REAALSUS: COVID-19 pandeemia

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Suletud
mart2
Liige
Postitusi: 6419
Liitunud: 22 Juun, 2014 19:52
Asukoht: Põlvamaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas mart2 »

mart69x kirjutas:... Enne "targutamist" võiksid raviameti lehelt selle EU müügiloa kokkuvõtte ka läbi lugeda...
Targutamine? :scratch:
Müügiluba ja TA soovituslikud lehed on head, sest kui kõik tingimused sobivad, siis pigistab 6 (7?) välja. Aga kui juhtub kõrvalekalle ja tegelikult saabki 6, kuid lahjemat kui tootja katsetes kasutati?

Kas tootja kinnitatud 5 doosi (garanteeritut!) on ka targutamine? :wall:
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Kasutaja avatar
Some
Liige
Postitusi: 4831
Liitunud: 11 Aug, 2008 9:25
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Some »

Poes sa liigud ringi, st võid kellegi viirusepilvest läbi kõndida ja midagi ei juhtu. Kuskil baaris sõltub täiesti ventilatsioonist, kui palju sa nakatunud lauakaaslaselt viirust saad.
Madis Reivik
Liige
Postitusi: 4623
Liitunud: 20 Dets, 2019 13:30
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Madis Reivik »

Piirangutega on see lugu et kui paned silmad kinni ja kujutad ette et kehtestatud piirangud toimuvad/toimivad, siis tekib tunne et võiks nendest mingeid järeldusi teha.

A la nakatumine ei kukkunud, lühendame restode lahtiolekut. Aga kuna silmad on kinni siis kaubanduskeskustes toimuvat ei näe ja seda saab ignoreerida.

Kui mingit seadet parandad ja see hakkab iseenesest tööle (peale jalahoopi) siis teha sellest järeldusi "peksa kõvemini" on natuke enneaegne.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 43807
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Kapten Trumm »

pikem lahtioleku aeg tähendab suuremat läbikäidavust mis tähendab ka suuremat võimalust et mõni nakatunu sinna satub. Teisalt nõus Akf. Hjl85-ga. Peenhäälestus 3 tunni pärast söögikohtades ei ole võrreldav kaubanduskeskustes ja supermarketites toimuvaga. Pigem võiks uus valitsus süveneda sellele kuidas piirangud toimiksid kõigepealt. Aga eks kuuleme sellest neljapäeval.
Supermarketite puhul on küsimus selles, et nende omanikud ei taju täna vastutust (erinevalt kevadest, kus PPA patrullid poode peedistasid), seepärast ei jõustata ka tegelikutl kehtivaid reegleid maja sees.

Kevadel nägin nt Tallinnas Tondi K-rautas sellist pilti, et üks müüja istus lauakalkulaatoriga ukse ees ja pidas arvet, palju poes on. Oli liiga palju, pani ukse kinni. Ülejäänud rahvas seisis 2 m vahedega järjekorras õues.

hjl85 ajab nimelt jama - küsimus pole mitte poodide piirangute mõttetuses, vaid selles, et puudub kontroll nende täitmise üle. Kaubanduskeskuste arhitektuuri arvestades arvan, et seal on nakkusrisk oluliselt madalam kui keldribaaris või vanalinna keskaegses maja keldris olevas restoranis.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
mart69x
Liige
Postitusi: 912
Liitunud: 06 Juul, 2009 15:30

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas mart69x »

Ega vist restoranis selline asi ei ole võimalik, et üks covid pos. istub lauas ning joob klaasist mahla. Teenindaja viib ilase kraega klaasi kööki ja peale seda laob sulle noad ja kahvlid lauda.
Tänane kord sisuliselt tähendab seda, et riik võib otsustada, et kõik elanikkonnast peavad tõestama, et nad ei ole rasedad ja rasedustest selleks ei kõlba, samas kõlbab ostutsekk 5 kuud tagasi ostetud kondoomile.
AMvA
Liige
Postitusi: 5117
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas AMvA »

Kapten Trumm kirjutas:Sinusugused restoranis käijad Pärnu juba ära reostasid, nüüd on vaja see Harju nakatumine tõusuteele aidata uuest?
Kõigi maade proletaarlased, ühinege :D
see "sinusugused restoraniskäijad" tuletas mulle kuidagi väga elavalt möödanikku meelde - jood Coca-Colat ja reedad kodumaa jne.
AMvA
Liige
Postitusi: 5117
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas AMvA »

