagasi, kerge ei ole, soomlastelgi on tänapäeval parem tehnika kui Talvesõjas.Ilmselt oleneb asi paljustki seal võitlevate sõdurite moraalist.
Kasutaja avatar
Tux
Liige
Postitusi: 1327
Liitunud: 30 Okt, 2005 21:13
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Tux »

Üks oluline erinevus praeguse aja ja neljakümnendate vahel on selles, et keskmine venelane ei ela enam nii suures informatsioonisulus kui tollel ajal. Paljud on juba käinud välismaal ja enamik neist pole vaimustunud perspektiivist teenida kahurilihana armees. Ma arvan, et suur osa lihtsalt deserteerub esimesel võimalusel parema elu lootuses. Teine osa, kes kroonilise ajukahjustuse all kannatavad, lähevad revolutsioonilise madruse kombel kuulsusrikkasse surma.
Vene ja Soome langenute suhe saab olema suurem kui 1:10 mis oli Talvesõjas, sest soomlased on praegu võrreldamatult paremini relvastatud ja välja õpetatud.
Tagantjärele tarkus on täppisteadus!
Kasutaja avatar
Sollmann
Liige
Postitusi: 1378
Liitunud: 31 Jaan, 2005 19:45
Asukoht: Planeet Maa
Kontakt:

Postitus Postitas Sollmann »

Ei usu, et sellised sündmused üldse tänapäeval toimuda saaksid. :roll:
Esiteks, keskmine Vasja ei ela tõesti sellises infolusus kui ta esiisa 1939-ndal.
Teiseks suuremaks põhjuseks oleks ilmselt vasjadepoolne suur austus soomlaste ning Soome vabariigi suhtes.
Kolmandaks, ei eksisteeri ju enam kõiki ühendavat sotsialismuse ideoloogiat.

Kui aga tõesti peaks sõjategevuseks minema, kardan, Vasjaland omab tunduvalt võimsamaid relvi kui toona, 39-ndal. :evil:
Kõiksugu raketid, pommid ja vaakumrelvad teeksid kümnete ja kümnete km-de ulatuses kiirelt puhta töö .... :(
TÕDEONAJATÜTAR
Kasutaja avatar
Madis22
Liige
Postitusi: 1475
Liitunud: 09 Mär, 2005 14:11
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas Madis22 »

Kümnete kilomeetrite ulatuses puhta töö tegemiseks on vaja väga palju moona, see kõik tuleb aga vedada kuidagi laskekaugusesse. Nendega peab millelegi pihta ka saama. Soomlastel on piisaval hulgal hävitajaid ja tanke, et kõike suurekaliibrilist aupauklikus kauguses hoida. Vaakumpomm ei mõju suht hermeetilises soomukis istuvale jalaväele, kui see just otse soomuki kõrvale ei prantsata, sama on ka muude rakettide ja pommidega. erinevalt meie kitsas-õlgsetest poistest, on neil ka kaitsetahe ....
The laws of physics is more what you'd call 'guidelines' than actual rules.
Kasutaja avatar
Sollmann
Liige
Postitusi: 1378
Liitunud: 31 Jaan, 2005 19:45
Asukoht: Planeet Maa
Kontakt:

Postitus Postitas Sollmann »

Madis22 kirjutas:Soomlastel on piisaval hulgal hävitajaid ja tanke, et kõike suurekaliibrilist aupauklikus kauguses hoida.
Loodame, et neid tõesti piisab tõelise ohu korral vastase arvukate lennumasinate & nii peal- kui allveelaevade vastu.
Madis22 kirjutas: Vaakumpomm ei mõju suht hermeetilises soomukis istuvale jalaväele, kui see just otse soomuki kõrvale ei prantsata ....
Vaakumrelva on suur Vasjaland tänapäeval kõikvõimaliku sõjamoona külge pannud: lennukipommid, ball. raketid, 'katjuušade ja 'buratiinode' laskemoon jne.
Palju istub tõrjelahingutes jalaväelasi suht hermeetilistes soomukites ning mida peavad ülejäänud tegema? :shock:
Tux kirjutas: Vene ja Soome langenute suhe saab olema suurem kui 1:10 mis oli Talvesõjas, sest soomlased on praegu võrreldamatult paremini relvastatud ja välja õpetatud.
Julgeksin kahelda.
Enam ei ole 39-s ega ka mitte 95-s aasta, kus vasjasid kui lambaid ambrasuuri ette aeti. Inimeste enesetadvus sealmaal on imho oluliselt kasvanud ja endaga sedamoodi manipuleerida vaevalt et lubatakse.... :|
TÕDEONAJATÜTAR
Lupus
Liige
Postitusi: 872
Liitunud: 02 Juun, 2005 12:44

Postitus Postitas Lupus »

Ei usu mina ,et vasjad oma sõjamasina juba tööle saaksid. Läheb ikka aega veel.

