Laser- jm. energiarelvad

Kõik relvadest, nii Eestis kasutatavatest kui muidu...
Vasta
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Re: Laser- jm. energiarelvad

Postitus Postitas Kriku »

lennumudelist kirjutas: 07 Veebr, 2026 23:20Aga hetkel on veel tegemist teadusega, s.t. ei salatseta, vaid ollakse hästi läbipaistvad.
Huvitav, ma ei leidnud sagedust pealiskaudsel vaatlusel :dont_know:

Neeldumine on teatavasti sagedusest väga sõltuv:
Pilt
https://www.researchgate.net/figure/Atm ... g1_3205392
lennumudelist
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas lennumudelist »

Minul värskele artiklile ligipääsu ei ole, seetõttu toetun 2024. aasta artikli illustratsioonidele (täistekstile pole mul ka selle puhul ligipääsu ja teaduspiraatide leht Sci-Hub samuti ei aita). Nii juhtub, kui ühegi ülikooli juures ei tegutse - ja maksta kah ei taha.

Seal vanas uuringus tundub, nagu nad genereerisid ja mõõtsid üksikuid impulsse, mitte ei jätnud pilli minutiks ajaks hüüdma. Sest illustratsioonides pole ühtegi pikka andmerida.

Paraku üksiku impulsi puhul on väga raske öelda signaali "sagedust", kuna signaal ei kordu.

Loomulikult ka üksik tõus ja langus resoneerub mingi ostsilaatoriga paremini kui teisega. Seda saab minu arust välja lugeda väljundpinge kõvera tõusu ja languse kiirusest ja impulsi kestvusest. Aastal 2024 oli see säärane:

Pilt

...mina loen sealt perioodiks välja umbes 50 nanosekundit. Aga see pole siinuslaine, vaid järsu tõusu ja järsu langusega, lapiku tipuga impulss. Minu intuitsioon (ma ei ole raadio valdkonas ütleja) vihjab, et resoneerumine vastuvõtjaga sõltub rohkem tõusu kiirusest ja languse kiirusest, kui lapiku tipu perioodist.

Püüdsin arvutada, sain jaburaid tulemusi, kuna ilmselt ma ei valda metoodikat. Võtsin kujuteldava siinuslaine perioodiks 50 nanosekundit, arvutasin sageduseks, sain 40 MHz. See aga pole mikrolaine, vaid meeterlaine. Kui mikrolaineks pidada 1 GHz sagedusega siinuslainet, siis selle periood on 1 nanosekund. Hiinlaste diagrammil pinge tõusud ja langused diagrammi järsus osas on mitu nanosekundit. Seega alla 1 GHz, sagedus mida mina unise peaga isegi mikrolaineks ei peaks (mõned allikad ütlevad selle termini alampiiriks 1 GHz, teised 300 MHz).

Atmosfääri sumbuvus tuleb kõrgematel sagedustel, kui see, nii et lähen parem ja parandan oma eelmises postituses järeldatut.

Raadiotehnika inimesed palun korrigeerige, ma olen maalt ja hobueesliga.
Viimati muutis lennumudelist, 08 Veebr, 2026 13:29, muudetud 2 korda kokku.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Tegelikult öeldakse expressis verbis, et impulsi pikkus on 50 ns. Mul ei ole ka algartikli ligipääsu.
lennumudelist
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas lennumudelist »

Jep, seda öeldakse.

Aga kuna see ei haaku mikrolaine mõistega (perioodist 50 ns saame sageduse, mis pole mikrolaine), aga artikkel ütleb et seade on mikrolaine generaator, siis jääb järeldada, et sageduse peame nuputama pinge tõusu ja languse kiirusest.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Just, et see on impulsside pikkus, aga mitte kiirguse sagedus.
olevtoom
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas olevtoom »

Sihukesel enam-vähem-ristkülikimpulsil on tonnide viisi harmoonilisi, aga mis nende võimsusjaotus on, seda mina ei ütle, sest olen sealtsamast maalt.