Some kirjutas:Kuskil baaris sõltub täiesti ventilatsioonist, kui palju sa nakatunud lauakaaslaselt viirust saad.
Keegi ei käsi võõraga samas lauas istuda. Ja tuttavaga lähed sa ilmselt vabatahtlikult samasse lauda? Ning kui pelgad nakatumist, siis lihtsalt ei lähe.
Sektor gazovoi ataki
Liige
Postitusi: 1031
Liitunud: 27 Dets, 2012 10:02
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Sektor gazovoi ataki »

EESTI
kuupäev/testide arv (posit testide arv)/positiivsete testide % testide üldarvust/ inimesi juhitaval hingamisel/ surmad/ haiglaravil/nakatunuid viimase 14 päeva jooksul 100 000 elaniku kohta/vaktsineeritud

11.11/ 4851 (+130)/ 2.7 %/ 6/ 76/ 63/ 144 (diagnoositud haigete arv ületas 6500 piiri; hakkas kehtima tervishoiualane hädaolukord)
12.11/ 5277 (+376)/ 7.1 %/ 6/ 76/ 68/ 166 (diagnoositud haigete arv ületas 6800 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 2200)
13.11/ 4820 (+258)/ 5.4 %/ 5/ 80/ 72/ 178 (diagnoositud haigete arv ületas 7100 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 2300)
14.11/ 5805 (+264)/ 4.5 %/ 5/ 80/ 75/ 188 (diagnoositud haigete arv ületas 7400 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 2500)
15.11/ 5238 (+225)/ 4.3 %/ 5/ 81/ 84/ 199 (diagnoositud haigete arv ületas 7600 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 2600)
16.11/ 3508 (+210)/ 6.0 %/ 7/ 81/ 84/ 211 (diagnoositud haigete arv ületas 7800 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 2700; valitsus kehtestab liikumisvabaduse ja lahtiolekuaja piirangud, maski kandmine soovituslik)
17.11/ 5287 (+184)/ 3.5 %/ 6/ 84/ 85/ 218 (diagnoositud haigete arv ületas 8000 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 2900)
18.11/ 5539 (+270)/ 4.9 %/ 6/ 85/ 99/ 223 (diagnoositud haigete arv ületas 8300 piiri)
19.11/ 7152 (+409)/ 5.7 %/ 7/ 86/ 112/ 244 (diagnoositud haigete arv ületas 8700 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 3200)
20.11/ 6856 (+361)/ 5.3 %/ 10/ 87/ 119/ 253 (diagnoositud haigete arv ületas 9000 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 3300)
21.11/ 5437 (+305)/ 5.6 %/ 8/ 87/ 119/ 258 (diagnoositud haigete arv ületas 9300 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 3400)
22.11/ 4944 (+348)/ 7.0 %/ 7/ 88/ 146/ 270 (diagnoositud haigete arv ületas 9700 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 3500)
23.11/ 3735 (+232)/ 6.2 %/ 8/ 92/ 154/ 278 (diagnoositud haigete arv ületas 9900 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 3700)
24.11/ 4090 (+202)/ 4.9 %/ 8/ 94/ 147/ 284 (diagnoositud haigete arv ületas 10000 piiri; valitsus kehtestab maski kandmise kohustuse ja 2+2 reegli avalikes siseruumides ja ühistranspordis, piirangud spordile sisetingimustes)
25.11/ 5731 (+383)/ 6.7 %/ 7/ 97/ 163/ 303 (diagnoositud haigete arv ületas 10500 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 4000)
26.11/ 5645 (+412)/ 7.3 %/ 7/ 99/ 183/ 306 (diagnoositud haigete arv ületas 10900 piiri;)
27.11/ 5367 (+367)/ 6.8 %/ 6/ 104/ 182/ 314 (diagnoositud haigete arv ületas 11300 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 4100)
28.11/ 5738 (+374)/ 6.5 %/ 6/ 109/ 180/ 322 (diagnoositud haigete arv ületas 11600 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 4200; piirangud statsionaarsete istekohtadega siseruumides toimuvatele üritustele)
29.11/ 5278 (+355)/ 6.7 %/ 7/ 112/ 191/ 332 (diagnoositud haigete arv ületas 12000 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 4400)
30.11/ 3934 (+255)/ 6.5 %/ 11/ 118/ 203/ 335 (diagnoositud haigete arv ületas 12300 piiri)
01.12/ 4154 (+190)/ 4.6 %/ 12/ 121/ 206/ 336 (diagnoositud haigete arv ületas 12400 piiri)
02.12/ 6439 (+524)/ 8.1 %/ 11/ 122/ 206/ 355 (diagnoositud haigete arv ületas 13000 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 4700)
03.12/ 5402 (+451)/ 8.3 %/ 12/ 123/ 218/ 358 (diagnoositud haigete arv ületas 13400 piiri)
04.12/ 4720 (+469)/ 10 %/ 11/ 125/ 222/ 366 (diagnoositud haigete arv ületas 13900 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 4800 )
