Ajaloolised paralleelid

Kõik käimasolevast sõjast
Vasta
Peeter
Liige
Kontakt:

Re: Ajaloolised paralleelid

Postitus Postitas Peeter »

teeline35 kirjutas: 22 Veebr, 2024 21:17
Põldur kirjutas: 22 Veebr, 2024 13:42 Ma jään viisakalt eriarvamusele . :wink:
Meenub selle peale 1985 aasta paiku paar aastat sinna tänna. Maal järjekordne kiidulaul raadiost kuidas Nõuk riik ja rahvas oma kangelaslikkusega sõja "fashistide" vastu võitsid. Minu vanaisal ei pidanud närv vastu ja nähvas, et ilma ameerika abita oleks sõda kaotatud. Selle peale mina; juba tollal paariteistaastase ajaloohuvilisena, võtsin sõna vanaisa vastu, et olen kuulanud ja lugenud mälestusi ning ajaloo kirjutisi ning ameerika abi oli üle tähtsustatud ning osade allikate järgi isegi segas Nõukogude Liidul sõda varem võitmast :D Vanaisa tahtis juba nagu midagi vastu vaielda, aga jättis katki. Alles hiljem perestroika ajal ja hiljemgi kui avaldati meenutusi ning mälestusi tsenseerimata kujul. Väga tänuväärne oli Lembit Lauri "Kirjutamata memuaare" Sain aru kui noatera peal 41-42 venelaste sõjavõit oli olnud. Nii vangilaagrites olnud kui ka lihtsalt küüditatud või evakueeritud meenutasid milline puudus ning nälg venemaal 41 aasta lõpp, 42 aasta algul oli. Lend-lease abi massilisem kohale jõudmine päästis paljud tagalas olnud inimesed näljasurmast. Rindele oleks ikka midagi leitud ning kogu tööstus vorpis relvi teha, aga muu elu jaoks juba mitte midagi ei jagunud sinnamaani kuni ameeriklaste abi kohale jõudis!
Eks vanaisal oligi see ohkama panev hetk. Laps(elaps) on juba uute tuulte kokku leiutatud legende lugenud ja midagi on külge kah jäänud. Aga siiski veel liiga väike/noor/roheline, et biiti jagada kas, mida ja kus ja kellele sellest võimalikust vanaisa räägitavast ristivastupidisest jutust edasi rääkida võib. Vanaisal elukogemust (NLiit, Stalin, Beria, Brežnev jne) küllaga. Aeg ca 1985 ei olnud küll veel selline, et vähemalt vanem generatsioon oleks lugenud ohutuks ja võimalikuks selgitada uuele noorele kaardiväele kuidas asjad tegelikult olid. Kalkuleeris targemaks vestlus vähemalt edasi lükata....
Ka minu isa oli EW poolt mobiliseerituna sattunud 40.ndate sündmuste järel edasi Punaarmeesse ja sealt edasi Luki-all ületulnute seas ja peale seda pandi tänu heale keelteoskustele edasi sõdima Totenkopfi märgi alla. Aga tema olevat olnud mitte rohelistes mundrites, nagu eestlastel tavaliselt, vaid olevat tõlgina suunatud hoopis mujale "miskisse"(teadagi...) mustamundri-üksusesse ehtsate saksmannide-surnupealuulaste sekka. Mina ei tea siiani, millises üksuses ta olla võis (kui keegi oskab sõna sekka öelda, oleks muidugi huvitav ajalugu teada saada), aga minu vanemale vennale olevat ta veel 80-ndate alul Brežnevi ajal öelnud, et "kas sul ülikooli on vaja ikka...? Ehk hakkavad uurima midagi....?" Et ta leidis, et parem on tasa ja targu elada. Samasugust seika oma suguvõsast mingist tagasihoidlikust poissmehest hobiaednikust vanaonust, kes oli kõva ja põhimõtteline ja autasutatud saksa-sõjaväe-mees, rääkis mulle kümmekond aastat tagasi üks sõber kah. Et kui ükskord kunagi teada sai, kui kõva ja vapper sõjamees tema vanaonu tegelikult noil sõja-aastail oli, siis hindas kogu tema senise tagasihoidlikuse ja alalhoidlikuse vmt ümber....
Meenutan siia veel seda, et veel 1987 NA-s taheti mind põlglike ja mõnitavate irvituste saatel vedada ekstra "Vremja" vaatamise ajal ainsa eestlasena kogu patarei 160 mehe ette esiritta vaatama, kuidas minu "zemljakk" Karl Linnas on USA poolt lõpuks Nõukogude Liidule kohtupidamiseks ja surmamõistmiseks üle antud. Et ma oleks seal ees ja kõik näeksid ja saaksid mind vaadata, ja teaksid täpselt, et ma olen samast rahvusest, mis Karl Linnas.
Põldur
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Põldur »