P.S. Kas vainlase mikroelektroonika läbikõrvetamiseks on tingimata gigahertse vaja? S.t., selle relva tööpõhimõte võiks olla: saata vastase suunas võimas raadioimpulss, mis võib olla igasugu sageduste segu.
Kremli troll.
OLAVI
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OLAVI »

lennumudelist kirjutas: 08 Veebr, 2026 13:32 ... Aga kuna see ei haaku mikrolaine mõistega (perioodist 50 ns saame sageduse, mis pole mikrolaine), aga artikkel ütleb et seade on mikrolaine generaator, siis jääb järeldada, et sageduse peame nuputama pinge tõusu ja languse kiirusest.
Siin on ikkagi 50ns ajaühik, mille jooksul ergastatakse elektriväega gaaslaserit ja laserkiire enda sagedus sõltub gaaslaseris kasutatud ainest.

Kui rääkida GW võimsustest, siis on kriitilised igasuguse muundamise kasutegurid, kus mõneprotsendine kasuteguri halvenemine võib aurustada kas laseri või selle toiteploki.

Kui selle laseri elektrienergiatarve töötamisel on keskmiselt 1MW ja kui seda elektrienergiat toodetakse kolbmootoriga diiselkütusest, siis selle mootori diiselkütuse kulu (arvestades generaatoriga elektritootmise kasutegurit) peaks näppudel arvutades olema ca 100 liitrit sekundis.
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused õppimiseks.
Kasutaja avatar
isakene
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas isakene »

OLAVI kirjutas: 09 Veebr, 2026 14:05 Kui selle laseri elektrienergiatarve töötamisel on keskmiselt 1MW ja kui seda elektrienergiat toodetakse kolbmootoriga diiselkütusest, siis selle mootori diiselkütuse kulu (arvestades generaatoriga elektritootmise kasutegurit) peaks näppudel arvutades olema ca 100 liitrit sekundis.
Ära aja pläusti.
Google otsinguga kõige esimene ettejuhtunud 1000kW diiselgeneraator, sattus olema Cummins C1250D5A. 1025kVA/1000kW täisvõimsusel kütusekulu 254 liitrit tunnis.

https://cdn.ade-power.com/assets/pdf/ge ... -sheet.pdf
Kui Teile paistab, et see on nii, siis see ongi nii - Teile paistab.
diesel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas diesel »

isakene kirjutas: 09 Veebr, 2026 20:15 Ära aja pläusti. ...
kui mitu liitrit kulub kui 1000 sellist korraga tööd teevad?
davidsoniharald
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas davidsoniharald »

diesel kirjutas: 09 Veebr, 2026 20:36
Üks 1MW on 1000kW.

Milleks tuhandet vaja on?
Vanasti kui facebooki ei olnud veel, teati ainult oma pere sees, kes loll on.
Kasutaja avatar
isakene
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas isakene »

davidsoniharald kirjutas: 09 Veebr, 2026 20:38
diesel kirjutas: 09 Veebr, 2026 20:36
Üks 1MW on 1000kW.

Milleks tuhandet vaja on?
Tüüp tahab gigavatist diiselmootorit. :D
Aga peab kurvastama, maailma suurim diisel on 80 MW ja rüüpab täiskoormusel 10 tonni tunnis. https://en.wikipedia.org/wiki/W%C3%A4rt ... er_RTA96-C

Gigavati jaoks on juba korralikku elektrijaama vaja. Mälu järgi Olkiluoto tuumajaama üks blokk oli 1,2 GW...
Kui Teile paistab, et see on nii, siis see ongi nii - Teile paistab.
diesel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas diesel »

ähh, kooliharidust vähe ja sain asjadest valesti aru.
1000kw on pisem kaatrimootor. tundub kuidagi kole lahja võimsus, et sellisega tähesõdu pidada.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 0 külalist