Neid pomme ja rakette peaks keegi kohale ka toimetama ,aga karta on ,et oskajaid mehi on seal vähe. Pealegi põrutab soomlene kogu aeg veel vastu ka
kapralheinz
Liige
Postitusi: 260
Liitunud: 08 Juun, 2005 22:02
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas kapralheinz »

Madis22 kirjutas:Vaakumpomm ei mõju suht hermeetilises soomukis istuvale jalaväele, kui see just otse soomuki kõrvale ei prantsata, sama on ka muude rakettide ja pommidega.
Ka vaakuumpomme on erinevaid. On soomustehnika hävitamiseks mõeldud vaakuumpomme ja spetsiaalseid punkrihävituspomme. Karakteristikud olenevad pihustatud aerosoolpilve suurusest, ja pihustatud kütuse koostisest jm. Vastavad kütused annavad aerosoolpilvena põledes erineva hõrenduse. Kuna nii soomustehnika kui fortifikatsioonid-punkrid on ehitatud vastupidamiseks välisrõhule lagunevad nad välisrõhu kadumisel hetkeliselt siserõhu toimest. Lisaks on erinevates sõjalistes objektides tihti tõstetud siserõhk kunstlikult kõrgemaks välisrõhust. Välimisele vaakuumile vastupidavuse saavutamine on aga tehniliselt ülikallis ja keeruline. Näide: Võrdle näiteks kasvõi masinate survevoolikute hindu (ja mõõtmeid) vaakuumvoolikute hindadega.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Paar mõtet, mis tekkis

1. armee varustamiseks Soome piirialadel on infrastruktuur nigel, väga nigel. Võib arvata, et neid kommunikatsioone hakkavad Utti jäägrid rappima regulaarselt.

2. esimene edu sõltub, kuidas läheb õhukampaania. Soomlased on arvulises vähemuses (10:1 ei usu, kuid 5:1 on reaalne). Samas soomlastel ON paremad lennukid ja palju parem väljaõpe. Vähemalt praeguse seisuga kujuneb õhus esimene kontakt lasketiiruks, sest Hornetite radaritele ja rakettidele pole venelastel midagi võrdväärset vastu panna. Võib arvata, et esialgu jääb "avalöök" venima, sest venelased ei oma üllatusmomenti ja soomlaste elektroonika teeb massile kõvasti haiget. Venelased lähevad õhukampaanias kurnamise teed, lõpuks jäävad nad tänu massile peale, kuid selleks ajaks on soomlased relvis. Iseküsimus, kui palju osutab relva-abi USA, kui nt võetakse konserveeringust Arizonas välja 200 hävitajat ja saadetakse need Soome, siis võib isegi olukord pöörata soomlaste kasuks. 1939 oli USA kulisside tagant piiluja, praegu on tegu aktiivse supervõimuga.

Reaalselt ei pane venelased rohkem välja kui 7-8 polku (200-250 masinat), sest pole masinaid, pole piisavalt lennuvälju.

Soomlaste lennuväe hävitamine maa peal on vähevõimalik
a) soomlased praktiseerivad juba hulk aastaid operatsioone maanteedelt, mistõttu stardiradade rikkumine ei anna palju kasu
b) vähemalt pool lennukitest asub graniidi sees asuvates punkrites, kuid täppisrelvi on venelastel vähe
c) soomlastel on korralik maapealne radarivõrk ning mitmekihiline õhukaitse

3. Kuidas reageetrib NATO/millised suhted on NATO-ga. Kui Soome laht pannakse kinni, siis on soomlaste varustusteed avatud ja puudub võimalus merelt nuga selga lüüa.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Soome astumisel NATOsse avaneb muidugi viimase jaoks uus perspektiiv-kui kaugel on Kesk-Soomest Murmanski raudtee ja maantee?

