Missugune oli Rebane11 teenistus
Re: Missugune oli Rebane11 teenistus
Tänan. Ma alles 2. kuus 
davidsoniharald kirjutas: ↑01 Aug, 2023 17:18
Muidugi! Siin lugejaid jagub ja äkki mõni mode annab isegi mingit statistikat, palju kordi teemat külastatud on.
Vastuseid hetkeseisuga 120, vaatamisi 4700. Täitsa avalik info ja kõigile kättesaadav.
Rebasele - loeb küll, isegi lasin ühe jutiga terve lõime läbi
- Manused
-
- r11.png (5.73 KiB) Vaadatud 1255 korda
Muidugi loen, ma arvan, et stammkundesid on sellisele seiklusloole meie seast küllaga! Pildid on ikka eraldi teema. No need diskoteeka pildid on ikka nii ehedad, et korraks võttis kokutama kohe...
Et mida mu vanad silmad küll jälle näevad, peaasi, et uuesti ise läbi ei peaks elama. Kirjutaks isegi mingite asjade kohta ääremärkusi analoogseist olukordadest oma utšebkas (suurest PVO õppekeskuses), aga no teise jutustusse ei tiku nagu ilma loata sisse pressima...
Kirjuta edasi, muidugi kirjuta edasi!
Kirjuta edasi, muidugi kirjuta edasi!
Eks Elektrostal oli ka üüratu üle 3000 mehe. Meil oli oma piiratud ala, väeosa sees kus oli mitukümmend ha metsa, ja teiselt poolt pikad hooned. Millega ülejäänud kes pikkade hoonete taga tegelesid, polnud aimugi. Aga PVO s oli nii palju erialasid, ilmselt seal ka midagi õpiti.Peeter kirjutas: ↑02 Aug, 2023 10:05 Muidugi loen, ma arvan, et stammkundesid on sellisele seiklusloole meie seast küllaga! Pildid on ikka eraldi teema. No need diskoteeka pildid on ikka nii ehedad, et korraks võttis kokutama kohe...Et mida mu vanad silmad küll jälle näevad, peaasi, et uuesti ise läbi ei peaks elama. Kirjutaks isegi mingite asjade kohta ääremärkusi analoogseist olukordadest oma utšebkas (suurest PVO õppekeskuses), aga no teise jutustusse ei tiku nagu ilma loata sisse pressima...
Kirjuta edasi, muidugi kirjuta edasi!![]()
Meil oli 2000 kärssa söömas stabiilselt. Kui olid veel ümberõppel polgud ja muidupartisanid, siis veel rohkem. Sööklanarjaad sai kergemalt hingata selle paar nädalakest, kui utšebka 1200 nägu tühjaks tehti, ja kuniks uued duhhid saabusid. Senikaua löödi dedid ja demblid kah kurat sööklasse kui jama oli ja kedagi leida polnud. Tšerpakkidest ja molodoidest üldse ei räägi. Ja dežurnõi po stolovoi käis ja turiitas kõiki ühtemoodi, ole sa kes sa oled, aga söökla peab puhas ja laud kaetud olema. Mina näiteks dedina keerasin enne päeval karauuli laovalvesüsteemi tuksi, et karauulile ladude üleandmiseks mul midagi palju olulisemat teha oleks, kui sööklas tuima nühkida.
Ajan ka veidi oma küüneviha võõrasse teemasse.
Noore ajal sai ka mõningad korrad söökla diskoteekas oldud. Meid oli ca 100 matsi, nii et väga hullu polnud. Eriti ladna oli olemine siis kui söögiks hirss või tangud olid - seda hobusetoitu valged inimesed ei söönud ja kausid kõik jäid uut korda ootama. Lõpuks hirssi ja tangu enam meil tehtudki ja pudrumenüüs oli riis, tatar, kartul
Mis puutub pagunipealtesse, siis meil ühtegi jefreitorit väeosas ringi ei liikunud - kõik staršii ... ametikohal olijad olid rjadavoid. Korra praporist vzvodi komandör käratas, et kui te siin palju ülbate, siis lasen kõigil paela peale panna
Temalt tuli ka särav kommentaar mõistele Dohuja - Дохуя сапоги в болоте. Kahepaelaga nooremseerusid kutsuti meil kapraliteks (kapraal).
Noored ei olnud ka molodoi vaid boets (боец võitleja). Korra tekkis sellega ka väike segadus, kui puhkeruumist kostus röögatus 'бойцы!!!'. Kõva müdinaga lendas võitlussalk sinna kohale ja imestunud dedid vaatasid, et mida teil siin asja. Nemad vaatasid rahulikult telekat, kus kuulsusrikka punaarmee võitlejad rinnaga peatasid fašistlikke tanke. Sealt tuli ka siis see röögatus.
Noore ajal sai ka mõningad korrad söökla diskoteekas oldud. Meid oli ca 100 matsi, nii et väga hullu polnud. Eriti ladna oli olemine siis kui söögiks hirss või tangud olid - seda hobusetoitu valged inimesed ei söönud ja kausid kõik jäid uut korda ootama. Lõpuks hirssi ja tangu enam meil tehtudki ja pudrumenüüs oli riis, tatar, kartul
Mis puutub pagunipealtesse, siis meil ühtegi jefreitorit väeosas ringi ei liikunud - kõik staršii ... ametikohal olijad olid rjadavoid. Korra praporist vzvodi komandör käratas, et kui te siin palju ülbate, siis lasen kõigil paela peale panna
Noored ei olnud ka molodoi vaid boets (боец võitleja). Korra tekkis sellega ka väike segadus, kui puhkeruumist kostus röögatus 'бойцы!!!'. Kõva müdinaga lendas võitlussalk sinna kohale ja imestunud dedid vaatasid, et mida teil siin asja. Nemad vaatasid rahulikult telekat, kus kuulsusrikka punaarmee võitlejad rinnaga peatasid fašistlikke tanke. Sealt tuli ka siis see röögatus.
Räägin selle tsantsasti loo siis ka korraga ära. See oli üks eraldiseisev majake puude ja põõsaste vahel. Kuna olin pikalt seal käinud näppu ravitsemas, siis kapten Usakov käskis iseseisvalt kohale minna ja iga tunni tagant telefoniga raporteerida. Aga sel päeval oli AA 25. juubel, siis meie otsustasime juhust kasutada ja uurida, kas jutud puhveti olemasolust vastavad tõele. Vastasid ja seal nägime esimest ja viimast korda kroonu ajal 2.20 vorsti müügil. Batoon, limpsid ja kommi ka, nii tõmbasime grüünesse. Tagantjärgi kui meenutame, siis kumbki meist nii meeldejäävat juubelit ei tea.
Kuna hilinesime, siis vana vahetuse lasime kohe minema, ei hakanud kapinurgalt tolmu otsima.
Metbrat põrnitses mind küll algul altkulmu, aga kui nägi et ma viha ei pea ja sõrm terve, siis vaikselt leebus.
Ülesanded- ajateenijatest personalile ja patsientidele sööklast toidu toomine, ruumide korrashoid ja jooksvad ülesanded. Mingi Usakovile helistamine ei tulevat kõne alla, kuna tegu ikkagi meditsiiniasutusega kus haiged ja hingevaakujad vajavad vaikust ja rahu. Paar õde, ja meditsiinikapten, kes seal päeval olid, läksid õhtul koju. Siis uks lukku - kel vaja see kolgib.
Ja oligi aeg toidujärgi minna. Metbrat juhendas, et asja tuleb ajada kokkade dembliga, aga see pidi meid termoste järgi ära tundma. Tänane portsude arv 3 (metbrat ja meie kahekesi). Patsiente polnud ja vist üldse nägin paaril korral, aga nemadki pidid paranema, mitte koridoris kolama.
Ei tea, kas see on loomulik poolehoid meditsiinirahva suhtes, kahe dembli hea klapp või asjaolu, et metbrat pidi söökla hügeenil silma peal pidama, aga toitu saime küllaga ja paremaid palasid.
Kuna hilinesime, siis vana vahetuse lasime kohe minema, ei hakanud kapinurgalt tolmu otsima.
Metbrat põrnitses mind küll algul altkulmu, aga kui nägi et ma viha ei pea ja sõrm terve, siis vaikselt leebus.
Ülesanded- ajateenijatest personalile ja patsientidele sööklast toidu toomine, ruumide korrashoid ja jooksvad ülesanded. Mingi Usakovile helistamine ei tulevat kõne alla, kuna tegu ikkagi meditsiiniasutusega kus haiged ja hingevaakujad vajavad vaikust ja rahu. Paar õde, ja meditsiinikapten, kes seal päeval olid, läksid õhtul koju. Siis uks lukku - kel vaja see kolgib.
Ja oligi aeg toidujärgi minna. Metbrat juhendas, et asja tuleb ajada kokkade dembliga, aga see pidi meid termoste järgi ära tundma. Tänane portsude arv 3 (metbrat ja meie kahekesi). Patsiente polnud ja vist üldse nägin paaril korral, aga nemadki pidid paranema, mitte koridoris kolama.
Ei tea, kas see on loomulik poolehoid meditsiinirahva suhtes, kahe dembli hea klapp või asjaolu, et metbrat pidi söökla hügeenil silma peal pidama, aga toitu saime küllaga ja paremaid palasid.
Viimati muutis Rebane11, 03 Aug, 2023 20:38, muudetud 3 korda kokku.
Muidu too teenistus konti ei murdnud. Kui hommikul haiged või need kes ekslikult arvasid, et neil mingi tõbi, ära käisid, siis edasi sai õues pingil juttu puhutud. Paaril korral pidi ka hambaarsti assisteerima. See muidugi andis teadmise, et igal pool ikka ei tasu suud lahti teha. NA hambaarsti juures näiteks. Tsantsasti narjääd oli koht, kus sai utsepka ajal kõige rohkem käia. Olime seal varsti oma inimesed.
Kasarmus see 30 eestlast jagati 3 roodu vahel ära ja igasse roodu toodi 20 meest lisaks. Nädala pärast enamus neist uutest pakkis asjad ja nende asemele uued. Nii 4-5 korda järjest. Tehti kiiresti selgeks, kellest võib asja saada, kellest mitte. Eestlasi välja ei langenud. Narjäädide põhiraskus oli meie peal. Aga õppeklassis tekitas meelehärmi - see nagu inglise keele õppimine - hakkad abc pihta ja oled kuu aega õppinud, siis tulevad uued ja hakkad nendega koos jälle abc. Ja nii ikka ja jälle. Kuni utsebka komplekteeritud sai. Tasapisi hakkasid tekkima nädalatestid kiiruse peale. Kes ära ei teinud, see löödi öösiti üles ja klassi harjutama. Teadmisega et järgmise nädala test on veel kiirem. Sai minulgi korra seda mõnu proovida. Nädala pärast oli pea paks, silmad punased aga kiirus ja vigade arv normikohane.
Õppetööl oli too aeg mahv meeletu. Rivi -relvaga või relvata, kummiülikond, raadioasjad. Ainul 4-5 korda päevas kostus käsklus: suitsutund 5 minutit. Selleks pidid valmis olema ja varakult otsustatud, mida teed. Kas kapates kempsu või lehtlasse jalarätte mähkima. 2 asja ei jõudnud. Väikese piibu sai mõlemal juhul teha. Meie Pusal polnud sedagi aega - tema kamandati ikka staapi komsomoliks moosimisele. Metsavendadest koosneva suguvõsa liikmena jäi ta endale kindlaks. Kas teda koduuksestki muidu sisse oleks veel lastud!
Sai kadedusega meenutatud teiste meeste sõjaväe mälestusi, et kõige parem koht sõjaväes on autojuhi oma. Oled suur juht, sinu taga on rahvas, nagu bussijuhtidel näiteks. Noh, pisike gasik oleks ka asjaks läinud. Traktoristi load olid mul juba 10- klassist, B ja C ka juba 4 aastat staazi. Krusadega suviti taskuraha teenitud. Aga võta näpust. Öeldi, et kõrgharidusega suvalt üle viia ei saa, vaja väljaõpe lõpetada ja uuel kohal ka mõni kuu olla, siis küll. Hiljem tehtigi ettepanek, aga mida narr ma siis enam lähen kui mahv seljataga ja aeg dividende saada? Oma ülemused oleksid ka ilmselt sõdinud viimaseni, sest poisse tõesti nappis.
Sai kadedusega meenutatud teiste meeste sõjaväe mälestusi, et kõige parem koht sõjaväes on autojuhi oma. Oled suur juht, sinu taga on rahvas, nagu bussijuhtidel näiteks. Noh, pisike gasik oleks ka asjaks läinud. Traktoristi load olid mul juba 10- klassist, B ja C ka juba 4 aastat staazi. Krusadega suviti taskuraha teenitud. Aga võta näpust. Öeldi, et kõrgharidusega suvalt üle viia ei saa, vaja väljaõpe lõpetada ja uuel kohal ka mõni kuu olla, siis küll. Hiljem tehtigi ettepanek, aga mida narr ma siis enam lähen kui mahv seljataga ja aeg dividende saada? Oma ülemused oleksid ka ilmselt sõdinud viimaseni, sest poisse tõesti nappis.
Autojuhi pilte peaks ju ometi afkidel tallel olema, illustratsiooniks. Et minu tolleaegsed helesinised unistused või nii.
Mõnel terasel mehel siin isegi bussjuhi karjäär selja taga. Aitab keegi?
Mõnel terasel mehel siin isegi bussjuhi karjäär selja taga. Aitab keegi?
Joo

Vodiilad kandsid selliseid kraelõkmeid ja shevroone ehk varrukaembleeme

Selle asjanduse definitsioon oli, et hotšetso letat a jaitsa mešajut elik tahaks lennata, aga munad segavad....
joo...

Vodiilad kandsid selliseid kraelõkmeid ja shevroone ehk varrukaembleeme
Selle asjanduse definitsioon oli, et hotšetso letat a jaitsa mešajut elik tahaks lennata, aga munad segavad....
joo...
Tänud. Muide PVO lipukiri oli: Ise ei lenda ja teistel ka ei lase.
Ja sevroon oli mandavoska nagu kraenurkadelgi. Selline kompott traadipuntrast, vibusportlase varustusest või pagan teab veel millest. Tiivad olid vist ka.
Ja sevroon oli mandavoska nagu kraenurkadelgi. Selline kompott traadipuntrast, vibusportlase varustusest või pagan teab veel millest. Tiivad olid vist ka.
Meil oli PVO-s "puškad", kahurid. Ja kari "kaljosa"sid (vodilad). Mandavoskad olid meil ainult staabi svjazistidel. Ja siis lisaks mõned üksikud haruldused.
Aga tahtsin veel ühe märkuse teha. Loen siin ja korduvalt olen tabanud ennast imestamast kui erinevad võisid õppekeskused olla. Meile Harkovi alla PVO õppekeskusesse tuli iga poolaasta 1200 duhhi ja kohe algas asjalike või muidu eluks vajalike oskustega poiste otsimine. Täpselt samamoodi praporite kooli 8 kuu tagant ca 250- 300. Mingeid "veterinaare", ega muid selliseid asju polnud. Santšastis oli medbrat Kiievist ülikoolist arsti kolmandalt kursuselt, prapor samamoodi tsiviilist (veel)pooliku medharidusega, meditsiiniteenistuse juht arstist major, tema zam med-vanemleitnant ja niimoodi edasi. Lisaks veel kabinettide kaupa ohvitseride naisi eriarstidena (nt hambaarst). Kõik postajanka kohad sai täidetud juba oma ametit valdavatega või heade eeldustega õppimisvõimelisteks kuttidega (enamuses ukrainlased Kiievi-Odessa-Donetski piirkondadest(nimetati meil omavahel lõõpides Kiievi maafiaks)), või siis kui mujalt olid, siis pidid ametisse ikka väga hästi sobima. Ise sain juba 3-ndal päeval riviõppuse asemel võimaluse tõestada oma teooria, kolvikäsitlemise ja skeemilugemise oskusi. Ja nii pidev tööpraktika õppe kõrvalt utšebka lõpuni. Selle utšebka poole aasta jooksul käis meid ikka päris mitu radiomasteri testimisest läbi, aga 1200 seast selleks üheks ainsaks valituks ja kohapeale jäetuks osutusin mina. Ja kõik samamoodi, õmblustöökojas olid noored rätsepad, kui kokk olid, siis korjati kööki proovile jne. Ka tuletõrjujaks leiti juba mingi järgu või tulemusega tuletõrjesportlane jne. Kes hakkama ei saanud, see saadeti utšebka lõpetajatega koos kasvõi pool või ka aasta hiljem vägedesse minema. Sellepärast on mul kuidagi imelik lugeda "loomaarstidest" jmt.
Viimati muutis Peeter, 03 Aug, 2023 19:03, muudetud 3 korda kokku.
Kui meie maa all suures punkris käisime, siis seal oli teistest väeosadest ka ja seal oli kahureid palju rohkem kui mandavoskasid. Kuigi telegraaf ja relee oli ju ka mandavoskad. Võib olla veel midagi. Muid mehi seal ei kohtand.
Väeosas olid mõned vodilad.
Väeosas olid mõned vodilad.
Viimati muutis Rebane11, 03 Aug, 2023 18:58, muudetud 1 kord kokku.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline