Esimene asi, mis siis inimest huvitab, on küsimus, kas ta tuleb elusana ja ühes tükis koju tagasi või mitte ja mis saab kodustest.
Mõistagi ka majanduslik pool (mida VS ajal EV edukalt kasutas ja praegu kasutatakse edukalt). Ilma eespool öelduta on see juriidiline küsimus tol hetkel vist küll viiendajärguline probleem.
Ma lihtsalt arvan, et praeguse ajastusega algatatakse lahing, mille kaotus on ette näha ja meie kogu kasu on moraalne rahulolu särgi rebimisest. Toetust sel teemal Eestile kuskilt tulema ei saa, ma arvan, et isegi Soome on sel teemal vägagi vait. Praegu on meediasse paisatud (või lekitatud) üsna toores ja läbimõtlemata idee.Vaatamata sellele mis teised ütlevad
Soomes ei tekita see teema probleeme põhjusel, et seal võideldi WWII lõpuni õigel ajal. Teiseks oli Soomes neid SS-mehi siiski suhteliselt pisike arv võrreldes Soome armee endaga. Meil miskipärast alustatakse avalikku "võitlust" siis, kui on lootust sellega mingit poliitilist kasu lõigata. Tegelikult oli Isamaa Tallinna linnas võimul pikki aastaid ja keegi ei keelanud siis seda kuju vaikselt minema viia. Vaevalt seda oleks instrumentaliseerima asutud. Probleemi tuli lahendama asuda siis, kui see oli juba kriitilise piirini kuumenenud. Ma ise arvan, et veteranid ise omas tagasihoidlikkuses eelistaks varianti, mis Eestile kasulikum oleks. Põhiliselt soovivad end ju eksponeerida need, kel pole nende lahingutega mingit seost, kuid edevust ülearu.