77. leht 323-st

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 29 Nov, 2017 9:11
Postitas Kapten Trumm
Antud teema ajel võtsin kodus ette Valla juustuvorsti pakendi, mida lapsed osta armastavad ja vaatasin, mida see sisaldab. Taevas appi :shock: :shock: :shock:
Lihast sisaldas see ca 45% kanalihamassi (see on pooltoode, kus peenestatakse kogu kitkutud ja rapitud kana) ja mõni % seakamarat.
Lisaks leidsin sealt E621 naatriumglutamaati.
Aga süüa on see igati kvaliteetse maitsega ega maitsest ütlegi, et see grammigi sealiha ei sisalda (mis õige vorsti kohustuslik osa ju on).
Tuleb hoolega jälgida, mida külmkappi tuuakse.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 29 Nov, 2017 9:32
Postitas Svejk
"Sinkidega" on jah sedasi, et suitsumaitseainepulber on leiutatud ja seda siis süstitakse koos rohke veega, et ikka kaalus välja annaks... 8)
Muideks ma neid "sinke" ei söö (mitte ettevaatuse pärast :) ) - vaid põhimõtte pärast...

Me ringkonnaülemaga (VAKFTP Fuksiga) oleme seda teemat korduvalt arutanud.
Muideks neil päevil, kui see keeduvorstiteema kuum oli, siis küsis lugupeetud veel, et "EGA MA OMETI VALLA TOOTEID EI TARBI"

Ma siis valetasin talle , et "ei, miks", ja sain kuulda, et VALLA tooted sellisest MDM`mist tehakse, (mida odavalt sügavkülmutatud kujul sisse imporditakse ja)
mis tsiviliseeritud maailmas loomasöödaks ja farmaatsiatehaste tooraineks läheb.. 8)

Ahjaaa - see E621 naatriumglutamaat kõlab küll jubedalt, aga vblla polegi nii hull midagi, Jaapani ja sealtkandimeeste toidulauda see on pikalt kuulunud - pmst on tegemist väga soolase soolaga...?
Mida algupäraselt vetikatest aeti


P.S.

Tshapaajevi anktoot:
Petka küsib, milleks meile konservatoorium? Tshapaajev: Et konserve oleks.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 29 Nov, 2017 10:09
Postitas Kapten Trumm
Naatriumglutamaadi lisaks täpselt teadmata mõjule inimtervisele on probleem selles, et seda ei lisata kvaliteetsele toodangule, vaid ikka sellisele, mis jamast koosneb.
Seepärast selle olemasolu on üsna kindel indikaator, et toode koosneb jamast.
Kodusele seapraele ju sa ei lisa seda?

Üks põhjus, mis seda lisatakse, ongi "päris" toorainele vee sisalduse suurendamiseks lisatav sojavalk (sojajahu), mis ilma glutamaadita (mis toob esile vähese liha maitse), mis annab lihatootele sellise supiklimbi maitse. Teine probleem on igasugu subproduktid, mis paljal kujul just head maitset ei anna. Naatriumglutamaat mingil põhjusel muudab intensiivsemaks (inimese maitsmismeele petmise teel) selle vähese väärtusliku osa maitse, jättes rupskid ja sojajahu varju.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 29 Nov, 2017 11:08
Postitas Jaanus2
"Valla" vorstide sihtrühmaks on vallavaesed (pered pidasid neid kordamööda ülal vanasti, üks kuu oli ühes peres kostil ja siis järgmises), teised tarbijad on lihtsalt pettuse ohvriks langenud.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 29 Nov, 2017 11:56
Postitas Kriku
Kapten Trumm kirjutas:Naatriumglutamaadi lisaks täpselt teadmata mõjule inimtervisele on probleem selles, et seda ei lisata kvaliteetsele toodangule, vaid ikka sellisele, mis jamast koosneb.
Ah, igale poole pannakse. Vaata näiteks: http://maitseelamused.blogspot.com.ee/2 ... idest.html

NG olemasolu ei ole mingi indikaator, et toode jamast koosneb. Tellitakse Saksamaalt valmis maitseainesegu, kus see sees on ja kasutatakse ükskõik mille juures.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 29 Nov, 2017 14:18
Postitas mäger
Miks nii kriitiliselt - naatriumglutamaati leitub pohlades ka rohkelt. Soome riigis on tõsised uuringud, kuivõrd aine ennetab skisofreeniat. Igatahes varasemalt (20. saj. alguses) peamiselt levinud katatoonne skisofreenia on mingil põhjusel kadunud ja selle asemele on tulnud mõnevõrra kergema kuluga paranoidne skisofreenia. Üks põhjus arvatakse olevat naatriumglutamaadi lisamine toitudele viimastel aastakümnetel, tegelikult juba 20. saj keskpaigast.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 29 Nov, 2017 15:36
Postitas Kriku
See võib seletada laialt levivat hirmu selle aine ees :D

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 29 Nov, 2017 17:19
Postitas Kapten Trumm
mäger kirjutas:Miks nii kriitiliselt - naatriumglutamaati leitub pohlades ka rohkelt. Soome riigis on tõsised uuringud, kuivõrd aine ennetab skisofreeniat. Igatahes varasemalt (20. saj. alguses) peamiselt levinud katatoonne skisofreenia on mingil põhjusel kadunud ja selle asemele on tulnud mõnevõrra kergema kuluga paranoidne skisofreenia. Üks põhjus arvatakse olevat naatriumglutamaadi lisamine toitudele viimastel aastakümnetel, tegelikult juba 20. saj keskpaigast.
Haigusstatistikad muutuvad pahatihti ja seepärast, et diagnostikameetodid on 20. sajandi keskpaigast ikka väga kõvasti edasi arenenud.
Seepärast on kahtlane järeldada pohlade kasulikku mõju skisofreeniale. :D

Eesti puhul jällegi arvatakse, et laste närvijamade (nt hüperaktiivsuse) taga on ühe tegurina ka MSG ja siinkohal on meil erinevalt Soomest selline erinevus, et nõuka toidutööstus sellist jama ei kasutanud. Selliseid ained tulid ikka hiljem, kapitalismi võidukäiguga. "Keemiast" kasutati üldiselt säilitusainetena naatriumnintritit või naatrium/kaaliumsorbaati. Ja need närvijamad tulevad ühe põhjusena sellest Mendelejevi tabelist, mida meile poes pakutakse. Aga noh, arvatakse.

Ahjaa, naatriumglutamaati leidub ka pärnaõites ja pärmis (loodusliku MSG-d peidetakse tänapäeval siltide "pärnaõieekstrakt" ja "pärmiekstrakt" alla). Lihtsalt remargi korras, pohlade juurde.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 29 Nov, 2017 17:27
Postitas Kriku
Kapten Trumm kirjutas:Eesti puhul jällegi arvatakse, et laste närvijamade (nt hüperaktiivsuse) taga on ühe tegurina ka MSG
Kes arvab?

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 29 Nov, 2017 18:45
Postitas Che Latino
Aastaid tagasi grillisin ühe neljatähelise nimega ettevõtte toodangud. Jube hea oli aga veini kuidagi üldse ei kulunud - õgimine, õgimine, õgimine... seega ilmsed maitsetugevdaja nähud.
Hiljem pole sellist asja ostnud. (Grillimiseribi pean silmas, mitte veini.)

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 29 Nov, 2017 23:13
Postitas vanahalb
Che Latino kirjutas:Aastaid tagasi grillisin ühe neljatähelise nimega ettevõtte toodangud. Jube hea oli aga veini kuidagi üldse ei kulunud - õgimine, õgimine, õgimine... seega ilmsed maitsetugevdaja nähud.
Hiljem pole sellist asja ostnud. (Grillimiseribi pean silmas, mitte veini.)
Niisugused nelja (UVIC :scratch:) ja muude arvu tähtedega ettevõtted tasuks ikka ära mainida, et keegi pärast sama reha otsa ei koperdaks.

Ma nüüd ei tea et kas maitsetugevdaja ja see keemia, mis kutsub esile näljatunde, on ükssama. Põhimõtteliselt on ained, mille lisamine tekitab piinava näljatunde ja piiritu tänutunde tootja vastu kes sellist grillribi valmistab :)
Ükskord kirjutas hambaarst, vana kaalikas, mingi antibiootikumi välja, mis mul pani terve keha sügelema. Kõikidele kõik ravimid ei sobi ja uurisin asja natuke tähelepanelikumalt. Konkreetsel juhul vabastas see arstirohi organismis histamiini. Lihtsamate meetoditega saab seda ka teha ja muuhulgas kasutatavat keha sügelema ajamist piinamisel. (hambaarstile tuttav teema ja miks ma küll ei imesta? )

Ma proovisin mingil perioodil Salvesti purgisuppe ja samuti tekkis õgimisefekt. Võtsin purgi frikadellisuppi ja et seal frikadelle vähe oli, lajatasin paki, oli vist Balbiino omasid, juurde ning keetsin supiks. Seda tuleb peaaegu 3 liitrit! No päris ühekorraga ära ei jaksanud süüa, aga kuigi juba kurguni täis, pool kulpi tahaks veel juurde võtta.

Pärast lugesin mingit rekkameeste foorumit ja seal õpetas üks vana kala, et kui pikale reisile lähete, ärge Salvesti purgisuppe küll jumala eest kaasa võtke. Enne ostke juba tanklast kirvehinnaga kabanosse. Muidu jäätegi õgima. Teete reisi Hispaaniasse ja tagasi tulles ei tunne naine enam ära, sest nägu on pähe laiaks söödud.
Ju on siis selles seltskonnas samuti katse-ekstituse meetodil lõplikule tõele lähemale jõutud.
Salvestist pole küsinud, on neil mingi alkeemik palgatabelis kuid sisetunne ütleb, et pigem on.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 30 Nov, 2017 0:09
Postitas Che Latino
Tegelikult on inimesele omane valida just see-sama reha, arvates, et temaga seda ei juhtu... Nii et hoiatamine oleks kurjast!

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 30 Nov, 2017 8:00
Postitas Svejk
vanahalb kirjutas:
Che Latino kirjutas:Aastaid tagasi grillisin ühe neljatähelise nimega ettevõtte toodangud
Niisugused nelja (UVIC :scratch:) ja muude arvu tähtedega ettevõtted tasuks ikka ära mainida, et keegi pärast sama reha otsa ei koperdaks
Aastaid tagasi, kui ätkinsoni valgu- ja rasvadieeti harrastasin ja ennast turukõlblikuks ning apetiitseks timmisin, siis jälgisin teravalt erinevate toodete (ja tootjate!) sisunimekirja,
mida nad pakendil ära tooma peavad.

Selle kogemusega seoses on mul üks (ja kusjuures ongi ainult üks!) kandidaat sellele neljatähelise saastatootja tiitlile... 8)

"WÕRO"

...sest nii palju kui see neljatäheline, ei ladunud ülejäänud seltskond pooltki niipalju süsivesikuid igalepoole....

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 30 Nov, 2017 13:49
Postitas Some
Viietäheline "Valla" ei püsi konkurentsis? ;)

Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitatud: 06 Dets, 2017 15:36
Postitas Runkel
"Doktori" vorst on igati oma nime väärt, lihatoode on läbinud tõhusa ravikuuri - Roskatšestvo on tuvastanud, et vorsti on ravitud antibiootikumidega.
Jumal tänatud, et nõukaajal toidutehnoloogia oli nõnda saamatu, muidu oleksime ilmselt sõna otseses mõttes sitast tehtud saia söönud.
http://www.aif.ru/food/products/loshad_ ... paign=main