vaoinas kirjutas: 23 Veebr, 2024 11:15 No siin vanas teemas on selle Lend Lease osatähtsuse üle ju aruteldud:

viewtopic.php?t=8959&hilit=lend+lease

Lisaks veel kirjatükk Solononilt:

https://arvamus.postimees.ee/4115717/ma ... s-hitlerit

Lend-lease osatähtsuse juures eriarvamusele jäämine selles valguses taandub pigem usuküsimuseks ning tugevat usku ei kõiguta ju ükski fakt, nagu me kõik teame.
Ma ei jäänd ju lend lease teemal otseselt eriarvamusele. Kui mu esimese postituse läbi loete, mis eelmisel lehel on, siis ehk saate paremini aru, Ma ütleks , et see on laiem teema. Ma olen kursis , kui oluline oli näiteks lennukite kütuse osakaal, autode osakaal logistikaks , toiduabi.Võibolla oleks Nõukogude liit mingi hetk kokku kukkunud, võibolla mitte. Võibolla oleks sõda lõppenud oma piiride tagasi saamisega ja mitte Ida -Euroopa okupeerimisega. Ei tahtnud sellesse diskussiooni ausalt öeldes laskudagi, sest see eeldaks oma teadmiste värskendamist. Aga kas te tõesti tahate võrrelda nõukogude liitu ja tänapäeva Ukrainat. Minu arvates need pole võrreldavad.
Ukraina ei suuda isegi mürske praktiliselt üldse toota. Kõigest muust sõjatehnikast (märkimist väärivas koguses) rääkimata. Ma arvan, et siit paljud ei suudaks Venemaadki NSVL ga võrrelda.
muruniiduk
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas muruniiduk »

Põldur kirjutas: 23 Veebr, 2024 13:13 Ukraina ei suuda isegi mürske praktiliselt üldse toota. Kõigest muust sõjatehnikast (märkimist väärivas koguses) rääkimata. Ma arvan, et siit paljud ei suudaks Venemaadki NSVL ga võrrelda.
Muidugi kõik lääneriigid ja eriti rünnaku all olev riik peab avalikkusega jagama täpset infot, kui palju nad midagi toodavad. (Soovitatavalt võiks twitterisse postitada veel ka täpsed aadressid ja vahetusevanema nimi ka)

Ema anna padruneid
Põldur
Liige
Kontakt:

Olgu siis nii :)
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kilo Tango »

Põldur kirjutas: 23 Veebr, 2024 13:13 ...
Ukraina ei suuda isegi mürske praktiliselt üldse toota. ...
Ukraina toodab mürske juba praegu täiesti arvestatavas koguses.
Põldur
Liige
Kontakt:

Ja siin jõuame selleni, mis on arvestatav kogus, kellegi jaoks. MInu jaoks ei ole nende toodang arvestatav. Aga kui mõni ütleb, et kõik on salajane ja me lihtsalt ei tea, siis vabandust, mul ei ole midagi rohkem rääkida. Viimase posti võib kustutada, kui mõttetuks peetakse.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Põldur kirjutas: 23 Veebr, 2024 14:28Ja siin jõuame selleni, mis on arvestatav kogus, kellegi jaoks. MInu jaoks ei ole nende toodang arvestatav.
Kui suur toodang ei ole teie jaoks arvestatav? St. mida te peate Ukraina praeguseks toodangu suuruseks?
Põldur
Liige
Kontakt:

Ma hindan , et see võib olla mõned sajad mürsud päevas.
Rööt
Liige

Postitus Postitas Rööt »

Pane kohe juurde millele see hinnang toetub.
Mingid põnevad lingid/viited/arvutused...
Põldur
Liige
Kontakt:

https://euromaidanpress.com/2023/01/10/ ... t-the-war/ Näiteks sellele.
Oleh Boldyrev, Ukroboronprom Project Manager, outlined several details on TV. In particular, he clarified that the production had begun in September 2022, and since then, the state enterprise has been producing 1,000-2,000 shells per month:
Nüüdseks on see suurem. Ukrainlased ise väitsid, et 2,5 korda suurendasid eelmine aasta tootmist.
NGolf
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas NGolf »

VF Hodakovski veeretab mõttelõnga paralleelidest Krimmi ja Vene-Jaapani sõjaga:
Kui me käsitleme üksikasjalikult ajaloolisi olukordi, millesse Venemaa sattus Krimmi või Vene-Jaapani sõja ajal, siis on igas olukorras omad komponendid. Väljendatud ühiseks jääb vaid tulemus - me ei võitnud. Põhjused, miks me ei võitnud, on erinevates tõlgendustes ja uurimustes üksikasjalikult välja toodud - ma ei hakka sellele midagi uut lisama. Kuid ühe asja märgin ära: pärast iga kaotust tõusime üles ja läksime võitudele.

Pärast Krimmi sõda pöördusime tagasi Türgi küsimuse juurde ja ei olnud vähem edukad. Oleks lihtsameelne öelda, et see oli võimalik ainult tänu meie potentsiaali kasvule - ka välispoliitilised asjaolud käisid meiega kaasas, kuni need muutusid taas mitte meie kasuks. Meil oli pärast Jaapani sõda tõus ja me astusime Saksa sõda tugevama majandusega, mis võimaldas meil kohaneda pikema sõjaga ja tõsta sõjatootmise määra vajalikule tasemele.

Miks ei ole see nüüd sama, mis oli siis? Miks ei ole meil õigust mitte võita? Sest, kui me ei lähe detailidesse, vaid toetume ainult põhilistele põhjustele - see sõda on viimane. Siis oli meil rahvastiku kasv, et kompenseerida kaotusi. Toona oli meil tehnoloogia vallas võimalus konkureerida oma vastastega ja meie ees oli palju realiseerimata võimalusi - me lendasime esimesena kosmosesse.

Praegu see nii ei ole. Nüüd me ei paljune ja kulutatud ressurss on ilma demograafilise revolutsioonita asendamatu. Ja isegi kui me leiame midagi tehnoloogiliselt murrangulist - see ei aita meid palju ilma Venemaa elanikkonna kasvuta. Me ei suuda järgmist sõda pidada, ja siis jääb vaid nuppu vajutada. Kui me kaotame - nad ei lase meil põlvili tõusta, sest nad ise surevad. Aga kui me võidame, siis on meil võimalus istuda kaldal ja vaadata lääne tsivilisatsiooni allakäiku.
Lemet
Liige
Kontakt:

Vene MOBILISATSIOON

Postitus Postitas Lemet »

Vaid ikka see, et isegi totaalse mobilisatsiooni raames, ei saa sa kogu meessoost populatsiooni päris rindele saata.
Üldiselt väidetakse, et 10 % riigi elanikkonnast sõjakatlasse suunamine tähendab seda, et selle riigi ja tema arenguga (nii majandusliku kui tehnoloogilise) on pikkadeks aastakümneteks TÄPE...kui ta ülepea sellest välja tuleb.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Re: Vene MOBILISATSIOON

Postitus Postitas Kriku »

Lemet kirjutas: 08 Apr, 2024 17:24
Vaid ikka see, et isegi totaalse mobilisatsiooni raames, ei saa sa kogu meessoost populatsiooni päris rindele saata.
Üldiselt väidetakse, et 10 % riigi elanikkonnast sõjakatlasse suunamine tähendab seda, et selle riigi ja tema arenguga (nii majandusliku kui tehnoloogilise) on pikkadeks aastakümneteks TÄPE...kui ta ülepea sellest välja tuleb.
Kus seda väidetakse?
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Kriku kirjutas: 08 Apr, 2024 18:33
Kus seda väidetakse?
Päris mitmest kohast olen lugenud. Ilmselt võiks google aidata, kui huvi on.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
klaasmees
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas klaasmees »

Lemet kirjutas: 08 Apr, 2024 21:39
Kriku kirjutas: 08 Apr, 2024 18:33

Kus seda väidetakse?
Päris mitmest kohast olen lugenud. Ilmselt võiks google aidata, kui huvi on.
10% venest on mingi 14 miljonit. Tükk maad veel minna, kahjuks. Nende õnnis arvestus oli ja ei välista, et mõnel vene natsistil veel on, et peale Ukrainat kasvab elanike arv ka, keda rakendada. Natuke loeb ka see, pakun, kui kaua see pingutus kestab. Ja muidugi seda, et kas mõeldakse vaid otseselt rindel olevaid inimesi, rinne pluss tugiüksused või kogu sõjamajanduse osa. Ehk 10% niisama öelduna on liiga hägune. Kodu-Eesti kaotas II maailmasõjaga (hukkunud, küüditatud, põgenenud) midagi 10% kanti, vist? (see pole selle foorumi teema, kuid illustratsiooniks)
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist