Stuka

Laevad, lennukid, tankid... Kõik sõjatehnikast.
ahti
Liige
Postitusi: 64
Liitunud: 02 Apr, 2005 9:36
Asukoht: Harjumaa
Kontakt:

Stuka

Postitus Postitas ahti »

Mida te arvate luftvaffes laialt kasutust leidnud Junkers Ju-87 Stuka kohta.
ja kas stuka näiteks sai ültse vaenlaste tanke oma tanki tõrje kahuritega(2×37 mm BK 37) ära lammutada. :)
Kasutaja avatar
paharet
Liige
Postitusi: 531
Liitunud: 14 Jaan, 2005 11:53
Asukoht: Tamsalu
Kontakt:

Postitus Postitas paharet »

Stukad Ju 87G-1 ja G-2 37mm automaatkahuriga lasksid volframkarbiidist allkaliibriliste mürskudega läbi kuni kuni 120 mm soomusest (M.Õun "Luftwaffe lennukid")Tegelikuses ei rünnanud Stukad tanke eest ega küljelt kus soomus paksem vaid üritasid rünnata tagant ja sihtida mootorikatet kus soomus õhuke.Sellise rünnaku puhul piisas täiesti 37mm kahurist.
Kasutaja avatar
Troll
Liige
Postitusi: 3173
Liitunud: 08 Okt, 2004 16:59
Asukoht: Viljandi
Kontakt:

Postitus Postitas Troll »

Lugedes saksa Stukaässa H.U.Rudeli memuaare: http://militera.lib.ru/memo/german/rudel/index.html
tema järgi olid need kahurid tanki vastu väga head, lasketäpsus oli suur ja sai valida just kergesti vigastatavaid kohti tankil. Juba esimesel päeval, mil Rudel neid kahureid katsetas, hävitas ta 12 tanki! Samas muutsid need kahurid JU-87 liiga raskeks ja ta ei saanud enam pomme kaasa võtta, ka polnud võimalik enam järsult pikeerida, kuna tiivakoormus läks liiga suureks.
Kasutaja avatar
denis23
Liige
Postitusi: 1961
Liitunud: 17 Okt, 2004 11:38

Postitus Postitas denis23 »

Oot oot, ma tean et Ruddorfer oli üks kord alla tulistanud 12 IL-2 korraga, mis kõik kukkusid ühte järve :lol:
Nüüd on Rudel :lol:
Muide, tagasihoidlik küsimus, mis moodi ta tuvastas et hävitas kõik omad T-34? Ma arvan kui sa natukene mõtiskled siis saad aru et see on absurd.

Kui minu mälu mind ei peta, siis ei Stuka ega IL-2 37 mm kahuritega polnud eriti tõhus relv tankide vastu. Effektiivsem oli IL 2 150 kumulatiivpommidega, kuigi ka mitte nii nagu sellest kirjutati.
Kusjuures Rudeli raamat on väga hea näide sellest kuidas ka lääne poolel 50-60+ndatel anti välja hulganisti madalakvaliteetseid propagandaraamatuid.

No näiteks. Teie olete noor jahimees ning jahite inimahve. Ühel ilusal päeval on teie elus toimub 2 sündmust.
1. Teie tapate 1033,1034,1035-nda inimahvi oma karjääri jooksul.
2. Teile lõigatakse jala ära.

Küsimus:
mis neist sündmusest hiljem leiab kajastust rohkem kui 10a. hiljem teie hakate oma memuaare kirjutama?

Üldiselt, lugedes sakslaste memuaare tuleb alati meeles pidada mis riigist pärit oli Baron Münghausen.

Õnneks aga meil, venelastel on oma tuntud kangelane Ivan Jevgrafovich Fjodorov, kelle poolt alla tulistatud saksa lennukite arv kasvab iga aastaga :lol:
Ja viimased kildud juba täiesti annavad Rudeli ja Ruddorferi mõõdud.
Kasutaja avatar
Soobel
Liige
Postitusi: 2180
Liitunud: 30 Dets, 2004 12:19
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Soobel »

Minu arust Dessau tehaste ägedaim toodang. Ei tea, kuidas tankidega oli, aga muid sõjamasinaid kõmmutati nendega päris hoolsalt. Muidu olla ta suht lahja lahingumasin, kergesti allalastav ja mis muud. Olla sõja keskel lausa Ju88 vastu vahetatud.
Vaid Siil mu kõrval lebas siin. Ta suri ammu.
[img]http://www.soobel.planet.ee/TGMB.gif[/img]
ahti
Liige
Postitusi: 64
Liitunud: 02 Apr, 2005 9:36
Asukoht: Harjumaa
Kontakt:

Postitus Postitas ahti »

aga palju stukasid eestis kasutust leidisid on kellelgil infot selle kohta
Kasutaja avatar
Troll
Liige
Postitusi: 3173
Liitunud: 08 Okt, 2004 16:59
Asukoht: Viljandi
Kontakt:

Postitus Postitas Troll »

denis23 kirjutas:Oot oot, ma tean et Ruddorfer oli üks kord alla tulistanud 12 IL-2 korraga, mis kõik kukkusid ühte järve :lol:
Nüüd on Rudel :lol:
Muide, tagasihoidlik küsimus, mis moodi ta tuvastas et hävitas kõik omad T-34? Ma arvan kui sa natukene mõtiskled siis saad aru et see on absurd.
Denis, sa ka ära liialda!
Esiteks oli Rudel mitu kuud enne seda treeninud 37mm kahuritega tulistamist ja õpetanud ka oma alluvaid.
Teiseks ei väitnud ta, et hävitas need 12 tanki ühe lahingulennuga, vaid terve esimes päeva jooksul. Esimesel lennul hävitas 4 tanki.
Kolmandaks, kust sa loed välja, et jutt oli T-34-dest? 1943.a oli suur osa NL-i tankipargist veel kergetankid T-60 ja T-70, pluss veel lendliisitankid. Ühelgi neist (ja ka T-34 mitte) polnud paksu ülasoomust.
Neljandaks väidab ka Rudel ise, et osalt oli tegemist ka üllatusmomendiga uue relva puhul, hiljem, kui venelased tõhustasid õhutõrjet ning kasutasid suitsukatet, polnud tulemused sugugi nii head.

Rudeli puhul oli ka tegemist ekstraklassi ründelennuässaga, venelased ütlesid oma selliste lendurite kohta "ljotšik ot boga". Mõni ime, kui selline mees hea relvaga paari panna ning anda enne seda võimalus rahulikult treenida, siis on tulemused ülihead! Muidugi, eks osa tema kuulsusest oli ka saksa propaganda poolt juurde lisatud.
denis23 kirjutas:Oot oot, ma tean et Ruddorfer oli üks kord alla tulistanud 12 IL-2 korraga, mis kõik kukkusid ühte järve :lol:
Täiesti valed andmed sul! :? Nende 13 (mitte 12) lennuki seas polnud ühtegi IL-2! Oli kuus JAK-7 ning seitse JAK-9, üsna suur vahe, kas hävitada soomustatud IL-2 või tunduvalt vähemkaitstud hävitaja! Ja see "üks järv" oli Euroopa suurim järv Laadoga. :) Ning Rudorffer oli kuulus just selliste seeriavõitude poolest. 9.veebruaril 1943.a Tuneesias tulistas ta ühe lahingulennuga alla 8 Briti hävitajat P-40 ja P-38, 15.veebruaril veel lisaks 7 Spithfire ja P-38 (inglased muide tunnistavad neid kaotusi).
Kasutaja avatar
denis23
Liige
Postitusi: 1961
Liitunud: 17 Okt, 2004 11:38

Postitus Postitas denis23 »

krt, see 12 järve kukkunud Il2 on muidugi anekdoot, kuid igal naljal on oma osa tõest. Näiteks, Hartmanni puhul on olemas lahatud päev, millal tema pidi alla tulistama 12 hävitajat päeva jooksul, venelased sellel rindejoonel kaotasid sellel päeval 4 ning neist maksimaalselt mis võidi ühe lennuki arvel olla 3



Aga ma siiski veel küsin "MIS MOODI RUDEL SAI ARU ET NEED TANKID ON HÄVITATUD?"

Muide tema jutu järgi karjusid venelased eetris kui ta ilmus lahinguväljale:

"ВНИМАНИЕ ВНИМАНИЕ ЭТО ТА САМАЯ ШТУКА КОТОРАЯ УНИЧТОЖАЕТ НАШИ ТАНКИ" :lol:
ahti
Liige
Postitusi: 64
Liitunud: 02 Apr, 2005 9:36
Asukoht: Harjumaa
Kontakt:

Postitus Postitas ahti »

ehk keegi teab palju junkers ju-87 eestis olid?
kari lumppio
Liige
Postitusi: 312
Liitunud: 30 Mär, 2005 9:46
Asukoht: Espoo, Soome
Kontakt:

Postitus Postitas kari lumppio »

Stukad Eestis 1944

Tere õhtust!

Kirjutan Stukadest ainult aasta 1944 kohta, sest see on mind kõike rohkem huvitanud. Ka teistel aastadel on Stukasid Eestis olnud.

