Siis kui kaob vool!

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Või kui tädil oleks rattad...
Vasta

Kas te majapidamises on generaator?

On olemas, koos küttevarudega
38
14%
On olemas, kuid kütet napib
33
12%
Plaanin hankida
32
12%
Ei ole, kuid võiks olla
130
48%
Ei ole, milleks - see on mõttetu
36
13%

Hääli kokku: 269

Kasutaja avatar
isakene
Liige
Kontakt:

Re: Siis kui kaob vool!

Postitus Postitas isakene »

krossipart kirjutas: 09 Okt, 2025 13:48 Ega need pisiasjad ei puutu asjasse, kui puudub elekter ja peale puurkaevu muud vett majapidamises ei ole. Lähim salvkaevuga naaber ca 4 km kaugusel... :)
Kõigepealt tuleks kindlaks teha, kus vee tasapind reaalselt on. Mul on ka 42m kaev, aga märjal ajal on vesi 7m peal ja alla 18m pole mõõtnud. Jätame veidi varu ka, tähendab et sõjaajaks peab mul kusagil riiulis olema 20m toru ja varrast uputatud (tõstele töötava) käsipumba tarvis. Sõjaolukorraks siis, ma olen endiselt veendunud, et nädalane elektrikatkestus on kõige lihtsam ja odavam üle elada paari-kolme kilovatise genekaga ja mõistliku suurusega pumbaga. Siiani edukalt hakkama saanud, kogu kola eelarve oli alla €500 ja ma ei näe mingit vajadust ehku peale 10+k investeeringut teha. Muidugi käed peavad küljes olema, mutrivõti käes püsima ja natuke ka ettekujutust omama, mida parajasti teed. :)
Kui Teile paistab, et see on nii, siis see ongi nii - Teile paistab.
krossipart
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas krossipart »

isakene kirjutas: 09 Okt, 2025 18:20
krossipart kirjutas: 09 Okt, 2025 13:48 Ega need pisiasjad ei puutu asjasse, kui puudub elekter ja peale puurkaevu muud vett majapidamises ei ole. Lähim salvkaevuga naaber ca 4 km kaugusel... :)
Kõigepealt tuleks kindlaks teha, kus vee tasapind reaalselt on. Mul on ka 42m kaev, aga märjal ajal on vesi 7m peal ja alla 18m pole mõõtnud. Jätame veidi varu ka, tähendab et sõjaajaks peab mul kusagil riiulis olema 20m toru ja varrast uputatud (tõstele töötava) käsipumba tarvis. Sõjaolukorraks siis, ma olen endiselt veendunud, et nädalane elektrikatkestus on kõige lihtsam ja odavam üle elada paari-kolme kilovatise genekaga ja mõistliku suurusega pumbaga. Siiani edukalt hakkama saanud, kogu kola eelarve oli alla €500 ja ma ei näe mingit vajadust ehku peale 10+k investeeringut teha. Muidugi käed peavad küljes olema, mutrivõti käes püsima ja natuke ka ettekujutust omama, mida parajasti teed. :)
Nõus. 40 meetrit põhjasügavus(mõõdetud) ja vee tase "põhjast" ca 20m (umbes). Milline oleks käsipump mida soovitaksid? 1300kw pumpa ja kodumajandamist Teie sõnade kohaselt "nädalane elektrikatkestus on kõige lihtsam ja odavam üle elada paari-kolme kilovatise genekaga", ei ole reaalne... Kirjutatud sellest eelnevalt risti põiki.. :wink:
krossipart
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas krossipart »

Lepime kokku, et miinimum generaatori võimsus oleks kriisiks maakodus(elektrikatkestus jms) 8kw vaatamata tootjast ja mootori valmistajast? Kes saab alla 8kw genekaga hakkama siis kirjeldage kuidas.. :dont_know:
Kasutaja avatar
isakene
Liige
Kontakt:

krossipart kirjutas: 09 Okt, 2025 18:59 Lepime kokku, et miinimum generaatori võimsus oleks kriisiks maakodus(elektrikatkestus jms) 8kw vaatamata tootjast ja mootori valmistajast? Kes saab alla 8kw genekaga hakkama siis kirjeldage kuidas.. :dont_know:
3f 2,5kW genekaga maamajapidamises mitu mitmepäevast katkestust üle elatud. Katel pidevalt taga, kaev ka, külmkapid kordamööda, kõik elektrilised soojaandjad no-no, valgustus LED-id, paar laptop'i ja telefonilaadijad ka. Väga kenasti elab üle.
Kasutaja avatar
isakene
Liige
Kontakt:

krossipart kirjutas: 09 Okt, 2025 18:51 Nõus. 40 meetrit põhjasügavus(mõõdetud) ja vee tase "põhjast" ca 20m (umbes). Milline oleks käsipump mida soovitaksid?
Ma ei usu, et sellist pumpa kusagil kodumaises kaubandusvõrgus letist võtta oleks. Aga kui paned otsingusse "submersible hand well pump" või "deep well hand pump", on lahendusi paksult. Esimene ettejuhtunud näide: http://www.clean-water-for-laymen.com/d ... pumps.html . Kaevumeistritelt küsida, keegi kindlasti midagi pakub.
Viimati muutis isakene, 09 Okt, 2025 19:28, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Mina olen mitu mitmepäevast voolukatkestust üle elanud ilma vooluta. Polnud häda midagi. Kui on maaelamine, siis tasuks see nii seada, et saabki ilma elektrita hakkama. Kõige kindlam.
Kasutaja avatar
isakene
Liige
Kontakt:

Kriku kirjutas: 09 Okt, 2025 19:23 Mina olen mitu mitmepäevast voolukatkestust üle elanud ilma vooluta. Polnud häda midagi. Kui on maaelamine, siis tasuks see nii seada, et saabki ilma elektrita hakkama. Kõige kindlam.
Jep. Sõltub mugavusastmest.
Mul on umbes nii: plaan A, mõnepäevaseks elektrikatkestuseks, generaatoritoide, erilisi muutusi elus tegema ei pea.
Plaan B, pikem katkestus või katastroof koos kütusepuudusega.
Plaan C, sõjaseisukord.
Põhiline on valmisolek ja teadmine, mida mis olukorras peale hakata. Niipalju kui see parasjagu võimalik on ja kujutlusvõime välja kannab. :)
OLAVI
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OLAVI »

Siin samas on korduvalt koduse hädageneraatori teemat koos põhjendustega lahatud aga ikka jälle keegi arvab, et loodusseadused on aastaga muutunud ning alustab järjekordselt heietamist 3F 12+kW diiselgeneraatorist, koduse majapidamise hädavarustamiseks.
Kas mälu on tõesti nii lühike või ei osata matemaatikat ja loetut mõista? :scratch:
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Lihtsalt kui mina ehitaks 300 tuhat maksva maja, paneks ma ka 10 tuhat maksva tööstusliku geneka, sest see on usaldusväärne ja annab kvaliteetset elektrit ning on üllatavalt ökonoomne võrreldes nende ehituspoe nikerdistega.

Kui paljud nt on kursis, et selliseid põhiliselt seisvaid seadmeid ei tohiks tankida tanklabensiiniga, kuna aastase seismisega see ei käivitu, kuna karbussi ülipeened avad on mingit soga täis. Ainult sünteetiline bensiin võib seistes sisse jääda.

Kriise lahendatakse suhtelisuse põhimõttel, et 2 kW ehituspoe nikerdis on parem kui eimidagi, kuid tööstuslik masin on jällegi parem kui ehituspoe nikerdis. Õige vastus sõltub teie võimalustest.

Reanimeerisin eelmine nädal umbes aasta seisnud 80 kg pinnasetihendajat, mil Honda mootor. Proovisin igat moodi, lasin vana bensiini välja jne. Korraks läks käima, aga jõudu polnud. Tuli ikka karbuss maha võtta, lahti võtta, suruõhuga kõik kanalid läbi puhuda ja siis läks poolest nöörist. Umbes aasta aega tagasi kasutasin, paaki jäi laiskuse pärast tanklast toodud 95 sisse. Alexela oma, mitte Neste biosolk. Kui sellises olukorras pidanuks naine või lapsed seda genekat käivitama, siis oleks see vool neil tulemata jäänud. Isegi see Honda elementaarkarbuss eeldab teadmisi, kuhu ja kui palju suruõhuga puhuda.

Endal mul kodus Cumminsit kahjuks pole, kuid mul on Honda 7,5kW 1f+3f genekas, ilma AVR-ta. Sellega töötab kõik kenasti (kui oskad gaasiga õige pinge saavutada), isegi telekas ei virvenda. Ainus miinus on väike paak - see 4 liitrit kulub suht kiiresti.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas wolfgang »

Umbes aasta aega tagasi kasutasin, paaki jäi laiskuse pärast tanklast toodud 95 sisse.
Selleks ma kasutangi bensiini tarbijates vaid 98-t. Muruniitja/saag/võsakas lähevad peale seismist, hooaja alguses käima laksust. Mõnel peab kütust peale pumpama.

Suur genekas nõuab ka suurt hooldust. Korra aastas(vaevalt, et töötunde täis tuleb) õlid/filtrid, siis tuleb seda käiata paar korda aastas täie lauluga(100% koormust) ja lisaks testkäivitused iga kuu. Sest kui see sul nurka seisma jääb aastateks, siis võib käima mitte minna ja kui ka läheb siis selgub, et elektert ei tule. Tegelt kehtib ka paarisotiste genekate puhul. Lihtsalt "põnts põllumajandusele" on on talutavam.

Kui purkaevupump on/off tüüpi siis võiks jah, mingi 80L hüdrofoor vahel olla ja peaks timmima pumba võimsust, et ei hakkaks ka vee tarbimisel onoffitama. aga lihtsam on võtta Grundfosi 700W SQE ja PU301 ja mingi 5 liitrine hüdrofor ning nautida veevarustust "nagu linnas".
Rebane11
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rebane11 »

Huvitav minul justkui peaksid olema teadmised aga on teistsugused. Mina tean, et suruõhuga käib karpa ümbrus puhtaks, siis tuleb käänamine, osastamine, torkimine (siin õhku võib suuga ka puhuda), siis kokku ja võidukas start. Sest jamad on tavaliselt seotud keskdüüsiga, kus arvukalt pisikesi auke mida karpat lahti võtmata ja peene traadiga torkimata puhtaks ei saa. Jama lisab asjale see, et pimedas ja külmas kehv teostada.
Sellist head kohta, kuhu suts doseeritud suruõhku - pole. Ja kust sa seda suruõhku võtad kulla mees, genekas ei käivitu ju seega ei käivitu ka kompressor :lol:
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Lämmastikuballoon...?
Rebane11
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rebane11 »

See sodi on midagi vaigu ja katlakivi vahepealset oma konsistentsilt ja ei allu ei suruõhu ega süsihappegaasiga puhumisele. Ma kevadel mullafreesi karpat pidin 2 korda torkima enne kui korralikult tööle sai. Genekal seda enam, lötutava mootoriga ei saa sealt ka korralikku voolu.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: lugeja ja 3 külalist