See oli väga kummaline otsus.Fucs kirjutas: ↑31 Okt, 2025 20:31 Mariana Bezuhla arvamus sellest, et piirid tehti lahti ja alla 25-seid ei mobiliseerita.
Ühtib minu arvamusega teemast.
NB. Vene keeles
https://t.me/marybezuhla/5219
Bezuhla viidatud Yigal Levini jutust üks huvitav tsitaat:"Люди никогда и нигде не хотят служить, воевать и тем более умирать — и именно поэтому воинская повинность и называется повинностью. Именно поэтому вопрос о войне — это вопрос о государстве, не об обществе (общество воевать не хочет нигде и никогда)."
"Ühiskond ei taha sõdida ... " Mitte et ma tema mõtte teise poolega lõpuni ja vastu vaidlemata nõus oleks, aga Ukraina kohta olen ma sama juttu kuulnud hiljuti ka teiste ukrainlaste käest, st et neid, kes sõdida ei taha, on päris kena osa. Kui asjalood on tõesti nii, siis ongi nende seis nadi. Ühest küljest ei taha (suur?) osa rahvast sõdida, teistalt ei taheta ka karmimaid meetmeid kehtestada. See sama Bezuhla esitas ju kunagi raadas eelnõu mille järgi saanuks ülem käsku mitte täitnud sõduri ilma igasuguse kohtupidamiseta maha lasta. Otsus hääletati maha. Lihtsalt näitab üldisemat suhtumist.
Teisalt kirjutan kahe käega alla tema mõttele, et Ukraina puhul pole täna küsimus valikutes, vaid möödapääsmatutes otsustes oma ellujäämise kindlustamiseks. Kuidas see mõte võimalik, et miljonite ukrainlaste pähe pole jõudnud ... ei oska ammendatvat põhjust leida. Võib-olla hakklihamasina-laadse sõjapidamise tõttu. Mingeid säravaid manöövreid ju enam ei tehta, käib 1915. aasta stiilis kaevikusõda + kaugmaalöögid. Teisalt ei välista (pigem on see enam, kui tõenäoline), et need, kes sõdida ei taha, ei soovinud seda juba sõja alguses ja tegemist on nende jaoks põhimõttelisema küsimusega. Eks riik ja sellega otseselt seonduv olegi paljude jaoks abstraktne moodustis ... Ka meid ootavad ees samad küsimused, seda Iisraeli mudelit on ju varemgi arutatud.