80. leht 323-st

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 10 Dets, 2017 23:45
Postitas Sam Beaver
Fucs kirjutas:...suure lihatööstuse sülti kus sees oli üks punane kunstküüs ja tükk kollast kummikinnast...
Et jõulud on tulekul ja salme läheb vaja siis panen ühe sülditeemalise:

Ajand keema mullivanni
Elmar kupatas seal Anni
Sült see tuli päris magus
Mitmeks nädalaks veel jagus

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 10 Dets, 2017 23:51
Postitas EOD
Mainitud rasvapirukatel oli ka rahvapärane nimi - "tošnotikud". Sõnast "tošnitj" - iiveldama ajama.
Aga alla läksid küll ja soojalt olid isegi päris maitsvad.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 11 Dets, 2017 10:55
Postitas kalleb
Toda viimast nimetust ei tohiks segi ajada aga tsotsnikutega mis olid hoopid kohupiimatäidisega pirukakaadsed kondiitritooted , taigen oli üle kohupiimaportsu keeratud ja ühelt poolt kinni vajutatud , väga head

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 11 Dets, 2017 11:10
Postitas Haugas
Pead silmas sõtšnikuid? Müügis ka nüüd, suht hammustatav pala. Mäletan ka akf EOD poolt nimetatuid. Soojalt pistsin lausa isuga, külmalt mugisin kauem. Alla läksid nad igal juhul, sel ajal suht "pandav" suutäis. Ei hakanud pead vaevama, millisest issanda loomaaia osast see liha pärit on. Ohtra õli olemasolu pirukataignas ei lasknud nagunii seda söömisorgiat kuigi kaua kesta.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 11 Dets, 2017 18:57
Postitas kalleb
Räägime ka natuke nostalgilistest odavsöögikohtadest nagu pelmennaja

Pilt

Sõjaväes olles õnnestus lausa 4 korral sellises süüa , ikka väga hea võrreldes sõdurisöökla parashaga

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 11 Dets, 2017 20:52
Postitas vanahalb
Pelmennaja eestikeelne vaste pelmeenibaar oli Tallinna vanalinnas Viru tänaval. Peale sõjaväge, kuskil 1988-90 astusin minagi sealt vahel läbi. Selle koha tootlus ja läbilaskevõime olid muljetavaldavad. Suhteliselt avatud köögiga asutus oli - igaüks võis vaadata kuidas asfaldikatla sarnased pajad keesid. Mõnda neist kallati suurest kotist külmutatud pelmeene ja mõnest riisuti pealt juba valmistoodangut. Valmis on pelmeen siis kui ta pinnale kerkib ja siis tuleb ta kohe välja õngitseda. Kui seal uimerdama jääda, vettib läbi ja süüa enam ei kõlba (pelmeenikeetmine on vist ainuke kokandusharu, millest ma natukenegi mõikan)
Kopaga virutati paras sorts hapukoort peale ja selle raha eest sai liigagi hea. Seda enam ei mäleta, et kas serveeriti savitaldrikutel või plekkmoldidest nagu kroonu majas.

Päris söödavad olid ja niipalju kui mina käisin- järjekord oli alati uksest väljas ja kokk viipas kõigile lahkelt kulbiga, et võtke sappa. Erastamise tormides kadus see asutus ära ja ma ei teagi mis seal praegult on - mõni stripibaar või Guessi pood?

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 11 Dets, 2017 21:32
Postitas kalleb
Mina käisin Kaliningradi kesklinna pelmennajas , too oli igasuguste purukspommitatud losside kõrval umbes sama stiiliga sildiga

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 12 Dets, 2017 13:28
Postitas Fucs
Sam Beaver kirjutas:
Fucs kirjutas:...suure lihatööstuse sülti kus sees oli üks punane kunstküüs ja tükk kollast kummikinnast...
Et jõulud on tulekul ja salme läheb vaja siis panen ühe sülditeemalise:

Ajand keema mullivanni
Elmar kupatas seal Anni
Sült see tuli päris magus
Mitmeks nädalaks veel jagus
See, et süldi sees on kinnas,
see ei kajastunud hinnas.
Lisaks maandas söömisiha,
sisse sattun`d küüneviha.

8)



*********

Aga pelmeenidest ja "pelmeenidest" nii ja naapidi....

Parimaid pelmeene olen saanud ikka siin ja seal kodus valmistatuna.
Kõige paremad neist olid kunagise töökaaslase ukrainlannast naise tehtud pelmeenid.
Kusjuures ta tegi neid kahte moodi - traditsioonilisi, kus liha on taina sees ja siis mitte nii traditsioonilisi, kus lihapallid eraldi ja väikesed ruudukujulised tainatükid eraldi, kuid koos keedetuna.

NA-s sai käidud Moskva "Hiinalinna" Lubjanka Pelmennajas pidevalt, sest jäi meie objektist kus sai pidevalt passitud 20-30 meetri kaugusele.
Nüüd paistab seal asuvat mingi "шоколадница" kohvik ja pelmeenidest pole enam haisugi.
Pelmennaja.png
Seal anti kohapeal värskelt keedetud või fritüüritud pelmeene hapukoorega, või majoneesiga, või ilma lisanditeta, kuidas tahtsid + kohapeal valmistatud ja soojad 3 kopikalised väikesed saiakesed/kuklid kõrvale. Kõik oli väga maitsev ja hea. Keedetud pelmeenidest eraldus aus, hästi lõhnav ja maitsev lihapuljong.


Praegu meie kaubandusvõrgus saadaolevatest ja proovitutest (aga neid on nii palju, et isegi pooli ma pole jõudnud ära proovida ma arvan) pelmeenidest on minu isiklik lemmik UVIC Hiina pelmeenid.

Pilt
https://www.selver.ee/hiina-pelmeenid-uvic-1-kg

Siis lisaks on saanud proovida erinevaid hinkaale (Gruusia pelmeenid), aga neist ainult ühed olid minu arust tõesti väga head.. kuid jään tootja ja toote võlgu, sest ei mäleta enam.

Ja siis ühe korra tõi naene kusagilt mingeid itaalia ravioolisid lihaga, mis olid lausa ülihead, aga ei mina ega naene ei mäleta enam kust tõi ja mida täpselt.
Ma olen nüüd testinud mingeid kolme-nelja sorti saadaolevaid ravioolisid lihaga, aga need pole ükski olnud see ja kõik need on olnud vähemalt poole halvemad kui mitte hullemad veel :cry:

* Me teeme vahel pelmeenidest ka pelmeenisuppi.
* Minu erilemmik on pannil praetud pelmeenid. Kui ei taha, et jäävad kõvad, siis kohe pärast praadimist soojalt täiesti kinnisesse/suletavasse nõusse/karpi ja lasta seista.

2012a SUUR DELFI PELMEENITEST: Pelmeeni headus sõltub lihasisaldusest!
http://arileht.delfi.ee/archive/suur-de ... d=63905225

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 12 Dets, 2017 13:39
Postitas Some
UVIC läks oktoobris pankrotti. Ega teagi ühtki usaldusväärset pelmeenitootjat paraku.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 12 Dets, 2017 15:54
Postitas Fucs
Some kirjutas:UVIC läks oktoobris pankrotti. Ega teagi ühtki usaldusväärset pelmeenitootjat paraku.
Praegu igatahes toimetab edasi.
https://majandus24.postimees.ee/4316619 ... investorit

Eraisiku pankrott kuulutati välja UVIC omanikule Aleksandr Musarovile.
https://www.aripaev.ee/uudised/2017/10/ ... -pankrotti

Tõtake, seltsimehed õgardid, tõtake! 8)

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 12 Dets, 2017 18:24
Postitas Che Latino
Verivorst nagu muiste. Võttis aega mis võttis aga ära tegin!

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 19 Dets, 2017 0:08
Postitas Alts
Tänapäevastes verivorstides ei tunne enam vorstirohu maitset aga tuleb vist rohkem otsida. Hetkel igasuguseid "traditsioonilisi" jms. proovitud aga pole veel trehvanud.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 08 Jaan, 2018 15:04
Postitas herman30
Ostsin kaasa Tallinnast, soolapeekon ja küüslaugupekk. Kas oskate anda nõu kuidas neid kasutada?
Oskan küll isegi aga äkki teil on paremad retseptid?

Pilt

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 08 Jaan, 2018 15:45
Postitas Fucs
NÄMMA :D

Need on siis need toredad tooted, mille peale pere tugevamal poolel tõusevad alati KÕIK karvad püsti ja pere nõrgem pool peab nendega kusagile kaugemale kolima, kui tahab edasi ka veel üks pere pool olla.

Seda soolapeekonit ma muidu panen suvisel ajal grillile ja talvisel ajal ahju.
Lihtsuses peitubki kogu võlu.

Ja siis pädeva leivaga... seal kusagil kaugemal...

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 08 Jaan, 2018 16:53
Postitas Svejk
herman30 kirjutas:Ostsin kaasa Tallinnast, soolapeekon ja küüslaugupekk. Kas oskate anda nõu kuidas neid kasutada?
Selliste reklaamivate piltide peale me olime sunnitud viivitamatult külmkapi manu sööstma ja omad soolapeekonid välja võtma... 8)

Tavaliselt olen praadinud niisama munadele alla, aga siis soola enam munale peale panna ei kannata.
Täna panin (äkilise inspiratsioonipuhangu ajel) külma vette likku et liigasool välja ajada. Tulemustest annan millalgi teada.

Küüslaugupekk on väga hea valik 8)
Ostes katsun alati kõige pehmemat tükki võtta. Pekk läheb sellisena otse igasugusele leivale või saiale, aga saab ka allapraadimiseks kasutada (mis on raiskamine)


P.S.

Ahjaa - olen kahe uue Ukraina panni õnnelik omanik...

https://biol.com.ua/

Võtsin sügavad pannid - valuraudse (vars käib lihtsalt ära)

Pilt


...ja valatud alumiiniumist paksupõhjalise ja -seinalise tehvloni - millel kaa vars käib lihtsalt ära:
https://biol.com.ua/product-category/po ... a-elegant/

Müügis olid Magaziinis, hind alla 20 mne midagi...