Kui see arter läbi lõigata, siis on Põhjalaevastikul varsti kõõks, sest teadupärast seal põldudel midagi ei kasva ja naftat ka pole. Vedelkütust vajavad aga lennukid, tankid ja laevad tohutult, ööpäevas tuhandeid tonne. Sõja korral peavad sealt läbi sõitma kümned eshelonid päevas.
Arhangelski sadab aga pole oma talvekindluselt võrreldav Murmanskiga, kuna seal jäätab talvel ikka korralikult (Murmanski teeb jäävabaks Golfi hoovus).

Võib-arvata, et ega allveelaevad väga tankeritel seal Arhangelski vahet sõeluda ei lase ka.

Võib arvata, et sellel kitsal transpordiarteril on üpris mitmeid sildu, mille likvideerimise tagajärgede kõrvaldamiseks kulub kuid - kui mitte aastaid.

Soome enda kohta - ei kujuta ausalt öelda ette, milline on Kannase maastik praegu - ka siin oli 1939 maastik midagi muud. Vahepeal on ju tohutuid metsamasse maha võetud ka põllumaaks tehtud?

Kui aga maastik on graniitkünkad, tihendad metsad ja sood - siis mehhaniseeritud massiga ei tee seal suurt midagi, isegi lennukitest on abi vähe...

Kui sommid jõuavad hoida kaotuste tempo 10:1, siis võib arvata, et ründaja armee lõpeb enne otsa kui Helsinki paistab. Samas, kui vaadata Talvesõja skoore ning tankide ja lennukite lahinguid viimasel ajal, siis ega see 10:1 ka väga ulmeline polegi...
Larry
Liige
Postitusi: 1029
Liitunud: 31 Dets, 2005 16:39
Kontakt:

Postitus Postitas Larry »

Arvan, et toimuks positsioonisõda, st. venelane ei suudaks olulist edu arendada ja ka soomlastel puuduks huvi (ja ka ressurss?) ise vastupealetungile asuda. Kuigi vasturünnakuid ilmselt tehtaks. Huvitav kas venelased laseks rakette ka tuumaelektrijaamade pihta? Loodetavasti mitte, samas elektrjaamad, lennuväljad ja sadamad, sillad, tehased jne satuks kindlasti löögi alla. Sommidel vist midagi seesugust pole vastu panna? Jah õhusõda saaks olema paljut otsustav. Soomlastel on hea õhukaitse ja lennuvägi, eks kvaliteediga suudetakse (vähemalt mõnda aega) kvantiteeti korvata. Maavägede lahingutes oleks asjad huvitavad. Karjala maastikud on üldiselt kinnised, soomuse roll ei tohiks seal määrav olla. Vene tankid ei ole lähivõitluses kehvemad lääne omadest, ka uued TT- raketikompleksid on head (vt. Liibanon' 06). Muidugi ka soomlastel on head tõrjerelvad. Inimkvaliteeti ei maksa võrrelda- idas pole sõduri elu kunagi midagi maksnud, läänes loetakse iga meest, sama seis ka väljaõppes ja varustuses. Muidugi venelasel oleks vast hetkega rohkem vägesid välja panna, kuid soomlaste parem kvaliteet ja raske maastik lubaks panna vastu piisava aja, et läbi viia mobilisatsioon. Moppi vene poolel ma ei usu, ja siis oleks soomlastel piisavalt ressurssi, et peatada ründaja ja võimalusel asuda ise vasturünnakule. Mis NATO- liikmelisusesse puutub, siis vaevalt et keegi niimoodi kiirkorras liikmeks saaks, vaja ju kõigi liikmete pos. otsust ja siis alles mingi aja pärast asi jõustuks. Soome lahe kinnipanemisega on nii, et Kroonlinna ehk saaks blokeerida, aga Kaliningradi oblastiga oleks see raske. Venelaste tugevus minu arust seisneb pahatihti kurioosumis, et nad tegutsevad risti vastupidi normaalloogikale st. nad pole etteaimatavad. Ei pruugi paika pidada kaalutlused, et "no seal nad küll ei ründa, seal on maastik nii ebasoodus", või et kannaksid väga suuri kaotusi jne. Vabalt just nii võidaksegi tegutseda! Ja kuigi ehk kohe ei ole venelasel head tehnikat võtta siis suurriigi au päästmise nimel võidaks suured ressursid suunata kiirelt ja forsseeritult sõjatööstusse. Ka soomlaste laod ei ole põhjatud hea tehnika ja moona koha pealt. Arvan, et mingi pool aastat peaks soomlased ilusti vastu, edaspidi hakkaks ressursside piiratus võrreldes venelastega neid vaikselt kägistama. Aga siinkohal muidugi ei tasu unustada, et tegu oleks rahvusvahelise sündmusega, ja kallaletung teisele riigile leiaks laialdast hukkamõistu ja ka poolehoidu ja toetust rünnatule.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Larry kirjutas: Huvitav kas venelased laseks rakette ka tuumaelektrijaamade pihta? Loodetavasti mitte, samas elektrjaamad, lennuväljad ja sadamad, sillad, tehased jne satuks kindlasti löögi alla.
No sealkandis (Kannasel) on tuuled nagu Läänemerel ikka valdavad lääne-põhja- ja loodesuunalised. Arva, kuhu ja kelle poole see pilv lendab....
Soome lahe kinnipanemisega on nii, et Kroonlinna ehk saaks blokeerida, aga Kaliningradi oblastiga oleks see raske.
Soomlastel on kardetavasti arsenalis piisavalt RBS-15 tiibrakette, et Soome lahte ilmuv iga vaenulik laevastik n****i lasta.

