Demograafia

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
AMvA
Liige
Kontakt:

Re: Demograafia

Postitus Postitas AMvA »

Gideonic kirjutas: 16 Aug, 2023 11:11
Kriku kirjutas: 16 Aug, 2023 8:30 Nomineerin päeva hüsteeriku austavale nimetusele Laila Kaasiku, Tartu Ülikooli vilistlase ja töötaja, Eestimaa Roheliste poliitiku
MItte et see ülemäära teemasse puutuks, aga ta enda säutsuri järgi on ta siiski eks-roheline. Peale Evelyn Sepa etteotsa tõusmist ja full-uhuu juhatust lasi sealt jalga (mitte et see juhatus ka ennem suurem asi oleks olnud)
lugesin kah selle "inimese" säutsulehte ja ikka hirm tuleb peale, kui ülbe ja ennastäis võib üks noor inimene olla, erit endast vanemate suhtes (nagu ta ise vanaks ei saakski). Õnneks ei jaga ta loodetavasti oma sättumusest tulenevalt oma geene järgmisele põlvkonnale edasi.
2korda2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas 2korda2 »

Kriku kirjutas: 16 Aug, 2023 7:54 Kokkuvõtteks kurat küll, ma ütlen, oli neil vaja niimoodi soperdada... :evil: .
Kahjuks nii on, jah. Ehk saab tänu sellele nüüd järjekordne teema küll läbi nämmutatud ja selgeks/korda aga see oleks võinud juhtuda mõne vähemtähtsa uuringuga seoses. Kui nüüd TÜ ise otsustavalt ei liiguta (küsimustik juba olemas - suur osa tööst tehtud!), siis tõenäoliselt ei juhtu seda uuringut veel mitu aastat. Seniks aga laome kohvipaksu pealt miljoneid lootuses märgile pihta saada :/
logistik76
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas logistik76 »

2korda2 kirjutas: 16 Aug, 2023 12:00
Kriku kirjutas: 16 Aug, 2023 7:54 Kokkuvõtteks kurat küll, ma ütlen, oli neil vaja niimoodi soperdada... :evil: .
Kahjuks nii on, jah. Ehk saab tänu sellele nüüd järjekordne teema küll läbi nämmutatud ja selgeks/korda aga see oleks võinud juhtuda mõne vähemtähtsa uuringuga seoses. Kui nüüd TÜ ise otsustavalt ei liiguta (küsimustik juba olemas - suur osa tööst tehtud!), siis tõenäoliselt ei juhtu seda uuringut veel mitu aastat. Seniks aga laome kohvipaksu pealt miljoneid lootuses märgile pihta saada :/
Siin on nii suur pindala-sihtmärk, et mööda lajatada on võimatu. Jah, täppismoonaga saaks veel paremini, aga juba ette on teada, et sellist moona enivei ei jätku.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Dr.Sci kirjutas: 16 Aug, 2023 10:00
Kriku kirjutas: 15 Aug, 2023 22:16Küsimus, et milleks Pere SK, kui oleks võinud moodustada töögrupi mõne ülikooli juures, on iseenesest õige.
Aga, kuuludes ju ise ka akadeemilisel ajal maksumaksa söödikuks...
Ammu enam mitte... Mu 4 aastat sai täis vist 2019.
Dr.Sci kirjutas: 16 Aug, 2023 10:00mine moodusta töögrupp ja küsi raha... (mitte et mõni ametnikuhärra leiab et tuleb tellida vastav uuring, vaid ise mõtled teema mis on tegelikult ka aktuaalne)
Minu arust ei ole sellel variandil häda midagi. Riik võib otsustada, et seda või teist teemat on parasjagu vaja uurida, et edaspidi informeeritud otsuseid teha, ja siis ka finantseerida. Nii tehtigi, aga millegipärast eraldi SA kaudu. Võimalik, et sel on mingisugused head administratiiv-juriidilised põhjused, milles ma ei orienteeru, aga küsimuseasetus kui selline on iseenesest õige.
Kasutaja avatar
Marvin
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Marvin »

Runkel kirjutas: 14 Aug, 2023 21:34 Oi, nüüd tahaks Eametsa toetuseks sõna öelda. Kui ma tudeng olin, oli vähemalt 3 meest, kelle loenguid eelistasin õllesaalile. Need olid Varblane, Arrak ja Eamets.
Samas seltskonnas oli ka Viiol, ja samuti õppejõuna väga okei.
Ilmselt tegime valikuid õlleka ja ülikooli vahel samal ajal :)
Runkel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Runkel »

Ei, eelistasin õllesaali, sisetunne ütles...:)
Üks kõva arvamusartikkel kujunenud olukorras, muid olen püüdnud vältida või kui siis lugemise pooleli jätnud.
https://arvamus.postimees.ee/7835491/an ... lapsi-pole
2korda2
Liige
Kontakt:

logistik76 kirjutas: 16 Aug, 2023 12:30 Siin on nii suur pindala-sihtmärk, et mööda lajatada on võimatu. Jah, täppismoonaga saaks veel paremini, aga juba ette on teada, et sellist moona enivei ei jätku.
Vat mina ei ole sugugi nii kindel, et sellel lahinguväljal on "lollmoonaga" lajatamine mõistlik või et sedasi odavam tuleks. Minu tuvusringkond koosneb valdavas osas inimestest, kes teenivad oluliselt üle keskmise ja ei vääri "lollmoona" tabamust. Jagatavad summad on aga suhteliselt suured - selle raha eest natuke rohkem/täpsemat menetlust peaks olema võimalik saada küll.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Nomineerin päeva hüsteeriku austavale nimetusele Laila Kaasiku, Tartu Ülikooli vilistlase ja töötaja, Eestimaa Roheliste poliitiku
Toetan. Hüsteeria 100%.
Soovitaks subjektil uurida rahvastikuregistrist, kes veel tema andmeid pärinud on. Kui isik omab krunti Tartus, siis võiks lausa kihla vedada, et seda on teinud mõni ehitusettevõte Tartu linna egiidi all. Või andis need andmed suisa Tartu linn. Ei saa ju muidu ehitada, kui inimesed peidavad oma kontakte saja tulemüüri taha. Või soovib isik saada ehitusest teada siis, kui kopp juba värava taga töötab ja siis selgub, et töösse pandud projekt pole sugugi krundi omanikule meelepärane (näiteks vee ja kanali liitumispunktid asuvad ebasobivas kohas)?

Muide enne, kui seda "riiklikku andmeäri" veel polnud, tuli tegijatel õngitseda neid andmeid veel kõveramaid kanaleid pidi. Vähemalt selle tasulise andmete saamisega "mõjuval põhjusel" on töötegijate elu vähe elamisväärsemaks muudetud. Ja päringu põhjendatust (ehk avalikku huvi) kaalub ju registri pidaja, mitte TÜ, Parvel Pruunsild ega Eamets. Igaüks võib täitsa seaduslikult esitada motiveeritud päringu, kuid see ei garanteeri andmete saamist. Kui antud juhul andmed anti, järelikult hindas registri pidaja (Siseministeerium) soovi piisavalt põhjendatuks.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

2korda2 kirjutas: 16 Aug, 2023 14:29
logistik76 kirjutas: 16 Aug, 2023 12:30 Siin on nii suur pindala-sihtmärk, et mööda lajatada on võimatu. Jah, täppismoonaga saaks veel paremini, aga juba ette on teada, et sellist moona enivei ei jätku.
Vat mina ei ole sugugi nii kindel, et sellel lahinguväljal on "lollmoonaga" lajatamine mõistlik või et sedasi odavam tuleks. Minu tuvusringkond koosneb valdavas osas inimestest, kes teenivad oluliselt üle keskmise ja ei vääri "lollmoona" tabamust. Jagatavad summad on aga suhteliselt suured - selle raha eest natuke rohkem/täpsemat menetlust peaks olema võimalik saada küll.
Ja natuke eespool sa võitled donkihhotlikult isikuandmete ligipääsu takistamise nimel....?
Mismoodi neid "täpsemaid" uuringuid saaks huvitav teha ilma kontaktandmeid omamata?
Kas taoline asi pole mitte silmakirjalik?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

AMvA kirjutas: 16 Aug, 2023 12:00 lugesin kah selle "inimese" säutsulehte ja ikka hirm tuleb peale, kui ülbe ja ennastäis võib üks noor inimene olla, erit endast vanemate suhtes (nagu ta ise vanaks ei saakski). Õnneks ei jaga ta loodetavasti oma sättumusest tulenevalt oma geene järgmisele põlvkonnale edasi.
Kui panna see nimi otsingusse, siis ilmub kohe üks hipiprillides preili vikerkaarevärvilise lipu taustal. Lapsi ei tundu ka olevat. Kas mitte siia polegi see koer maetud, et meie privilegeeritud LGBT kogukonnale astuti varbale?
2korda2
Liige
Kontakt:

Kapten Trumm kirjutas: 16 Aug, 2023 14:33 Ja natuke eespool sa võitled donkihhotlikult isikuandmete ligipääsu takistamise nimel....?
Mismoodi neid "täpsemaid" uuringuid saaks huvitav teha ilma kontaktandmeid omamata?
Kas taoline asi pole mitte silmakirjalik?
Nagu ma juba selgitasin aga eks kordame üle: ligipääs peab olema selleks volitatud andmetöötlejatel. Mina eelistaksin, et riiklike poliitikate/otsuste aluseks oleks pigem riigiametite/asutuste või akrediteeritud õppeasutuste poolt läbi viidud uuringud. Eriti riiklikes registrites olevatele andmetele tuginevate uuringute puhul.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Aga tänase seaduse järgi ei ole ligipääs andmetele piiratud riigiasutustega, sinna saavad õigustatud huvi korral ka eraisikud/firmad.
Internetis käib kõva trummi tagumine, et "ebaseaduslik andmete õngitsemine". Võin kihla vedada, et need kõvad süüdistajad ise ei teagi, mismoodi see ligipääs käib ja kuidas saab. Kui siseministeerium need andmed välja andis, siis ilmselt nad kontrollisid ka seda õigustatud huvi olemasolu. Ja seadusega pole kuidagi piiratud, et uuringuid saab teha üksnes riigiasutus või õppeasutus. Kui inimene teeb oma magistritööd ja sellega seoses tekib õigustatud huvi rahvastikuregistrist andmeid saada, siis ta need sealt ka saab. Samamoodi ka MTÜ, see pole kuidagi piiratud, vajalik on õigustatud huvi. Selle olemasolu hindab siseministeerium.

On kunagi kokkupuude olnud - mul oli vaja teada, kas ühel mu sugulasel on laps või mitte. Vastus tuli kiiresti ja põhimõtteliselt saadeti mind kuu peale - kuna registris polnud ma selle lapsega kuidagi seostatav, siis õigustatud huvi puudus ja kogu lugu.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Trumm, see kord muudeti selle aasta algusest ära.

2korda2 kirjutas: 16 Aug, 2023 15:03Mina eelistaksin, et riiklike poliitikate/otsuste aluseks oleks pigem riigiametite/asutuste või akrediteeritud õppeasutuste poolt läbi viidud uuringud.
Siin on nüüd kaks ise asja: uuringute kasutamine riiklike poliitikate/otsuste põhjendamiseks ja eri asutuste õigus rahvastikuregistrist pärida.

Kristina Kalda demagoogilises intervjuus, mida ülal tsiteerisin, oli ka üks pädev punkt - meil on olemas teadusasutuste hindamine e. peene sõnaga evalveerimine. Põhimõtteliselt võiks ju ka nii olla, et akrediteeritud õppeasutused + positiivselt hinnatud teadusasutused saavad rahvastikuregistrile ligi, mitte ainult avalik-õiguslikud asutused nagu praegu. Minu arust muidugi pole seda piirangut üldse vaja.

Sellist piirangut, et riikliku poliitika põhjendamiseks võib kasutada ainult mingite kindlate asutuste poolt läbi viidud uuringud, ei saa aga seada. Teaduslike tulemuste üle ei otsustata mitte selle järgi, mis on neid läbi viinud asutuse õiguslik vorm, vaid selle järgi, kus need tulemused avaldatud on.
Dr.Sci
Liige

Postitus Postitas Dr.Sci »

Kapten Trumm kirjutas: 16 Aug, 2023 15:21 On kunagi kokkupuude olnud - mul oli vaja teada, kas ühel mu sugulasel on laps või mitte. Vastus tuli kiiresti ja põhimõtteliselt saadeti mind kuu peale - kuna registris polnud ma selle lapsega kuidagi seostatav, siis õigustatud huvi puudus ja kogu lugu.
.... mul näiteks on õigustatud huvi teada saada mida 1 mu lastest Emajõe äärses ülikoolis lõpuks õpib, palju ta on läbinud ainepunkte, millised on hinded... Lapse seisukoht on et õpin nagu õpin, saada raha. Ülikool ütleb et see kuidas ta õpib pole enam minu asi...
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kilo Tango »

Dr.Sci kirjutas: 16 Aug, 2023 16:46 ].... mul näiteks on õigustatud huvi teada saada mida 1 mu lastest Emajõe äärses ülikoolis lõpuks õpib, palju ta on läbinud ainepunkte, millised on hinded... Lapse seisukoht on et õpin nagu õpin, saada raha. Ülikool ütleb et see kuidas ta õpib pole enam minu asi...
Kui ta õpib ülikoolis, siis ta on täiskasvanud inimene. Järelikult saab neid andmeid sinuga jagada ainult tema ise. Või siis volitama ülikooli neid andmeid sinuga jagama. Kui sa ei saa oma last täiskasvanuna usaldada, on kasvatuses midagi viltu läinud.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline