Kõigis laevades, olgu nad Taani või Saksa või muu, juuakse hirmsal kombel - siis, kui paat on sadamakai küljes kinni. Niikui otsad antakse, on juba teine lugu. Maarotid sellest aru ei saa, kõige vähem veel delfi ajakirjanikud. Mitte, et ma viinajoomist kiidaks, aga nii seletuseks, et ka meie foorumi suurtükiväelased või lennundusasjatundjad asju jagaksid.
Suurtükiväelased ja lennundusasjalised ei jaga asja?
Teadmiseks austatud kasutajale, et olen muuhulgas käinud ka välismaal ja kursis, mis seal armees toimub. Teadmiseks veel, et lisaks mereväele käib joomine välismaal muide ka maaväes. Kui tööpäev läbi, lüüakse pudelitel korgid maha ja juhuu.
Kas saan õigesti aru, et mereväelastele olekski nagu enesestmõistetav sadamas laevas stabiilne joomine välismaalaste eeskujul, aga maaväelastele ning õhuväelastele kasarmus vabal ajal mitte? Millest selline erisus?
Saksamaal oli näiteks igal normaalsel ajateenijal oma "lahingkomplekt" (1 kast) kasarmutoa nurgas. Puhkeruumis aga seisid kaadri õlled-värgid klaasuksega külmikus. Hommikuseks rivistuseks minuarust küll kõik igakord päris kained ei olnud. Teenistuses midagi tegemata siiski ei jäänud.
Seal on seal ja siin on siin. Eesti kaitseväes ei ole minuteada alkoholi kasarmus ega laevas tarvitamine lubatud ja õigusaktid kehtivad kõigile. Isegi mereväelastele ja välismaal sõites. Jah, ma saan aru, et tehakse pidulikke vastuvõtte ja asju mõnikord ja siis väike laud, pokaalid jne. Aga mingit takistamatut alkoholitarbimist, kui vaid laev sadamas, küll tolereerida ei saa.
Jah, kui muudetakse vastavat õigusakti ja lubatakse kaitseväkke alkohol sarnaselt lääneriikidega, siis palun väga. Esialgu seda aga teadaolevalt plaanis ei ole. Küllap on siin ka omad rahvakultuurilised iseärasused esialgu takistuseks.
Lõpetuseks. Mina ei tea, kas, palju ja mida antud laeva komandör jõi või millega hakkama sai või ei saanud. Kui asi juba ringiga tagasi ja avalikkusse jõudis, küllap midagi pisut nihu läks. Eks kaitseväes käib ka asi väljapoole kommenteerimisel ikka nii, et räägitakse hõbedat, mõeldakse kulda. Mida selle "segaduse" all mõeldi, ei tea, aga järelikult ei soovta detailidesse laskuda. Tegelikult minu jaoks isiklikult pole see ka eriti oluline. Huvitav oli just see asendamine, mille ära mainisin. Ajakirjanik, kui lambitegelane ei oska selliseid detaile esile tuua.