Jõudude vahekord Soome lahel on midagi muud kui oli 1939. VF Balti laevastik on suht hale vari oma NSVL aegsest vägevusest. Soomlaste rannakaitse tiibraketid lendavad ilmselt Kroonlinna sadamasse ka kui vaja.

Soomlaste (tehnika)vägede moto on "The will. The ability. The technology".

Mis meil on? "Loodame NATO abile" ??
Kasutaja avatar
VANA LÖUKOER
Liige
Postitusi: 558
Liitunud: 17 Okt, 2004 17:52
Asukoht: Eestimaa,Läänemaa
Kontakt:

Postitus Postitas VANA LÖUKOER »

tsetseenia kahest söjast moraalselt kui ka füüsiliselt laastatud vene armee ei kannataks sellist ressursisöda välja.
nende vastu astub ju mitte rättpeadest koosnevad banded vaid korraliku logistika,tagala ja muu säärasega armee,kes on aastakümneid treeninud just taolise kaose jaoks,kui vene uuesti soomele kallale läheks.
venemaa saaks uuesti seal korraliku kelgu.
venemaa varustamine lonkab mölemat jalga,näiteid vöib tuua ju tsetseenia söjast,kui ei suudetud linnas kottis olevatele väeosadele midagi juurde tuua rääkimata siis,kui vasja siis paksu lume vöi soode vahel södima peaks.

eks soome teab,mis kraani kinni keerata,et vasjal raskeks läheb ja ausalt öelda - kahju on neist vasjadest,kes möttetult mingi lolli pärast sommide ette kahurilihaks lähevad.
VAREMEIST TÖUSEB KÄTTEMAKS !!!!

MAHA VALGED JUUDID !!!!!!!!
valdo
Liige
Postitusi: 375
Liitunud: 11 Veebr, 2005 17:03
Asukoht: Kehra/Tallinn
Kontakt:

Re: Talvesõda vol2

Postitus Postitas valdo »

Kapten Trumm kirjutas:Püsitaksin järgimise spektuleerimise teema. Idanaaber otsustab x põhjusel korrata 1939. aastat ja lükata Läänepiiri pisut kaugemale.
Usun, et mingi aja peaks Soome vastu nagu 1939-40. Sõja lõpptulemuse ei määraks aga mitte sõjalised, vaid diplomaatilised aspektid, nii nagu see juhtus ka 1940.a. kevadel.

Soovitan kõigil sellest temaatikast huvitatutel lugeda Max Jakobsoni "Talvesõja diplomaatiat" ja teha mõeldes omad järeldused.
Valdo

[b][url=http://tinyurl.com/rattad]Eesti Jalgrattamuuseumi[/url][/b] looja ja eestvedaja
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk tn 9. Maist septembrini oleme avatud R,L,P 11-18, muul ajal kokkuleppel
Tutvustame jalgratta ajalugu eesti vaates, meie seitsmes saalis on välja üle 120 ratta
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist