Habemest ja ajamisest žiletiga... kogemused

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Kasutaja avatar
ambur123
Liige
Kontakt:

Re: Habemest ja ajamisest žiletiga... kogemused

Postitus Postitas ambur123 »

Olen 2014. aastast tegelenud nn vanakooli habemeajamisega ja julgen soovitada seda ühe ziletiteraga "vanakooli" raseerijat igaühele, sest need on iga kell paremad mitmeteralistest kassetidest! (Elektripardlite koha pealt ma kaasa rääkida ei tea.) Minul keerasid kassetid ja poekeemia omal ajal näonaha päris tuksi.

Raseerijad näevad esmapilgul sarnased välja, kuid nende puhul tuleb arvestada mitme tulemust mõjutava faktoriga:

Esiteks - ja see on vast kõige olulisem - tuleb õppida raseerijat õigesti (!) hoidma ja üleüldse õigesti (!) habet ajama! Kuna ziletitera on fikseeritud ja erinevalt kassetist ei liigu kaasa, siis tähendab see teisiti käes hoidmist ja üleüldse käsitsemist. Siin kirjutati ka nn "õige nurga" ledimisest - pole midagi keerulist: lihtsalt lased raseerija lõikepea nii palju alla, kuni tunned, et tera lõikab - ja ongi vajalik nurk käes. Samuti on habemeajamiseks omaette tehnika selleks, et karvad eemaldada ilma (liigse) ärrituseta: kas "kahekäiguline" või "kolmekäiguline" raseerimine.

Teiseks on raseerijate lõikepead erinevad (umbes sama asi, nagu köögiski on erinevad noad koorimiseks ja lõikamiseks ning kuvaldaga lapse mänguasja ei parandata). Mõni on väga pehme ja raske nahka siledaks saada, teine on korralik "traktor" ja võtab ka pooleaastase- aastase habeme kergelt maha - soovi korral koos epidermisega. Kes ajab habet iga päeva-kahe tagant, kes vajab seda kord poolaastas. Mis sobib ühele, ei pruugi sobida teisele.

Kolmandaks loeb väga palju, millist ziletitera kasutada: meist igaühel on erinev näonahk ja habemekasv. Üks ja sama tera on samaaegselt ühele õnnistus ja teisele jälle selline põrgu, et isegi surnut oleks sellega ebahumaanne raseerida.

(Igasuguse poevahu/-geeli asemel on märksa parem kasutada korralikku habemeajamisseepi. Minu näonahale ja habemeajamisele mõjus see kõige paremini.)

Ja ei tasu arvata, et vaid mitmeteralised kassetid annavad ainulaadse sileduse. Mina olen saanud (jällegi - õige tehnika kätte harjutamise järel) ka ühe teraga täpselt sama ultrasileda tulemuse, mida nt Gillette kassettide puhul reklaamitakse.

Ja lõpetuseks - nn vanakooli habemeajamine on kordi odavam kassettidest ja poegeelidest-vahtudest. Kui ma nüüd kulutan aastas ca 30-40 eurot, siis suuresti ei ole see hädavajadus vaid nö raiskamiseks. Korralik "kivikõva" habemeajamisseep kestab nii kaua, et ise tüdined sellest ära ja tahad midagi uut proovimiseks osta.

Ning täismetallist raseerija näeb vannitoas hulga kenam välja plastikust nikerdisest ja korraliku habemeajamisseebi lõhn on poekeemiast palju parem.

PS: kui kellelgi huvi tekkis, siis võin kogemusi / soovitusi veel juurde kirjutada. Muidu läheb nagu artikliks "habemeajamine massidesse!" :D

PPS: akf Some soovis jõuluvanalt shavett habemenuga saada. Ma ei tea, kuidas jõuluvana soovi täitis aga soovitan selle asemel vaadata klassikalise raseerija poole. Habemenuga on üsna ohtlik, sisselõiked kerged tulema ja nõuab üsna treenitud kätt ja sellega on kohati raske habet ajada, sest käsi jääb ette ja ka tera on ebamugav liigutada. Samas raseerijat on märksa mugavam käsitseda. Mul on endal selline habemenuga olemas ning paar korda aastas saab selega omale (nii kaudses kui otseses mõttes) teravaid elamusi korraldatud, ent ... argipäevaks on sellised asjad (minu arvates) liiga ekstreemsed.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rebane11 »

Oeh, oleme otsaga algusest tagasi. Oligi täismetallist klassikaline aparaat ja kvaliteetne tera. Lõug ilmselt aastatega pudimaks muutunud. :dont_know:
Kasutaja avatar
ambur123
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ambur123 »

Isand Rebane11, ei tasu nüüd kohe meelt heita :D

Kas saad pildi panna, milline see raseerija on?
Ja milliseid terasid selles kasutasid?

PS: nali naljaks, ent nahk vajab ka harjumist - sh raseerimisega. See on teataval määral trauma, millele nahk reageerib. Võtmesõnad: õige tehnika ja korralik kosmeetika!
häh
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas häh »

Enda 2 senti.

Bic METAL, jah, töötav värk. Nendest ühekordsetest vist kõige mõistlikum.

"Vanakool", kõige parem on enda jaoks plastist Wilkinson. Ja Wilkinsoni terad. Muud kättesattunud (Gilette, Sputnik jms) on jube kräpp. Teispool pruugib preparaatide tegemisel, tema sõnul samamoodi ainult Wilkinson pädeb millegi lõikamiseks. Metallist raseerijad ei ole head, vähemalt mitte need, mida kasutanud. Terade kättesaadavus ülijuhuslik.

Kuna nahk ei talu päris siledaks laskmist, siis jäänud põhiosas tüüka peale, põsed jms ikka vaja puhtaks, aga elab üle.
Kõige rohkem on meeldinud hoopis Wahli juukselõikaja. Mingi ürgodav koduvariant oli, muudetava lõikekõrgusega. Võib edukalt sisse lõigata, aga kõige vähem ärritab, kõige kiirem, kõige ühtlasem. Miinus- tahab õlitamist iga kord, juhtmega variant ebamugav. Andis 4+ aasta pruukimise peale otsad. Ilmselt ise sai kaasa aidatud- kukkus lollisti (juhe!), mõni aeg veel töötas, aga hääles oli muutus ja tõenäoliselt jooksis mootor laiali.
Mõned aastad olnud nüüd Brauni trimmer, ajab asja ära, aga on kordades kehvem, kui juukselõikaja. Tõsi, veidi ohutum, aga saab ka sellega sisse lõgata. Kui ära laguneb, ostab prooviks mingi akuga lõikaja, seekord veidi viisakama. Pole minu kiiks, on teisi ka, kes nii teevad.

Kassetid, suur ei, raha raiskamine. Siis juba Bic.
Masinat ei kannata üldse, >/dev/null
Kasutaja avatar
ostius
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ostius »

Pardleid pole ma mitte kunagi kasutanud. Olen alati habet mingit sorti teraga ajanud. Alustasin Gilette Slalomiga. See oli kahe tera ja liigendiga peaga raseerija. Aga peagi loobusin sellest kahel põhjusel: 1) vaht ja habemetüükad jäid kahe tera vahele kinni, nii et välja loputamine või urgitsemine osutus võimatuks; 2) liigendi tõttu ei liikunud terad naha pinnaga paralleelselt (nagu reklaamis näidati), vaid kippusid mööda nägu hüplema. Pealegi langesin kavandatud katkimineku ohvriks: firma lõpetas vana mudeli tootmise ja tuli välja uue, parema, sensatsioonilise mudeliga, millel oli veel rohkem terasid ja maksis loomulikult veelgi enam. Seetõttu läksin üle klassikalisele Gilette raseerijale. "Laskemoona" selle jaoks valisin pikalt ja valik oli õnneks suur. Isa käest sain päris suure terade kollektsiooni, mille ta oli vene ajal hankinud. Seal oli Nõukogude, Rootsi, India, Austria jt. riikide toodangut. Lisaks ostsin ise juurde Gilette, Wilkinsoni, Schick, Big, Rubin, Sputnik jt. kaubamärke. Proovisin kõik need ära ja valisin välja oma lemmiku, millele olen tänaseni kindlaks jäänud.
Konkurentsitult kõige viletsamad olid Leningradis tehtud terad Neva. Need kraapisid juba uuest peast nahka. Ja kõige parem oli Austrias toodetud Schick. Sellega võis paar nädalat järjest habet ajada ning alles siis kippus karvanääpsusid välja kiskuma, selle asemel et karv läbi lõigata.
Häda saabus siis, kui vanast vene ajast jäänud Schicki terad otsa said ja pidin poest uusi ostma. Tänapäeva terad osutusid hämmastavalt viletsaks. Lugesin siis pakendi pealt peenikest kirja ja tuli välja, et uued Schicki terad pärinevad Sankt Peterburgist! Sobrasin siis natuke internetis, leidsin raseerijate foorumi (jah, selline asi on olemas!), kus asjatundjad väitsid, et tänapäeva suurfirmad tellivad oma kaubamärke allhanke korras erinevatest tehastest. Meie piirkond (Ida-Euroopa) pidada saama kõik oma klassikalised terad Sankt Peterburgist. Ükskõik, kas ostad Wilkinsoni, Gilettet, Schicki, Bigi, Sputnikut, Rubiini vms. kõik on samasugune saast nagu Neva.
Ei jäänud siis muud üle, kui tuli leida firma, mis ei kasutaks allhanget, vaid toodaks hea kvaliteediga terasid endiselt oma tehases. Ja selleks osutus Jaapani kaubamärk Feather. Vähemalt foorumis kiideti neid. Ostsin internetist terve kangi (professionaalsete habemaajajate jaoks mõeldud 200-ne pakk) terasid ning ei kahetse. Tänu suurele kogusele tuli tera hind odavam kui Eestist Neva-paska ostes! Ja milline kvaliteet! Üks Feather kestab mitu nädalat.
Habeme ajamise protseduurist sõltub ka väga palju. Soojalt ja vahuga raseerides saab väga hea tulemuse ilma nahka ärritamata. Pealegi pole vaja iga päev ajada: piisab sellest kui üks kord korralikult raseerida ja nägu on kaks päeva sile.

Lühhike öppetus ehk kudas näggo sile oida :-)

• Kasuta kvaliteetset tera (näiteks Feather) ja tuttavat raseerijat, mida oskad osavalt käes hoida. Tera ja naha kohtumisnurgast sõltub, kas maha võetakse karvad või epiderm.
• Hoia tera puhas; pärast igat kasutamist tuleb raseerija lahti võtta ning vaht ja karvajäägid maha pesta.
• Aja vesi keema ning jäta raseerija paariks minutiks keeva vee tassi ligunema. See hävitab bakterite vegetatiivsed rakud nii et iga marrastus ei lähe halvaks.
• Võta pintsliga tassist tulist vett ja tupsuta nägu üle. See teeb karvad pehmemaks.
• Masseeri oma nägu vastukarva, et karvad tuleksid võimalikult pikalt nahast välja. Sageda ja madala raseerimisega kaasneb oht, et karvad võivad hakata kasvama naha sees piki naha pinda.
• Kata nägu sooja värskelt klopitud vahuga. Võib kasutada raseerimisseebist või -kreemist klopitud vahtu. Aerosoolballoonist... reisil ja matkal käib kah.
• Raseeri päripäeva. Libista õrnalt teraga üle naha. Peale ei tohi vajutada. Teraga tõmbamise suund on omaette kunst: see ei tohi olla päris risti, vaid veidi libamisi. Aga kui teraga liiga diagonaalseks minna, siis võib hoopis sisse lõigata. Et karvu püsti saada, venita näppudega näonahka, tee lõustu, aja keelega põsed punni jms.
• Uus soe vahukiht peale ja vastukarva raseerimine. Jälle sama põhimõte: õrnalt, tõmbamise suunaga veidi libamisi.
• Pese nägu sooja veega üle, seep peab maha saama.
• Kreemita nägu üle mingi balsamiga, mis 1) oleks bakteritsiidne ja 2) parandaks nahka. Odekolonn või muu puhas alkohol kuivatab naha ära ja selline krõbisev muumia läheb liiga rabedaks, et regulaarset raseerimist taluda.
• Korda protseduuri ülepäeviti.
... ja nii kuni tuleb tahtmine habet kasvatama hakata :-)
Kasutaja avatar
isakene
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas isakene »

Mina siiani kassetile mugavamat asendust leidnud ei ole. Sõelale jäi juba aegu tagasi Wilkinsoni neljateraline ja põhjust pole olnud vahetada.

Üks kassett kestab hullu moodi, viimasega olen vist vähemalt kolm kuud ajanud, libestikiht on ammu maha kulunud, aga tera vestab.

Ka nädalavanust malevatüügast saab täitsa edukalt ajada, aga kole sagedasti tuleb loputada. Loputamiseks leidsin dušiotsikul miski vibraga režiimi, võtab nagu survepesuriga. Ja seebivaht kitib kasseti kinni, kõige lõbusamalt tuleb terast maha habemeajamisgeel. Mu nahale sobib geel ka kõige paremini, nii et igatpidi broo. Ning kaheksa teraga varukomplekt maksab e-poes samapalju kui kahene komplekt rimis või selveris, tasku peale väga ei hakka.

Kahepäevane sinihallitus tuleb maha suvalist pidi tõmmates, malevaokas kõigepealt pärikarva ja siis uus kiht geeli ja vastukarva.
Kui Teile paistab, et see on nii, siis see ongi nii - Teile paistab.
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

Olen proovinud kõiki vahendeid, välja arvatud habemnenuga.
Kõigiga saab lõua puhtaks, kuid "oskaja" saab ka naghaprobleemid ... :cry:

Oluline on see, et nahk tahab seadmega harjumist ning terasid tuleb õigel ajal vahetada, mitte üritada "ökonoomitseda"!
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Rebane11
Liige
Kontakt:

ambur123 kirjutas: 26 Dets, 2023 21:10 Isand Rebane11, ei tasu nüüd kohe meelt heita :D

Kas saad pildi panna, milline see raseerija on?
Ja milliseid terasid selles kasutasid?

PS: nali naljaks, ent nahk vajab ka harjumist - sh raseerimisega. See on teataval määral trauma, millele nahk reageerib. Võtmesõnad: õige tehnika ja korralik kosmeetika!
Te nagu pioneerid omalajal. Vanaeideke rase ja arst siis küsis et kuidas? No need pioneerid - kõike neile näita, kõike neile seleta.
Manused
Habemeajaja..jpg
Habemeajaja..jpg (28.42 KiB) Vaadatud 1193 korda
Gillette.jpg
Gillette.jpg (56.15 KiB) Vaadatud 1195 korda
Rebane11
Liige
Kontakt:

Teisest aparaadist pilte pole, aga see oli minuga juba Tartu ajal ja vene kroonus ja veel kaua.
Rebane11
Liige
Kontakt:

mart2 kirjutas: 28 Dets, 2023 18:15 Olen proovinud kõiki vahendeid, välja arvatud habemnenuga.
Kõigiga saab lõua puhtaks, kuid "oskaja" saab ka naghaprobleemid ... :cry:

Oluline on see, et nahk tahab seadmega harjumist ning terasid tuleb õigel ajal vahetada, mitte üritada "ökonoomitseda"!
Oot, siis sai ikka pakend lahti võetud ja mingit ökonoomiat polnud. Seega ära ürita ära panna :lol:
Kasutaja avatar
paadikapten
Liige
Kontakt:

Re: Nutt ja hala

Postitus Postitas paadikapten »

Fucs kirjutas: 24 Dets, 2023 13:56 Habemest ja ajamisest žiletiga... kogemused

Mitmeteraliste terade probleem pikema karvakasvu eemaldamisel on see, et žiletiterade vahele kogunev pikem karvastik ei tule enam niisama kraani all pestes sealt välja ja iga tõmbega pressib sinna vahele juurde üha uut materjali, mis lükkavad terade asendid vale nurga alla ja keskelt kaardu. Vale nurga all terad aga hakkavad sisse lõikama ja nahka kraapima. Kui näonahk on samal ajal hästi märg ja libe (nt saunalavalt tulles või juba pikemalt leotades - ainult vaht ei taga alati kõige optimaalsemat libedust), siis on vale asendiga tera mõju nahale väiksem ja vastupidi. Selle vastu aitab mõni pisike tugevamate harjastega [küüne]hari, millega žiletiterade kihtide vahelt sinna kinni jäänud pikad karvad minema harjata ja terad lõikavad jälle nagu uued ilma näonahka kaasa kiskumata.

Mõne odava vahuga võib see sodi terade vahel olla nii tihke, et hari ei aita. Kui mul vana pardel tuksi läks, siis mõnda aega kasutasin odavaid raseerijaid. Neid ma puhastasin ülipeene õmblusnõelaga. Ega need mõne-eurosed raseerijad nagunii pikaealised ei ole ja seega ei tohiks selline puhastamine patt olla. Ühe raseerijaga sain tegutseda paar nädalat.
Mingil hetkel tehti Maximas 50% allahindlus Henske "kõik ühes" aparaatidele. Akuga aparaat. Komplektis on sellel: juukselõikaja, mis tegelikult juukseid hästi ei võta, aga sobib kenasti pikemate lõuakarvade eemaldamiseks. Lühikese karvastiku trimmer, töötab väga hästi. Kolme kettaga põhiline pea, mida alati vaja ei lähe, sest lühikeste karvade trimmer on niivõrd hea. Ja siis ninakarvade trimmer. Laadimiseks on USB kaabel, saab laadida nii arvuti usb kaudu kui ka läbi vastava pesaga seinatoiteploki. Ühe laadimisega saan molu töödelda 2-3 nädalat. Laadima panen siis, kui koormus paneb mootori juba jõrisema ja terad hakkavad kitkuma. Ka eelmine masin oli Henske mingi tavalisem akutrimmer, mis kestis 3 aastat enne, kui terad kuluma hakkasid. Akud olid sellel nii heas seisus, et mõtlesin variandile teha nendest pisike akupank või jõulutulede toiteallikas. Eks saab näha, kaua see aparaat kestab.

Huvitav, kuidas ajavad traditsioonilisel moel habet mehed, kellel on näos nahapinnast kõrgemaid moodustisi (sünnimärgid jne)? Endalgi on üks selline lõual ja paar korda on see ziletilt verise täkke saanud. Õnneks pole midagi hullu juhtunud, aga ma olen kuulnud lugusid, kus vigastatud sünnimärk vihaseks läheb ja inimese hauda saadab. Käin iga paari aasta järel tasulises kontrollis, kus sünnimärgid üles pildistatakse ja eelmise pildistamise korraga võrreldakse. Seni pole midagi halba leitud. Üks kahtlane punn lõigati seljalt ära, seegi ei sisaldanud miskit halba. Aga tundub, et sellisel juhul on aparaat ohutum.
Vaatame siis, mis siin toimub...
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

Rebane11 kirjutas: 29 Dets, 2023 22:33
mart2 kirjutas: 28 Dets, 2023 18:15 ... Oluline on see, et nahk tahab seadmega harjumist ning terasid tuleb õigel ajal vahetada, mitte üritada "ökonoomitseda"!
Oot, siis sai ikka pakend lahti võetud ja mingit ökonoomiat polnud. Seega ära ürita ära panna :lol:
Ära sa nüüd nii uhkeks ka mine, et arvad nagu kõik ainult sinust räägivad... :lol:

Terad vajavad kõikidel habemeajamismasinatel normaalsel ajal vahetamist - nii žilettidega, kaabitsaga kui isegi elektripardlil.
Probleemid tekivad siis, kui kui ökonoomitsetakse - s.t. üritatakse veel ja veel juba nüri teraga "natuke" aega läbi saada.

Aga teie jätkake sellel asjaga sügavuti minekut, mina oma arvamuse ütlesin. Kõik. :mrgreen:
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Ma soovitaks sel teemal siiski pinnapealseks jääda.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Ometi on see ju kuivade tikkude kõrval sõjaväljal üks suuremaid muresid?
Tarmo Männard
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Tarmo Männard »

Mungil hetkel müüd Venemaal poes vaid terasid HEBA. Neeva. Vaskratsaniku pildiga. Oi, see oli kange kraam! Ühe lõuatäie peale läks minimaalselt kaks tera. Odav.....aga valus!
Uurisin siis pakendit pisut lähedalt....ja sinna oli väikeste tähtedega kirjutatud "tolko dlja tehnitšekih tseli". "Ainult tehnilisteks eesmärkideks."
No kes võis teada, et žiletiterad polnudki mõeldud habemelõikuseks.
Ega siiiamaani teagi, milleks nad tootja poolt mõeldud olid. Akna pealt värvitilkade eemaldamiseks?
Veekeeteli, ehk nn "traktori" meisterdamiseks?
Et vangid saaksid endale meisterdada nendest ja hambaharjadest pistodasid?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 5 külalist