Jaanus2 kirjutas:Minu jaoks on Ukraina veidi müstika. Ametliku statistika järgi on koguprodukt näo kohta väiksem kui Gruusias (mis ei ole ju ka mingi musterriik). Kuidas selline asi olla saab, Ukraina on Gruusiaga võrreldes ikka rohkem tööstusriik ja ei ela ainult turistidest, veinist ja mandariinidest? Ainus, mis pähe tuleb - Ukrainas on hulk sellist majandust, mis üheski statistikas ei kajastu. Järelikult ei ole võimalik Ukraina tegeliku olukorra kohta ka midagi väita. Majandus on, inimesed elavad, aga kogu värk toimib riigiga kokkupuudet omamata.
Ukrainast arusaamiseks on soovitav analüüsida fotosid nende rikkurite majadest äärelinnades, mis enamasti näevad välja nii, et uhke laskeavadega kindlus, mis on kaitsud müüriga, aga !! mille juurde ei vii tänavat. Vaatad fotodelt nende korruptsionääride elamuid aga tänavat ei leia. Põllule ehitatud lossid, mille ligi pääseb üle karjamaa minnes.
Ehk see mis ma endale kokku olen krabanud, selle kaitsen müüriga ja mis müüri taga pole minu mure.
Peaasi, et saaks endale rikkuse kokku krabatud teiste arvelt, nii seal ühiskond toimbki, mis sõja tingimustes on omamoodi kasulik, kuna riigi teenustele eriti ei loodeta ja tuleb kuidagi ise hakkma saada.
Elu on sitt aga võimalik.
Varimajanduse osakaal on umbes 50% ringis ja see vastastikune "pistise" andmine lõpeb sellega, et kõik läheb saaja enese tasku. ehk kui sumpad läbi ümbritseva pasa ukrainlase koduni, siis see mis korteri ukse tagant vastu vaatab on igati ilus ja OK. Kui midagi vaja korda saata, siis kohalik teab kellele ja kui palju maksta ja asjad saavad aetud, tehtu kvaliteet muidugi on enamasti halb, sest kõik varastavad vahelt ja mis sa pärast kätte saad on sageli ligisev-logisev, kuna väärtuse varastamise ahelast on liiga paljud osa saanud.
Kõik ülaltoodu on viinud selleni, et Ukrainast, kui mingist arenenud tööstusriigist enam rääkida ei saa. Eriti peale Donbassi kaotamist, kuhu jäi suur osa Ukraina tööstuslikust võimsusest. Eksporditakse tooraineid(põllumajandus, metall) aga kuna kunagi NLiidu ajal oldi igati ontliku tööstusega siis see mälestus on veel alles ja rinda tagumist tuleb ette. Sisu on juba maha müüdud või konkuretsivõimetu, mida siis erinevate administratiivsete piirangutega üritatakse elus hoida. Näiteks sissetoodavatele autodele on pandud peale kõrged maksud, et nende oma endise "zapika" tehase toodangut osta sundida. Protektsionism vohab igal pool. Ukraina sõjatööstus põhineb NLiidu ajast jäänud tehnika mahamüümisel. Mis maha müüdi, saadud summasid ei kasutatud oma armee moderniseerimiseks vaid varastati ja viidi välismaale. Vahepealse sõja ajaga on suudetud mingid jupid moderniseerida või hiinlaste pealt maha teha aga ega asjad väga hästi tööta, kuigi näitustel näeb kõik ilusasti värvitud välja.