Kronoloogia huvilistele kritiseerimiseks

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Või kui tädil oleks rattad...
andrus
Liige
Postitusi: 4332
Liitunud: 02 Juul, 2004 11:39
Kontakt:

Re: Kronoloogia huvilistele kritiseerimiseks

Postitus Postitas andrus »

Fucs kirjutas:01.September: A.Hitler teatab Riigipäevale: "Kellel jõud, sellel õigus."
Saksamaa tungib üle poola haldusala piiri. Algab II Maailmasõda.
Fucs kirjutas:17.September: NSVLiit Ründab Poolat. Vene väed tungivad Poola riigi territooriumile.
A4 kirjutas:Õigem oleks öelda, et nendel kuupäevadel tungis Punaarmee kallale iseseisvatele riikidele, mitte ei ületanud mingit haldusala piiri. Samuti oleks faktiliselt õigem öelda, et Saksa Wehrmacht tungis kallale iseseisvale Poolale, lavastades enne seda provokatsiooni Gleiwitzi raadiojaama juures, mis on võrreldav venelaste provokatsiooniga Mainilas.
kuidas sa A4 ometi sellest aru ei saa, et need, kellele sakslased kallale tungisid, olid ise suured süüdlased, aga need, kelle punaarmee ette võttis, need olid süütumatest süütumad ? ;) Muidugi poola puhul on meie kronoloogil pisike segadus :)
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

.
Viimati muutis Fucs, 20 Apr, 2016 21:42, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
VANA LÖUKOER
Liige
Postitusi: 558
Liitunud: 17 Okt, 2004 17:52
Asukoht: Eestimaa,Läänemaa
Kontakt:

Postitus Postitas VANA LÖUKOER »

see kronoloogia peaks täiendatult olema sees meie gümnaasiumi ajalooöpikutes.

ja eks reigo sugustele käivadki närvidele need öiged faktid,mis pöhjustasid söja ja näitavad tema emamaad nliitu halvas agressori valguses.
VAREMEIST TÖUSEB KÄTTEMAKS !!!!

MAHA VALGED JUUDID !!!!!!!!
Kasutaja avatar
VANA LÖUKOER
Liige
Postitusi: 558
Liitunud: 17 Okt, 2004 17:52
Asukoht: Eestimaa,Läänemaa
Kontakt:

Postitus Postitas VANA LÖUKOER »

ja veel - kui üro vötaks meie käest nt hiiumaa ja annaks selle rootsile hallata,kas siis me lakkame mötlemast,et eesti,kui terviku all on ka ikka hiiumaa?
kas see hiiumaa,mis vöeti meie käest vägivaldselt ära,ei ole mitte meie pöline ala?
järelikult on nii,et kui ei saa heaga,vilistades üro resolutsioonide peale,siis saab halvaga.saar vallutatakse dessandiga ja kehtestatakse EV pöhiseaduslik kord.
ulmeline,kuid näitena poola ja saksamaa territoriaalküsimuste puhul on see igati loogiline samm vötta jöuga tagasi saksamaa alad.

söda provotseeris ju poola,kes oli selg vastu seina ja toetus tommyde ja konnasööjate garantiile.
keegi ei oleks arvanudki,et söda kuulutatakse välja ka nliidule.seda lubadust ei olnud.hitler oli vaja sötta kista ja seda ka tehti.
VAREMEIST TÖUSEB KÄTTEMAKS !!!!

MAHA VALGED JUUDID !!!!!!!!
Kasutaja avatar
hugo1
Liige
Postitusi: 2238
Liitunud: 01 Veebr, 2005 15:29
Kontakt:

Postitus Postitas hugo1 »

Epaminondas
PS! Hugo1, ma ei hakka ütlema, mida arvan sinu endisest neonatsi käkerdise postitusest siia foorumisse..
Ütle ikka, tee seda ainult õige teema all. Selleks see teema ka tehtud sai.
Muuseas väga õigesti iseloomustasid seda teksti
Neonatside raamatust see pärit oli.
Ära arva, et kui selle ülesse panin siis ise seda usun :lol:

Reigo
See on siiski Hugole tüüpiliselt väär arusaam asjast. On väga palju isikuid, keda ma ei hakka mitte kunagi "sõimama", sest nad ei vääri seda
Aga võibolla ongi. Lihtsalt vahel tundub, et võtad asju väga isilklikult.
Meie võitluslipp sini-must-valge
aatekõrgusse näidaku teed!
Lehvi, lehvi sa hõõguma palged.
Süüta südames õilsuse leek.
susi
Liige
Postitusi: 557
Liitunud: 08 Juul, 2005 21:22
Asukoht: pärnumaa
Kontakt:

Postitus Postitas susi »

Poola provotseeris sõja 1939. aastal ?
Sama loogika järgi provotseeris Soome sõja Liiduga ja Balti riigid provotseerisid oma okupeerimise.
Kasutaja avatar
Sollmann
Liige
Postitusi: 1378
Liitunud: 31 Jaan, 2005 19:45
Asukoht: Planeet Maa
Kontakt:

Postitus Postitas Sollmann »

susi kirjutas:Poola provotseeris sõja 1939. aastal ?
Sama loogika järgi provotseeris Soome sõja Liiduga ja Balti riigid provotseerisid oma okupeerimise.
Poolat ja Balti riike koos Soomega aastal 1939 imho võrrelda siiski ei tasuks.
Esiteks juba täiesti erinevad suurusjärgud riikide rahvaarvudes-pindalades, teiseks olid kõigil ka erinevates raskussarjades tegutsevad liitlased.
Poola mehkeldas 'võitjariikidega', e siis Inglis- ja Pr.maaga, Baltimaad ja Soome ajasid asju omavahel, niivõrd-kuivõrd see mdgi õnnestus.
Teadaolevalt keerati Poolas enne 1.09.1939 kohalikel skstel hoogsalt kruvisid kinni, mille vastu A.Hitlert & co aktiivselt protesteerisid.
N.Liidul polnud aga kuni Molotov-Ribbentrop paktini meile midagi olulist ette heita :roll:
TÕDEONAJATÜTAR
susi
Liige
Postitusi: 557
Liitunud: 08 Juul, 2005 21:22
Asukoht: pärnumaa
Kontakt:

Postitus Postitas susi »

Ma ei pidanud silmas riikide suurusi ega rahvaarvu! Kuigi Baltikum ja Soome pindalalt vist Poolale hirmus palju alla ei jäänud.
Jutt käib "iidsetest" Vene aladest, nii nagu Poolal Saksamaaga. Ja Soome ei tahtnud sugugi (nagu Poola) oma territooriumi loovutada.
Kasutaja avatar
Sollmann
Liige
Postitusi: 1378
Liitunud: 31 Jaan, 2005 19:45
Asukoht: Planeet Maa
Kontakt:

Postitus Postitas Sollmann »

susi kirjutas:Kuigi Baltikum ja Soome pindalalt vist Poolale hirmus palju alla ei jäänud.
Nii kummaline kui see ka pole, Soome (338 145 km²) on pindala poolest Poola Vabariigist (312 683 km²) isegi suurem. :shock:
Iseasi, palju neist ruut-km-dest majanduslikult kasulikuks võib pidada :roll:
TÕDEONAJATÜTAR
valdo
Liige
Postitusi: 375
Liitunud: 11 Veebr, 2005 17:03
Asukoht: Kehra/Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas valdo »

susi kirjutas:Poola provotseeris sõja 1939. aastal ?
Sama loogika järgi provotseeris Soome sõja Liiduga ja Balti riigid provotseerisid oma okupeerimise.
Poola-Saksa suhted 1939.a. olid VÄGA PALJU keerulisemad, kui vaid üheülbalised. Ei maksa unustada, et seal regioonis on ülipalju sega-asustusega alasid, millede korral oli ja on jätkuvalt raske määratleda, kas need on ajalooliselt olnud Saksa või Poola omad.

Kõigepealt Danzigi (Gdanski) ümbrus - kuni 1944.-45. aastani praktiliselt ainult saksakeelne ja saksameelne linn, ometi pikki aegu ka Poolale kuulunud. Kui liikuda Danzigist lääne poole, siis sealne ala mere läheduses (nn Poola koridor ja lähiümbrus) oli ka enamikus Saksa asustusega ja Preisimaa käes, kuigi jälle 1920-30ndatel Poola käes.

Tegelikult on suhted ajaloos olnud veelgi keerulisemad ja asju võib vaadata ka teistpidi. Nt reformatsiooni käigus 1525. toimunud Saksa Orduriigi sekulariseerimisel moodustatud Preisimaa oli juba 1466. aasta Thorni (Toruni) rahuga läinud Poola (Rzseszpospolita) vasall-alluvusse, mille alluvusse ta jäi kuni 1657. aastani. Teatavasti aga on kaasaegne (1871.a. taasühendatud) Saksamaa suures osas just sellesama Preisimaa järglane. Seda fakti kontekstist välja rebides ja võimendades saab ju väita, et Saksamaa üks alus-riike on kuulunud ajalooliselt Poolale!

Seepärast kardan, et Saksa-Poola suhteid 1920-30ndatel (eriti 1939) ei saa hinnata vaid seisukohast, et "Saksamaa tegi Poolale liiga". Loomulikult lugesid sakslased (ja osalt õigustatult) endale liigategemiseks seda, et peamiselt sakslastega asustatud ja ajalooliselt Preisimaale kuulunud alad Danzigi ja Berliini vahel Saksamaa küljest ära rebiti ja Poolale anti. Võrdluseks - kuidas oleks Eesti suhtunud sellesse, kui nt 1920.a. Tartu rahuga oleks piir Venemaaga kulgenud nt Rakvere-Mustvee joonelt, jättes suured eesti asustusega Virumaa alad Venemaale? Just taoline olukord Saksamaa jaoks aga 1919.a. Versaille' rahuga sealkandis aga ära tehti...

Seega ei saa ka tollast Poolat idealiseerida. Ka ei olnud 1920ndate ja 30ndate alguse Pilsudski-Poola enam 15.-18. sajandi paljusalliv Rszeszpospolita, kus rahvusvähemustel lasi oma elu elada. Surve poolastamisele oli ikka väga tugev ja see tekitas saksakeelsetel alatel palju rahulolematust.

Seepäreast oleks pigem oleks objektiivne öelda, et 1920-30ndatel aastatel olid Saksamaa ja Poola vahel suured erimeelsused, mis koos rahvusvahelise olukorra pinevnemisega viisid 1939.a. sõjani. Seda küll viisil, kus konkreetne sõjategevus algas poole Poola okupeerimisega Saksamaa poolt. Niikuinii ei ole objektiivset ajalugu olemas...

Võrreldes nüüd lõpuks Poola ja Eesti tollast ajalugu, leiame ühe OLULISE erinevuse - Eesti käes olid vaid tühised "ajaloolised Vene või vene asutusega alad", võrreldes Poola käes olnud saksa aladega. Nimelt Ida-Petserimaa, Narva-tagune ja kitsas Vene vanausuliste külade viirg Peipsi ääres. Kõik. Ülejäänud eesti alade kuulutamine "põlisteks Vene aladeks" on sajandeid käibiv väärmüüt - isegi 18.-19. sajandil kuulusid Balti provintsid Vene tsaaririigi koosseisu vaid väga suurt autonoomiat omades, kus kohalikud läänelikud tavad ja valitsemisvormid jäid endiselt kehtima. Tegelikult toimus 1710.a. Harku mõisas siinse kohaliku ülemkihi (aadlikeühenduse ehk Rüütelkonna) truudusevandumine Vene kroonile, ei muud. Olukord oli väga sarnane sellele, kuidas Preisimaa oli 15.-17. sajandil Poola all...
Valdo

[b][url=http://tinyurl.com/rattad]Eesti Jalgrattamuuseumi[/url][/b] looja ja eestvedaja
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk tn 9. Maist septembrini oleme avatud R,L,P 11-18, muul ajal kokkuleppel
Tutvustame jalgratta ajalugu eesti vaates, meie seitsmes saalis on välja üle 120 ratta
susi
Liige
Postitusi: 557
Liitunud: 08 Juul, 2005 21:22
Asukoht: pärnumaa
Kontakt:

Postitus Postitas susi »

Vene tsaarid ja suurvürstid lugesid end vanade vürstide õigusjärglasiks. "Iidne" vene linn Jurjev,sossolite ja tshuudide maksumaksmised, Polotski vasallvürstiriigid Lätis jne. Kuidas need pole siis "iidsed" Vene alad? Jurjevi tagasivallutamisest eestlaste poolt pole Venes kuuldudki. Küll aga seda, et sakslased(ristirüütlid) lubasid maksmist jätkata. Ja üldsegi ei mängi Pjotr I vallutus suurt rolli, sest Baltikumi(mitte Eesti ja Põhja-Läti) maksti rootslastele ausalt. Jutt ei käi nende alade rahvuslikust kuuluvusest vaid alluvusest. Enamus venelasi pole Peipsi järve äärsetest vanausulistest kuulnudki.
Stalini aktsiad tõusid 1939, 1940 ja 1945 endiste valgete silmis tunduvalt. Taastas ju teine Impeeriumi.
Keskaegne Poola ei olnud alati paljusalliv. Vähemalt usuliselt . Enne Hmelnitskit vene päritoluga vürstid juba praktiliselt kõik katoliiklased. Poola ja Rootsi eraldumisel kasutati samuti usutegurit.
Seda, et Poola polnud siseriiklikult mingi musterriik ,on mulle samuti teada. Sama ,mis toimus läänes sakslastega, toimus idas ukrainlaste ja valgevenelastega. Poolastamisele Poola ajal eelnes aga saksastamine . Kuhu see Friedrich Suur need Salzburgi kandi protestandid elama asustas? Ka pole ma gepiidide , vandaalide jt. kõrval kuulnud germaani hõimust nimega preislased.
A4
Liige
Postitusi: 1832
Liitunud: 13 Juun, 2005 23:55
Kontakt:

Postitus Postitas A4 »

Poola-Saksa suhetest:

1. Kui sakslasi koledal kombel Poolas taga kiusati ja tuhandete kaupa notiti ning kui Poola armee kavatses kohe-kohe vaesele Saksamaale kallale tungida (nagu mõned revisionistlikud ajaloolased väidavad), siis miks oli sakslastel Poolale kallaletungimiseks vaja korraldada keeruline provokatsioon Gleiwitzi raadiojaama juures ja veel paar vähem tähelepanu pälvinud sarnast intsidenti?
2. Mis puudutab sakslastega asustatud alasid Poolas, siis ametlikult ei nõudnud Hitler enne sõja puhkemist kõiki sakslastega asustatud alasid tagasi, vaid nõudis endale vaid vabalinn Danzigit ja sellega piirnevat Saksa koridori?

Kui aga Poola koostöös Punaarmeega purustati, siis liideti Saksa Reichiga (lisaks eraldi loodud kindralkubermangule) ka sellised alad, kus poolakaid oli sama palju või isegi rohkem kui sakslasi ja kust sakslased pärast Poola okupeerimist poolakaid minema hakkasid küüditama?
Kasutaja avatar
hugo1
Liige
Postitusi: 2238
Liitunud: 01 Veebr, 2005 15:29
Kontakt:

Postitus Postitas hugo1 »

Kui aga Poola koostöös Punaarmeega purustati, siis liideti Saksa Reichiga (lisaks eraldi loodud kindralkubermangule) ka sellised alad, kus poolakaid oli sama palju või isegi rohkem kui sakslasi ja kust sakslased pärast Poola okupeerimist poolakaid minema hakkasid küüditama?
Ei taha kumbagi poolt õigustada, aga ka näiteks meil Eestis Narva, Sillamäe, Jõhvi jne... elanikond koosneb peamiselt ja väga suures osas mitteeestlastest.
See ei anna minuarvates venelastele mingit õigust neid linnasid ja maaalasid endale nõudma hakata.
Muidugi see on vaid puhas oletus, mul ei ole õrna aimugi, kas Saksamaal oli mingit õigust neile maadele.
Tervet Poolat nad ju Saksamaaga ei liitnud
Meie võitluslipp sini-must-valge
aatekõrgusse näidaku teed!
Lehvi, lehvi sa hõõguma palged.
Süüta südames õilsuse leek.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

.
Viimati muutis Fucs, 20 Apr, 2016 21:40, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

.
Viimati muutis Fucs, 20 Apr, 2016 21:41, muudetud 1 kord kokku.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist