Švanyse tegevuse, vaadete ja sidemete uurimine näitab, et temasuguseid inimesi on Leedus üsna palju ning ühe pealtnäha süütu keskkonnaaktivistide liikumise taga paistab radikaalne venemeelne ideoloogia. Samas tuleb rõhutada, et mitte kõik Leedus elavad anastassijalased ei ole venemeelsed radikaalid. Paljud neist soovivad lihtsalt leida loodusega kooskõla, elada õlest majades ja süüa mahetoodetud puu- ja juurvilju. Ent liikumisel on radikaalne tiib, kuhu kuulub Delfi andmeil ka Švanys.
Švanyse lähemate kontaktide seas oli ka avalikult venemeelseid vaateid levitavaid tegelasi, kes on selle tõttu ka kaitsepolitsei (VSD) huviorbiidis. Anastassijalaste ideoloogiat uurides selgus, et nende raskesti arusaadavad teooriad slaavi rassi unikaalsetest omadustest ja erilisest missioonist valitseda maailma ei ole tekkinud lihtsalt käputäie inimeste subjektiivse arvamusena.
Delfiga rääkis organisatsiooni siseelu tundev allikas, et radikaalsuse juurde käib austus „Vene vaimsuse“ vastu, sakraliseeritud arusaam Venemaast ning sõbrustamine isikutega, kes satuvad regulaarselt VSD uurimiste alla ja tegelevad avalikult venemeelsete vaadete propageerimisega. Allika sõnul on liikumine just nendel põhjustel nõrgenenud ning ökokogukondade aktivistid distantseerivad end Anastassijast. Protsessile on kaasa aidanud ka Venemaa sõda Ukraina vastu. Kategooriliselt ja radikaalselt venemeelsed seisukohad olid vastuvõetamatud neile, kes tahtsid lihtsalt looduslähedast eluviisi järgida. Sama allika sõnul oli üks neist radikaalidest ka Venemaale pagenud Švanys.
Anastassijalaste guru on Vene kirjanik Vladimir Megre, kes toetab avalikult Kremli režiimi ja ülistab Vladimir Putinit. Sama teeb osa tema Leedus elavatest jüngritest. Kui vaadata, mida liikumise toetajad sotsiaalmeedias postitavad, siis võetakse sõna näiteks vaktsineerimise ja haridussüsteemi vastu ning väidetakse, et Leedu koolides õpetatakse „sooideoloogiat“. Samuti on näha, et neile on meeltmööda ka nn suveräänsete kodanike liikumine, mis Leedu riiklust ei tunnista.
Leedu Delfi vestles ka isikuga, kes on kokku puutunud Anastassija liikumise kõige radikaalsema ja avalikult venemeelse tiivaga. Tema sõnul on sellised radikaalsed koondunud Klaipėda maakonda, aga ühtset asumit loonud ei ole, vaid elavad eraldi taludes. Nende radikaalsus ei väljendu üksnes poliitilistes vaadetes, vaid ka ökoloogilist elustiili puudutavates vaadates. Osa neist ei pea oma taludesse autoga sisenemist mõeldavaks, vaid pargivad koju tulles sõiduki maantee lähedusse ja lähevad ülejäänud tee jalgsi. Nii ei rikuta maapinna pühadust ning säästetakse ka tõuke ja putukaid, kes võiks muidu autorataste all hukkuda.
See aga kahvatab radikaalide poliitiliste vaadete kõrval, mis on teadlikult kopeeritud Kremli ideoloogiast. „Nad ülistavad avalikult Venemaad, venelasi ja laiemalt slaavlasi,“ sõnas allikas. „Nende kirjandus ütleb, et slaavlased on unikaalne rahvas, kelle hoole alla on antud kogu maailm. Nad usuvad, et Venemaa on vaimsuse läte ja ainuke pääsetee roiskunud lääne tsivilisatsiooni vastu. Kõik läänelik läheb nende sõnul vastuollu loomuliku vaimsuse ja põhiväärtusega, nagu võib lugeda ka Vladimir Megre raamatutest. Sellist infot aga ei saada ainult sealt, vaid ka mujalt, nii internetist kui ka raamatupoodidest.“
Sektis räägiti, et Venemaa on tõelise vaimsuse allikas ja venelased ning teised slaavlased on erakordne rahvas, kelle saatuseks on valitseda maailma. „Ma polnud poliitikast eriti huvitatud, kuid see kõik kõlas üsna kummaliselt,“ tõdes naine. Tema elukaaslane ütles, et kõik inimesed on slaavlased, kuid kõik ei saa sellest lihtsalt aru. „Nad üritasid mind veenda, et olen venelane,“ ütles allikas. „Ma ei saanud sellega nõustuda, sest mul pole vene juuri, ma olen leedulane. Seepeale väitis ta minu näojoonte ja iseloomuomaduste põhjal, et olen kõige autentsem venelane.“
Kuigi naise vene keele oskus on pealiskaudne ja piirdub koolis õpituga, sundis mees teda lugema Megre raamatut „Anastassija“ vene keeles. Ta veenas naist, et ainult originaalis lugedes on võimalik kirjutatust täielikult aru saada. „Ta sundis mind vene keelt õppima, seletades, et kui ma selle selgeks saan, saame omavahel vene keeles suhelda ja see oleks justkui täiesti teistsugune, kõrgem tase,“ meenutas naine.
Intervjueeritava sõnul olid tema partner ja tolle mõttekaaslased äärmiselt kriitilised Leedu, Euroopa Liidu ja NATO suhtes. „Pidevalt räägiti, et meid valitseb „režiim“, inimeste vabadust piiratakse ja kõige taga on globalistid,“ ütles ta. „Venemaal ja eriti Valgevenes olevat aga kõik vastupidi. Seal elavat vabad inimesed ja valitsus ei piiravat nende vabadusi. Mingil põhjusel avaldas neile erilist muljet just Valgevene.“