Aasta 1944

II/SG1

Veebruaris-aprillis oli 1944 II/SG1 (Schlachtgeschwader 2 teine gruppe) Rakveres. Märtsis üksus või vähemalt osa sellest käis Soome Rovaniemil venelaste transpordivedusid Muurmanni raudteel pommittamas. Selle järel üksus oli "Ekeberg"is (=Tallinna-Laksberg??) ning siis Reval-Laksbergis (ise arvan, et kirjutusviga ning olid samas kohas terve aja). Pommitas Narva rindel. Aprilli lõpul läks Idritsasse. Allikad:
Michael Holm's Luftwaffe Home Page:
http://www.ww2.dk/air/attack/sg1.htm
üksuse lennukide koosseisust jne:
http://www.ww2.dk/oob/bestand/schlacht/biisg1.html

Lisainfo Narva suuna lahingulendudest või leida piiratul määral soome 7. Ilmavalvontakomppania päevaraamatudest "omat lennot" (üksuse sõjapäevikus nendest ei praktiselt mainitagi) ning Heeresgruppe Nord'i Kriegstagbuch'i lisadest leiduvatest Luftflotte 1 Tagesmeldung'idest. Luftflotte 1 päevaaruandetes on infi ka teiste üksuste kohta.

Stab. & I/SG3

See on see kuulus Kuhlmey Stuka-üksus. Baseerusid Tartus jaanuaris-augustis (staap tuli alles veebruaris), vahepeal käisid Soomes (juunis-juulis). Hiljem augustis-septembris oli Stab ja III/SG3 (kolmas gruppe) Põltsamaal, aga tollal olid lennukideks juba JaBo Fw 190d, mitte Stukad. Allikas:
http://www.ww2.dk/air/attack/sg3.htm
http://www.ww2.dk/oob/bestand/schlacht/bstsg3.html
http://www.ww2.dk/oob/bestand/schlacht/bisg3.html

Ka SG3 tankitõrjestaffel 10(Pz.)/SG3 osales Eesti lahingudes ilmselt Sinimägedel (Griehl: juuli lõpul Narva rindel) Hiljem võimalikult ka Lõuna-Eestis. Lendasid tollal siisgi Lätist. Allikas sama kui muule SG3le, lennukidest:
http://www.ww2.dk/oob/bestand/schlacht/b10sg3.html

Rudel'i Stukad

Rudel'i Stukad ei ilmselt lennanud Eesti pinnalt, kui siis ei hetkeks käinud Laatrel (see on natuke ebaselgeks jäänud). Rudeli komando oli ilmselt kokkupandud III/SG2st ning 10(Pz.)/SG2:st. Soome sideohvitseri (Luftflotte 1s) raporti järgi koosnes komando 32st Stukast, millest ainult kolm olid Ju 87G ehk 37 mm torudega (minu arvamus need kolm olid 10. stafflist ning lõpud oli III/SG3, vörrelge numbreid allikasviidetes). Lõpud kas ründasid õhutõrjed või siis tanke pommidega. Allikaid:
http://www.ww2.dk/air/attack/sg2.htm
http://www.ww2.dk/oob/bestand/schlacht/biiisg2.html
http://www.ww2.dk/oob/bestand/schlacht/b10sg2.html




Stuka oli veel 1944 tõhus relv. Pommilaadung ei väga erinenud näiteks Pe-2 omast (Pe-2 tavaline oli 600 kg, Stukal 450 kg) aga mehi vaid kaks ning üks mootor ning tehniliselt lihtsam ning kindlam. Kui Stukad vahetati Fw 190 Jabodeks siis kadus üks silmapaar mis hoiataks vaenlasest (Rudel kirjutab selles ka). Soome sideohvitseri raportis (mäletaksin et juuli omas) mainitakse et saksa jabode kaotustes oli palju kokkupõrkeid õhus omadega.

Minu nägemus on et Stukad olid veel 1944 esimesel poolel sakslastele tõeline löögirusikas mis rahustasid maha mitmed vene rünnakud. Suve teisel poolel algas venelaste poolel hävitajade numbrid ning tase Stukadele liialt kõvaks minema. Stukad leidsid kasutust veel mitmes Nachtschlachtgruppes kuni sõja lõpuni, isegi läänerindel.

Manfred Griehl on kirjutanud raamatu Junkers Ju 87 Stuka (kirjastus Airflife, 2001, ISBN 1-84037-198-6 ) milles on kirjutatud pea kõigide Stuka-üksuste lühike ajalugu. Sisaldavad siisgi vigasid (vähemalt SG3 ning Kuhlmey komando Soomes kohta).


Kari
Kasutaja avatar
FW Anton
Liige
Postitusi: 1831
Liitunud: 01 Jaan, 2005 20:06
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas FW Anton »

Stukad olid oma aja head lennukid, ainult kiire tehnika areng tõrjus nad lõpuks kõrvale. Stukad kuulusid siis ründelennuväkke (shlachtgeschwader, e. stukageschwader). Need vahetati välja Focke-Wulf 190 F versioonidega, kuna fokkerid olid kiiremad ja mitmeotsarbelised, peale pommide allaheitmist said jätkata hävitajatena. Ükski shlachtgeschwader (stukageschwader) ei vahetanud oma Stukasid Ju-88 vastu nagu väidab soobel, vaid FW-190 Fide vastu. Relvastus Ju-87 G versioonidel oli hea ja mõjus vene tankidele üsna rahustavalt 8) kui pihta said. Kõik sõltus piloodi vilumusest. Ulrich Rudel oli aga üks Göbelsi propaganda subjekt, seega ei maksa kõike uskuda tema võitudest aga Kroonlinnas tegi ta 1941. a. vene ristlejale (kui ma ei eksi, siis "Marat") ära küll, see on tõsi mis tõsi! Sealt tema tähelend algaski.

1941. a. kasutati Stukasid ka Saaremaa vallutamisel, aga üksust ei oska momendil öelda.

Nüüd aga Stukad Eestis:

II./SG 1 - Eestis 15.2.1944 - 28.4.1944
kasutuses: Ju-87 D-3 ja D-5 ning FW-190 F-8

Stab./SG 3 - Eestis 25.2.1944 - 24.9.1944
kasutuses: Ju-87 D-5 (2 tk), FW-190 A-3 (2 tk) ja He-111 H-6 (1 tk)

I./SG 3 - Eestis jaanuar 1944 - 17.6.1944, 20.7.1944 - august 1944
kasutuses: Ju-87 D-3 (4 tk), Ju-87 D-4 (3 tk), Ju-87 D-5 (37 tk) ja FW-190 F-8 (? tk)

II./SG 3 - Eestis: 01.3.1944 - 29.4.1944
kasutuses: Ju-87 D-3 (26 tk), Ju-87 D-5 (36 tk), FW-190 F-8 (38 tk)

III./SG 3 - Eestis august 1944 - september 1944
kasutuses: FW-190 F-8 (51 tk)

Staffel 10.(Pz)/SG 3 (spetsiaalne tankihävitussalk) - Eesti õhuruumis tegutses Valmiera lennuväljalt ajavahemikus august 1944 - 21.9 1944, siis koliti Riia-Spilve lennuväljale.
kasutuses: Ju-87 D-5 (6 tk), Ju-87 G-1 (1 tk) ja Ju-87 G-2 (12 tk)

I./SG 5 - Eestis oli selle üksuse lennumasinaid Ju-87 R-2 täheldatud juba 1943. aastal. Lasnamäe lennuväljal olid Lufwaffe remonditöökojad. Märtsis 1943 siirdus üks Ju-87 R-2 (L1 + FK) Malmi lennuväljalt Tallinnasse ("Saksalaiset koneet Suomessa 1939-1945"), edasine viibimine Eestis - 14.9.1944 - 22.9.1944
kasutuses: Ju-87 D-5 (40 tk), Ju-87 R-2 (2 tk), FW-190 A-3 (6 tk), FW-190 F-3 (1 tk), FW-190 F-8 (20 tk)

See peaks olema kõik! 8)
Anton - horridoo!
Kasutaja avatar
Troll
Liige
Postitusi: 3173
Liitunud: 08 Okt, 2004 16:59
Asukoht: Viljandi
Kontakt:

Postitus Postitas Troll »

FW Anton kirjutas: Ulrich Rudel oli aga üks Göbelsi propaganda subjekt, seega ei maksa kõike uskuda tema võitudest aga Kroonlinnas tegi ta 1941. a. vene ristlejale (kui ma ei eksi, siis "Marat") ära küll, see on tõsi mis tõsi! Sealt tema tähelend algaski.
Mitte ristlejale, vaid liinilaevale "Marat"!
Hea võidab alati kurja - kes võidab, see ongi hea!
Kasutaja avatar
Soobel
Liige
Postitusi: 2180
Liitunud: 30 Dets, 2004 12:19
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Soobel »

Minu viga... Või võeti Stukad tootmisest maha, tootma hakati rohkem 88´id?
Vaid Siil mu kõrval lebas siin. Ta suri ammu.
[img]http://www.soobel.planet.ee/TGMB.gif[/img]
Kasutaja avatar
MadMan
Liige
Postitusi: 1969
Liitunud: 23 Veebr, 2005 19:33
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas MadMan »

Liinilaevade ajastu lõppes I MS-ga.
"Marat" on lahingulaev (battleship) ehkki algselt loodud drednoodina.
http://www.steelnavy.com/HPMarat.htm
Vihkad Eestit? Vali Reformierakond.
ahti
Liige
Postitusi: 64
Liitunud: 02 Apr, 2005 9:36
Asukoht: Harjumaa
Kontakt:

Postitus Postitas ahti »

kellelgi äkki on saada stuka 37mm mürsu jooniseid
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 11 külalist