05.12/ 6407 (+560)/ 8.7 %/ 12/ 126/ 239/ 385 (diagnoositud haigete arv ületas 14500 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 5100; müügisaalides üldkasut ruumides 50 % täituvus; toitlustusettevõtetes ja meelelahutuskohtades ning avalike ürituste toimumiskohtades viibimise piirang kl. 22-6; Ida-Virumaal siseruumides toimuva huvihariduse, huvitegevuse ja harrastusspordi piirangud)
06.12/ 5719 (+479)/ 8.4 %/ 13/ 131/ 254/ 395 (diagnoositud haigete arv ületas 14900 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 5200 )
07.12/ 2917 (+248)/ 8.5 %/ 13/ 133/ 261/ 396 (diagnoositud haigete arv ületas 15200 piiri)
08.12/ 4120 (+284)/ 6.9 %/ 14/ 137/ 262/ 402 (diagnoositud haigete arv ületas 15500 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 5300)
09.12/ 5699 (+547)/ 9.6 %/ 13/ 139/ 264/ 415 (diagnoositud haigete arv ületas 16000 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 5500)
10.12/ 5743 (+542)/ 9.4 %/ 14/ 141/ 254/ 425 (diagnoositud haigete arv ületas 16500 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 5600)
11.12/ 3537 (+359)/ 10.1 %/ 16/ 142/ 271/ 424 (diagnoositud haigete arv ületas 16900 piiri)
12.12/ 7698 (+758)/ 9.8 %/ 16/ 148/ 268/ 453 (diagnoositud haigete arv ületas 17700 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 6000; piirangud Ida-Virumaal)
13.12/ 3535 (+342)/ 9.7 %/ 17/ 149/ 286/ 452 (diagnoositud haigete arv ületas 18000 piiri)
14.12/ 3985 (+327)/ 8.2%/ 17/ 154/ 303/ 457 (diagnoositud haigete arv ületas 18300 piiri; piirangud sportimisele sise- ja välitingimustes; koolide ja huviringide sulgemine)
15.12/ 4591 (+300)/ 6.5%/ 19/ 157/ 313/ 465 (diagnoositud haigete arv ületas 18600 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 6100)
16.12/ 5903 (+589)/ 10.0%/ 16/ 160/ 324/ 470 (diagnoositud haigete arv ületas 19200 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 6200)
17.12/ 6116 (+733)/ 12.0%/ 16/ 164/ 321/ 492 (diagnoositud haigete arv ületas 20000 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 6500)
18.12/ 6193 (+655)/ 10.6%/ 15/ 168/ 326/ 505 (diagnoositud haigete arv ületas 20600 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 6700)
19.12/ 5942 (+558)/ 9.4%/ 17/ 170/ 331/ 505 (diagnoositud haigete arv ületas 21200 piiri)
20.12/ 5285 (+582)/ 11.0%/ 18/ 174/ 340/ 513 (diagnoositud haigete arv ületas 21700 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 6800)
21.12/ 3126 (+283)/ 9.1%/ 18/ 181/ 374/ 516 (diagnoositud haigete arv ületas 22000 piiri)
22.12/ 5687 (+567)/ 10.0%/ 18/ 187/ 362/ 537 (diagnoositud haigete arv ületas 22600 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 7100)
23.12/ 5824 (+662)/ 11.4%/ 19/ 192/ 371/ 545 (diagnoositud haigete arv ületas 23300 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 7200)
24.12/ 7124 (+696)/ 9.8%/ 21/ 195/ 365/ 557 (diagnoositud haigete arv ületas 24000 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 7400; 50% täituvuse nõue jumalateenistustele)
25.12/ 3674 (+575)/ 15.7%/ 23/ 202/ 384/ 573 (diagnoositud haigete arv ületas 24500 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 7600)
26.12/ 3093 (+441)/ 14.3%/ 23/ 204/ 407/ 550 (diagnoositud haigete arv ületas 25000 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 7300)
27.12/ 2498 (+370)/ 14.8%/ 25/ 207/ 420/ 551 (diagnoositud haigete arv ületas 25300 piiri)
28.12/ 2976 (+415)/ 13.9%/ 20/ 213/ 431/ 558/ 207 (diagnoositud haigete arv ületas 25800 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 7400; uued piirangud Harjumaal ja Ida-Virumaal; algas vaktsineerimine)
29.12/ 4352 (+476)/ 10.9%/ 21/ 221/ 410/ 571/ 516 (diagnoositud haigete arv ületas 26200 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 7500)
30.12/ 6648 (+964)/ 14.5%/ 24/ 226/ 411/ 600/ 884 (diagnoositud haigete arv ületas 27200 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 7900)
31.12/ 5753 (+737)/ 12.8%/ 26/ 229/ 393/ 600/ 1907 (diagnoositud haigete arv ületas 27900 piiri)
01.01/ 3508 (+417)/ 11.9%/ 25/ 234/ 381/ 582/ 2487 (diagnoositud haigete arv ületas 28400 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 7700)
02.01/ 2292 (+379)/ 16.5%/ 25/ 241/ 395/ 569/ 2487 (diagnoositud haigete arv ületas 28700 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 7500)
03.01/ 3454 (+341)/ 9.9%/ 27/ 244/ 401/ 551/ 2517 (diagnoositud haigete arv ületas 29100 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 7300)
04.01/ 3394 (+390)/ 11.5%/ 29/ 251/ 423/ 559/ 2535 (diagnoositud haigete arv ületas 29500 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 7400)
05.01/ 3806 (+427)/ 11.2%/ 29/ 257/ 397/ 549/ 3188 (diagnoositud haigete arv ületas 29900 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 7200)
06.01/ 5528 (+704)/ 12.7%/ 29/ 261/ 402/ 553/ 5009 (diagnoositud haigete arv ületas 30600 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 7300)
07.01/ 7148 (+1101)/ 15.4%/ 30/ 265/ 394/ 582/ 6632 (diagnoositud haigete arv ületas 31700 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 7700)
08.01/ 5599 (+783)/ 14.0%/ 28/ 270/ 395/ 598/ 7973 (diagnoositud haigete arv ületas 32500 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 7900)
09.01/ 5348 (+554)/ 10.4%/ 28/ 278/ 384/ 606/ 10197 (diagnoositud haigete arv ületas 33000 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 8000)
10.01/ 3832 (+426)/ 11.1%/ 26/ 283/ 384/ 610/ 10749 (diagnoositud haigete arv ületas 33500 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 8100)
11.01/ 3497 (+290)/ 8.3%/ 26/ 287/ 412/ 601/ 10972 (diagnoositud haigete arv ületas 33800 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 7900; väljaspool Harjumaad ja Ida-Virumaad koolid avatud, huviringid avatud piirangutega)
12.01/ 3823 (+334)/ 8.7%/ 26/ 292/ 408/ 590/ 11896 (diagnoositud haigete arv ületas 34100 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 7800)
13.01/ 6793 (+850)/ 12.5%/ 29/ 301/ 404/ 582/ 13481 (diagnoositud haigete arv ületas 34900 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 7700)
14.01/ 5884 (+632)/ 10.7%/ 27/ 311/ 386/ 574/ 14879 (diagnoositud haigete arv ületas 35600 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 7600)
15.01/ 4295 (+454)/ 10.6%/ 27/ 316/ 385/ 578/ 16677 (diagnoositud haigete arv ületas 36000 piiri)
16.01/ 4758 (+615)/ 12.9%/ 27/ 320/ 385/ 594/ 17959 (diagnoositud haigete arv ületas 36600 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 7900)
17.01/ 3207 (+390)/ 12.2%/ 26/ 325/ 403/ 598/ 18179 (diagnoositud haigete arv ületas 37000 piiri)
18.01/ 2659 (+263)/ 9.9%/ 26/ 333/ 424/ 588/ 18275 (diagnoositud haigete arv ületas 37300 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 7800; leevendatakse piiranguid Harjumaal ja Ida-Virumaal)
19.01/ 5254 (+599)/ 11.4%/ 26/ 344/ 421/ 595/ 19315 (diagnoositud haigete arv ületas 37900 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 7900)
20.01/ 4997 (+603)/ 12.1%/ 28/ 349/ 406/ 594/ 20478 (diagnoositud haigete arv ületas 38500 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 7800)
21.01/ 5260 (+668)/ 12.7%/ 31/ 354/ 401/ 561/ 21985 (diagnoositud haigete arv ületas 39200 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 7400)
22.01/ 4617 (+489)/ 10.6%/ 31/ 358/ 405/ 539/ 24196 (diagnoositud haigete arv ületas 39700 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 7100)
23.01/ 4968 (+487)/ 9.8%/ 29/ 368/ 391/ 534/ 25704 (diagnoositud haigete arv ületas 40100 piiri)
24.01/ 4568 (+532)/ 11.6%/ 29/ 376/ 404/ 542/ 25964 (diagnoositud haigete arv ületas 40700 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 7200)
25.01/ 3099 (+258)/ 8.3%/ 28/ 383/ 417/ 540/ 26126 (diagnoositud haigete arv ületas 40900 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 7100; Harjumaal ja Ida-Virumaal avatakse koolid)
26.01/ 4840 (+357)/ 7.4%/ 21/ 392/ 409/ 541/ 27180 (diagnoositud haigete arv ületas 41300 piiri)
27.01/ 6010 (+636)/ 10.6%/ 21/ 398/ 392/ 525/ 29594 (diagnoositud haigete arv ületas 41900 piiri; aktiivseid haigusjuhte on üle 6900)

Viimase 14 päeva keskmine posit testide arv testide üldarvust oli 10.8% ja mediaan 10.7 %. Hinnanguliselt on aktiivseid haigusjuhte 6983 ehk siis nii palju inimesi on viimase 14 päeva jooksul andnud positiivse proovi.

Nakatunuid viimase 14 päeva jooksul 100 000 elaniku kohta (26.01.21 seis): Ida-Virumaa 834; Pärnumaa 644; Valgamaa 596; Võrumaa 587; Harjumaa 570; Tartumaa 376; Raplamaa 364; Jõgevamaa 345; Lääne-Virumaa 279; Järvamaa 275; Hiiumaa 258; Läänemaa 254; Viljandimaa 225; Põlvamaa 223; Saaremaa 157.
mart2
Liige
Postitusi: 6419
Liitunud: 22 Juun, 2014 19:52
Asukoht: Põlvamaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas mart2 »

Lihtsalt raske on aru saada neist inimestest, kes nädala alguses kiidavad olukorra stabiliseerumist ja/või paranemist! :wall:

Pikka aega on olnud selge trend, et vaadata tuleks hoopis kolmapäeva ja neljapäeva protsente - viimane kuu näited 6/7, 13/14, 20/21, 27/28(?).
Kas lihtsalt kanapimedus või teadlik lollus ? :scratch:
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42780
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Kriku »

Mulle on arusaamatu, kuidas pidevalt taaspuhkeb diskussioon selle üle, kas lõbustusasutused on kõrgendatud riskiga keskkond või mitte. Praeguseks on juba hulk materjali, mis seda kinnitab. See teema siin ei ole lõputute argumenteerimata vaidluste jaoks asjade üle, mille kohta kerge vaevaga üle maailma andmeid leiab :|

Lõuna-Korea:
SEOUL—South Korea, which largely succeeded in quelling the initial spread of the coronavirus, is back on the defensive, with Seoul’s bars and clubs ordered closed, as the country reported its biggest one-day increase in new infections in a month.

More than 50 cases have been linked to a 29-year-old man who, in a single night last weekend, visited five clubs and bars in a popular Seoul neighborhood, health officials said. He tested positive on Wednesday—the same day the South Korean government rolled out relaxed social-distancing measures.
https://www.wsj.com/articles/south-kore ... 1589107406

USA, Anthony Fauci:
"If you are a red state and you want to get your schools open, you can ask yourself the question -- you have a choice. You can either close the bars or close the schools," Fauci said. "If you want to have people congregating in bars, it's likely you're going to stay red. If you do something about that, it's very likely you'll transition to yellow or green."
https://www.medpagetoday.com/infectious ... ves_Active

USA:
A report from the Centers of Disease Control and Prevention (CDC) last week showed that people with COVID-19 were twice as likely to have visited an indoor dining establishment in the weeks prior to symptom onset, and now a new analysis of cell phone data from the Washington Post shows that states that reopened bars saw a doubling of COVID-19 cases 3 weeks later.

The data show that foot traffic to bars was followed by a rise in cases, and in Colorado and Louisiana—some of the few states that make contact tracing data public—20% of all cases can be traced to bars and restaurants.

Indoor dining, especially when capacity is capped at 25%, appears to be less of a problem than bars. But in bars, physical distancing is harder to control, and people talk more and louder when alcohol is consumed, which could contribute to the production of more virus aerosols.
https://www.cidrap.umn.edu/news-perspec ... -19-spread

USA, WSJ artikkel: What Makes Bars and Restaurants Potential Covid-19 Hot Spots
Public-health experts and government officials say they are worried bars and restaurants are playing a significant role in increasing Covid-19 case counts across parts of the U.S.

These spaces pose particular challenges for transmission control because of both human behavior and the way the coronavirus spreads most efficiently—indoors through close, prolonged contact without protection. Potentially risky behavior includes loud talking, not wearing masks and drinking alcohol, which can make people less risk-conscious, scientists said.

To limit transmission, public-health experts recommend people stay 6 feet apart, wear masks, practice good hand hygiene and avoid touching their faces. “It’s much harder to do those four things in a bar or restaurant than in a workplace,” said Lisa Lee, an infectious-disease epidemiologist and associate vice president at Virginia Tech. In work and office settings, it can be easier to socially distance, control who is present and wear masks continuously, plus people aren’t normally drinking, she said. “Generally, office work will be much less risky than a bar kind of situation.”

At least 158 new cases of Covid-19 were recently traced back to a bar in East Lansing, Mich., according to Ingham County Health Officer Linda Vail. Based on case investigations and contact tracing, health officials found that as of July 3, 131 of those cases were people who contracted the virus while at the bar. The other 27 were secondary infections—people who were infected by someone who caught the disease at the bar. The bar’s owners told Ms. Vail that they were operating at 45% capacity, but video on social media showed many patrons lined up outside were clustering together, without masks. Ms. Vail said her office got complaints of overcrowding and inconsistent mask-wearing by staff inside; many patrons weren’t wearing masks inside, some complaints said.

Jacksonville Beach restaurant owner Don Nicol explains how he is keeping his staff and customers safe from the coronavirus, while also complying with state occupancy regulations, as Florida reached new case records in June.

Some state and local governments are winding back reopening plans and renewing restrictions on bars, restaurants, movie theaters, zoos and museums after seeing record numbers of daily coronavirus infections. Colorado Gov. Jared Polis ordered bars and nightclubs to stop in-person service. Texas Gov. Greg Abbott said the state’s coronavirus crisis was driven in part by people congregating in bars. He closed bars and capped restaurant capacity at 50%. In California, where cases are also rising, Gov. Gavin Newsom on Wednesday ordered restaurants to close for indoor dining and shut down bars in much of the state.

In New York City, restaurants are open for dining, but can only serve patrons outdoors, where transmission risk is lower. Air flow dilutes the amount of virus hanging around.

“We have to think about this in terms of relative risk. There’s no absolutes,” said Thomas Russo, professor and chief of infectious disease at the Jacobs School of Medicine and Biomedical Sciences at the University of Buffalo. There is a general pecking order to risk in dining out, he said. The safest route is simply getting food through a drive-through or takeout. Outdoor dining comes next, with caveats: Tables need to be spaced out, and the farther the better. Least safe is dining indoors at a restaurant.

This echoes the Centers for Disease Control and Prevention recommendations, which note that drive-through, delivery, takeout and curbside pickup carried the lowest risk of transmission because they limited the number and duration of interactions among potentially infected individuals. On-site dining, indoors and outdoors, represented the highest risk if capacity wasn’t reduced and tables weren’t spaced at least 6 feet apart.

Indoor dining is particularly dangerous in crowded settings where ventilation and air filtration are poor, experts say, because viral particles can build up in the air. In January, an infected diner who wasn’t yet symptomatic transmitted the virus to five others while eating in a restaurant in Guangzhou, China. Some researchers looking at the case noted that ventilation was poor. They hypothesized that aerosolized virus from the patient’s breathing or speaking built up in the air over time, while strong airflow from an air-conditioning unit helped recirculate particles.

Even the safer option of outdoor dining has risks, experts say. Viral particles dissipate more outdoors, lowering the risk of coming into contact with enough virus to get infected. On a population level, being outdoors lowers the risk of a superspreader event. But on an individual level, experts say, if someone is outside and sitting or standing next to an infectious person, there isn’t as much dilution. The likelihood of breathing in what they are breathing out is high, especially if they aren’t wearing masks and are talking and sharing food for a prolonged period.

“That creates the greatest risk for a transmission,” said Rachael Jones, a University of Utah occupational-health and safety expert. In crowded urban settings like New York City, tables might be crammed together on a sidewalk, exposing people to diners outside their own party. “It’s difficult to maintain separation,” Dr. Jones said. “You can’t wear a mask while you eat.” Bars are “logarithmically worse” than restaurants, Dr. Russo said. People in bars tend to be clustered together, he said, and are more likely to be moving around. That means one person who has the virus can spread it to many more than if the individual was seated at a table eating a meal.

Another thing to keep in mind, infectious-disease experts said: When people drink, they become more relaxed and sometimes their risk tolerance is higher. Even if they start off well-intentioned, wearing masks and social distancing, they are likely to be more lax about those things as the drinks progress. People in bars are also more likely to shout, spraying respiratory droplets into the air, the experts said.

“I think it’s important for us to get the younger people to understand that it’s imperative that they take this seriously,” said Charlie Latham, mayor of Jacksonville Beach, Fla. He said the city didn’t see an appreciable increase in cases when restaurants reopened at 25% capacity and then expanded to 50%, but did experience one when bars reopened. As of June 26, Florida bars can’t sell alcohol for consumption on-site.

New York City has delayed the start of indoor dining, citing concerns over the spread of coronavirus around the country. On Monday, Mayor Bill de Blasio cited the East Lansing situation, as well as case clusters in Texas and Florida that could be tied back to bars and restaurants, as reason for concern. “We cannot go ahead at this point in time with indoor dining in New York City,” Mr. de Blasio said later in the week.

The National Restaurant Association has issued reopening guidelines based on CDC recommendations, encouraging the use of face coverings for employees, socially-distanced seating, mobile payments and limits on the number of employees in break rooms. Temperature checks for staff are at management’s discretion. “We ask all of our customers to help us keep our employees and their fellow diners safe by following all of the existing guidelines,” a spokesperson said.

While there are ways to make dining-out safer, there will always be some level of risk around other people, said Benjamin Chapman, professor and food-safety specialist at North Carolina State University, who has worked with state and industry officials to develop a best-practices training program for restaurants looking to reopen. He and other experts say restaurants should limit the number of patrons, move seating outdoors if possible, space customers apart and require staff and guests to wear face coverings. Restaurants also should enforce distancing and mask-wearing among people waiting in line, they say. Servers should minimize interactions with patrons, Dr. Chapman said. That could mean using mobile ordering and having patrons pick up food from a counter, he said.

In Honolulu, Joey and Yana Cabell reopened their seaside restaurant for dine-in service in early June. Employees wear masks and gloves. Fewer staff frequent tables to cut down on interactions. Most of the dining room is well ventilated by natural air flowing through open floor-to-ceiling doors, Ms. Cabell said. The owners have installed partitions for booths and spread out seating. They are encouraging customers to make reservations to reduce crowding and have instituted mandatory temperature checks for employees. “We want people to feel as comfortable as possible in these strange times,” said Ms. Cabell, 56, a Covid-19 survivor. “There still are so many unknowns.”

Contact tracing will play a big part in dictating the pace of reopening restaurants, bars and other businesses, epidemiologists and infectious-disease experts said. As states reopen, it is critical to monitor the number of new infections and hospitalizations and re-evaluate which businesses can remain open and which should cut back, they said.

“The more we reopen, each increment—each thing you do—does increase the risk,” said Lisa Winston, vice chief for inpatient medical services and an epidemiologist at Zuckerberg San Francisco General Hospital, who works closely with the local health department. “As with most things, it’s a balance.”
Jne. jne. :google:

Ülevaateartikkel septembrist kõiksugu ürituste riski kohta üle maailma (väga soovitav lugeda): https://www.sahmri.org/m/uploads/2020/0 ... p-2020.pdf
Turist 47
Liige
Postitusi: 5340
Liitunud: 08 Nov, 2014 18:30
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Turist 47 »

Iisrael. "Krooniviirus on diagnoositud alates kuu algusest enam kui 50 000 lapsel ja teismelisel, palju rohkem kui Iisrael nägi esimese või teise laine ajal ühelgi kuul. See on midagi, mida me eelmistes koroonalainetes ei näinud. Suurim nakatumine oli lastel vanuses 6–9 a.(https://www.jpost.com/health-science/wi ... ols-656791).Koolid ei pruugi olla viiruse levitamisel „initsiaatoriks“, on need „soodustavaks teguriks“.
Tervishoiusüsteemil on raskusi haiguspuhangu seletamisega".

Üle ilma 100 miljonit nakatunut. Üks inimene on alates aasta algusest nakatunud keskmiselt iga 7,7 sekundi järel. Iga päev on samal perioodil teatatud umbes 668 250 juhtumist ja ülemaailmne letaalsus on 2,15%.
Esimese 50 miljoni pandeemia juhtumi registreerimine võttis kogu maailmas aega 11 kuud, võrreldes juhtumite kahekordistumisega 100 miljonini vaid kolme kuuga. (Graafiline: https://tmsnrt.rs/34pvUyi)
T.

Lisa. Diskussiooni, "läbukohtade"( :) ) lahtioleku aegade "arusaamatutest" piirangutest, algatas vastne Peaminister, koos lubadusega 28.01 Valitsuse istungil see piirangute asi spetsialistina õigesti paika panna.(ERR)
Viimati muutis Turist 47, 27 Jaan, 2021 11:20, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 43807
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Mulle on arusaamatu, kuidas pidevalt taaspuhkeb diskussioon selle üle, kas lõbustusasutused on kõrgendatud riskiga keskkond või mitte. Praeguseks on juba hulk materjali, mis seda kinnitab. See teema siin ei ole lõputute argumenteerimata vaidluste jaoks asjade üle, mille kohta kerge vaevaga üle maailma andmeid leiab :|
Seepärast puhkeb, et siin on hulk ignorante (siin lehel esineb praegu 2 taolist isikut), kes enda individuaalset hedonismi (ma pean juua saama, ülejäänud ei huvita mind) või ärilist laadi huve taolise propaganda taha seovad. Taoline element lamiseb igal pool seda, facebookis, Delfi kommentaarides jne - piirangud on mõttetud ja majandus sureb ja inimesed tüdinevad.

Loomulikult on lõbustuskohtade kandev roll haiguse levikul ära tõestatud. Ka Eestis peaks see selge olema peale augusti-sept sündmusi.

Mina olen nt tüdinenud uudistest, et meil läheb 5-10 inimest päevas loojakarja. Seda taoline ignorantne element ignob täiesti.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
AMvA
Liige
Postitusi: 5117
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas AMvA »

Kapten Trumm kirjutas:
Loomulikult on lõbustuskohtade kandev roll haiguse levikul ära tõestatud. Ka Eestis peaks see selge olema peale augusti-sept sündmusi.
Oot-oot, (vaata rõhutust) see nõuaks nüüd küll sinupoolset tõendamist, sest muidu läheb see sinu "eduraportöörluse" kausta.

Ja saa üks kord aru, et restoranide lahtiolekuaja pikendamine 3 tunni võrra mõjutab nakatumise riski arvestades seda, et inimesed käivad tööl, poes, sõidavad tihedalt koos ühistranspordis, minimaalselt
Turist 47
Liige
Postitusi: 5340
Liitunud: 08 Nov, 2014 18:30
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Turist 47 »


Mina olen nt tüdinenud uudistest, et meil läheb 5-10 inimest päevas loojakarja.....
Tänan, lisan, et letaalsuse, nakatumise trend vaatamata piirangutele siiski üle ilma tõusev.
T.

Lisa, Tsitaat:"Ja saa üks kord aru, et restoranide lahtiolekuaja pikendamine 3 tunni võrra mõjutab nakatumise riski arvestades seda, et inimesed käivad tööl, poes, sõidavad tihedalt koos ühistranspordis, minimaalselt"

Just, Minimaalselt - minimaalselt natuke siit, siis minimaalselt natuke sealt. Mida me lõpuks tahame, kas seda "minimaalsuse" mängu või mida?
Aga, mis minagi tean, arvan ainult.
Viimati muutis Turist 47, 27 Jaan, 2021 11:39, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
loomake
Liige
Postitusi: 1999
Liitunud: 17 Aug, 2014 15:32
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas loomake »

Midagi positiivset ka.
Prantsusmaa ravimifirma Sanofi aitab toota 100 miljonit Pfizer/BioNTechi koroonavaktsiini annust.
https://www.err.ee/1608087499/sanofi-ai ... iiniannust
Ülimalt mõistlik oleks teiste tootjatega kokkuleppeid sõlmida juba heakskiidu saanud vaktsiinide tootmismahu tõstmiseks

Ei ole ju vaja aastaks 2022 kahtesadant erinevat vaktsiini vaja on hetke vaktsiinide tootlikkuse tõusu.
Uudishimulik loll on ikka huvitavam olla kui ignorantne loll.
Suletud

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline