Mustvee venelased
Mustvee venelased
Tihtipeale kirjandust lugedes avastan jällegi müütilised Mustvee venelased,küll hävituspataljonides ,küll kuskil mujal.Viimane oli Riipalu raamatus,kus neil olevat endise kaitseliidu mundrid seljas olnud ja keelitanud leegionimehi relvi ära andma.Mis värk selle Mustveega on olnud,on see tõesti nii punameelne linn olnud või pigem on iga umbkeelne kohe Mustveemeheks tituleeritud?
-
Charlemagne
- Liige
- Kontakt:
Kahtlen. Pole küll väga uurinud, aga olen siiski kuulnud, et nn. "kalavenelased" see on siis peipsivenelased ei olla sugugi punameelsed olnud, vaid üsna lojaalsed EW-le. Ka nõukaajal ei paistnud see kant erilise punameelsusega silma. Muidugi : igas perekonnas on oma värdjas 
Et notre Parole s'appelle Fidélité !
-
kapralheinz
- Liige
- Kontakt:
Vabariigi ajal olid Mustvee-Kallaste venelased vägagi lojaalsed riigikodanikud Eesti riigile. Ka kuritegevus oli neis põlisvenelaste 300 aastases asustuspiirkonnas madal. Madalamgi kui eestlaste asustusalal. Vanausuliste kaanonid seadsid omad kombepiirid ja väiksemad asjad aeti kogukonna sees omakohtuliselt korda (nagu vargus jm). Seda piirkonda ei saa võrrelda Petseri ümbrusega mis oma viinalembusega oli päris "kuum" kant. Egas muidu Eesti Politsei karistusrood asunud Petseris. Tööprofülaktika või nii. Seal olid politseil käed-jalad 24 h tööd täis...
Stalini repressioonide ajal käis Peipsi äärsetest vene küladest "kamm" erilise tihedusega läbi. Selle põhjuseks oli venemaa punaste viha oma Eestimaal asuvate rahvuskaaslaste vastu. Mis sest, et need juba Groznõi aegadest siin elasid. Lisaks represseeriti neid erilise õelusega kui vanausulisi...
Stalini repressioonide ajal käis Peipsi äärsetest vene küladest "kamm" erilise tihedusega läbi. Selle põhjuseks oli venemaa punaste viha oma Eestimaal asuvate rahvuskaaslaste vastu. Mis sest, et need juba Groznõi aegadest siin elasid. Lisaks represseeriti neid erilise õelusega kui vanausulisi...
[url=http://www.youtube.com/watch?v=35wkGEnD ... ed&search=]"Panzerlied"[/url]
Vahet pole kas Mustveest lõunasse või põhja. Minge sõitke Peipsi lääne- ja põhjakallas läbi ja veenduge. Kirikuid kõik kohad täis. Suvi ees ,ronige oma autost välja ,vestelge kohalike juurikakaupmeestega ,siis veendute ise ,kui normaalne ja sõbralik rahvas seal juba sajandeid pesitseb.
Siinkohal üks juhtum Rannapungerjalt:
Seal Jõhvi poolt tulles on enne Rannapungerja jõge päris järsk kurv ,kus keset ööd mu endine ülemus oma tuunitud 240-jõulise Subaru maha kandis. Kohalikud ärkasid jubedat pauku ja raginat kuuldes ning tormasid kaema. Kutt pääses mõne kriimuga. Lausa sunniti öömajale ja lubati alles hommikul edasi toimetada ,mis siis ,et sõber oleks Tartust kohe appi tulnud. Vaat nii.
Iselugu on sisserännanutega ja uuemate Kallaste-Mustvee järeltulijatega. Põlised vanausulised on ikka mega norm. rahvas.
Ma olin sel kevadel pea kaks kuud põhjarannal enne Vasknarva tööl. Nii mõnigi huvitav (positiivne) seik sai läbi elatud ,aga sellest parem vaikiks ,ei kannata foorumitrükki lihtsalt.
Siinkohal üks juhtum Rannapungerjalt:
Seal Jõhvi poolt tulles on enne Rannapungerja jõge päris järsk kurv ,kus keset ööd mu endine ülemus oma tuunitud 240-jõulise Subaru maha kandis. Kohalikud ärkasid jubedat pauku ja raginat kuuldes ning tormasid kaema. Kutt pääses mõne kriimuga. Lausa sunniti öömajale ja lubati alles hommikul edasi toimetada ,mis siis ,et sõber oleks Tartust kohe appi tulnud. Vaat nii.
Iselugu on sisserännanutega ja uuemate Kallaste-Mustvee järeltulijatega. Põlised vanausulised on ikka mega norm. rahvas.
Ma olin sel kevadel pea kaks kuud põhjarannal enne Vasknarva tööl. Nii mõnigi huvitav (positiivne) seik sai läbi elatud ,aga sellest parem vaikiks ,ei kannata foorumitrükki lihtsalt.
[i]Last thing I remember, I was Running for the door
I had to find the passage back To the place I was before
"Relax", said the night man, "We are programmed to receive.
You can check-out any time you like, But you can never leave!"[/i]
I had to find the passage back To the place I was before
"Relax", said the night man, "We are programmed to receive.
You can check-out any time you like, But you can never leave!"[/i]
"Varjatud valu"Jaan Ellen--kajastab Johannes Hinnovi mälestusi tööpataljonist...:Meie hulgas oli peale eestlaste 15 rannarootslast,kümmekond venelast ja üks mustlane.Rootslased olid mõnusad mehed,rääkisid omavahel rootsi keeles,keegi ei solvunud.Mustlane oli kohe kõigiga sõber,venelased oskasid kõik eesti keelt,ei mingit küsimust.Siis polnud enam rootslasi ega mustlast,vist sõitsid laevaga ära.Ootamatult tuli häda aga sealt,kust ei osanud oodatagi-Mustvee venelased.Kui tekkis tööpataljon ja venelased pandi meile ülemateks ja kümnikuteks,hakkasid nad äkki meid pitsitama ja kuulutasid avalikult:"Nüüd me teile alles näitame,kes on põrsa ja sibulavenelased!Siin oleme meie peremehed,siia te surete!"Sestpeale elasid nemad eraldi ja said süüa ka mujal.Õigust otsida polnud kusagilt,olime umbkeelsed,nemad olid ainsad tõlgid,püüdsid meie elu igati raskeks teha.Üks poiss avaldas,et tema on partei liikme kandidaat,ja püüdis ülekohtu vastu protesteerida,kuid temale käratati lausa rivi ees peale:"Sinu pilet ei loe midagi,sina oled äraandja!" Minu ülemuseks oli Feodor Tarelkin Mustveest.Tema käis õhtuti linnas,nendel oli vaba käik,ja küsis minult mitu korda:Anna tšervoonets,lähen õhtul linna!"Andsin ja nii tegid ka paljud teised.Oli juba talv,kui Tarelkin minult jälle raha küsis,aga mull ei olnud rublatki hinge taga.Siis ta ähvardas:Ah sa ei taha anda,seda sa veel kahetsed!"Kui järgmisel päeval laudu kandsin,tuli Tarelkin minu juurde koos vene ohvitseriga.Nad rääkisid omavahel vene keeles midagi ja ohvitser pöördus minu poole,tõstes üles kolm sõrme.Tarelkin tõlkis:"Saad kolm päeva kartsa,sisse lähed täna õhtul."......
-
Prinz Eugen
- Liige
- Kontakt:
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 0 külalist