Läheb oletamiseks tasapisi üle, aga mu arust selles mõttes seal videos oli mitu asja, mida on olnud võimalik observeerida juba mõnda aega:
- venelaste püüd rannikule jõuda
- Hiinlaste hiiliv kontroll erinevate sadamate ja infrastruktuursete rajatiste üle
- Trump on oma kõnedes korduvalt Monroe doktriini nimetanud
Minu jaoks on loogiline, et USA (eriti kui õhus on suurema konflikti hais) soovin oma lähiümbruses haaret tugevdada ja omada paremat kontrolli.
Samuti on loogiline teooria et kes kontrollib rannikut, see valitseb maailma. Olen päris kindel, et nii mustvalge see pole, aga sealt kumab läbi see, mis minu jaoks tundub, et Hiina on teinud vähemalt viimased kümmekond aastat.
Rääkides "must-valgest" siis ka seda videot vaadates võib tajuda, et muutujaid on palju rohkem, kui paar doktriini ja geopoliitilist teooriat.
Mulle on see teema huvitav sellepärast, et kui vaadata näiteks Vene kallaletungi Ukrainale lokaalselt, siis jääb palju asju arusaamatuks. Suuremat pilti vaadates võib leida selgitusi ja seeläbi ka ette aimata tõenäolisi stsenaariume.
Video tekitas mulle samamoodi küsimusi, et aga Euroopa on ju ka, miks seda arvesse ei võetud jne. On see arrogants või mingit muud laadi ignorantsus, siis mu jaoks pole ka välistatud, et suurrahvad nagu Hiina või USA võivadki nii mõelda, et see seal on marginaalne problem... Hiinlastes, isikliku kokkupuute pealt võttes, seda ülbust leiab samuti.
Siia oleks nüüd huvitav lahata juurde, mis teie arvates on ühe või teise osapoole motiivid/ambitsioonid selles "malemängus"?