Militaarne käsivõitlus.

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
de Armani
Liige
Postitusi: 130
Liitunud: 06 Juul, 2006 10:30
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Militaarne käsivõitlus.

Postitus Postitas de Armani »

Tere härrased,

Tekkis siin selline mõte, et kuigi lahingus kasutatakse ennekõike relvi, siiski õpetatakse sõduritele ja eriti eriüksustele käsivõitlust.
Vene eriteenistused kasutavad juba ajast aega võitlussambot, mis meenutab mingil määral MMA, või ongi see sama. Iisraeli eriüksused, kui ma ei eksi peaks kasutama Krav Maga'd, mida tavaarmee kasutab ja kas üldse ei tea.
USA eriüksuste kohta ma ei tea, kuid tava armee käsivõitlusmanuali vaadates jäi nagu pilt ette, et see on mingi BJJ-ile väga sarnane.
Saksamaal on laialt levinud Wing Chun.
Et siis arutaks teemal, mis on kõige effektiivsem võitlusviis, kui enam relvi pole ja mida erinevad armeed kasutavad.
Välja, välja Wabariigi seest, kes söövad meie leiba ja ei räägi eesti keelt!!!
Kasutaja avatar
okaloka
Liige
Postitusi: 309
Liitunud: 13 Okt, 2006 14:51
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas okaloka »

Venelastel on veel huvitav asi Sistema ehk System. Iseenesest palju noatööd, aga praktiline on seal ka suvaliste esemete, nagu prillid jms ning valupunktide kasutamine. Veel müstilisem on Silat Mubai, mis on siis nö traditsiooniline islamistide käsitsivõitlus. Ka palju noatööd, eriti selle trad. kõvera noaga.

Wing Chun - saksamaal harrastatakse saksa ehk siis kommertsvarianti, hiina originaali annavad hiinlased välja mingi piirini ja tilkhaaval, muidugi ka vastava raha eest. (Olen ise seda tsuti õppinud ja oli tore küll). MMA tüüpi asjad on vist kõige südamelähedasemad, ehkki minu puhul lõppes trenn peale kõhulihase rebestamist, ja seda üsna varakult. Oma lollus muidugi - nüüd siiani üritan aega leida kunas uuesti jätkata.

Üldiselt mina igatsen säärast trenni, mis sisaldaks ka relvade kasutamist - ehk siis kolkimine automaadiga, kontaktis olles püstoli kasutamine - operatiivne vinnastamine, puusaltlasud jne. Sinna hulka ka desarmeerimine, ehk siis kuidas saada relv vastaselt kiirelt kätte, automaadi puhul neutraliseerida selle mõtestatud kasutamine.
Lisaks natuke noatööd (sh ka erialast, ehk magava inimese, tunnimehe selja tagant jne. neutraliseerimine) ja siis alles MMA tüüpi võitlus - püsti distantsilt, püsti lähedalt (nö kallistades), ja maas. Sama asi ka noaga. Pluss eskorttehnikad abivahenditega ja ilma. Ehk siis üsna palju elemente siit ja sealt.
Pauk või paar peab ikka olema - kasvõi selleks et 50 aastat hiljem avada debatt teemal "okupatsioon".
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Neid sistemasid on ka erinevaid, kõige levinum on sistema Kadotshnikova.

Vene oma eripära on see, et see ei sea praktiliselt mingeid eeldusi kasutaja füüsilisele jõule, kogu üritus põhineb vastase hool, valupunktidel ja asjaolul, et liikmed painduvad tavaliselt ühte pidi.

Telliskivide purustamisel pole sellel midagi ühist.

Vähemalt aastatel 1998 või nii oli Tallinnas lausa üks treeninggrupp, mis sistema Kadotshnikov'aga tegeles, kuulutused olid üleval isegi TTÜ-s. Venekeelne asi oli.
Viimati muutis Kapten Trumm, 22 Mär, 2007 16:35, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
suurpomm
Liige
Postitusi: 749
Liitunud: 17 Juul, 2005 9:42
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas suurpomm »

Pilt

Ülejäänud õpetused siit aadressilt:

http://www.globalsecurity.org/military/ ... index.html
Kasutaja avatar
de Armani
Liige
Postitusi: 130
Liitunud: 06 Juul, 2006 10:30
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas de Armani »

Vaatasin siin ükspäev filmi Prantsuse eriüksustest, et film iseenesest oli huvitav, kuid üks traditsiooniline asi nagu jäi näitamatta, kuidas need eriüksuse poisid siis ka käsivõitlust teevad. Huvitav, kas pranslastel polegi seda või on nii salajane, et ei taheta näidata.
Välja, välja Wabariigi seest, kes söövad meie leiba ja ei räägi eesti keelt!!!
Kruuda
Liige
Postitusi: 857
Liitunud: 12 Veebr, 2007 6:33
Kontakt:

Postitus Postitas Kruuda »

Leegionis kasutati Keysi meetodit. Väga lähedane jujutsule ja aretatud defendust mis oli maailma sõja aegu kasutusel. Kummaline on see, et prantslased panustavad jõule ehki loogiliselt on see rohkem venelaste stiil olnud ja samas venelased on süsteemi välja töötanud igasuguse jõu vajaduse minimaliseerimisele. Venelastel oli veel kasutusel selline tehnika nagu ГРОМ.
Kasutaja avatar
Satakas
Liige
Postitusi: 2354
Liitunud: 21 Jaan, 2005 0:33
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas Satakas »

olen terve kooliea pluss veel paar aastat harrastanud judot, poksi ja karated ning julgen öelda, et korralik karate annab ülipiisavalt hea ettevalmistuse igasugusteks kokkupõrgeteks. kui lisada sellele "sistema" taolisi kombineeritud võtteid kättejuhtuvate asjade kasutamiseks, siis paremat pole vaja tahta. oluline on vaid, et ei tegeldaks mingi kohitsetud võistluskaratega sest enamus selle harrastajaid kurdavad, et stiili võimekust teades on neile juurdunud psüühiline blokk sooritada nn "lõpetatud lööke". tegelesin sellega alul ka ise ja kinnitan, et nii see tõepoolest on. hiljem, realistlikku trenni tehes ning aastate ja pohuismi ladestumisega õlgadele sain lõpuks blokist üle...
Kasutaja avatar
Satakas
Liige
Postitusi: 2354
Liitunud: 21 Jaan, 2005 0:33
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas Satakas »

Kruuda kirjutas:Kummaline on see, et prantslased panustavad jõule
vaata, kuna militaarvallas ei ole võimalik selliseid asju süvendatult õpetada (kuna siis ei jõuaks õpetada laskmist ja orienteerumist :twisted: ), tulebki teha mööndusi tehnikas ja keskenduda brutaalsele löögile. olukord, kus 60-70-kilone tüüp saab jagu 100(+)-kilosest härjast, on omane vaid bruce lee filmidele ja tegelastele, kes on stiili harrastanud aastaid-aastaid-aastaid. süvenenult. ja nii ehk naa otsustab reaalses elus käsivõitluse tulemuse esimesed paar lööki. selles osas tuleb austada chuck norrist, kes just seda reaalset külge kajastab...mitte nagu mingid van dammed ja muud loomad, kes teineteist pool tundi peksavad...
Kasutaja avatar
Troll
Liige
Postitusi: 3173
Liitunud: 08 Okt, 2004 16:59
Asukoht: Viljandi
Kontakt:

Postitus Postitas Troll »

Satakas kirjutas:... ja nii ehk naa otsustab reaalses elus käsivõitluse tulemuse esimesed paar lööki. selles osas tuleb austada chuck norrist, kes just seda reaalset külge kajastab...mitte nagu mingid van dammed ja muud loomad, kes teineteist pool tundi peksavad...
Eriti hull on veel see Van Damme stamp, et algul klopitakse peategelane hirmsasti läbi ja alles siis ta "tõuseb tuhast". Hui sa enam tõused, kui oled reaalselt 2-3 lööki läbi lasknud, mõtlen tõsist lööki, mitte filmilikku "nokkimist".
Hea võidab alati kurja - kes võidab, see ongi hea!
Kruuda
Liige
Postitusi: 857
Liitunud: 12 Veebr, 2007 6:33
Kontakt:

Postitus Postitas Kruuda »

Filmis kukutakse ikka lõua haagi peale. Sellest saab vaataja aru ja see, et enne oleks pidanud tegelasel olema sisemised rebendid ja ikka tõuseb püsti ei ole oluline.
Aga sellele et 70 kilone ei saa 100 kilosele vastu vaidleks küll vastu! Kui mõlemal mehel on väljaõpe siis peab see 100 kilone ikka VÄGA külma närviga olema, minemaks välja kalkulatsioonile, et tema elab esimese tabamuse üle vastane aga mitte.
Reaalses elus ei tasu ära unustada seda, et enamikel sõduritel on vest. Mis ahendab oluliselt võimalusi, jättes kõik lollikindlad löögid kehasse ära. Ja pead üldjuhul inimesed kaitsevad liialdatud hoolega nii et sambo võibki olla kõige efektiivsem.
Martään
Liige
Postitusi: 266
Liitunud: 10 Nov, 2004 16:40
Kontakt:

Postitus Postitas Martään »

Küsiks kohe, et kas see vest mune kah kaitseb?


Muide, ise olen uurinud Fairbairn'i ja Applegate'i raamatuid. Kuigi pärinevad ajast 2. MS või enne, on neis siiski väga palju... lollikindlust.

See on ju sõduritele põhiline. Minimaalse ajakuluga õpetada selgeks paar väga effektiivset lööki. Fairbarin läheb isegi nii kaugele, et soovitab algul ainult paarile oma kehakaaluga/asjaoludega sobivamaile võttele keskenduda ja teisi ignoreerida. Tõenäoliselt ei lähe sul olukorda sattudes vaja mingit raamatutäit võtteid/lööke, kui ikka vastasele esimesena täisjõuga "põlv munadesse+lõuahaak näppude silmatoppimisega" ära teed, siis pole seal enam muid võtteid ju vaja.
Kui aga ise saad... siis noh, on niikuinii aamen.

Tõenäoliselt üks ühe vastu igasuguste karate-kidide vastu ei saa, aga alati saab improviseerida (rohkem kaaslasi, kiired jalad vms.)
Kasutaja avatar
kalleb
Liige
Postitusi: 5343
Liitunud: 27 Mai, 2005 22:55
Kontakt:

Postitus Postitas kalleb »

munade jaoks on munakaitsed :D
Kasutaja avatar
Satakas
Liige
Postitusi: 2354
Liitunud: 21 Jaan, 2005 0:33
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas Satakas »

Kruuda kirjutas: Aga sellele et 70 kilone ei saa 100 kilosele vastu vaidleks küll vastu! Kui mõlemal mehel on väljaõpe siis peab see 100 kilone ikka VÄGA külma närviga olema, minemaks välja kalkulatsioonile, et tema elab esimese tabamuse üle vastane aga mitte.
mina olen nii...ümmarguselt tsentnerine. juhtus järgmine lugu: misiganes ajal, misiganes kohas, misiganes põhjusel ründas mind umbes 70-kilone päka. ilma mingi hoiatuse ja sissejuhatuseta sadas mulle täpselt vasaku lõualiigese pihta selja tagant hirmus kolakas. sekund-kaks virvendas pilt silme ees. järgmiseks väänasin päka lompi, surusin pöidlad silma ja pressisin välja lubaduse, et enam ei kakle (olen kord selline "rahuarmastav" kodanik :twisted: ). nojah, pool tundi hiljem läks asi nagunii sõna otseses mõttes nugadele - tüübil oli mingi seletamatu soov mulle ära teha aga noastki polnud kasu sest esimese korraga olin tal juba vaimu murdnud...

terve ülejäänud õhtu jätkus läbu nagu muiste. alles järgmisel päeval ilmnesid mul "tüsistused" mis väljendusid suutmatuses hammustada midagi kõvemat, kui keedetud makaron. ja sedasi paar nädalat. ja veel 2a hiljem sain juhusliku röntgeni tõttu teada, et mul oli lõualuu murd, mis omal käel paranenud oli.

kui seda juhtumit analüüsida, võib järeldada, et hoolimata kehvast massist, anti tugev löök, mis ilmselt võrdväärse massiga mehe oleks jalalt niitnud. minu kehamass (ja küllap ka varasem "harjumus" lööke taluda) aga absorbeeris löögi võimalikkuse piires, mistõttu säilitasin teadvuse ja vastupanuvõime.

see kehamasside suhe käsivõitluses on soovi korral ka labase füüsikaga võrreldav. kui kergem vastane pole tõesti omandanud fokusseeritud löögi sooritamist tehniliselt õige löögipinnaga, siis raskem keha summutab enamuse energiast ning kerge päka surutakse porisse.

valdan ka ise ilmselt tänu varasemale poksiharrastusele kahte sorti löömist: massiga ja...sõnadega seletamatu teravuselöök. viimane vajab tõsist harjutamist. kui massiga lööd näiteks poksikoti vastu lahe kõikuma, siis "teravuslöök" võib koti lihstalt purustada. harjytanule pole probleemiks fokusseeritud rusikalöögiga korralikust, paksust vineerist läbi lüüa, mis tavaolukorras tähendaks üle matsuga vastase ribide purustamist. aga rõhutan: see eeldab kogu keha rakendavat fokusseerimist, mida ilma pikema harjutamiseta ei ole võimalik teha. jääbki üle anda massile tuginev litakas, mis aga absorbeerub nii lööja rusikasse, kui ka löödava kehasse, tekitades võrdseid vigastusi mõlemas.

siinkohal jääb üle tõdeda, et võrdse kogemusega on väga raske virutada pikali endast paarkümmend kilo raskem vstane, kui just ei juhtu õigesti õigesse kohta lajatama. neid õigeid kohti on kehas küllaga. kui õnnestub esimese korraga virutada nina pihta, on võit garanteeritud. kui aga mingi suvaline 70-80 kilone vant peaks mulle makku/rindu virutama, siis ma ilmselt köhataks selle peale ja... seejuures külmast närvist poleks juttugi. sest julgen tõdeda, et küllap vaid äärmiselt kogenud võitleja suudaks igas mittevõistluslikus võitluses säilitada külma närvi ilma liigse südamelöögita. minul näiteks hakkab igas ohuolukorras neerupealne eriti usinalt toimima, eraldadaes juba jupp aega enne otsest kätsi verre tohututes kogustes adrenaliini. ühest küljest on see hea sest toimib erguti, valuvaigisti ja steroidina, teisest küljest aga halb, sest toimib samas ka "vihahormoonina", tõstes agressiivsust ja kahandades kainet mõtlemist. määravaks jääb siinkohal siiski vastase ettevalmistus. kui tegu on tavalise, eriettevalmistuseta tondiga, siis kustutaks ta suuresti tänu adrenaliinile ilma probleemideta. kui aga vastaseks oleks kogenud ja kaalutlev vastane, siis oleks adrenaliinist vaid seda tolku, et tõstab toonust ja summutab löökidest tingitud valu (kord 11a tagasi juhtusin nelja vandiga kaklema. kui komistama ja kukkuma juhtusin, hakkas sitasti minema - minuga mängiti jalgpalli. see-eest ei tundnud ma tänu adrenaliinile mingit valu ja mõtlesin üksnes, et kui vaid õnnestuks püsti saada....).

aga eks kogu see teema ole äärmiselt individuaalne ja juhtumikeskne, nind konkreetseid järeldusi saab teha vaid n.ö. pärast kaklust rusikatega vehkides ehk siis lihtsalt öeldes tagantjärele. aga minu tagantjärelekogemused ütlevad, et põhjaliku ettevalmistuseta kergem vastane on lihtsalt köömes. kuigi korra haiget võid saada, piisab vaid väiksest võitlusinnust, et olukord oma kasuks lahendada.
Kasutaja avatar
Satakas
Liige
Postitusi: 2354
Liitunud: 21 Jaan, 2005 0:33
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas Satakas »

ja veel sõna:

üldiselt olen oma tõdemustes aastatega ka sinnamaale jõudnud, et käed lasen käiku alles viimasel võimalusel. see tähendab, lähtumist tõsiasjast, et kui mina järgingi reegleid, siis vastane ei tee seda niikuinii. ja seega ma alustuseks haarangi lihstalt tabureti, millega on hiiglama hea vastu pead virutada või siis lööngi sõna otseses mõttes hambad kõrri ja sõrmed silma kuna reaalses ohusituatsioonis ei saa mingil juhul niinimetatud rüütellikule vastasseisule lootma jääda. esmane mõte on vastane igas mõttes hävitada. kui ise kaklust ei alustanud, on ka hiljem mendis hea tõdeda, et kasutasid vaid oma looduslikke relvi ja sulle midagi ette heita on üldiselt raske. seda enam, et 95% kaklusjuhtumitest ei jõua nagunii miilitsa kõrvu. seda ena, et isegi peksasaanud tülinorija ise ei ole enamasti huvitatud kaebamaminekust.
Kasutaja avatar
de Armani
Liige
Postitusi: 130
Liitunud: 06 Juul, 2006 10:30
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas de Armani »

Kapten Trumm kirjutas:Neid sistemasid on ka erinevaid, kõige levinum on sistema Kadotshnikova.

Vene oma eripära on see, et see ei sea praktiliselt mingeid eeldusi kasutaja füüsilisele jõule, kogu üritus põhineb vastase hool, valupunktidel ja asjaolul, et liikmed painduvad tavaliselt ühte pidi.

Telliskivide purustamisel pole sellel midagi ühist.

Vähemalt aastatel 1998 või nii oli Tallinnas lausa üks treeninggrupp, mis sistema Kadotshnikov'aga tegeles, kuulutused olid üleval isegi TTÜ-s. Venekeelne asi oli.
Aga oskad sa ehk kommenteerida, mida see sistema Kadotshnikova endast kujutab. Käisid ehk seda nuusutamas?
Teab keegi, kas Eestis seal ROK-is ka miskit võitlust õpetatakse või ei õpetata, et iga mees õpib seda, mis tahab?
Välja, välja Wabariigi seest, kes söövad meie leiba ja ei räägi eesti keelt!!!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 10 külalist